Saturday, September 16, 2017

UPSR | Sebelum ...

assalamualaikum...

salam pagi sabtu. 
alhamdulillah... bermula hari dah hari 'surirumah' saya 😃 ha ha ha...
sabtu hingga rabu (tghari) di rumah... selain dari tu? student kan, hari-hari selain dari yg disebutkan tadi = kelas.
da 2 minggu = student. ok ok jer. 

ok. tak mau citer pasal tu. bosan!
nak le citer yg... alhamdulillah, nurin da abis peksa !!! 😄😄😄😄😄😄
legaaaaaaa nyer lah si ibu ni hah. abis dah seksa ibu.
iyer la uolls. anak tu kan amanah... kena pastikan anak kita sukses.
cikgu da jalankan tugas di skola, kita di rumah wajib follow-up.
cikgu + ibu ayah = kejayaan in shaa Allah.

1-2 bulan before UPSR, memang saya bantu nurin ulangkaji.
pendek kata, saya sendiri pun dah hafal dah subjek sains darjah 3 hingga darjah 6 i tell uolls.
then the next day jadik plak tutor bahasa inggeris. hmmmm membaca balik la present tense lah, future tense lah, idioms lah, verb... noun...
pastu bukak plak buku matematik... ibu dan anak sama la kira-kira.
Allahu Akbar. 

it was not easy la. anak yg nak peksa, saya yg sgt sgt stress.
sabtu before UPSR tu, saya seharian kena sakit kepala! hingga nak kunyah makanan pun tak boleh!
Allah je Maha Tahu betapa sakit nyer kepala.

UPSR | Sebelum ...
nampak tak tu hah? muka saya yg lebar dan muka nurin yg sgt la happy. 
sepetang dpt releks gi jalan-jalan...
aktiviti sabtu ptg yg lepas. kami berlima ke bukit serindit. riadah...
mr.asben ajak utk bagi nurin segarkan minda...
time ni saya riadah dgn kepala yg sakit, berharap agar ia berkurang lah kan.
tapi, lepas maghrib saya terus berselubung, terus rasa nak demam. 😴😴😴

sabtu tu memang nurin diberi sehari pelepasan tak ulangkaji. tutor nyer gering...
alhamdulillah. ahad pepagi tu, saya da sihat. memang la happy...dpt la satu dua round ulangkaji dgn nurin.

UPSR | Sebelum ...
ahad ptg... sekali lagi riadah 😎 hi hi hi...

and weekend tu jugak, even minggu sebelum UPSR tu, masak simple ajer. dok rumah. makan kat rumah...
2 kali tau buat nasi goreng... 2 hari berturut-turut 😆😆😆.
rencah yg sama... perisa yang saya... atas permintaan izzat. lgpun, saya amat la serabut dgn UPSR.
so memang takde mood la nak masak ke, nak hape sekalipun.
tumpuan sepenuhnya pada nurin... blog pun terabai, diabaikan, sengaja mengabaikan 😅.

UPSR | Sebelum ...

UPSR | Sebelum ...
cekodok pisang in the house 😋

now, keputusan UPSR, saya serahkan kpd Allah. moga Allah berilah keputusan yg terbaik utk nurin.
nurin dah berusaha sehabis baik. saya kagum dgn tahap pencapaian persediaan nurin.
sesungguhnya, saya memang under-estimate kemampuan anak sulung saya ni.
nurin sgt tenang. tiap hari lepas peksa, saya akan tanya soalan yg sama, "camne peksa kakak?"
jwb nyer dgn senyum simpul, "ok."
and kesemua jawapan nyer menyenangkan hati saya...
"takpe kakak. da habis dah. lupakan. kita tunggu aje keputusan."

orait uolls. tu jer la skit kisah mak-mak yg anak nyer peksa kah kah kah 😅.
thn lepas UPKK. selamat dah... thn ni UPSR plak. lom selamat lagi, tunggu result dulu ha ha...
thn depan UPKK semula, syuhada plak uolls 😅. then UPSR... ho ho ho bila mau rest ini tutor lah??!

bye 😍

1 comment:

  1. Afoi.. Bila anak periksa, mak pun turut sama study.. All the best buat Nurin..

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)