assalamualaikum.
šŸ˜Š salam sejahtera...

selesai sudah kerja-kerja hakiki yg wajib diselesaikan.
senang hati. barulah selesa nak update blog. rinduuuuu...

Ulat bulu dah naik daun!!!!!
2 ekor yg pertama dijumpai!

menaip kat blog ni pun kena ada mood dan jiwa tak kacau šŸ˜†.
ni la yg nak kongsi.
sejak berpindah rumah, ada laman kecik, aktif lah skit saya bermesra dgn daun dan bunga.
setiap ptg, sampai je rumah, amik masa 10-15 minit membelek pokok.
pokok limau. pokok cili padi. daun kesum.
tiba-tiba, beberapa Sabtu yg lepas, pagi-pagi nak la keluarkan peluh, kemas laman.
releks. 
bubuh baja.
saya peratikan pokok bunga saya yg semalamnya rimbun daunnya, botak!!!
pelik šŸ˜³šŸ˜³šŸ˜³šŸ˜³šŸ˜³šŸ˜³

Ulat bulu dah naik daun!!!!!

Ulat bulu dah naik daun!!!!!
botak sebotak-botaknya pokok saya. abis tak berdaun jadik nyer...

Ulat bulu dah naik daun!!!!!

bukan 2 ekor je!
ada 6 ekor ulat bulu dijumpai membuat hal di 2 pokok bunga saya šŸ˜”šŸ˜”šŸ˜”.
pertama kali saya membelek ulat bulu. tak la usik dgn tangan - šŸ˜£šŸ˜£šŸ˜£ geli-geleman.
gemok gemok ulat bulu tu. 
semalaman la tu mengerjakan pokok saya!
saya sempat la peratikan sekor ulat bulu melahap daun saya. cepat sungguh ekk.
rakus!
beberapa saat jer abis dah 2-3 daun. aduhai! šŸ˜Ÿ

saya tak keseorangan melayan ulat-ulat bulu ni, kak Nurin dan Syuhada pun saya ajak join mengalihkan ulat-ulat bulu.
šŸ˜† diorang berdua tergeli-geli bila tgk ulat bulu tu.
kena jadik kan diorang budak kampung, mesra alam.

aduhai... nasib baik la saya cepat perasan. kalau dibiarkan sampai ke ptg, bogel la pokok tu šŸ˜« hu hu hu hu...
sejak bermesra dgn tanam-menanam ni, byk dah haiwan-haiwan gini saya jumpa.
ni hah ulat bulu gemok plak šŸ˜€.

šŸ˜Š