Sunday, April 15, 2018

Chang Puak Camp, Hatyai ::: Pengalaman Menggerunkan Bila Naik Gajah !

assalamualaikum semua 😎

selamat pagi. mentari Ahad menyinar beri 1001 kegembiraan dlm hati kita semua ekk.
apa plan korang ari ni?
saya & anak-anak tak ke mana. tunggu mr.asben balik dari Pahang, gi daki gunung Irau.
kami tak dpt teman sebab byk hal.
Syuhada semlm skola tambahan. UPKK.  kak Nurin pun semlm pagi ada bengkel Bahasa Arab. ptg ni, Syuhada ada tuisyen UPKK plak.
terlalu byk task anak-anak yg perlu dikorbankan kalau kami sama-sama ke Pahang.
so, mr.asben gi la bersama opismet dia aje.

ni kiranya part 4 of citer holiday Hatyai.
sudi-sudi la klik πŸ‘†πŸ‘† ekk... baru la tau betapa gumbira nyer hati saya sekeluarga πŸ˜„πŸ˜„.
kami mau naik gajah pagi tu.
kata travel guider kami, camp gajah sini adalah yg paling best di Thailand. dikatakan gajah di selatan Thailand yg paling besar saiz nyer.


Chang Puak Camp, Hatyai ::: Pengalaman Menggerunkan Bila Naik Gajah !
wajib bergambo kat entrance yg ohsem ni πŸ‘

Chang Puak Camp, Hatyai ::: Pengalaman Menggerunkan Bila Naik Gajah !
mr.asben dan anak boy kami...

Chang Puak Camp, Hatyai ::: Pengalaman Menggerunkan Bila Naik Gajah !
saya dan anak-anak dara...


Chang Puak Camp, Hatyai ::: Pengalaman Menggerunkan Bila Naik Gajah !

Chang Puak Camp, Hatyai ::: Pengalaman Menggerunkan Bila Naik Gajah !

seriously, saya amat cuak bila da jejak kaki kat sini. kenapa?
nak naik gajah tu! aduhai... takot weh πŸ˜… Allah je yg Maha Tahu perasaan bergejolak dlm hati saya.
dlm pada takot yg amat sgt tu, ada la excited nyer korang. pengalaman pertama kan.
dah le anak-anak pun excited terlebih... so mood tu jadik giler best lah.

Chang Puak Camp, Hatyai ::: Pengalaman Menggerunkan Bila Naik Gajah !
ha ha ha ha atas gajah dah ni πŸ˜€

fuiyoohh time memula melangkah naik gajah tu, Allahu Akbar, memang gerun.
dok fikir πŸ˜– camne la kalau tetiba gajah ni mengamuk ke, tak nak gerak ke, berlari ke? hu hu hu hu...
gajah yg saya naik adalah gajah yg paling tua dan paling besar.
tapi tu la, takde gambo kami bertiga atas gajah. adik saya amik video kami aje. tak dpt la korang tgk how handsome my gajah was 😊.

Chang Puak Camp, Hatyai ::: Pengalaman Menggerunkan Bila Naik Gajah !
ini la penjaga gajah kami. sporting!

Chang Puak Camp, Hatyai ::: Pengalaman Menggerunkan Bila Naik Gajah !
kami...

Chang Puak Camp, Hatyai ::: Pengalaman Menggerunkan Bila Naik Gajah !

Chang Puak Camp, Hatyai ::: Pengalaman Menggerunkan Bila Naik Gajah !
adik bongsu saya dan anak sulung saya...

Chang Puak Camp, Hatyai ::: Pengalaman Menggerunkan Bila Naik Gajah !

Chang Puak Camp, Hatyai ::: Pengalaman Menggerunkan Bila Naik Gajah !
the only gambar yg ada kami sekeluarga - 4 gajah πŸ˜€

Chang Puak Camp, Hatyai ::: Pengalaman Menggerunkan Bila Naik Gajah !
ni la dia pondok utk naik & turun gajah.
selesa la kan.
at first saya dok imagine kena naik dari tepi, mcm naik kuda tau πŸ˜…πŸ˜†. saspen!

da settle naik gajah tu, sementara tunggu yg lain-lain naik gajah plak, satu bas kan, kami lepak la kat bwh.
mr.asben, adik dan abg ipar menembak plak.

Chang Puak Camp, Hatyai ::: Pengalaman Menggerunkan Bila Naik Gajah !

Chang Puak Camp, Hatyai ::: Pengalaman Menggerunkan Bila Naik Gajah !

Chang Puak Camp, Hatyai ::: Pengalaman Menggerunkan Bila Naik Gajah !
sharp shooter la jugak hi hi hi...

Chang Puak Camp, Hatyai ::: Pengalaman Menggerunkan Bila Naik Gajah !

Chang Puak Camp, Hatyai ::: Pengalaman Menggerunkan Bila Naik Gajah !
tuk tuk...

sementara mr.asben semua sedang menembak, kakak saya bwk anak-anak bagi anak gajah makan pisang.
comel 2 ekor anak gajah ni. berbakul-bakul la jugak makan pisang.

Chang Puak Camp, Hatyai ::: Pengalaman Menggerunkan Bila Naik Gajah !

Chang Puak Camp, Hatyai ::: Pengalaman Menggerunkan Bila Naik Gajah !

Chang Puak Camp, Hatyai ::: Pengalaman Menggerunkan Bila Naik Gajah !

Chang Puak Camp, Hatyai ::: Pengalaman Menggerunkan Bila Naik Gajah !

Chang Puak Camp, Hatyai ::: Pengalaman Menggerunkan Bila Naik Gajah !

Chang Puak Camp, Hatyai ::: Pengalaman Menggerunkan Bila Naik Gajah !

Chang Puak Camp, Hatyai ::: Pengalaman Menggerunkan Bila Naik Gajah !
kami berlima πŸ’œπŸ’›πŸ’šπŸ’™

Chang Puak Camp, Hatyai ::: Pengalaman Menggerunkan Bila Naik Gajah !

was a great morning.
dgn gajah di Thailand. gajah ni kan satu kebesaran di Thailand.  puas hati kali ni dpt naik gajah hi hi hi hi...
ntah bila lagi la dpt repeat, kan. in shaa Allah.

πŸ‘‹

41 comments:

  1. Bestnya pergi bercuti macam ni dengan anak-anak. Dulu pernah pi Hatyai juga tapi tak pernah sampai sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1st time pun aida gi Hatyai, tak singgah sini, Mak.
      dlm itinerary ke tempat lain :)

      Delete
  2. Aktiviti yg menyeronokkan.. tp entah bila la boleh ke thailand..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa Allah, lea.
      skang byk offer tour package murah ke Hatyai.
      boleh la le tgk tgk dlm internet. naik bas la :) tapi seronok.

      Delete
  3. Menarik juga ni.
    Tapi saya baca banyak review yang kurang elok dari satu pihak ni tentang tempat ni.

    Btw berapa ya harga tiket masuk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kurang elok? apa tu amir?
      tiket masuk agak mahal. 500baht.

      Delete
  4. Selalu tengok dalam rancangan tv je kadangkala amazing race pon ada...cambest tapi x penah try wuuu takot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni la 1st time aida try.
      once in a lifetime kot :)

      Delete
  5. tak pernah lagi sampai ke Hatnyai. dulu dah ada planning tapi terkubur macam tu je.

    ReplyDelete
  6. wow... gunung irau pun x pernah ke sana lg. kena jelajah banyak tempat lagi kat thaj ni. tau sampai sana shopping barang csri mkn. bahahaha... naik gakah ni mcm unta gak cuma unta boleh lari laju..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. thai ni sebeno nyer best bab makan.
      ok la makanan nyer. boleh diterima tekak :)
      hu hu hu kalau naik unta, sure aida lagi gerun and seram ha ha ha ha...

      Delete
  7. Hatyai ni dekat ja dengan kampung saya..selalu pi makan2 then balik..tmpat ni xpernah lagi pi

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow iye?
      lenkali boleh la alia plan jap ke sini.
      boleh share komen :)

      Delete
  8. Rawlins takut dengan gajah. Walau ada peluang pun takkan naik sebab tetiba perasaan takut dan kesian akan timbul. Haha. Entah apa-apa kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1st takut tu memang da wujud dari sebelum sampai situ, rawlins.
      since it is a once in a lifetime, gagahkan juga la...
      bab kesian?
      at first, excited tu is more, tau. bila gajah tu muncul depan mata, tgk mata nyer, yes, kesian.
      time lepas saya adik-beradik selesai naik gajah, kita borak. and tercetus gak word 'kesian' tu.
      hmmmm...

      Delete
  9. Seronoknya naik gajah. Mula2 baca tu ingat naik gajah macam naik kuda juga. Macam mana akak nak naik tu. Hahaha betul2 terasa suspen macam irra pula yang nak naik

    ReplyDelete
    Replies
    1. sib baik la irra tak kena naik mcm kuda.
      ada area tinggi yg kita terus melangkah atas gajah.
      akak tak usik pun gajah. takot!!!

      Delete
  10. I have go Thailand so many times and never ride on elephant. As I scare of fall down and high too. But must try once in a life.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes, betty. once in a lifetime :)
      according to my travel guider, we can imagine how the thailand warrior went to war riding an elephant.

      Delete
  11. Bestnya pengalaman seperti ini. Teringin jugak naik gajah. Tapi dlm masa yg sama kesian dekat gajah tu. Anyway, teruskan update cerita !

    ReplyDelete
    Replies
    1. kesian?
      iye zharif :(
      sebelum naik tu memang excited + takot.
      bila gajah tu depan mata... alahai. sayu nyer.

      Delete
  12. Dulu pernah naik gajah yang duduk depan belakang tu. Macam akak duk sebelah-sebelah kan. Terasa bulu gajah cucuk cucuk peha saya. Tajam betul bulu gajah ni. Tapi tulah kak. Kesian gajah ni, mereka di dera utk laksanakan tugasan pelancongan di Thailand. Jika zaman dulu gajah ni satu haiwan yang mereka agungkan. Kalau gajah putih lg la kan kak. Tapi sekarang dah kena dera. Saya takmo naik gajah lg. Sedih tengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. once in a lifetime aje ni, ruby.
      yes. travel guider tu ada inform why kita kena naik gajah bila sampai thai.
      sebab utk rasa camne thailand warrior dulu kala berjuang riding gajah.
      semangat warrior tu nanti kita rasa, then kita appreciate warrior tu semua.
      so, akak rasa, bagi org thai, cara ni la diorang maintain kan semangat tu, ruby.
      and yet, betol. gajah jadik mangsa...

      Delete
  13. Sis dah ke Thailand dah beberapa kali, tapi tak pernah buat aktiviti nak gajah..hehehe. Actually pernah naik gajah di Kerala..tapi bila naik sis sedih sangat..sedih tengok gajah tu bekerja bawak kita..huhuhu..so lps tu tak tergamak naik lagi dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang. gajah tu mcm di eksploitasi kan.
      aida and family punpastu memang tersebut la word 'kesian' ni.
      but to warga thai, ini satu kebesaran bagi mereka tau.
      semangat gajah tu yg dibawa-bawa oleh mereka bila kita naik gajah tu.
      mcm dedolu gi perang.

      Delete
  14. Seronoknya naik gajah.. liez pernah naik dkt afamosa je.. nak gak g thailand jln2 negara org kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. he hehe he aida yg dekat dgn afamosa ni pun tak tau bleh naik gajah situ, liez :)
      sampai ke thailand cari gajah ha ha ha ha...

      Delete
  15. Sronoknya dpt pengalaman naik gajah ! Dan hatyai memang best untuk dilawati. Mek pun teringin nak buat lawatan ke thailand tp kena tgu ank ank besor skit bru best nk jln. Huhu. Cam kak aida dh besor besor, dia dh boleh relate dh nnt untuk skolah dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes mek.
      anak kecik bleh juga.
      nanti diorang besar, repeat la :)

      Delete
  16. tak pernah naik gajah dan mungkin tak akan naik kot sebab khai against benda-benda camni macam abuse haiwan. tapi sekali sekala utk pengalaman anak -anak ok je

    ReplyDelete
    Replies
    1. bab abuse tu pun aida setuju 100%. sian gajah tu. but dlm konteks yg berbeza, aida hormat tradisi dan budaya thai. diorang buat tu utk kebesaran diorang.
      bila kita naik tu, diorang nak kita imagine camne askar diorang, raja diorang, berperang. angkatan bergajah gitu. in the other words, sememangnya tradisi dahulu kala salah satu pengangkutan diorang is gajah, utk berperang.
      pada aida, maybe jgn digunakan gajah yg sama utk jangkamasa panjang.
      itu akan jadik abuse. gajah tu makan kena cukup. gajah tu pun patut rehat dlm lingkungan masa yg betul.
      in shaa Allah :)
      just like naik kuda. naik unta. it is utk kita rasai pengalaman. after all dulu kala tu la pengangkutan yg ada kan.
      ni la haiwan pertama aida naik :) sebab aida ni bukan yg sukakan pet hi hi hi...
      tu pun sebab rare kat malaysia takde. masa sampai songkhla, anak aida nak naik kuda, khai.
      aida inform dia, "tak payah la, kuda berlambak kat malaysia". kat pd kan ada horse riding :)

      Delete
  17. Bestnya sis. Jumpa tak gajah yang boleh melukis tu? Haritu nampoak dalam TV.

    ReplyDelete
  18. Bestnya naik gajahh. Tak pernah naik lagi sebab rasa mcm nanti jatuh pulak karang. Hahaha. Tapi tgok mcm seronok je

    ReplyDelete
  19. Seronoknya banyak aktiviti boleh buat.airah pun tak pernah lagi naik gajah macam gayat je

    ReplyDelete
  20. Dah lama tak pergi Hat Yai, i think it has improved and add in a lot of new things. Maybe I should go there soon.

    ReplyDelete
  21. Best bercuti ramai-ramai boleh buat macam-macam aktiviti. Zumal pernah gak naik gajah tapi masa kecik dulu kat zoo melaka jer

    ReplyDelete
  22. Seronoknya semua naik gajah...SA suka naik gajah..first time naik masa pi Chiangmai..hahaha...pernah sekali masa kat zoo melaka ke kat mana..gajah tu belit belali dia kat pinggang SA..masa tu memang terjerit2 la..SA plak masa tu kurus gile..memang kena bahan la...menakutkan..

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)