Saturday, February 20, 2016

"IJAT IJAT IJAT... JAP EH... IJAT DA SHIAP"

14 comments:
anak bertuah sorang ni.
bikin kecoh seantero rumah :)
sehari ke sehari dgn pe'el baru yg mencuit hati & sanubari...

di tadika, anak-anak didikan diminta berdikari.
semaksima mungkin beberapa perkara di ajar buat sendiri.
sgt bagus la... antara contohnya ialah :

  • abis kelas, semua akan makan tghari. selesai aje makan, diorang akan mandi tukar baju utk tido.
  • buka baju masing-masing and terus masukkan dlm beg. keluarkan baju utk pakai plak dari beg.
  • abis mandi (teachers akan perhatikan & bantu jika perlu), pakai baju sendiri.
oleh itu, anak bertuah ijat ni kat umah memang selalu la dia nak pakai baju sendiri.
bila kita panggil, "ijat oh ijat, meh sini pakai baju."
kebiasaan nyer dia akan dtg and amik baju. akan cakap, "ijat ijat ijat (sambil tepuk-tepuk dada)... jap eh."
in the other words, dia nak pakai baju sendiri la :)


nak pakai seluar pun main-main...
siap...

ok la... kekadang tu pakai terbalik la. senget la. poket seluar kat depan la :)
ok aje la...
janji dia happy.
tergelak la kita ni tgk gelagat dia.
bila da siap pakai baju, semua org dia akan tunjuk and ckp, "ijat da shiap (siap)..."

hmmmm :)

Photobucket

Friday, February 19, 2016

COMEL UNCLE TAKDE RAMBUT NI :)

5 comments:
sgt suka gambo ni.

bila kita kurang, kita senyum...
bila kita takde, kita senyum...
bila kita dlm kesulitan, kita senyum...
buat perkara lain yg boleh buat kita senyum :)
pasti lupa akan kekurangan, ketiadaan dan kesulitan sebentar.
mungkin selepas itu dtg penawarnya.



kita usaha cari kesukaan dlm kesulitan.
kerana kehidupan ni ibarat roda, tidak selamanya kita di bawah.
dgn izin Allah, pasti ia berputar dan kita bakal di atas!
yakin...
doa...
tawakal...


Photobucket

PERKEMBANGAN IZZAT SETELAH 46 HARI MASUK TADIKA :)

7 comments:
salam pagi jumaat...
moga hari ni semua frens baik-baik aje.
kita mulakan ari ni dgn penuh hikmah dan ceria gembira :)
nak citer la perkembangan izzat.

melangkah masuk ke tadika on 4.1.2016 lepas. masuk kelas 4 thn.
di usia yg baru aje genap 3 tahun 5 bulan 8 hari (lebih  kurang la...).
dlm kelas izzat hingga ari ni just 4 orang including izzat ~ 3 org lagi girls.
dgn satu teacher yg bertanggungjawab jaga mereka 4 org hingga ke ptg, teacher Imah.
ada lagi teacher yg lain utk anak-anak umur 5 dan 6 thn, and anak-anak transit ptg hari.

isnin lepas, 15.2.2016, saya cuti.
dpt la luangkan masa utk anta dan amik izzat dari tadika.
so, ptg tu borak-borak la dgn teacher Imah. nak tau la perkembangan izzat dari segi belajar.

  • izzat lambat skit buat keje berbanding classmates yg lagi 3 org. sebab nyer izzat suka releks. termenung. pandang org lain hi hi  hi... bila classmates dia tak tukar ke mukasurat baru, walaupun izzat tak siap lagi keje di mukasurat lama, dia nak juga ikut tukar ke mukasurat baru. teacher layan kan ajer la...
  • classmates izzat 3 org girls tu da petah bercakap, tak pelat. izzat sorang aje yg masih pelat. tapi diorang kalau borak berempat, saling faham-memahami aje gaya nya. pada teacher, izzat akan cepat perbetulkan percakapan nya.
  • izzat aktif. mudah la ikut arahan kalau time bersenam, time makan, time riadah ptg hari. boleh dikawal.
  • izzat mudah merajuk! mudah sentap! ha ha ha... kat umah pun sama hu hu hu...
saya ok aje. sib baik la student 4 thn tak ramai hi hi hi.... ijat oh ijat...

semlm, teacher Imah wassap saya.
betapa la happy hati saya :)
di tadika, waktu ptg ada ustazah yg dtg utk ajar anak-anak Iqra'.
terutama anak-anak 5 dan 6 thn.
utk 4 org anak-anak 4 thn ni, kalau diorang nak, baru la ustazah ajar, takde paksaan.
bulan lepas izzat tak start mengaji. saya inform teacher Imah, tgk dulu izzat nak atau tak.
kalau izzat nak, test dulu dia boleh tak mengaji ~ konsentrasi dia, sebutan dia, bacaan dia.
then, bila dpt wassap dari teacher Imah gitu ~ alhamdulillah :)


ni saya share few gambo saya snap time izzat buat homework.
kalau dulu dlm entry INI dia nak tak nak aje pegang pensil, now izzat da ok :)

memang sgt serius.
langsung tak layan ibu yg suh dia tgk camera... caya la ijat!
tgk la tu. bukan nyer dia nak ikut anak panah.
dia belasah aje, janji semua dot dot dot tu dia sambungkan :)
boleh la ijat...
ni plak bila tangan kanan dia lenguh, boleh plak tukar tangan kiri ha ha ha...
tapi jap jer la. tukar kanan semula.
alhamdulillah da betul da cara ijat pegang pensil.
and concentration dia utk sambungkan dot dot dot tu pun kira perfect la.
walaupun ada la skit ke laut towards the end... sudah penat!!!

then entry ITU jugak kan betapa la izzat malas nak kaler kipas :)
alololo anak oh anak.
now, izzat da ok mewarna. dlm kawasan yg perlu diwarnakan la...


mcm-mcm gaya kan izzat menulis dan mewarna ha ha ha...
bukan nyer boleh kita tegur-tegur sgt.
karang sentap! tak nak buat homework hu hu hu....
layan kan ajer la. janji nak buat homework.

pada saya kira ok la.
saya puas hati.
saya gembira. rasa sgt berbaloi masukkan izzat tadika di usia yg awal.
yes, mungkin tak ramai yg sokong cara saya masukkan izzat di usia ni. sebab :-

  • anak masuk tadika awal, akan cepat boring sebab terlalu awal bersekolah
  • anak akan stress and masa kanak-kanak nyer dibazirkan dgn disuruh belajar
  • terlalu muda nak suruh belajar, masih sgt kecil
  • kesian...
tapi apa kan daya saya, sememangnya izzat da masuk taska bila genap usia dia 3 bulan.
saya tiada famili yg boleh babysit izzat.
babysitter yg berdekatan pun saya tak dpt nak cari ~ tiada!
ke taska adalah solution yg ada. alhamdulillah izzat ok di taska.
last year, di taska pun izzat da beruniform (tshirt & track bottom).
di taska last year dia da ada aktiviti mewarna, menulis (menconteng sebeno nyer).

so, this year dia just upgrade terus ke tadika, management yg sama.
itu la tempat persinggahan izzat sementara saya & mr.asben bekerja.

tapi, nurin dulu pun meskipun babysitter yg jaga, saya masukkan taska 4 thn juga.
and as for syuhada, umur 3 thn dia da join nurin di tadika.
masa tu sepatutnya syuhada di taska (premis taska di hadapan premis tadika, management yg sama).
saya da stop kan diorang dari diasuh oleh babysitter, atas sebab-sebab peribadi masa tu.
syuhada tak nak dok taska, tanpa kakak. terpaksa teacher izinkan dia belajar sekali dgn nurin dlm kelas yg sama, 5 thn.
kalau nak dikira, syuhada di alam tadika selama 4 thn (bermula di usia 3 thn hingga 6 thn).
tiada efek negatif. alhamdulillah...

maybe parents punyai pendpt berbeza on this la.
and ia bergantung kpd senario keluarga tu masing-masing.
cara keluarga tu menjalani kehidupan masing-masing...

maybe org lain tak tahu camne perasaan saya terpaksa anta nurin & syuhada di usia 2 bulan (masa tu keje swasta) ke jagaan org yg tak dikenali dulu. keluarga jauh. tawakal.
ending up, babysitter nurin & syuhada memang perfect.
hingga kini masih lagi kami berhubung baik :)
as for izzat, babysitter da tak mampu jaga baby, terpaksa saya anta ke taska.
dlm hati ni menangis. sedih. apa la nasib baby boy sorang ni. tak dpt belaian yg sepatutnya secara ekslusif.
semua sedia maklum la kan, di taska dlm satu masa tu ada 3-4 baby lain seusia.
namun, itu choice yg ada. berdoa agar izzat selamat di bwh jagaan teacher Ina.
and teacher Ina sgt bagus. sgt prihatin. sgt penyayang. alhamdulillah :)

melihat izzat yg sgt bagus perkembangan setakat sekarang, hati ni berbunga kegembiraan.
ada lagi perkembangan positif nyer yg saya akan share ekk.

ok bye!

Photobucket

Thursday, February 18, 2016

HADIAH HARI JADI UTK AIN SYUHADA :)

9 comments:
esok jumaat... yahoooooo!
sabtu ahad hari-hari utk melupakan keje yg byk di opis.
boleh enjoy relek-relek dgn anak-anak.
next week kakak-kakak peksa skola agama.
weekend ni kena relek-relek ulangkaji la kot kan... ok la tu. yg penting tak gi keje :)

throwback lagi ptg ni :)
rentetan dari entry INI.
pe ekk hadiah besar yg syuhada pilih? besar la sangggaaat :) hi hi hi...

ini yg menjadi pilihan hati syuhada :)



spt yg ibu janji dgn syuhada, ptg tu nak bwk ke jusco.
pilih la hadiah pe dia nak. rambang mata dara sorang ni.
time tu tgh beratur kat kaunter supermarket, nak membyr la brg2 dapur.
tetiba syuhada dtg bwk box ada 3 biskut beruang ni hah...
dia nak. utk besday dia, kata nyer... dia nakkan 3 tin biskut warna warni tu.
berbelas ringgit harga nyer...
hmmmm ok la. da itu yg dia nak :)

then ari tu balik kg, sambut besday potong kek burger rusa tu kan. entry SINI.
mak usu bagi hadiah lagi. sekali utk nurin yg bakal sambut besday 23 februari nanti.
hadiah dari cikgu-cikgu, ala-ala education la kan  hi hi hi...

tq mak usu dan pak usu...
kami suka hadiah-hadiah ni :)

orait :)
ok bye...

Photobucket

Wednesday, February 17, 2016

LAGI DAN LAGI ~ BLOSSOM BOX STORE AIDIJUMA :)

12 comments:
alhamdulillah. sukses mendptkan koleksi lama blossom box store aidijuma.
1-2 minggu lepas memang saya hunting for berbelas helai bbs aidijuma ni.
frens mesti da baca previous entries saya di SINI kan.
now saya tunjuk ekk 12 lai yg saya dpt beli dari 2 seller online (kelantan & selangor).


tiada niat utk menunjuk-nunjuk kekayaan ataupun harta benda.
just nak share tudung ~ affordable price & menutup aurat.
agar frens semua dpt tau la masih ada tudung mampu milik.
moreover, bbs aidijuma ni sehelai ada 2 sides yg boleh digunakan, corak yg berbeza.
beli 12 helai seumpama dpt 24 tudung berbeza corak :)
produk bumiputra muslim. sama-sama la bangun kan bisnes bumiputra :)

4 helai ~ nampak tak beza 2 sides tu?
atas 1 side... bawah 1 side :)
3 helai

7 helai ni saya beli dulu. seller online dari selangor.
sehelai dia jual pada saya RM20 saje. poslaju RM10. alhamdulillah.

3 helai
2 helai

5 helai ni plak saya dpt dari seller di kelantan.
seller ni promote kedai dia and tunjuk la few bbs yg saya lom ada.
terus la saya wassap dia. sib baik dia sudi nak poslaju kan pembelian saya.
lebih murah ~ sehelai RM18 saje. caj poslaju RM7. alhamdulillah :)

time saya sedang susun atur nak snap gambo tudung, ijat teman sambil hisap susu.
bila da abis snap gambo, mula la dia dekat nak main tudung-tudung baru ibu :)

ada la 4-5 helai bbs aidijuma yg tak dpt saya beli.
sebab nyer :-

  1. seller online jual terlalu mahal utk sehelai ~ RM25
  2. da takde stok baru, hanya ada prelove tapi jual mcm baru RM20 sehelai. saya nak yg baru.
saya pasrah la.
abis da hunting for bawal bbs aidijuma. cukup da ada hampir semua kan :)

ok bye...




Photobucket

WORDLESS WEDNESDAY ABOUT LAST SATURDAY AND SUNDAY ~ ROLLER SKATING LESSONS :)

11 comments:
venue : stadium tun fatimah, bkt serindit, melaka
time : between 8.30 - 11.30 am / petang pun ada tapi x pasti jam brape
fee : RM20 / hour / person

SABTU
berjalan kaki 5 beranak ke lokasi

sedang pakai kelengkapan keselamatan :)

bergambar dgn cikgu

berehat sambil dgn nasihat


AHAD

ari ni ayah pun join belajar roller skating

bujang sorang ni main kejar-kejar dgn ibu aje.


baru aje 2 hari.
so far so good. looking forward utk ke kelas ketiga, this coming saturday in shaa Allah.
kelas yg santai. anak-anak dara berdua enjoy.
da 1-2 minggu busy nak suh beli kan roller skate. aduhai anak...
so mr.asben bwk diorang utk merasa susah senang roller skating.
sukses??? mr.asben da promise them utk beli kan sepasang sorang siap dgn siap attire keselamatan.

tu aje aktiviti last weekend kami :)
ok bye.


Photobucket