Monday, October 08, 2018

Belanja Anak-Anak | Eat More of What Makes You Happy

assalamualaikum...
hari ni badan tak brape sihat 😔.
kebetulan cuaca kat luar tu pun, mcm mendung aje. kebetulan sama je dgn saya 😌.
rasa nak demam jer. settle dah telan actifast sebiji tadi. dah pun minum 1 liter air suam setakat ni.
harap jgn lah demam. mohon diberilah kesihatan yg sempurna, ya Allah.
sambil-sambil tgk siaran ulangan Gegar Vaganza Minggu Ke2, kita amik feel update blog.
ari ni nak update blog dgn cerita makanan.
saya sgt suka belanja anak-anak bila tiba hujung minggu.
bukan setiap hujung minggu lah. 3 minggu sekali ok dah tu. tgk bajet lah 😆.
ada sesetengah Ibu, hujung minggu lah time nyer nak menari di dapur, memasak masakan tersedap utk anak, baking a cake, buat dessert yg sedap-sedap dan mcm2 lagi.
bagi saya, selang-seli lah.
ada hujung minggu, makan di rumah jer. hujung minggu yg lain, jom kita belanja anak-anak makan luar.

Belanja Anak-Anak | Eat Moere of What Makes You Happy

"Eat more of what makes you happy..."

... what makes anak-anak happy. terutama Izzat.
Izzat ni masih tak semua makanan yg dia nak makan. his favourite adalah nasi, sambal, nasi goreng, mee goreng, kfc, mcChicken mcD...
pizza, dia tak makan.
ada time, dia tak nak makan apapun. meskipun kedai tu ada makanan yg dia suka.

Belanja Anak-Anak | Eat Moere of What Makes You Happy
mcm dlm kes ni...
kami belanja anak-anak di The Windmill Station, Bukit Beruang.
punyer la byk makanan western - kambing, ayam, ikan dory, ikan salmon...
pilihan Izzat was mee goreng 😄.

Belanja Anak-Anak | Eat Moere of What Makes You Happy
then banana split 😍. Ibu tak dpt makan sesudu pun 😟

Belanja Anak-Anak | Eat Moere of What Makes You Happy
diorang bertiga makan secara berjemaah 😋.
yg tgh tu la yg dpt makan lebih ha ha ha ha ha...

Belanja Anak-Anak | Eat Moere of What Makes You Happy
ni kak Nurin yg punyer...

The Windmill Station ni is tempat makan kesukaan kami lah bila bab western food.
tapi, dah sgt jarang dtg sini.
pertama, sebab Ibu dah kerap masak! 😄 ha ha ha...
kedua, kak Nurin dah dok asrama. Ibu tak brape suka belanja kalau anak-anak tak cukup korum.
ketiga, harga kat windmill da mahal!!! yeszaaaa ni kot faktor utama nyer. hua hua hua...

then, the next place yg berbaloi belanja anak-anak ni ialah 👇👇👇.

Belanja Anak-Anak | Eat Moere of What Makes You Happy
nampak tu... gigih la Ibu beratur lebih dari 15 minit utk beli di Kapten Pisang, Bachang.

Belanja Anak-Anak | Eat More of What Makes You Happy
sgt mudah nak cari nyer korang. 
seberang jalan Melaka Sentral.

biasa nyer dtg hari bekerja. dtg, terus jer beli. ni weekend, kena beratur la plak hu hu hu hu...
tapi, takpe lah. ok ok jer la.
pisang goreng di Kapten Pisang ni kurang berminyak.
saya lihat dapur diorang, once pisang tu dah digoreng, diletakkan di tapis yg besar for few minutes.
bagi kesemua minyak berlebihan di tos kan.
then, pisang nyer manis 😍 sgt sedap bila di ngap. tepung salut nyer pun rangup!👍

Belanja Anak-Anak | Eat Moere of What Makes You Happy
kami berlima... saya tak beli box yg besar.
2 box kecil, di dalamnya terdapat 7 pieces pisang goreng.
cukup la utk kami. makan situ jer, bagi abis terus...

Belanja Anak-Anak | Eat Moere of What Makes You Happy
topping coklat jer...

Belanja Anak-Anak | Eat Moere of What Makes You Happy
 toping cheese yg ohsem!

Belanja Anak-Anak | Eat Moere of What Makes You Happy

sgt la best.
sesekali, hujung minggu, makan dgn mr.asben & anak-anak kat luar.
meskipun sepinggan nasi goreng atau nasi putih couple with asam pedas semangkuk, ia merupakan moment yg best.
keluar dari rumah. releks minum-minum teh o ais dan air limau suam.

saya sedang mencari time yg sesuai, nak ajak mr.asben & anak-anak lepak sepanjang Sg. Melaka.
now, situ dah viral dah dgn mcm2 kedai makan yg hipster 😎.
layan semangkuk cendol di jam besar. crawling along pasar mlm di Jonker Walk....
hiking naik bkt st. paul. bakar kalori skit skit kan...
plan dah lama! walaupun dekat, tapi masih lom dpt direalisasikan 😅.

org Melaka nih, byk lagi tempat best yg lom repeat gi.
org luar Melaka semua dah sampai hi hi hi hi...
dulu kala pernah la gi. just tak se hot sekarang. melaka is very the ohsem now.

ok 👌 nak gi tgk kalendar jap.
settle pulun ulangkaji dgn kakak-kakak utk exam akhir thn, then kita plan cuti-cuti Melaka jer.

p/s : korang suka tak makan luar dgn anak-anak?
       brape kerap korang releks kuar makan dgn anak-anak (tak termasuklah sebab
       tak sempat masak😆)?

32 comments:

  1. Happy anak2 bila dapat makan kat luar. Kita pon rasa happy bila dapat belanja diorg makan. hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesekali kan.
      Boring jugak tiap ari makan kat rumah hi hi hi...

      Delete
  2. sedap tgk kapten pisang tu...actually ownernya...ank jiran setaman dlu..kt kl pn ada tp xsempat try lg

    ReplyDelete
  3. Best sesekali layan anak-anak & buat mereka happy.. dan pasti murah rezeki. Setiap anak pembawa rezeki.

    ReplyDelete
  4. Sedapnya banana split tu..menu yang lain pun nampak sedap

    ReplyDelete
  5. Sha pun dah lama tak makan luar dengan anak-anak.. sekarang tapau je pastu makan kat rumah..huhuhu.. sebulan sekali memang best kalau dapat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada bajet lebih, pe salah ekk sesekali makan luar :-) hi hi

      Delete
  6. Alahaiii kita yang nengok pula rasa macam teringin pula ni. Apa cer ni hehr

    ReplyDelete
  7. menyelerakan sungguh banana split tu. hehehe

    ReplyDelete
  8. banyak plak tempat makan sedap ni melaka ni ek, seriously tak tau pun. selalu balik kampung tidur baring kat rumah je malas nak berjalan masuk melaka sebab jem yang amat hah

    ReplyDelete
  9. saya suka sangat pisang goreng....ni lagi kalau pisang goreng cheese...nyummy

    ReplyDelete
  10. Jauhnya nak pergi Kapten Pisang tu. Suka pisang yang ori tanpa ada bahan2 lain. Kalau cicah dengan sambal cili pun sedap.....huiiii terliur dah....

    ReplyDelete
  11. waa mmg best kan bila dapat bwk anak2 keluar jalan2 makan2 mcm tu, diorang pon happy sgt bila dpt mcm tu especially bila bwk mkn ke tmpt favourite diorang hehe.

    ReplyDelete
  12. Kids really need to eat more.. since they r growing up.. needs a lot of nutrients... let's go eat yuummy food with the kids..

    ReplyDelete
  13. Selalu beli kapten pisang kat casangan diaorang kat KL ni.area mana x tau sbb bukan SA yg beli..amboii si bujang tu..bukan main pose macam tu ha...manis sgt..terus aunty rasa rapar tgok mee mee tu..

    ReplyDelete
  14. Sesedap semua makanan tu ek. Beruntung anak-anak akak. Tapi betul la, kenkadang kena luangkan juga masa masa dengan anak-anak di luar ni

    ReplyDelete
  15. Haaa, ni baru betul jalan-jalan cari makan. Banyaknya makanan sedap-sedap. Goreng pisang cheese tu terbaik

    ReplyDelete
  16. bawak anak2 sini memang conferm dorang suka ni...👍👍

    ReplyDelete
  17. Ya Allah lamanya kita tak makan Banana Cheese tu kenapa kita baca malam-malam macam ni mana nak cari hehehe geramnya nak beli pisang dan masak sendiri jer baru padan muka kita wakakkaka..

    ReplyDelete
  18. Murah rezeki belanja keluarga. Kadang-kadang Allah saja nak uji kita, masa takde duit lah anak mminta macam-macam.

    ReplyDelete
  19. Hari makan sedunia la ye that day.. memang seronok tfk anak-anak makan dan dpt spent time dengan dioarg. Liez klau bab makan mmg tak berkira dgn anak tapi tgk food jugak

    ReplyDelete
  20. Family time seronoknyaaa... kalau parent yang berkerja macam family Bonde saat ini memang harus ada... sering sibuk pada komitment kerja untuk family kena pandai bahagi masa!

    ReplyDelete
  21. goreng pisang tu nampak sedaplaaa he he he he

    ReplyDelete
  22. Syoknya family timw mcm ni. Paling suka tengok family yg bawak anak2 keluar makan kat luar sekali sekala spend time. Bonding time gitu.

    ReplyDelete
  23. ALahai feberetnyaaaa pisang cheese ni.tapi sebulan sekali je kena makan.Kang potong kaki makan manis sangat hehehe.Gembira tgk anak3 mamanya belanja tu hehehe.

    ReplyDelete
  24. So fun can enjoy Kapten pisang together with family Look nice and variety choices. Malacca now has many thing to explore.

    ReplyDelete
  25. Belanja makan anak-anak memang best..suka tengok diaorang gembira..banana split tu memg kalau ada, kitaorang mesti order..waa lama tak makan pisang cheese tu..penuh betul..tau kedai ni viral tapi jauh nor..hehe

    ReplyDelete
  26. Wah..seronok la anak-anak ye bila dapat kuar makan cam ni. Pisang Cheese tu Ya Allah nampak mengiurkan sangat hahaha.

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)