assalamualaikum...

suka nak inform semua, ari ni ulangtahun perkahwinan saya ke 13 :)
alhamdulillah. bahagia gembira bersama 3 cahayamata yg sempurna.
rumah sendiri, kereta yg cukup selesa, pekerjaan, gaji yg cukup...
tu pasal mau share pasal kahwin ari ni 😍.

utk yg bujang... sedang bercinta? terutama lelaki.
ni hah tips nak kawin hakak ko nak bagi :)

Kumpul emas sebagai jaminan belanja perkahwinan

cadangan saya, mas kahwin tu guna kan dinar emas.
tak kisah la brape amaun RM yg nak diletakkan, tukar ia kpd dinar emas.
lebih simbolik.

instead of saving dlm bentuk RM, why not saving dlm bentuk suku dinar (1.0625g)?
skang kalau tukar RM ke suku dinar is lebih kurang RM217 (harga ahli powergold).
the more the merrier 👍.

then after kawin, instead of buka akaun bank nama bersama, invest lah emas bersama 😎.
secara individu surely by that time da ada akaun pelaburan yg lain kan (cth tabung haji, asb, etc).
tu proceed jer la. but, tambah satu lagi iaitu simpanan emas.
bcoz konsep nyer 1 gram  1 bulan 1 keluarga.

just share duit gaji 50-50 utk tukarkan ringgit malaysia tu kpd emas 1 gram 1 bulan.

Kumpul emas sebagai jaminan belanja perkahwinan
mas kahwin = 13 dinar emas = RM2,000.
masa nikah thn 2000.
ari ni nilai 13 dinar emas tu kalau tukar kpd RM = RM11,000.
daripada masa tu m nasir hanya beri marlia musa duit cash, kan?

Kumpul emas sebagai jaminan belanja perkahwinan
2012 pernikahan irma hasmie pula... 3 dinar emas dijadikan emas kahwin.
masa ni nilai 3 dinar emas tu = RM2,200.

Kumpul emas sebagai jaminan belanja perkahwinan
ni fizo mawar... hamek ko 1kg emas nyer!

tak perlu la nak elaborate pepanjang kan uolls.
kaitan antara  perkahwinan / pernikahan dgn emas intan berlian ni memang tak boleh dipisahkan.
so, pe kata tak payah la nak guna kan ringgit malaysia tu, tukar kpd dinar emas.

terbaik. memang terbaik.
sampai time yg korang nak guna emas tu, boleh pilih 3 options :
  1. boleh lebur utk jadikan brg kemas ~ cincin ke, gelang ke.
  2. ar-rahnu, utk guna RM beli brg.
  3. jual semula, power gold beli balik dgn harga terbaik dari tempat lain.
Nak Kahwin? | Jadikan dinar sebagai emas kahwin


ok... tu aje utk ari ni tips emas dari Blog Adianiez ni...

Nak Kahwin? | Jadikan dinar sebagai emas kahwin

sekadar kongsi sesuatu yg bernilai ðŸ˜ŒðŸ˜ŒðŸ˜Œ.
bye!