Jan 9, 2017

Ayam Golek Rempah Kari Oven Butterfly

(3:00 petang)
assalamualaikum...

entry INI da pun explain keBESTan oven butterfly baru saya, kan?
and apa lagi, ada plak fungsi rotisseri ~ mari la kita menggolek ayam ala-ala ayamas gitu.
beli ayam sekor da siap bersih kat family store ~ RM7 - RM11.

then, bahan2 perapan nyer saya guna cara2 biasa aje.
rasa2 sesuai, saya gaulkan aje...
  1. jintan putih, jintan manis, bwg kecil, bwg putih & halia, serai ~ blend halus   
  2. then campurkan dgn sepaket rempah kari ayam, tuangkan sos tiram, madu, kicap manis
  3. gaul rata. perisa kan dgn garam & gula
  4. sebelum salut dgn bahan perap, saya lumurkan dulu mentega kat ayam rata-rata

Ayam Golek Rempah Kari Oven Butterfly
hah tu dia... siap da disaluti bahan perap.
saya memang letak rempah kari ayam sebab nak buat ayam golek berempah.
before salut mentega & bahan perap ~ cucuk2 badan ayam tu dgn garpu.
agar semua rempah ratus tu menyerap masuk ke dlm ayam dgn saksama.
tips ni saya dpt dari channel AFC 😋.

ayam diperap 2-3 jam dlm fridge. then baru la siap utk digolek sampai molek hi hi....
jenuh jugak saya nak mencucuk kat rod rotisseri tu 😣!
ni actually 2nd time saya menggolek ayam dgn oven butterfly ni.
first time ayam tu saya salah cucuk, lepas bakar 30 minit, yg tinggal kat rod tu hanya badan ayam 😂.
peha nyer... kepak nyer... semua da tersiat dan jatuh atas dulang pembakar.
so kali ni, saya harap ayam golek saya ni cukup sifat la time da siap bakar.

Ayam Golek Rempah Kari Oven Butterfly
nampak tu? ni lepas 40 minit bakar.
saya letak suhu 200'C dan timer kan 1 jam.

Ayam Golek Rempah Kari Oven Butterfly
siap !!!
setongkol elok aje kuar nyer dari oven... alhamdulillah...
yes. togel ajer takde hiasan. ni kes adhoc. terlupa beli salad hi hihi...

tomato bakar mentega black pepper
tomato bakar mentega black pepper ~ idea last minit.
ni aje yg available...
letak mentega atas nyer. bakar jap 20 minit (sekadar buat mentega tu melt).
then, da siap, sprikle kat dgn black pepper & garam.
alamak aii... anak2 pun suka. alhamdulillah...

ok tu jer. moga beri inspirasi.
ok bye!

Photobucket

10 comments:

  1. Sedapnya awak, terliur pulak rasanya.. =)

    ReplyDelete
  2. Nasib baik la umah SA xde oven..kalau ada dh lama buat dh ha..sexy la ayam tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Time ayam tu digolek, lagi seksi tau.
      ha ha ha...

      Delete
  3. Huwaaa... Sedap nyer ayam tu... Comel jer dia bergolek...

    ReplyDelete
  4. Alahai.... camne nak buat, tak de oven butterfly pulak. Ada oven biasa tu. Nak jugak golek golek style sula mcm awak tu Aida...

    Kikiki .. sadis betul keadaan ayam yg awak kata tak cukup sifat tu Aida. Nanti nak try jugaklah bakar ayam style awak ni Aida. Lumur dengan margerin dulu ek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye Nom.
      instead of lumur dgn garam, aida prefer lumur dgn marjerin.

      Delete

Terima kasih daun keladi...
Nanti aida balas kunjungan ye :)