assalamualaikum & salam sejahtera 😉

setelah settle menghilangkan lelah di lobby Patumwan House, settle urusan check-in, kami pun call grabcar.
halatuju was ke Pratunam Market. tak sabar!😅😅
nak shopping ke? or window shopping je? ha ha ha ha...
kalau google pasal Pratuman Market ni, hmmmm memang katanya syurga shopping di Bangkok.
ye ke ekk? tu yg kami terjah ptg pertama di Bangkok.

Part 2 | Jamu mata di Pratunam Market & Indra Square, Bangkok
sempat la snap lagi gambar sungai ni - tu hah hotel kami di tepi sungai 😍.

Part 2 | Jamu mata di Pratunam Market & Indra Square, Bangkok
grabcar - few minutes je ke Pratunam Market.
hanya 89 baht. tak brape jauh pun, cuma perjalanan ke sana lalu lintas memang ketat! trafik jem.

Part 2 | Jamu mata di Pratunam Market & Indra Square, Bangkok
muka-muka happy di jalan masuk Pratunam Market 😃.

sampai je di sini, kami nak cari 7eleven dulu 😄. wajib kot masuk 7eleven di Thailand, kan.
nak jugak merasa apa yg best sgt tu kan...
lagipun kami kelaparan yg amat sgt! rasa nak muntah pun ada sebab perut dah kosong 😂.

Part 2 | Jamu mata di Pratunam Market & Indra Square, Bangkok

Part 2 | Jamu mata di Pratunam Market & Indra Square, Bangkok
semua sedap 😋😋😋. kafein lover wajib beli and merasa air eleven ni 👍

Part 2 | Jamu mata di Pratunam Market & Indra Square, Bangkok
dah jumpa, beli jugak 😀. terus masuk dlm beg.

Part 2 | Jamu mata di Pratunam Market & Indra Square, Bangkok
beli few cute things dari rak ni. nice, sesuai utk travellers 👍

settle minum-minum tepi 7eleven, terus la terjah masuk Pratunam Market.
besar tau Pratunam Market ni. jual pakaian mcm2 jenis. brg perhiasan. gift.
naik lenguh kaki berjalan ke sana ke mari dlm tu. harga? sgt ok. sekitar 100-200 baht.
affordable lah kan.
then kami naik ke Indra Square Mall bersebelahan dgn Pratunam Market tu.
hah legaaaaa... shopping mall berhawa dingin. legaaaaa... 😃😆😆
kat sini, kami ronda lama skit. hampir setiap tingkat kami jamu mata 😍.

so, saya nak kata la kat sini, korang boleh dah start membeli di Pratunam Market or di Indra Square ni. 
tak payah dah nak tangguh-tangguh utk shopping gift utk family and friends.
kena pandai la tawar-menawar.
memang la korang akan kata - "nak survey la kat MBK, Chatuchak Market,...". tapi, pendapat saya yg dah pun tamat mengembara di Bangkok ni, Pratunam Market is best 👍.
saya menyesal tak membeli beberapa brg di sini. memandangkan tak boleh nak return back here, saya pasrah la beli di tempat lain.
pun ok. tapi tak sama la brg nyer dgn di sini.

Part 2 | Jamu mata di Pratunam Market & Indra Square, Bangkok

Part 2 | Jamu mata di Pratunam Market & Indra Square, Bangkok

Part 2 | Jamu mata di Pratunam Market & Indra Square, Bangkok
MakcikKepoh yg lain sedang pilih-memilih 😃. snap jap gambar! ha ha ha ha...

Part 2 | Jamu mata di Pratunam Market & Indra Square, Bangkok
teringat Ijat kat Melaka 😔😔😔😔 rinduuuu anak-anak!

Part 2 | Jamu mata di Pratunam Market & Indra Square, Bangkok
nampak tak tu 👆👆👆.
plastik besar tau. petang pertama di Bangkok dah plastik besar gitu 😆😆😆.
kebetulan jumpa gift terbaik utk kak Nurin & Syuhada. terus sambar!

Part 2 | Jamu mata di Pratunam Market & Indra Square, Bangkok
ni plak muka-muka penat tunggu grabcar 😒   ðŸ˜“😓.
beberapa minit tunggu, tak kunjung tiba. byk minit nyer tau hu hu hu hu...

dari situ, terus kami ke tempat utk lunch. dgn bantuan en.google, kami pilih utk ke Hayati Nang Phaya.
grabcar charge only 96 baht. berhenti berdepan restoran. best.
Part 2 | Jamu mata di Pratunam Market & Indra Square, Bangkok


Part 2 | Jamu mata di Pratunam Market & Indra Square, Bangkok
ulam dan telur dadar.

Part 2 | Jamu mata di Pratunam Market & Indra Square, Bangkok
tomyam campur dan kailan ikan masin 😋.

alhamdulillah... kenyang lepas makan makanan yg sedap-sedap.
nasi putih dgn lauk-pauk ohsem tu, nikmat mana la yg kami-kami ni nak dustakan.
total byr utk lunch tghari pertama ni hanyalah 400 baht. terbaik 👍.

Part 2 | Jamu mata di Pratunam Market & Indra Square, Bangkok
depan skit dari restoran, ada Masjid Darul Aman.
happy kami bila nampak masjid ni 😍. bergambar kenangan...

kami berempat ambil keputusan utk jalan kaki saje balik ke hotel.
dgn bantuan en.google, 15 minit juga la kami berjalan santai-santai di bandar Bangkok.
perati kiri dan kanan. mengenali bandar Bangkok.

Part 2 | Jamu mata di Pratunam Market & Indra Square, Bangkok

pepaham jer la kan.
once dah sampai hotel, bilik pulak ohsem ya Allah 😍, meluruskan badan.
seharian mengembara dari Malaysia ke Bangkok, Thailand. tetiba terasa penatnya lah...
releks. solat. mandi. unpack bag pe patut...

settle je solat maghrib isya (jama'), kami keluar. nak naik cruise di Chao Phraya River.
nak tgh sunset di tgh sungai yg ohsem.
again, grabcar menjadi kenderaan kami. tapi, sgt malang bagi kami berempat, silap percaturan, stucked dlm trafik jem yg tidak bergerak selama lebih 90 minit 😞😞😞.
dah la grab driver tak boleh berkomunikasi dlm English.
mcm ayam dan itik kami berckp dgn dia. tepok dahi...
dah sgt letih. dah bosan dok dlm kereta. dah geram dgn keadaan, kami suruh je grab driver anta kami balik ke arah hotel, stop di MBK Shopping Center.
sia-sia byr grabcar 200baht, hanya utk stucked dlm trafik jem.

Part 2 | Jamu mata di Pratunam Market & Indra Square, Bangkok
nampak tak tu? punyer la trafik jem, troli sampah pun stucked di pertengahan jalan 😒.

but it was ok. pengalaman yg tak boleh dibeli, kan 😅. tak senang bila travel sendiri. tersilap tu adat la kan.
penat or tidak, bukan persoalannya lepas tu. kami sambung bergembira berempat di MBK plak.

di MBK, kami tak shopping apa-apa.
just jeling-jeling. just jengah-jengah. mahal! ha ha ha ha ha 😆...
kami terus menuju ke Yana Restaurant. dinner lah plak kan.

Part 2 | Jamu mata di Pratunam Market & Indra Square, Bangkok

Part 2 | Jamu mata di Pratunam Market & Indra Square, Bangkok
☝ 707 baht 😋😋


then, dah tgh mlm kan, tilam bantal dah memanggil.
berjalan kaki la kami balik ke hotel.


Part 2 | Jamu mata di Pratunam Market & Indra Square, Bangkok
ni just nak kongsi bhw dari hotel kami ke MBK, amat la dekat.
hanya berjalan kaki.

😴😴😴 good night Bangkok...