assalamualaikum :)

ok ok la... hot ari ni pasal upsr.
ni saya nak up kan citer pasal dinner semlm.
masak sup ayam ajer uolls...

aksesori sup ayam saya kali ni :

  • ayam
  • fishball
  • baby carrot
  • kentang
  • suhun


sup ayam paling berkhasiat

simple jer...
makan 4 beranak.... my mr.asben tak makan mlm.
yg best nyer ~ ntah camne dpt idea semalam, masak dgn nurin.
saya la yg handle semua, just nurin berdiri sebelah mendgr explaination saya...
apa ekk yg saya dok ajar nurin?

  • bwg putih & bwg merah ~ camne nak tgk bwg tu elok & cara hiris utk masak sup
  • kupas & potong kentang & halia
  • bersihkan baby carrot & fishball ~ yg ni tak potong pun. suka letak sebiji-sebiji 😊
  • tumis bwg & halia... masukkan itu ini... garam...
itu jer la. hingga la siap sup ayam simple dimple tu.
mesti uolls kata, "alahai, semua tu tak payah ajar, simple jer..."
hi hi hi hi... yg simple tu la yg kena ajar, baru ler boleh jadi pandai.

nurin darjah 5, bulan februari 2017 akan dtg genap la umur nurin 12 thn.
and... saya rasa da ok kot utk ajar dia kendalikan dapur & masak memasak.
terutama bab penyediaan bahan2 utk di masak.
penting kot nak ajar dia dari sekecik-kecik perkara hingga la besar.
sambil-sambil tu saya explain la kat dia mcm2.
nurin pun menghujani saya dgn mcm2 soalan ~ which is very good.


nak share ler ekk dgn uolls ~ saya memasak hanya selepas kawin.
sebelum tu, masak main-main aje. iye la uolls, emak saya surirumah.
emak tak pernah bekerja... untung la saya kan ha ha ha...
as for nurin, bukan ler saya nak dera dia memasak & jadi junior masterchef tu.
bukan ler saya nak goyang kaki and suruh dia plak masak kan.
just nak mewarnai kehidupan dia dgn mcm2 perkara dan skills. in shaa Allah.

ni inspirasi dari program junior masterchef dan man vs. child : chef showdown ler ni.
hampir setiap hari anak2 saya tgk program ni di astro lifetime channel 709.
saya suka diorang tgk. kebetulan anak2 saya pompuan kan.
a good exposure la.

man vs. child : chef showdown
memang marbeles la anak2 ni memasak...
saya sungguh takjub dgn skill & ilmu diorang pasal makanan.

man vs. child : chef showdown

pompuan, belajar la tinggi mana.... jadik la pegawai tertinggi dlm jabatan pe pun...
balik rumah, kena masak 😏 kan?

p/s : tadi masak ayam masak merah tapi nurin x join plak ðŸ˜–. dia tolong ayah...

... ok tu jer mau celoteh mlm ni.
bye for now!

Photobucket