assalamualaikum ๐Ÿ˜Š
selamat pagi.

hari ni saya sgt excited nak update blog.
hari ni saya terasa sgt perlu share info ๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡.
hadiah yg selamat saya terima pada ptg Selasa. sgt suka. sgt bahagia...

Al-Quran Al-Karim Untuk Muslimah | Sofia : Mushaf Waqaf & Ibtida' serta Tajwid Berwarna
senaskhah al-Quran utk Muslimah ๐Ÿ’š.

Al-Quran Al-Karim Untuk Muslimah | Sofia : Mushaf Waqaf & Ibtida' serta Tajwid Berwarna
Al-Quran Al-Karim Untuk Muslimah | Sofia : Mushaf Waqaf & Ibtida' serta Tajwid Berwarna
hadiah kerana menjadi Top Commentors utk Julai 2019 di www.mamapipie.com.

Al-Quran Al-Karim Untuk Muslimah | Sofia : Mushaf Waqaf & Ibtida' serta Tajwid Berwarna
letak di ofis. di atas meja. yg mudah dilihat. agar mudah ingat utk membacanya.
bukan utk dipamerkan or hiasan. mahu istiqomah dlm membacanya. in shaa Allah.
7 hari seminggu. 5 hari bekerja. sesuai diletakkan di ofis.
lepas solat Zohor & Asar. moga saya dpt khatam al-Quran lagi thn ni. aminnn...

pucuk di cita, ulam mendatang.
sememangnya dah niat dlm hati nak cari senaskhah al-Quran baru utk diletakkan di ofis.
di rumah dah ada.
bila ada free time di ofis, dpt lah saya membelek dan membaca al-Quran.
maklumlah, di rumah sesungguhnya kurang dpt bermesra dgn al-Quran ๐Ÿ˜”.
rutin seorang isteri dan ibu, jejak kaki sampai rumah je, terus meluru ke dapur. 
then, cek homework anak-anak. ulangkaji serba-sedikit.
... tidur.
aduhai. sungguh singkat waktu ni dirasakan.

Al-Quran Al-Karim Untuk Muslimah | Sofia : Mushaf Waqaf & Ibtida' serta Tajwid Berwarna
sgt la indah, purple lagi uolls ๐Ÿ˜...


bukan senaskhah al-Quran yg biasa.
ia berserta dgn nota-nota tajwid, waqaf dan ibtida'.

ada potongan ayat yg di'highlight'kan dgn warna hijau dan pink.
utk permudahkan kita utk mewaqafkan bacaan dan memulakan bacaan semula.
yes lah. kekadang ayat itu panjang, nafas tak panjang nak meneruskan pembacaan.
perlu waqaf. tapi, tak boleh ye waqaf sebarangan.

Al-Quran Al-Karim Untuk Muslimah | Sofia : Mushaf Waqaf & Ibtida' serta Tajwid Berwarna

sgt memudahkan, kan? saya sgt suka.
sebelum ni ilmu saya cetek. bila mengaji, perkara ni lah yg saya nak tahu.

waqaf : dari segi bahasa bermaksud 'menahan'. secara ringkasnya, ia bermaksud memberhentikan bacaan al-Auran dengan sekali nafas atas sebab-sebab tertentu.
ibtida' : dari sudut bahasa bermaksud 'memulakan'. bermaksud memulakan bacaan al-Quran hanya pada kalimah yg tidak merosakkan pengertian dan susunan makna kalimah atau ayat.

waqaf terbahagi kpd 4 bahagian utama pula :
  1. waqaf Intizhari - menunggu.
  2. waqaf Ikhtibari - memberi keterangan.
  3. waqaf Idh-thirari - darurat.
  4. waqaf Ikhtiyari - memilih.
Al-Quran Al-Karim Untuk Muslimah | Sofia : Mushaf Waqaf & Ibtida' serta Tajwid Berwarna

Al-Quran Al-Karim Untuk Muslimah | Sofia : Mushaf Waqaf & Ibtida' serta Tajwid Berwarna
dpt la saya mengulangkaji semula. selain daripada tajwid, ada byk tanda baca dlm al-Quran yg perlu kita tahu dan mahirkan.
pernah belajar dulu kala, ingat tu memang la ingat. tapi, kadang-kadang lupa...


Al-Quran Al-Karim Untuk Muslimah | Sofia : Mushaf Waqaf & Ibtida' serta Tajwid Berwarna
buku yg memuatkan surah Yasin & al-Kahfi lengkap dengan terjemahan, tajwid dan perihal waqaf & ibtida' juga.
amalan yg baik diamalkan di hari Jumaat. buku yg mudah dibawa. praktikal.

terdapat penerangan di awalnya yg memberikan kita ilmu tambahan.

alhamdulillah. ini paling saya suka.
dlm buku ni juga, bahagian akhir terdapat Al-Ma'thurat. terbaik.

nikmat yg mana lagi yg perlu saya dustakan?
hadiah yg amat bermakna buat saya. gembira rasa hati.
terima kasih www.mamapipie.com. saya sgt puas hati dgn hadiah ni ๐Ÿ’™๐Ÿ’™๐Ÿ’™.

mana nak beli? ๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡
utk diri sendiri.
utk dihadiahkan kepada suami / isteri dan anak-anak.
utk dihadiahkan kepada bff.
cenderahati utk ofismet yg nak bersara atau di hari kelahirannya...

Al-Quran Al-Karim Untuk Muslimah | Sofia : Mushaf Waqaf & Ibtida' serta Tajwid Berwarna
Karangkraf Mall Online

Al-Quran Al-Karim Untuk Muslimah | Sofia : Mushaf Waqaf & Ibtida' serta Tajwid Berwarna

๐Ÿ˜Œ๐Ÿ˜Œ๐Ÿ˜Œ