Saturday, April 21, 2018

Resepi : Ayam Panggang Pressure Cooker

assalamualaikum 😊

pagi Sabtu yg cantik. indah. matahari elok aje menyinar.
adakah panas berpanjangan? 😏
ptg semlm hujan amat lebat kat Melaka! hanya sejam, tapi byk tempat di bandar Melaka yg banjir kilat oleh kerana hujan lebat sejam tu.
hujung rumah saya tu ada parit besar. lebih kurang jam 5:15 ptg, parit besar tu dah penuh.
cuma air belum melimpah. Allahu Akbar. teruslah snap gambo and wasap jiran-jiran.
time tu hujan da slow, renyai aje.
just berhati-hati, mana la tau hujan kembali lebat, kan...
namun, Allah tu Maha Berkuasa, hujan berhenti menjelang isya' gitu. agak lama la renyai nyer...
keadaan parit pagi ni kembali mcm biasa-biasa... alhamdulillah.

da hampir seminggu kot, ptg aje hujan. ptg aje hujan...
hujan tu ok. tapi moga takde la kejadian banjir atau apa-apa seumpamanya berlaku...

mau citer.
mlm tadi, saya dan anak-anak saje di rumah. mr.asben ada urusan luar 1 mlm.
so, dok fikir apa la menu nak disediakan utk anak-anak bertiga ni. dari pagi da gerak da otak ni berfikir pasal makan malam.
kak Nurin balik asrama kan... so memang sedaya upaya fikir la menu istimewa skit utk dia.

jeng jeng jeng... nasi ayam πŸ˜‹. tapi ayam panggang sekor.
stop di famili store. beli ayam sekor, daun salad.
tadaaaaaaaaa... menu dinner semlm πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡.

Resepi : Ayam Panggang Pressure Cooker

ayam saya perap lebih kurang 4-5 jam dlm fridge. bahan perap saya memang simple mcm biasa :
  1. bwg merah - 5-7 ulas (kisar)
  2. bwg putih - 10 ulas (kisar)
  3. halia muda - byk! dlm 3-4 ketul (kisar)
  4. kiub ayam - 1 kiub
  5. serai - 5 btg
  6. sos tiram
  7. kicap manis


Resepi : Ayam Panggang Pressure Cooker

elok muat aje dlm pressure cooker. first time ni saya nak try panggang guna pressure cooker.
selama ni dok tgk aje dlm tv GoPaknil GoShop tu buat ayam panggang gini.
masukkan sekor ayam dgn semua bahan perap.
set pressure cooker mode Meat and otomatik on utk 21 minit.

cepat kan? lebih kurang 25 minit la. few minutes utk pressure cooker nak set heat nyer dulu.
kalau pakai oven, mahu nyer 1 jam atau lebih utk kita panggang ayam.
yahooooo... berjaya la panggang ayam dgn pressure cooker.
dah lama nak try, mlm tadi baru ada masa... and sukses!!! 😍

sape yg pernah try and ada tips berkaitan, boleh share ekk.
kita mak-mak ni memang sentiasa mencari solution agar cepatkan pe pe kerja kita.
terutama tang masak-memasak ni...

ok tu aje mau share pagi ni.
have a nice weekend uolls. bye...

22 comments:

  1. Elok je masak guna pressure cooker. Nak kena beli jugak ni. Jimat masa di dapur kan..
    Terima kasih untuk resepi ni..

    ReplyDelete
  2. Sedapnya ayam panggang pressure cooker ni. Te gok pun dah buka selera nak makan kali kedua.hehehe. senang tak guna pressure cooker tuh?

    ReplyDelete
  3. Wow kita ada pressure cooker tak pernah cuba untuk buat ayam panggan dalamnya hehehe ok lah boleh cuba ni nanti thanks share...

    ReplyDelete
  4. Woww, cool. Panggang guna pressure cooker.. Mudah dan pantas.. Nak tau jugak, apa rasanya ekk, macam ayam panggang or ayam kukus

    Perniagaan Roti Dan Kek, Bisnes Dari Rumah Yang Menguntungkan

    ReplyDelete
  5. Menarik juga ayam panggang ni. Bahan-bahan nampak senang je. Rajin tak rajin je nak buat. Hehe. Kalau nak masak tu selagi boleh cepat lagi best kan?....

    ReplyDelete
  6. Best ada pressure cooker ni sagalanya cepat masak... Terliur tengok ayam tu...

    ReplyDelete
  7. Senang ada pressure cooker. Nak kena cari juga 1 ni utk mudah dan jimat masa. Nak letak oven pun dapur kecik. Tak sangka ada mode panggang juga.

    ReplyDelete
  8. Aduhai... Sedapnya nampak. Tapi kita bujang duduk rumah sewa. Haha. Kelengkapan pun tak berapa cukup nak masak selain kekangan masa. Kalau tak boleh juga cuba sendiri. Hihi.

    ReplyDelete
  9. Banyak masakan boleh guna pressure cooker ni cepat je semua makanan masak.airah tak ada satu tapi pernah la try dekat rumah MIL

    ReplyDelete
  10. yummehhh... ada pressure coocker semua blh jadi. nak masak apa pun tekan je. easy utk yg bz bekerja. pwrap pagi ayam.. balik tinggal panggang..

    ReplyDelete
  11. Ada jugak sebijik pressure cooker ni tapi dok lam lemari.. Haha.. Ritu guna rasa seram sejuk jugak takut meletop sebab tak reti guna..

    ReplyDelete
  12. Sejam je masa yg diambil utk masak resepi nie ya. Wahhh mudah. Terima kasih kongsi resepi nie yer. Bolehlah sy cuba nanti

    ReplyDelete
  13. Akak, bleh eh guna pressure cooker utk ayam panggang tu. Hahaha. Saya belom cuba lagi. Nampak lebih cepat dan masak pun cantik. Ramadan nak tiba, saya nak masak sekerap mungkin. Hehee

    ReplyDelete
  14. Boleh bookmark ni. Mana tau kalau rajin boleh rujuk resipi ni kan. Tq sharing

    ReplyDelete
  15. Ya ampun, ayam seekor tu dipanggang. Nampak cantik je dimasak dengan pressue cooker ye. Mesti sedap ni. Makan ramai-ramai syok ni. Boleh cuba resepi ni

    ReplyDelete
  16. Kita kalau ada pressure cooker, banyak benda kot kita nk try masak... La nie, nak try buat ayam bakar pasu... Saja je nk try.. mana tahu, boleh buat duit kan ;)

    ReplyDelete
  17. Ya ampun tengok ayam seekor tu terus rasa nak beli juga pressure cooker. Dah lama berangan nak beli tapi belum terbeli pon. Bestnye makan satu family ayam tu...

    ReplyDelete
  18. waa.. nampak sedapp.. TB takde pressure cooker lagi.. nak beli yang jenis philips tu diorang kata bagus.. yang ni brand apa yea? cer bagi pendapat yang mana elok beli.. heee thank you resepi ayam panggang tu.. hee

    ReplyDelete
  19. Hujan itu rahmat..masa hujan hunaj dapat makan ayam panggang ni pun mesti bertambah-tambah kan..untung ada pressure cooker hehe

    ReplyDelete
  20. Waa. Sedap nmpknya tu. Mek pun nk try jugak la

    ReplyDelete
  21. i really love using pressure cooker and almost everything i cooked with that. make my life fast and convenient.. frankly speaking, if we are good at cause, gravy and marinade.. they never go tasteless... all just the time and heat management.

    ReplyDelete
  22. byk masa jimat tu kn..tkpernh lg panggang ayam sekor beso camni

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)