Friday, October 30, 2015

RESIPI WAJIB KITA SIMPAN LEKAT DLM FIKIRAN !

8 comments:
salam hari jumaat semua.
moga kita semua dirahmati Allah sentiasa hendak nya ye :)


bos share dlm group wassap.
menarik.... cute :)

Photobucket

Thursday, October 29, 2015

IT'S MORE IMPORTANT TO BE NICE

5 comments:

being nice to others ~ the best therapy !
be the person that makes others feel very important & special...
you'll be happier...
feeling better...
less stress!
live longer...

be known for your kindness.
be kind to everyone :)
even to those who are very rude to you!
just because you are nice & sweet...



but...


:-) sharing is caring...

Photobucket

Wednesday, October 28, 2015

GAMBAR ADALAH PENYERI BLOG TANPA BANYAK AYAT:)

10 comments:
kita suruh dok diam-diam sementara makanan sampai, izzat merayap seluruh kedai!
makanan sampai di meja, kita suruh dia makan, dia sibuk layan phone plak...

wahai la anak era millenium...

org da nak abis makan, baru la dia nak makan!

2-3 jam lepak kedai makan dek kerana tunggu anak bertuah sorang ni abis makan.
sib baik nak makan dik.
kalau tak nak makan, memang kena babab dgn ibu tau.


Photobucket

Tuesday, October 27, 2015

MEMBER GOSSIP SAYA NOMBOR SATU :)

6 comments:

bila jumpa emak, di mana saje...
best...
borak borak borak... selagi ada masa yg terluang.
sambil masak...
sambil lipat baju...
sambil nyusu kan anak :)
abis la semua cerita keluar including throwback cerita lama.

then tambah hangat kalau adik-beradik pompuan saya berkumpul.
fullamak!
memang atok & para ayah kena look after anak-anak la ha ha ha ha...

weekend ni pun x dpt jumpa mak, anak-anak exam lagi next week.
baru jap td call mak, after 29hb okt ni mak abah balik kg.
yeszaaa time to gossip dgn mak bakal tiba... i like.

p/s : ada satu pertanyaan kat komen. ada la kat satu entry saya tu.
        saya 6 adik-beradik ~ 4 perempuan & 2 lelaki.
        abg sorang dok jauh and jarang balik. atas sebab2 dia tersendiri la.
        xde kot citer pasal dia dlm blog ni hi hi hi...
        adik bongsu lelaki, baru nak masuk 18 thn and baru aje masuk uitm few months ago.
        kami 4 perempuan la always side by side in anything :)

Photobucket

Monday, October 26, 2015

NGETOP KOMEN SEPTEMBER SAPE LA EKK ?

7 comments:
x dpt aida nak tau la sape.
sebab dari ntah bila widget top komen tak boleh paparkan details.
baru jap tadi godek-godek, amik widget dari blog hani.
tu hah da boleh tgk sape top komen, tapi utk bulan ni la ~ oktober 2015.


oleh itu, in shaa Allah, utk bulan ni aida prepare 2 hadiah la ye.
ganti utk bulan lepas :) in shaa Allah moga ada rezeki la.
utk no 1 dan no 2 di carta top komen blog kecil ni...

ari ni kat opis, baca buku. penuhi dada dgn ilmu-ilmu baru.
da bertahun keje, masih byk lagi nak kena belajar.
moga Allah permudahkan la si ibu ni nak belajar :) aminnn...


Photobucket

Sunday, October 25, 2015

MARI NONTON WAYANG ~ GOOSEBUMPS !

8 comments:
yeszaaa last night kami masuk panggung sekeluarga :)
citer GOOSEBUMPS lakonan Jack Black.
mr.asben nak bwk anak2 lari dari stress exam & jerebu :)

mbo @ melaka mall...
izzat free of charge :)



kali kedua bwk izzat masuk panggung.
kali pertama ari tu x ingat plak citer pe.
but time tu izzat separuh jalan aje, separuh jalan lg dia tido zzzzzz...
alhamdulillah x ngamuk la :)

kami masuk panggung dlm kul 9 mlm.
citer start 9.15 mlm ~ ha ha ha kami ber5 adalah org ke 3 hingga ke 7 yg masuk panggung tau.
alamak. tak ramai ke tgk citer ni hu hu hu...
ramai yg tgk polis evo & citer farid kamil tu kot kot kan.

tak pe la redha ajer la sedap ke tak sedap citer ni kan.

kakak-kakak yg excited sgt mlm td.
lari dari buku kejap ye kakak-kakak :)

memang menarik la citer GOOSEBUMPS ni.
saya sama-sama dgn anak-anak menjerit-jerit ketakutan... terkejut! ha ha ha...
memang gamat panggung...
meskipun x brape ramai. boleh la... dalam beberapa keluarga yg bwk anak-anak :)

dari awal citer tu, menampakkan citer tu mcm something interesting.
zach, budak bandar baru pindah ke satu bandar terpencil.
mak zach dpt jadi assistant pengetua ka bandar tu. and zach baru kematian ayah 1 thn yg lepas.


pindah di satu banglo ni, bersebelahan dgn rumah RL stine (jack black) & anak nyer, hannah.
hannah ramah... tapi ayah dia RL stine tu sgt la bengis.
tak bagi langsung zach kacau hannah!


citer nyer bermula ~ satu mlm tu, zach ternampak hannah kena dera dgn ayah nyer.
dia and sorang lagi member dia pecah masuk umah hannah, konon nyer nak selamat kan hannah.

ni la member zach tu. kelakar giler la dia ni :)

... dipendekkan cerita jeng jeng jeng ...

memang la diorang frust semua buku cerita da di bakar !!!

RL stine tu adalah penulis buku cerita bersiri 'goosebumps'.
and dia terperangkap dlm imaginasi dia sehingga kan buku cerita dia tu jadi real.
real camne ???!
hantu keluar dari buku-buku cerita dia !!!
sebab tu dia agak bengis dgn org, x bercampur dgn org...
zach & member dia terbuka satu buku cerita ~ hantu org salji...
and, selepas tu bertambah byk hantu terkeluar dari buku cerita RL stine tu.
giler byk tu ~ sehingga memporak-perandakan satu bandar tu !!!

hantu org salji ~ kelakar la jugak time ni...

ketua semua hantu !

serigala jadian !!!

mcm2 la jadik... ha ha ha tu yg buat kami menjerit-jerit and terkejut :) ha ha ha...
and ketua hantu-hantu tu bakar semua buku-buku RL stine agar hantu-hantu tu tak boleh dimasukkan balik ke dalam buku.
and, akhirnyaa dpt la jugak hantu-hantu tu dimasukkan balik ke dlm satu buku...
buku apa ??! kena la uolls tgk citer ni ekk.

and, rupa-rupanya hannah, anak RL stine tu juga merupakan imaginasi RL stine.
yg menjadi realiti... yg menemani RL stine selama ni.
hu hu hu da la zach da jatuh hati dgn hannah.
hannah plak adalah di antara yg akhirnya masuk balik ke dalam buku RL stine akhir skali :(

... a sad happy ending :)
fun... interesting...


citer ni berjaya buat izzat dan syuhada tak tido tau.
memang berbaloi la...

Photobucket

Saturday, October 24, 2015

RESTOCK... DELIVERY...

9 comments:


ada promosi free poslaju ye hingga 31 okt 2015.

special bagi org melaka & seremban ~ cash on delivery :)
kita set meeting point.
unless rumah uolls dekat la dgn umah / opis saya, boleh aje anta depan pintu umah.

sharing testimoni QASEH JUNIOR yg marbeles.
produk jualan paling hot saya.





Photobucket

Friday, October 23, 2015

PETANG INI YE ~ BAJET 2016 & GST :)

6 comments:
akhbar ari ni...

kastam dpt kutip hasil lebih dari sasaran 2015 yg ditetapkan.
alhamdulillah...
hampir sekali ganda lebih dari kutipan 2014.
moga byk la jugak dikembalikan kepada rakyat yg jenuh membayar.
jgn dilaburkan lebih byk kepada syarikat gergasi la, ke sana la, ke situ la...
semua projek mega yg membazir dan tak mendtgkan faedah kepada rakyat.
utamakan golongan sederhana ni hah hingga ke golongan pendapatan rendah.

BR1M tu up kan la skit had gaji.
baru la qualify ha ha ha ha :)
berangan la jugak skit kan...

esok sure heboh malaysia dgn paparan bajet 2016 kan.
sekian celoteh ku di hari bajet sedang dibentang :)


Photobucket

MARI KITA BUAT LASAGNA WEEKEND NI ?

5 comments:
sempena birthday mak ari tu ~ SINI ~ saya buat kan famili lasagna.
kami adik-beradik masa- memasak aje ari tu.
beli dominos pizza.
kami mak-mak byk anak ni, tak brape kuasa nak makan luar.
anak-anak semua aktif, karang makan tak kenyang !
dok lepak umah, kenyang and senang ati :)

nak share resepi ajer la.
sharing is caring...
pernah share resepi lasagna versi roti kat SINI.
lebih kurang aje.
tapi ada tukar-tukar skit :) ubah citarasa.
google sana sini... baca majalah skit-skit...

bahan-bahan :
  1. 8-9 keping instant lasagna
  2. daging cincang 400g
  3. 6 sudu mentega
  4. 2 labu bwg holland - potong dadu
  5. 5 ulas bwg putih - hiris halus
  6. 1 tin sos prego
  7. 1 tin tomato puri
  8. 200ml full cream milk ~ utk sos bolognese
  9. 500ml full cream milk ~ utk sos putih
  10. 3 biji tomato - potong dadu
  11. 1 batang lobak merah - potong dadu
  12. 1 tin cendawan butang - hiris jgn halus sgt
  13. 1 buku cheddar cheese 250g ~ separuh utk sos putih & separuh utk disagat halus
  14. 3 sudu tepung gandum

instant lasagna san remo, mentega anchor & cheddar cheese kraft yg saya guna kan :)
gambar ikhsan google...
semua memang standby ada dlm fridge.
export ke rumah kakak aje on that day.

cara-cara mudah nak buat sos bolognese nyer :
  1. tumis bwg holland & bwg putih dgn 2 sudu besar mentega
  2. da naik bau... cantik bwg tu dlm kuali ~ masukkan daging cincang
  3. goreng daging hingga cantik masak
  4. then, masukkan sos prego, tomato puri & 200ml full cream milk
  5. masakkan sos ni sehingga mendidih and masukkan cendawan butang
  6. bila sos da hampir nak likat, sedikit kering baru la masukkan tomato & lobak merah tu
  7. kacau. kelikatan nyer biar la jgn terlalu berair. biar daging & sos tu bersatu cantik dan padu
nak buat sos putih nyer plak :
  1. cairkan 3 sudu besar mentega and masukkan 500ml full cream milk
  2. kacau sikit and masukkan 3 sudu tepung gandum
  3. kacau sikit and akhir sekali masukkan separuh buku cheddar cheese
  4. kacau la sehingga semuanya sebati dan likat
siap kedua-dua sos tu.
alhamdulillah.
then, separuh buku lagi cheddar cheese sagat halus.

amik la bekas aluminium foil (seperti dlm gambo di bawah ni ekk).



1. layer yg bwh skali saya letak sos bolognese (gambo di atas).
2. then, baru saya letakkan sekeping instant lasagna.
3. diikuti dgn sos bolognese.
4. dan sos putih.
5. ulang semula langkah 2, 3 dan 4.


6. seperti gambo di atas ni, di atas lapisan sos putih saya taburkan cheddar cheese yg da disagat halus

cantik jer kan :) ha ha ha

sudah siap dibakar... alhamdulillah

yes, separuh sudah dimakan.
nampak tak lapisan-lapisan tu ?
nipis-nipis aje...

resepi saya tu boleh buat 3 bekas aluminium.
memang laku keras la lasagna ni :)
puas hati...
makan ramai-ramai, semua komen positif.
boleh diperbaiki lagi...

and saya tak bubuh garam ekk dlm sos bolognese.
sebab saya guna mentega salted.
and cheese lebih 200g saya guna utk lasagna ni.
tu aje da membangkitkan rasa masin-masin nyer. 
just nice la utk mak saya makan.
abah saya x makan. rasa sesudu aje.
selera abah da x brape betul skang ni.

sekian... kalau ada cadangan penambah sedap, boleh ekk komen :)

Photobucket