assalamualaikum 😃
salam sejahtera...

amat happy pagi ni. amat indah pagi ni. 
sebab sarapan cheesecake 😍 ha ha ha ha...
bukan calang-calang cheesecake tau, cheesecake buatan sendiri.
rasanya sedap sgt, tercapailah KPI tekak sendiri. saya kan peminat cheesecake.

Basque Burnt Cheesecake | Sekali adun, terus menjadi mengikut citarasa sendiri...
rupa takde. rasa cenggini 👍👍👍.

Basque Burnt Cheesecake | Sekali adun, terus menjadi mengikut citarasa sendiri...
tepi dan atas tak brape nak burnt. mata dah ngantuk sgt mlm td 😄.

biasa tgk b.b.c ni bulat, kan? gojes, kan?
kali ni, saya persembahkan b.b.c versi petak 😄. 
bahan nak buat b.b.c semua complete, sesaat sebelum nak mengadun creaam cheese, baru nak cek loyang.
ha ha ha ha loyang bulat semua kecik naw naw naw.
tu yg menjadik versi petak.

resepi?
alahai, resepi google jer pun. youtube. blog. fb.
then, saya pun tgk apa resepi yg bahannya mudah nak dpt, cara pun senang. saya pun try an error sendiri la.
olahan bahan tu ikut rasa hati 😄.

RESEPI : Basque Burnt Cheesecake
500g cream cheese philadelphia
200g whipping cream emborg
150g gula castor
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
20g tepung gandum

cara yg simple :
  1. cream cheese mesti dah lembut ye. mix kan hingga gebu.
  2. masukkan gula castor dan mix lagi hingga gula cair dan adunan lebih gebu.
  3. masukkan telur satu-persatu. mix perlahan-lahan agar adunan tu mencair dan cantik.
  4. tepung pula dimasukkan, gaul rata.
  5. barulah dimasukkan whipping cream dan esen vanilla. ni kacau perlahan biar dia sebati je. jgn mix, nanti whipping cream tu problem.
  6. SIAP adunan. sila bakar dlm oven suhu 200 darjah celcius selama 70 minit. bergantung kepada oven jugak ni. kena faham oven sendiri.

Basque Burnt Cheesecake | Sekali adun, terus menjadi mengikut citarasa sendiri...

ada juga baker yg buat b.b.c ni dgn blender or food processor.
masukkan semua bahan and on the blender. zasss lagi cepat!
tapi saya nak ler manfaatkan hand mixer saya tu kan. blender bekerja keras utk masak harian.
kasik la dia peluang berehat.

puas hati saya. sgt puas!
hingga bawak bekal b.b.c ke ofis utk breakfast. aduhai... abis diet!
bila makan sendiri, bahan-bahan tu memang saya beli yg bagus. cream cheese philadelphia tu memang recommended.
lain-lain jenama boleh je, like tatura. tu yg paling glamer la kan.
lepas ni maybe saya nak try dgn tatura, berbeza jauh tak rasa sedapnya.

b.b.c ni if beli 1 whole kek tu, tak kurang RM70.
1 slice saya pernah beli RM8. sgt sedap, teringat-ingat sampai sekarang!
sgt sedap sehingga tak terasa membayar 1 slice RM8. 
bahannya pun tak murah. cream cheese dan whipping cream jer dah lebih RM30. 
nak best, buat sendiri. puas makan uolls!

yes yes yes yes...
apa yg tertangguh nak buat weekend lepas, dah pun terlaksana.
anak-anak pun happy.
mr.asben pun kata sedap.
alhamdulillah... legaaaaa...

😌😌😌