assalamualaikum 😊
salam pagi Jumaat. 
alhamdulillah...
  1. tghari nanti amik kak Nurin.
  2. anak-anak last sekolah hari ni, bakal cuti seminggu, rehat di rumah...
  3. weekend ni Aidil'Adha. best. family gathering 💚💚💚.
in shaa Allah...
so got few task nak diselesaikan nih. moga semua dipermudahkanlah...

nak kongsi pendapat lah. borak-borak pagi Jumaat...
sesungguhnya makanan ni ubat segala ubat, kan?
pada saya, makanan ni sumber kegembiraan.
lelebih lagi dpt makan ramai-ramai dgn kawan-kawan or family. wah, heaven nyer rasa.
tak kisah la di rumah, di kedai, di ofis, di tepi laut, di tebing sungai or di tepi highway 😅.

saya kerap bwk anak-anak makan luar.
kekerapan tu dlm 2 minggu sekali lah. kerap lah tu kan.
tak kira la makan luar secara emergency saya tak sempat masak dinner! 😄😄😄
tu tak nak kira lah... makan kedai mamak or restoran tomyam depan rumah. tak special.
ni kiranya, maksud saya, gi makan plan punyer.
makan plak kat restoran pilihan kita. order plak makanan yg memang tak makan 1-2 minggu tu.
lain dari makanan kat rumah la kiranya.

salah satu tempat feveret saya & mr.asben 👉 Pizza Hut.
meskipun now da semakin mahal tapi kualiti makanan down skit dari dulu kala, still a nice place to go bwk anak-anak lah.
ada aneka makanan utk diorang pilih.


Stress ? Happy? Sedih? Pizza Hut Lah Jawapannya...
molten lava chocolate cake ni hampir wajib di order.
gabungan ice cream dan chocolate kek yg marbeles!
bila ia singgah di lidah, dah satu nikmat... beli ia lalu di tekak, lebih nikmatnya!
1 set tu pun dah kenyang kami sekeluarga. sharing is caring kan...
hilang segala stress... sedih... pilu... muka akan ukir senyum.

Stress ? Happy? Sedih? Pizza Hut Lah Jawapannya...
then dpt plak pizza yg cheese nyer overloaded!
aduhai... nikmat mana yg saya nak dustakan? alhamdulillah...
kami biasa order pizza yg simple, tak terlalu overload dgn toppings.
sebab, anak-anak akan sisihkan few toppings yg diorang tak brape nak makan. bazir!!!
but, penting nyer, cheese mesti extra.

Stress ? Happy? Sedih? Pizza Hut Lah Jawapannya...
saya akan up skit harga utk tukar kps pumpkin soup. sedap nyer lah uolls.
wajib try ni. at first, anak-anak saya tak nak mencuba.
mcm biasa, saya akan paksa diorang cuba sesudu.
rasa tetap kena rasa. then only u decide to eat it or not. baru lah tak rugi...
rasa nyer just nice. tak lebih. tak kurang 😋.

Stress ? Happy? Sedih? Pizza Hut Lah Jawapannya...
.... selesai!
jarang kami makan tak habis tau 😅.
takkan takeaway punyer lah. sebab nanti sampai rumah dah tak sedap!

lepas makan, semua akan senyum. kekenyangan... perut plak overloaded dgn makanan 😄.
alhamdulillah... 
sesekali makan mahal pe la salahnya.

saya cukup pantang bila kita sedang happy depan makanan, tetiba ada insan yg sebut pasal 'diet' 😡.
"ni byk kalori ni!"
"ni lemak berlebihan ni!"
"ni tak boleh ni, gemuk!"
"saya tak makan ni, pantang!"
kemon lah! nak diet kat rumah ye. 
ni happy time, please lah hormat!
org nak jamu selera. org lain nak bersedekah. org lain nak buat org lain happy. jgn la potong steam!
tak nak makan byk, jamah la skit. kita faham. mulut tu diam-diam, boleh tak?

saya suka share tips dari Kevin Zahri 👉 bahawasanya kita perlu ada cheat day, 1-2 hari.
why?
utk meningkatkan semula metabolisme kita. then, dalaman badan kita ni akan aktif semula, start burning calories semula.
if asyik diet tanpa ada cheat day, badan kita akan sampai satu tahap pasif. di situ, berat kita akan stagnant.
so, dlm 7 hari tu, 5-6 hari kita amalkan diet rendah kalori. 1-2 hari je kita makan dan makan dan makan. 
tak ler sampai terlebih kalori 😅. still eat clean, tapi amaun nyer up la skit. amik skit air manis menghilangkan kempunan.

sesungguhnya, makanan tak salah!
yg salah nyer ialah cara kita makan.
👌👌👌   😉