Sunday, May 31, 2015

RINDU BERTAMU LAGI ~ IBU AYAH BERCINTAN CINTUN BERDUA ...

4 comments:
bersiaran dari r&r jejantas air keroh skang ni.
tunggu mr.asben solat...
update jap la blog tersyg.

anak-anak bertiga da selamat ditinggalkan di KL.
ibu ayah skang on d way back melaka...
singgah dinner kat a&w...

onion rings & fries...

regular root beer float...

cheesy machos nachos...

berdua-duaan dinner simple.
terkenang dulu zaman bercintan-cintun di central market KL :-) ha ha ha...

masing-masing da tebal rindu pd anak-anak hu hu hu...
kebetulan ari ni besday mr.asben yg ke39.
tambah syahdu la si ayah...

apapun... dek krn keje, anak-anak kena la diutamakan & tak diabaikan.
lebih terurus if di anta kpd atok uwan...
jumaat nanti ibu ayah dtg ye anak-anak...

hu hu bye. mau gerak sambung perjalanan balik melaka...

Photobucket

Saturday, May 30, 2015

2 MINGGU KAMI BERPISAH 3 PENJURU & DEMAM INFLUENZA B :(

2 comments:
... sekarang ye order :)


atas tuntutan keje ibu ayah...
anak2 di hantar dok dgn atok uwan...
ibu kursus jauh...
ayah dok umah sendirian berhad :)

anak2 gembira la dpt holiday ke KL.
jumpa cousins...
jumpa uncle & aunty tersayang!

ibu ayah yg kesedihan hu hu hu...

maka, tidak la kami sekeluarga bercuti ke mana-mana...
tiada tempahan hotel dibuat...
tiada perancangan jalan-jalan cari makan selama 3 hari 2 mlm di mana2...
standard kalau kami holiday 3 hari 2 mlm ajer la.

just plan nak ke floria putrajaya...
a one day plan :)

skang ni tgh berkemas baju2 anak2...
sudah mau anta KL ini ptg :)
in shaa Allah... 


serta nak ziarah anak buah yg masuk spital khamis ptg ari tu.
demam berpanjangan dari sabtu.
ke klinik, disuruhnya balik.
ke gh, disuruhnya balik.
adik kuatkan semangat bwk ke spital swasta, terus masuk ward.
and hingga tghari td, adik kata, anaknya masih demam tinggi.

frens semua bantu ye doakan anak buah saya, nur ayuni najwa bt mohd asmawi.
agar kembali pulih dan ceria seperti sedia kala.

Photobucket

Friday, May 29, 2015

JALAN-JALAN BAWAK ANAK-ANAK GI TGK DEWAN YG BYK BUKU UTK DIBELI :)

3 comments:
susah nak amik gambo bujang senang sorang ni :)

penat kakak-kakak senyum, izzat buat tak tau aje...
layan tgk citer boboiboy aje hu hu hu...

ni kisah 3mei lepas...
sabtu nan indah :)
takde pe aktiviti selain dari lepak umah.

kebetulan, ada bbw kat mitc melaka.


bukan bbw aje ada, ada fair brg sukan & fair perabot rumah.
ajak mr.asben gi jalan-jalan sana.
mr.asben tak brape nak, dia prefer lepak umah...
mengenangkan nak gi tgk buku utk kakak-kakak, paksa juga my love itu :)




sampai jugak ke bbw book sales tu.
ni first time kakak-kakak saya bwk ke sini.
before this 2 times saya gi sendiri aje belikan buku utk diorang.
yes... bwk diorang lagi kacau-bilau. 
diorang rambang mata nak beli apa...
sebab da byk sgt buku.
sehinggakan tak dpt diorang nak pilih yg mana ha ha ha...


at the end, diorang masing-masing beli 2 buku hello kitty.
exercises in english, ada craft dlm tu.
ibu tangkap satu buku aje kali ni ~ health secrets :)
sedang baca buku ni, menarik!
nanti saya share skit-skit ye info dlm buku tu...

takde mood nak tgk buku sebab ijat berlari-lari ke sana ke mari.
ijat dok tarik troli ke sana ke mari...
hadoi la dlm masa tgk ijat yg aktif tu, nurin pulak hilang dari pandangan!
dlm 20 minit jugak mencari dia.
berpeluh jantan si ibu ni... panjang leher mencari nurin.
syuhada bantu si ibu yg da gabra ni....
at last nampak dia nun di tgh dewan membelek novel...
ya ampuuuunn kakak sayang !!!

letih ! mood merudum la si ibu ni kan... serabut!

moral of the story, better dok umah aje ekk dari tadi ha ha ha :)

Photobucket

Thursday, May 28, 2015

IZZAT YG GEBU DI ATAS TEMPAT TIDO YG GEBU !

8 comments:
ni satu lagi citer flashback ...

maklum la, si ibu da beberapa hari tak update blog.
tu pasal kena buat sessi flashback :)

16 mei lepas, hari sabtu...
si ibu ni terpaksa masuk opis utk kemas brg2. mau pindah le katakan...
hari keje mana sempat nak mengemas, kan?
keje berlambak-lambak...

si ibu ni bwk la kakak-kakak berdua ke opis.
ijat tinggal dgn ayah kat umah...

ku sangka sekejap nak mengemas...
keluar rumah kul 10.30 pagi... balik rumah kul 4 ptg !!!!

maka... si anak sorang ni yg bernama ijat cari tempat tido sendiri...
sebab dia good boy.
tak susahkan ayah dia...
tempat tido dia sungguh la gebu empuk...

tido sambil pegang botol air :)

kerusi tu memang saya letakkan bantal-bantal...
senang la ijat nak tido, tilam pun memang da siap bentang kan kat hall...
dia boleh panjat naik and tido atas tu :)

ayah la yg snap gambo ijat tu...


alahai sayang boboiboy ibu sorang :)
sedap gomol time dia tgh lena gini ni ha ha ha...
Photobucket

Monday, May 25, 2015

FLASHBACK KISAH BERDARAH ~ IZZAT & LANGGAR LARI !

10 comments:
ibu ajak ijat selfie :)
izzat da dibotakkan semlm ~ rambut aidilfitri...

lama sungguh blog tak update.
lama sungguh tak blogwalking!
Allahu Akbar... terlalu byk perkara yg jadik 1-2 minggu lepas.

berubah opis bermula 18.5.2015 (minggu lepas).
jarak opis dgn umah adalah lebih kurang 70 km.
tempoh masa dari umah dgn opis lebih kurang 1 jam...
hadoi... Allahu je yg Maha Mengetahui betapa seksa nyer jiwa!
dek kerana nak bersama anak-anak, redha ajer la berulang setiap hari...
korban kan tenaga yg sejemput ni dan jugak kos pergi balik yg tinggi.


flashback jom !
izzat memang aktif, riang, gembira sepanjang masa...
boy la katakan...
tiap ptg sekiranya ada kelapangan, memang saya bagi izzat riadah kat luar rumah...

aik ?!!
kakak syuhada teringin ke ? ha ha ha...
suka la hai izzat kakak bwk dia ronda.
gambar hiasan aje ni, takde kena-mengena dgn tajuk :)

tanggal 7.5.2015 lebih kurang kul 6.15 ptg...
masa tu izzat da berdiri depan rumah...
berdiri sebelah kakak syuhada... saya on the way masuk umah nak amik kunci kereta.

tiba-tiba dgr izzat menangis!
jiran saya menjerit, " Aida, izzat jatuh... berdarah!!!"
terus saya berlari keluar... 
Allahu Akbar... kepala izzat berdarah byk!!!



saya peluk izzat ketat-ketat...
jiran-jiran semua dtg membantu...
then masuk dlm tandas, mr.asben cuci kepala izzat...
hu hu hu penuh darah di lantai tandas.... alahai anak...
izzat tak henti nangis...

abis mandi dan bersihkan kepala izzat, tekap dgn kain.
terus ke klinik..

pendarahan berhenti dah...

boy ibu yg strong!

luka nya tak perlu di jahit...
just tempek ubat... alhamdulillah :)

ada 3 lubang...
saya rasa sebab kepala dia terjatuh ke jalan raya kan...
terkena batu kerikil agaknya...



alhamdulillah takde pe yg kronik...
bersyukur kpd Allah....

mlm tu ramai la jiran dtg ziarah izzat.
rupanya salah sorang anak jiran, langgar izzat dgn basikal.
anak umur 6 thn... langgar pastu terus dia lari balik rumah :)
dia tak sempat nak brek!
berkali-kali mak dia minta maaf...
takpe la, izzat ok... perkara da nak jadi...
bersyukur izzat ok!

mlm izzat da ok...
takde demam...
takde mengigau...
tido dgn aman...

moral of the story ~ ibu kena pantau izzat!
malang tidak berbau...
jgn leka walaupun sesaat wahai ibu izzat !!!

Photobucket

Monday, May 11, 2015

GMBM 1st GIVEAWAY 2015 ~ HADIAH MENARIK UTK DIMENANGI :)

7 comments:
PROMOTE | GMBM 1st GIVEAWAY 2015 | Assalamualaikum !! Alhamdulillah dengan rasa rendah diri dan besar hati,kami dari Grup Mama Bloggers Malaysia [GMBM] ingin mempromosikan segmen sulung Belog Projek GMBM iaitu GMBM 1st GIVEAWAY 2015. Kami mengalu-alukan penyertaan rakan blogger seramai yang boleh.

GMBM 1st GIVEAWAY 2015 menawarkan pelbagai hadiah yang menarik dan lumayan untuk di menangi di taja khas oleh ahli GMBM sendiri bernilai lebih dari RM 500. Memang berbaloi menyertai segmen ini.  Syarat penyertaan yang kami buat untuk segmen ini juga adalah syarat rutin setiap segmen untuk blogger.

Detail segmen : GMBM 1st GIVEAWAY 2015
  • Mula: 10 Mei 2015 [12.30 tengah malam]
  • Tamat: 7 Jun 2015 [12.30 tengah malam]
  • Cadangan entri: coypaste dari entri segmen ATAU hasilkan entri kreatif sendiri
  • Senarai hadiah
Nak JOIN? Klik Banner--------------.
.
.
.
.
.
V
http://grupmamabloggersmalaysia.blogspot.com/2015/05/gmbm-1st-giveaway-2015.html


Segmen GMBM 1st GIVEAWAY 2015 di taja dan di perhebatkan oleh:-
Kathy,  Maria, YY, Yong, Myja, Sofu, Ida, Ann, Mieja,Fara, Sue, Fuza, Mamaniza, Hana, Aida, Mar, Khaty, Ayumie, Mila, Zana, Sally, Fiza

Photobucket

Sunday, May 03, 2015

KEMARUK LAGU BUNGA DHIA ~ AIMAN !!! TERASA SEDAPNYA DI TELINGA & DI MATA TERBAYANG ... ??

4 comments:


saya pengikut setia cerita di atas.
but, tak tgk secara langsung la kul 7ptg kat tv3.
dpt jeling-jeling skit-skit aje ~ waktu tu tak brape sesuai utk ibu beranak tiga mcm saya :)
so tak brape feel la bila tgk time tu.

tgh mlm, or the next day layan sendiri kat tonton.com...
lebih aman & damai...
and baru jap tadi gi bw ke blog nieyl.
ada plak lagu bunga dhia tu berkumandang kat blog nieyl.
aduhai... tak sabo nyer la tunggu hari esok ha ha ha...




LIRIK : BUNGA DHIA (AIMAN SIDEK)

Ku menunggu kamu
Ku menanti kamu saja
Yang terindah dari Dia
Yang tercipta dari Dia

Waktu terus berguling
Dengan doa harapan
Kau didakapanku

Bunga kaulah cahaya
Bunga kaulah bintang
Menerangi siang dan malamku
Mewarnai segenap mimpiku

Ku menunggu kamu
Ku menanti kamu saja
Yang terindah dari Dia
Yang tercipta dari Dia

Waktu terus berguling
Dengan doa harapan
Kau didakapanku

Bunga kaulah cahaya
Bunga kaulah bintang
Menerangi siang dan malamku
Mewarnai segenap mimpiku

Oh ohhhh
Oh ohhhh
Oh ohhhh

Dhia kaulah cahaya
Dhia kaulah bintang
Menerangi siang dan malamku
Mewarnai segenap mimpiku


sebab utama saya ikut cerita ni ialah disebabkan HERO nyer yg hensem :)
kalau tak kerana HERO tengku zaril ni, rasa nya saya x tengok kot hi hi...

sebab-sebab lain saya tertarik dgn drama hati perempuan ni :-
  • cinta pandang pertama si lelaki. terus nak kahwin. sgt gentleman.
  • percintaan selepas perkahwinan...
  • golongan bangsawan yg sungguh merendah diri. mak ayah mertua yg memahami dan memberikan ruang bagi anak menantu menyelesaikan masalah sendiri terlebih dahulu...
  • and drama ni tak concentrate on cerita org melayu kaya raya berlagak bagus. hanya cerita golongan bangsawan yg kawin dgn org biasa...
meskipun HEROIN nyer si ayunis tu pada saya sedikit keras dlm lakonan, but ok la...
pelakon baru... bagi peluang la kan.
dulu lisa surihani tu pun keras kejung jugak lakonan nyer :)


bye :)

Photobucket

YOU HAVE EACH OTHER ~ BE STRONG ANAK-ANAK SYURGA :)

7 comments:

dari pagi semlm dpt tau kisah accident duke ni kat fb.
Allahu Akbar!

menjelang ptg semlm dpt la tgk video anak sulung arwah di spital tu.
mengalir air mata saya... sebak!
anak berusia 8 thn (sebaya dgn syuhada) yg 100% masih perlukan mama papa nyer...
sian la syg...

moga yg bersalah diberikan hukuman setimpal...

moga Allah berikan pak sedara nya (adik bongsu arwah papa mereka) kekuatan dlm membesarkan mereka berdua.
moga Allah luaskan pintu rezeki 2 anak ini dan tidak membebankan org lain.
moga anak-anak ini membesar dgn baik, cerdik dan solehah ~ bekal papa mama nya masuk syurga in shaa Allah.

Al-Fatihah buat kedua-dua papa mama mereka...
moga dlm lindungan Allah sehingga mereka bersatu semula...


Photobucket

Friday, May 01, 2015

JALAN-JALAN CARI ILMU DI PENANG ~ SHORT BUT WONDERFUL :)

2 comments:
4 mlm stay di vistana penang.
berkursus ~ uCustoms.
new project after gst ~ 1.1.2016 :)

so semlm flight kul 3.15 ptg.
tak sabo nyer la nak balik bkt katil, Allah je Maha Tahu betapa rindu nyer hati ni.
happy bila tgk kapal boleh terbang ni da sampai :)
maksud nyer da sampai masa kami naik la hi hi hi...


da berada di udara KLIA...
mau beratur landing :)


beg tak beranak byk...
tak mcm kursus di langkawi ari tu :)
just tambah 7kg je berat beg kenit tu.
beli jeruk pak ali ...

sudah selamat cecah kaki di bumi yg nyata.
kereta pun da sampai... zassss terus balik bkt katil la...
dlm 7 mlm baru sampai depan umah :)
mr.asben & anak-anak ada umah dah tunggu ibu balik !




ni buah hati paling bongsu...
ibu...ibu...ibu... sedap telinga ni mendgr nya hi hi hi...
sihat anak-anak bertiga... alhamdulillah :)

pek kecik jeruk mangga kuning

pek 1/2 kg pek jeruk campur


kalau ke Penang, tu aje la beli kan.
ada la skit fridge magnet saya beli, tu wajib la ~ hobi kata ko :)
lom kuar bag, so lom snap gambo nyer hu hu hu...

jeruk tu utk opis skit, famili skit :)
saya beli 3kg jeruk campur but dlm packing 1/2 kg.
then 2kg jeruk mangga kuning dlm packing 1kg.
2 pek kecik jeruk mangga kuning.
1 pek kecik jeruk campur.
3 pek kecik buah pala :)

harga? including gst ye spt di bawah :
1kg = RM13.80
1/2kg = RM6.90
3 pek kecik = RM10.60


ni utk kami 5 beranak...
1.5 kg jeruk campur.

orait... tu aje...

Photobucket