assalamualaikum ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ

hari ni awal pagi bersiaran di ruangan blog.
ada masa senggang skit pepagi ni.
ni lah dia bila mana kita ni tidak bekerja. waktu adalah kepunyaan kita.
kita arrange. kita nak buat pe now and then ๐Ÿ˜Ž.
nanti-nanti bila da masuk keje, hmmmm waktu pagi gini busy dgn meeting lah, jumpa pelanggan lah, court case lah.
masa tu baru lah meraba-raba mencari waktu nak update blog hi hi hi hi...
lagipun, jap jap lagi hingga ke ptg ada hal dah.
ptg semlm, emak abah da sampai rumah. 
so hari ni nak bwk emak abah balik kampung jap.
then nak ke Hospital Tampin, ziarah Pak Long (abg abah).
so, slot blogging hari ni amatlah limited ๐Ÿ˜€. mari la update blog di awal pagi...

nak la bercerita tentang satu brg wajib yg kami akan bwk bila travel.
latest was ke Hotel Seri Malaysia, K. Terengganu, ni la yg dibentangkan utk tidur malam.

Travel Essentials | Portable Inflatable Double Queen Air Bed Mattress with 2 Pillow Cases

Travel Essentials | Portable Inflatable Double Queen Air Bed Mattress with 2 Pillow Cases
images & details screenshots dari akaun Lazada ๐Ÿ˜

saya panggil 'tilam angin' je. mudah faham ๐Ÿ˜€.
lama dah ada ni. beli time cybersale 12.12.17 dulu kala hi hi hi hi...
received on 13.12.2017. more than a year dah penggunaannya.
aik??? da lebih setahun, baru sekarang nak review???
yes lah...
bukannya tiap bulan travel, holiday sana sini ๐Ÿ˜…. iolls rakyat marhaen jerrrr...
takkan sekali guna, dah nak kata bagus kan hu hu hu...
dah few times guna, dah yakin best, dah yakin ianya adalah pembelian yg bermakna, barulah boleh review dgn ikhlas, kan...

Travel Essentials | Portable Inflatable Double Queen Air Bed Mattress with 2 Pillow Cases
ni bahagian atas...

Travel Essentials | Portable Inflatable Double Queen Air Bed Mattress with 2 Pillow Cases
dari rupa paras, mcm baldu tau... tapi a kind of plastic.
kalau basah or tertumpah air, boleh lap saje.
and if nak cuci, siramkan air, sekejap je keringnya...

itu la nak kongsi jugak, tilam ni la yg byk berjasa time mula-mula Izzat nak bercerai diaper di mlm hari.
inilah tilam training kencing mlm...
end of 2017 tu, Izzat masih ada pakai diaper di mlm hari, sewaktu tidur.
dia masih lagi ada 'terlepas' kencing bila tidur. kencing mlm byk!
maka, once da ada tilam angin ni, for few weeks, latihan Izzat tanpa diaper ialah tidur atas tilam angin ni. kami alaskan cadar dulu lah before tidur atas tilam angin ni.
yes. ada dia terkencing few nights.
the next day, just tukar cadar. tilam angin ni kami siramkan dgn air dari paip.
jemur kat luar. jap jer kering, less than 1 hours ๐Ÿ‘. just biar air tos jer dari tilam angin tu.
then, masukkan dlm rumah, sandarkan kat dinding for the rest of the day.

tilam angin ni tak mudah kempis. for few weeks kami guna, less than 3 times kami isi anginnya.
dgn Izzat jadi kan tilam ni medan utk melompat-lompat.
dgn Izzat tidur atasnya. kekadang kakak-kakak pun sama melompat-lompat atas tilam angin ni.
still anginnya masih maintain ye.
so, sgt bagus!!!

then Izzat pun dah tak kencing mlm.
tilam angin pun dah tak guna. simpan elok... bwk keluar hanya utk travel.

Travel Essentials | Portable Inflatable Double Queen Air Bed Mattress with 2 Pillow Cases
sekaligus dgn hand pump comel ni ๐Ÿ˜Š.

Travel Essentials | Portable Inflatable Double Queen Air Bed Mattress with 2 Pillow Cases

hand pump jer??? alahai, jenuh la nak mengepam queen size mattress ni oii!!! ๐Ÿ˜–
jgn under estimate! less than 15 minit nak mengepam tilam ni dgn hand pump ni ye.
tak la berejam nak ngepam nyer sampai ada muscle di lengan ๐Ÿ’ช ha ha ha ha...
nak buang angin nyer pun tak amik masa byk. buka kan penutup tilam tu, biarkan...
angin akan keluar sendiri. more or less, suruh jer Izzat melompat-lompat atas tu, release lah angin nyer ha ha ha ha ๐Ÿ˜†...

Travel Essentials | Portable Inflatable Double Queen Air Bed Mattress with 2 Pillow Cases
hmmmmm... kita sandarkan ke dinding agar dia tak melompat-lompat atas tilam angin.
tapi, dia memanjat plak ke atas tu hah... aduhai!!! ngeri kita dibuatnya.
elok plak dia duduk kat atas tu. agak kukuh plak tilam ni... ๐Ÿ‘ moreover, bahagian belakang tilam ni is plastik. tak licin utk Izzat memanjat ke atas.

Travel Essentials | Portable Inflatable Double Queen Air Bed Mattress with 2 Pillow Cases

Travel Essentials | Portable Inflatable Double Queen Air Bed Mattress with 2 Pillow Cases
terpaksa la dialihkan ke sini.
bahagian hadapan tilam ni licin. tak la Izzat memanjat lagi ๐Ÿ˜„.

apa yg saya boleh katakan adalah tilam angin ni is berbaloi membelinya.
at the very beginning, ia adalah item dlm wishlist mr.asben. saya agak ragu-ragu dgn pembelian tilam angin ni.
semcm tak penting.
semcm tak perlu.
but, now, it has been proven, berbaloi memilikinya.

Travel Essentials | Portable Inflatable Double Queen Air Bed Mattress with 2 Pillow Cases
gulungkan begini...
tiada beg khas utknya waktu pembelian.

Travel Essentials | Portable Inflatable Double Queen Air Bed Mattress with 2 Pillow Cases
maka, woven bag bantal kepala Natura, kami jadikan beg khas utk masukkan set tilam angin ni.
bersama-sama bantal travel pillow Natura.

boleh la diusung ke sana ke mari dgn mudah. portable.
tak perlukan space yg byk dlm kereta pun.
kami ni plak sejenis yg last minit decide nak gi jalan-jalan.
nak reserve apartment, most of the time memang dah tak dpt.
maka, kami akan reserve bilik hotel yg besar. kena la byr mahal skit.
maka, tilam angin ni sgt la membantu kami-kami berlima sekeluarga tidur selesa di mlm hari.
siap la bwk selimut. travel pillow dah ada. no problem dah...

semlm, riki-riki dlm lazada & shopee, tilam angin ni dah lebih murah!
rm90+ da boleh dpt dah sekarang. dulu saya beli ni RM145+.
ada juga dlm size single tau.

akhir kata, moga entri ni beri manfaat. beli solusi kpd yg mungkin memerlukan ๐Ÿ˜‰.

bye ๐Ÿ‘‹๐Ÿ‘‹