Friday, August 28, 2009

SUSUN

6 comments:

Menjadi perempuan ni... Yes, perempuan, memang la best. Sebab banyak aksesori pelengkap diri. Jangan la cakap bab menghabiskan duit, kan... Dari hujung kepala hingga la ke hujung jari kaki kat bawah tu, tiap satu bahagian... hah, bahagian? Yes, tiap-tiap satu bahagian, pasti ada aksesori.

Ada 2 orang anak perempuan lagi la bertambah meriah. Tengok tu... anak2 dara saya sedang susun selipar / kasut. Selipar ayah satu jek. Selipar / kasut ibu dan anak2 yg lebih border dan terlebih banyak.
he he he...

Yang penting, pendidikan kepada anak2 mesti tiada sempadan.
Susun kasut tiap kali tiba rumah. Sentiasa tersusun.

BLOG OH BLOG ...

6 comments:
Tak sempat nak update cerita ceriti few days ago.
Tak meriah blog ku ini... sedih!
Keje banyak.
Tiba-tiba jadi byk plak benda nak pikir dan nak buat...
Thank you very much sebab sudi jengah sini.
Nanti Aida ke "rumah" you all yer...

Tuesday, August 25, 2009

KENANGAN TERINDAH

15 comments:
Hari ulang tahun pernikahan saya ke-6 jatuh pd 2 Ramadhan...

Tetap bermakna... Lebih bermakna...
Moga Allah panjangkan jodoh kami hingga ke akhir hayat...


Dari suami tercinta... Happy!!!

Thursday, August 20, 2009

BERJUMPA KEMBALI, ALHAMDULLILLAH !

12 comments:


Allah panjangkan lagi umur kita...
Allah sihatkan lagi tubuh badan kita...
Berjumpa lagi dengan bulan Ramadhan yang mulia...
Bulan ibadah, bulan kita...

Selamat berpuasa kepada semua...

Thursday, August 13, 2009

TAK SEMPAT ...

3 comments:

Inilah expo yang sedang berlangsung di MITC, Melaka sehingga Ahad ini. Memang bagus untuk tambah ilmu pengetahuan, lebih-lebih lagi berkaitan industri pertanian, penternakan dan perikanan di Malaysia. Semestinya, menyokong slogan BELILAH BARANG BUATAN TEMPATAN.


Inilah pintu masuk ke dewan utama di mana pameran dibuat. Kat bahagian luar dewan utama ni adalah untuk jualan produk. Memang grand decoration di dalam dewan utama ini. Maaf, tak sempat nak snap gambar. Sebabnya, saya tolong abang ipar jaga booth jualan nyer... Timba pengalaman sebagai tukang jual @ promosi.


Di sini la terletaknya booth-booth untuk peserta di bawah kelolaan LEMBAGA KEMAJUAN IKAN NEGARA (LKIM). Bukan setakat produk berunsurkan ikan saje, ia sebenarnya termasuk produk berasaskan hasil lautan yang lain, seperti sotong, udang dan juga RUMPAI LAUT yang merupakan produk utama abang ipar saya.


*
*
*
Dari rumpai laut, IZAN'S telah mempelbagaikan kegunaanya selain daripada rendam dan jadikan makanan begitu saje. Di antara produk nyer ialah :
  1. sos cili
  2. jem - buah naga, kurma, apple
  3. acar buah
  4. kordial - perisa lemon
  5. jus sedia di mimum - perisa lemon
Memang sedap! Favourite saya ialah kordial dan jus lemon tu. Kalau nak best bila bancuh kordial lemon tu, masukkan sekali rumpai laut yang da direndam. Jadi ala-ala cincau gitu. Sedap!

Maka, minggu ni saya bantu abang ipar jaga booth ni. Lebih kurang dari jam 7:00 - 10:00 malam. Dan... tak sempat la nak buka class untuk Nurin belajar di rumah. 2 minggu lepas Nurin tak sihat and sedang dalam recovery proses. Tak nak la terjah dengan BELAJAR.

p/s : Nurin & Syuhada tidak dibenarkan sama sekali menjejakkan kaki ke expo ni. Hubby just hantar dan ambik saya setiap malam. Maklum la, virus H1N1 masih lagi berterbangan. Angka kematian pun tiap hari meningkat dan meningkat dan meningkat. Menakutkan!

Wednesday, August 12, 2009

5 JAHITAN ASAS

12 comments:
Saya memang tertarik dengan seni sulam reben. Oleh kerana itu saya join class online untuk belajar seni sulam reben ni. Memang perlu kesabaran dan MINAT. If not, memang tak jadi cantik. Bila da pegang, bleh jadi kemaruk @ asyik...

Baca-baca kat internet tadi, jumpa la satu artikel. Panjang! Saya buat summary saje.

Ada 5 basic stitches yang biasa disulam, boleh disulam menjadikan floral motifs and stitch patterns yang pelbagai. Ribbon stitch hanya untuk sulam reben saje. But, the lazy daisy, straight stitch, French knots, and stem stitch boleh juga disulam guna benang...

Straight stitch
Sampler
Straight stitch




1. Bring up at A, pull through.

2. Insert down at B, pull through.


Ribbon stitch
Sampler
Ribbon stitch



1. Bring up at A, pull through.

2. Lay ribbon flat on fabric and insert needle at B, piercing ribbon and pulling through slowly. Ribbon will curl into B, so don't pull tightly, or effect will be lost. To vary curl, pierce B to right or left of center of ribbon width.

Tip: If ribbon appears straight and narrow, make another stitch on top of first one.

Lazy daisy
Sampler
Lazy daisy



1. Bring up at A, pull through.

2. Make loop in direction of other end of stitch and insert at B, a thread or two to side of A. Pull out at C, in direction needle points until loose loop is formed, then stitch back down at D.

Note: To prevent ribbon from twisting when it's drawn through fabric after pulling out at C, arrange it around needle so it's flat. Gently hold in place with thumb while sliding needle and ribbon through.


French knots
Sampler
French knots



1. Bring up at A, pull through. Holding ribbon or thread, lay needle on top.

2. Wrap ribbon or thread around needle two to three times. Insert needle at B a thread or two from A. Gently slide wrapped ribbon/thread down needle to rest against fabric, and pull through.

Stem stitch

Sampler
Stem stitch



1. Bring up at A, pull through.

2. Insert needle at B on stem line. Holding thread below line, pull out at C directly in line with last stitch (not above or below) and 1/8 in. from B, pull through. Continue to end of line, making sure thread is always held below line of stitching.


Kelima-lima jahitan di atas telah pun saya praktikkan di dalam 2-3 projek belajar online saya yg terawal siap. Tak banyak lagi projek saya yang siap...

Tuesday, August 11, 2009

PENAWAR H1NI... INSYA'ALLAH...

8 comments:
Ni maklumat yang saya dapat dari blog JADE. Timasih Jade ye sebab sebarkan maklumat PENTING ni... Maka sekarang tanggungjawab aida plak sebarkan maklumat ni...

"...JUST A SMALL BUT MEANINGFUL INFO FM ME TO YOU AND YR FRIENDS...MY PERSONAL EXPERIENCE OF H1N1 SINCE IT PRACTICALLY HIT US LIKE A TIME BOMB.....


My staff was crying herself sick on Tuesday morning...was told that her son was confirmed of H1N1 in his Uni at Kangar, Perlis...worse was that when he was bedridden 2 days the warden didnt even bother to sent to hospital till his dad came fm KL and with his friends assistance brought him to GH Kangar.... No one bothered in the hospital and he was put in the normal ward for another 2 days!!! (imagine the amount of people he has infected!!) .....after 2 days and his eyes were turning yellow and saliva greenish...he was put in quarantined room... Called his mom to say...minta maaf and ampun la dosa dia, etc...she practically fainted just telling me the story.. cant do much cos she x have enough money to go to the north with the father...

First thing we did was made her call the hospital and insist that they sent him to Sg.Buloh Hospital or any other hospital in KL since they seemed to be more alert and more equipt...they refused of course...so I sent her off to Kangar the same day to solve the problem.

Whilst this was happening, SUBHANALLAH, I had a call from one Ustaz who was in town to "help cure" another H1N1 child in Shah Alam....and was told this simple prescription by him.....of course kena redha pada ALLAH and niat dengan sesungguh nya...selawat 3x... EAT MINIMUM 6 GREEN APPLES A DAY AND FRESH ORANGE JUICE.... for those with sore throat please blend the apples and keep on taking till your fever disappear and yr symtoms are gone....I cannot explain it but the child in Shah Alam was ok too after taking this tip....


ALHAMDULILLAH...my staff's son was given the apple juice for the whole day on Monday/Tuesday and dengan kuasa ALLAH he was out of the fever yesterday Wednesday....she called me and was crying on the phone to say that her son was out of ICU and was able to eat normally...all these happened within just 4 days today (thursday 6 august)...


This is just to share with my fellow sisters and brothers and hope this small info could assist others as well, INSYA'ALLAH!!!!!!!!!! No harm in trying and kuasa ALLAH anything can happen!!!!..."

Monday, August 10, 2009

ALLAH MAHA MENDENGAR ...

11 comments:

Setelah bersabar dan berdoa serta berharap, akhirnya hubby dpt transfer ke Bukit Katil.

Yahoo!

Lama juga hubby berulang tiap pagi & petang Melaka - Tangkak. Sejak bulan Ogos 2003, lepas kami selamat dinikahkan. Bazir masa, tenaga & duit! Tiada peluang pekerjaan untuk saya di bandar Tangkak tu. Da usaha carik, tak dpt pun.

Ari ni hubby officially lapor diri kat Bukit Katil. Senang hati! Sebab hubby da tak perlu lagi berulang tiap hari jauh. Risau! Badan dia penat dok driving gitu tiap hari, sejam pergi & sejam balik.

*
*
*
Lebih banyak masa hubby dpt spend untuk family, terutama anak-anak dara kami la yang 2 orang tu.

Tu la... Allah Maha Mendengar doa kami. Walaupun lama, akhirnya dpt juga hajat di hati.

Friday, August 07, 2009

MELAKA DA MACAM CAMERON HIGHLANDS

17 comments:

Ini adalah view dari tingkat 2 Kompleks Mahkamah Melaka.
Kat luar High Court 2.
Abis jek kes depan Datuk Halijah pagi tadi terus saya snap gambo ni.
Bangunan Melaka Mall yang sejengkal dari court tu pun kabur.




Saya zoom sikit...
View di belakang tu area Bukit Baru.
Nak ke arah bandar Melaka.




Bumbung Jusco pun da tak clear.
Sayup jek nampak.
Area Bukit Beruang seolah-olah dalam asap!




Saya nak balik ofis dah...
Papan tanda kat luar court - yang empat segi warna merah...
... yang kecik samar-samar tu.
Tak nampak kan ?
Sedangkan... jarak nyer dari tempat saya berdiri hanya 7-8 buah kereta (side parking).
Pondok guard tu pun da diselaputi jerebu.




Lunch tadi - kat roof parking Jusco.
Gi belanja clerks makan.
Sempat la snap gambo jerebu yg KRONIK di Melaka.

*
*
*

Melaka da macam Cameron Highlands!
Very bad sign!!!

*
*
*

FAKTA H1N1 DI MELAKA SETAKAT 7.8.2009 :
  • 4 kematian
  • 184 kes jangkitan dilaporkan
  • 75 masih dirawat

MAUT AKIBAT H1N1

4 comments:

Mangsa kedua maut akibat H1N1 di Melaka adalah kanak-kanak berumur 3 tahun - arwah adik IFAH SYAZWINA SAMSUDIN. Hanya berumur 3 tahun... sedih!

Arwah meninggal dunia di Hospital Melaka(HM) akibat pneumonia dan disahkan dijangkiti H1N1. Arwah dikuarantinkan di HM pada 31 Julai, setelah 2 kali mendapatkan rawatan di Hospital Perubatan Pantai (Pantai), Ayer Keroh akibat demam sejak 26 Julai.

Sejak dari Pantai, arwah da pun disahkan dijangkiti H1N1. Dipindahkan ke HM setelah keadaannya bertambah kritikal sehingga terpaksa diberi bantuan pernafasan. Selama 3 hari di HM, paru-paru arwah telah dijangkiti kuman yang kritikal. Menghembuskan nafas terakhir pada 3 ogos jam 4:30 ptg di HM.

Mujurlah Nurin & Syuhada telah pulih dari demam. Syukur ke hadrat Ilahi kerana memakbulkan doa kami. Hati kami sekeluarga TIDAK KERUAN dek kerana masalah kesihatan Nurin yang baru lepas hingga kena amik blood test 3 kali.

Dapat dibayangkan hati keluarga, terutama ibu arwah adik Ifah yang kehilangan anak perempuannya yang tersayang. Lebih-lebih lagi, arwah baru saja meraikan hari kelahiran ketiganya pada 26 Julai yang baru je berlalu...

MORAL OF THE STORY...

1 - badan rasa tak sihat --> terus ke klinik / hospital dpt kan rawatan dan ubat.
2 - kurangkanlah aktiviti luar rumah, terutama anak-anak.
3 - minum air banyak-banyak.
4 - start melabur sikit untuk multi - vitamin, utk diri sendiri dan anak-anak.

CEGAH SEBELUM PARAH...

Thursday, August 06, 2009

TIDURLAH WAHAI PERMAISURI ... TIDURLAH ...

11 comments:
Amboi Ain Syuhada...
Tidur tanpa menjejaskan kecantikan gitu...!



Ibu tgh lipat baju sebenarnya time ni.
Ayah pula busy dgn laptop...
Ibu toleh ke kiri...... alamak! Anak-anak da tidur...

But Syuhada jadi mangsa paparazzi.. heh heh!




E'eh... ada mesej dari Nurin Nazihah la...

Monday, August 03, 2009

NURIN KEMBALI AKTIF & CERIA

11 comments:
Alhamdullillah. Baru jek call hubby beberapa minit lepas. Hubby bawa Nurin ke hospital untuk amik blood test. Keputusan blood test Nurin yang ketiga petang ni menggembirakan. Semua nombor-nombor yang tercatit kat keputusan blood test tu menunjukkan keputusan yang normal.

Ni saya nak tunjukkan gambar-gambar Nurin yang sempat saya abadikan ...

JUMAAT




Kuruskan Nurin ? Memang kurus. Berat nyer tak memuaskan dari segi perubatan.

Blood test pertama. Kena cucuk kat tgn kanan. Sedih nyer saya masa Nurin kena cucuk tu. Hubby yang pegang Nurin masa tu. Then, terus ke Melaka Mall belikan Nurin punyer favourite - Char Kue Teow.

SABTU



Kena cucuk tgn kiri pula. This time, bergenang air mata saya waktu menenangkan Nurin lepas kena cucuk. Nurse yang mencucuk tu agak kelam kabut! 2-3 kali Nurin dicucuk di tempat yang sama. Memandangkan Nurin tak berselera makan sjak 4-5 hari dia tak sihat, saya dan hubby bawa Nurin ke Jusco. Beri dia pilih whatever dia nak makan.

AHAD


Semalam petang... Nurin dan Syuhada menyapu laman rumah nenek. Petanda sangat baik --> Nurin da beransur pulih.

"Terima kasih atas doa auntie-auntie semua." - Nurin Nazihah.