Friday, October 05, 2018

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1

assalamualaikum 😊
Jumaat sudah.
Jumaat yg indah. alhamdulillah...

pagi ni nak sambung share kisah holiday kami di Cameron Highlands ari tu.
sengaja aje tak proceed sharing ari tu, pause kejap cerita Cameron Highlands.
selitkan dgn cerita lain dlm blog. karang org bosan plak ha ha ha ha 😀.
lagipun, not easy nak pilih gambar yg boleh di tempek dlm blog ni hi hi hi hi...
selesai aje kami having a very big breakfast di Agro Highland Cafe, kami drive for less than a minute ke Cameron Valley Tea House 1.
sememangnya dari awal, kami da plan utk ke sini after breakfast.

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1
boleh je jalan kaki. memang tak brape jauh 😊.

masa tu tak perasan plak Tea House 1 ni. 
rasanya belum wujud kot... memang tak perasan langsung! 
so, now wajib la singgah jap, tinggalkan jejak kaki 😀.

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1
entrance yg ohsem. wajib snap a picture here 😍.

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1
agreed! i love tea 💙💙💙.

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1
memang ramai org yg dtg.
bila turun aje, saya agak hairan jugak, "kenapa ramai beratur ni ye?"
at the very first place, saya anggap, ''wow! sure makanan sini sedap. tapi da kenyang!!! "

menarik juga kalau dpt lepak sini, hirup teh tarik. makan cheese cake 1-2 slices.
cafe tepi gunung. apa yg tak best about it, kan?
tu la... tempat penuh. ramai pengunjung 👍. dek kerana kami kekenyangan, kami lebih tertarik nak berjalan di kebun teh aje.

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1

rupanya, utk masuk kebun teh di Cameron Valley Tea House 1 ni berbyr. not free!
yg beratur ramai tu adalah yg nak beli wristband utk masuk ke kebun teh.
tak mcm Sungei Palas Tea Centre, boleh berjalan di antara pokok teh freely.
byr pun byr lah. nak jugak masuk kebun teh. tak sah holiday Cameron Highlands if tak amik gambo di kebun teh, kan. proud to be Malaysian!!! 👍
jalan kaki : RM2 for adult (kanak-kanak free)
naik tram : harga saya tak pasti, terlupa!!! bcoz bila tgk harga, mr.asben terus decide utk kami berlima berjalan kaki saje
Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1
teringin jugak nak naik ni.
tapi... lain kali lah kan 😃.

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1
wristband nak kena ketik dulu before masuk kebun teh....

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1
bergambar dulu sebelum turun tangga batu ke kebun teh...
muka si Ibu cuak bebeno nampak nyer 😆.

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1
indah kan suasana...
amik mood dulu la sebelum nak turun ke bawah tu. 
ala-ala hiking ler ni 😅

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1
ini sorang aje yg sungguh cergas naik turun tangga curam ni!
dia boleh berlari tau. yg kita ni hah, nafas bagai nak putus 😆.

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1
bergambar lagi selepas berjaya turun tangga batu tu...

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1
masuk kebun teh, swafoto gitu...
ibu intai di sebalik pokok teh nan rimbun.

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1
fefeeling hindustani 😄

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1
ni kisahnya Syuhada kepenatan. terduduk dia kat tepi jalan.

bawah nun ada taman.
ada air terjun...
tempat lepak la. sgt indah pemandangan nyer...
so, tak rugi la menapak jejauh turun ke bawah.

yg paling best, on the way kita berjalan tu, sesekali angin sepoi-sepoin bahasa bertiup, bau harum daun teh menerjah lubang hidung!
sgt haruuuum bau nyer...
memang sgt best moment tu. takkan dpt di tempat lain. hanya di kebun teh cameron highlands 😍.
hilang penat. jalan releks releks aje...

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1
mr.asben baru nak memperkenalkan Izzat dgn air terjun...
tak pernah lagi bwk dia ke air terjun.

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1
jgn kecam. si Ibu bergambar lagi ha ha ha ha ha 😆


Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1
nun di atas tu hah Tea House 1 nyer...

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1
time ni, tetiba aje hujan gerimis tau.
kelam-kabut la suruh anak-anak berteduh kat pondok ni.

anak berteduh... Ibu Ayah gi swafoto berdua 😄

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1

nak dijadikan cerita...
after few days, seperti biasa saya check phone Nurin.
terjumpa gambar 👇👇👇. time Ibu Ayah dating, diorang bertiga jadik stalker rupanya.
di snap nyer gambo kami. ku sangka sekeping, rupanya berkeping-keping gambo di amik nyer...

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1

rugi lah kalau korang lalu and tak singgah.
dpt singgah sekali pun, ok lah.
sebab tempat yg indah gini, wajib kita terjah. dan pamerkan keindahannya kepada umum.

kami tak singgah ke cafe nyer.
ramai org, takde tempat kosong.
lagipun, kami bercadang nak lunch di tempat lain 😊.
kami beli teh uncang few boxes ajer di kedainya. yg ada free gelas comel.

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1
gambar dari website Bharat Group.

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1
set cawan giant!

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1

Holiday Cameron Highlands | Cameron Valley Tea House 1

memang ohsem lah pagi Ahad kami tu.
breakfast di Agro Highlands Cafe.
berjalan membakar kalori di sini, Cameron Valley Tea House 1. terbaik.

p/s: kuar aje dari sini, lepak dlm kereta 4 jam, jem teruk giler nak naik tanah rata 😆. first time eva stucked dlm jem di Cameron Highlands...
👌 bye for now.
nanti saya sambung citer lagi ye 😊.

38 comments:

  1. wow bestnya cameron
    lama x pergi sana
    cantik gambar2

    ReplyDelete
  2. Nieyl klu pergi CH , balik mesti akan borong teh strawberry berkotak..sbbnya nieyl suka hidangkan tetamu yg dtg ke rumah dgn teh strawberry :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aida gi beli teh biasa aje nieyl.
      teh strawbery beli jugak, utk gift kawan2.

      Delete
  3. Kalau pergi cameron benda wajib akan beli bawak balik semestinya tea ..keychain ..strawberi .

    ReplyDelete
  4. aduimak lama betul tak ke cameron highland ni, dah ada tempat baru rupanya ladang teh ni. ermm kena fikirkan untuk ke sini ni

    ReplyDelete
  5. Cantiknya tempat ni ye...pernah singgah minum teh je tapi tak turun bawah :(

    Ke ibu sesaje je suruh anak2 berteduh kat pondok, ibu nak dating :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. h aha ha ha ha :)

      kami ni memang suka explore tempat2 gini.
      indah.
      saje nak bwk anak-anak merasai nikmat kehijauan.

      Delete
  6. last I ke cameron masa tahun 2012 time tu tengah pregnant anak pertama dalam perut 3 bulan ahahaha honeymoon gituuuuuu nanti ada masa nak pergi lagi tapi bukan time puncak la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cameron highlands, weekend pun jem kot, syafiera.
      but, tak ler stucked dlm jem berejam! skit skit jer kot...

      Delete
  7. indeed a day well spend. Love all your nature pics and family pics. Good to know now where we can go on school holidays.

    ReplyDelete
  8. Bestnya pi Cameron Highland. Masa pegi dulu pun jammed giler. Penat dok kematu dalam kete. Tapi tengok persekitaran yang sejuk nyaman terubat stress kannnn?

    ReplyDelete
  9. Saya kalau naik dekat Cameron, saya selalu nampak Bharat Group ni. Saya tertanya-tanya dekat mana nak parking kak? Sebab tempat tu narrow dan saya nampak kedai teh aje. Ingat nak pi sana, tp better naik bas dan booking pemandu pelancong la kan kak. baru best. sebab jalan raya di sana memang saya ngeri nak drive. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tempat parking sini very limited, ruby.
      tak Tea House 2 tu lebih byk parking.
      tapi still tak mampu tampung org ramai.
      masih kena parking sepanjang jalan. tepi tepi tu kan...

      Delete
  10. nicee, hehe teringat lagi before this last time pergi tu gigih mendaki tangga bukit tu sambil bawak baby in carrier, perghh. tp okayla sbb dpt jugak merasa milk tea cheese cake dia yg popular tu, partnered with their famous tea, hilang penat hehe.

    ReplyDelete
  11. Wah bsca dan lihat byk foto foto di cameton highland, Abby jdi rindu dan ingat pernah kesana. Tempatx sejuk bikin hati nyaman.

    ReplyDelete
  12. SA dah 2-3 kali naik CH ni tapi tak pernah pi area yang sini...eh...kena pergi la lepas ni..tapi nak bawak mak abah..sementara diorang ada ni kan...rasanya tahun depan dah boleh bawak mak dah..sebab tgh biasakan mak jalan jauh..mak SA dialysis..buat cuci air CAPD so memang kena dulukan proses cuci air dia baru boleh gerak..CAPD ni sangat2 sensitive taku kalau buat sambil lewa akan jadi jangkitan kuman

    ReplyDelete
  13. dah 5 tahun tak sampai cameron...menarik dan rindu cameron

    ReplyDelete
  14. I wish to go cameron highland and hv a breath of fresh air.. must be very nice.. the tea farm looks so breathtaking view...

    ReplyDelete
  15. Cameron Highland memang terkenal dengan teh! Rasanya Cameron Highland terkenal jugak dengan 1 tempat ice cream. Memang famous! Dah lama tak pergi Cameron Highland. Selalunya pergi Genting singgah GPO. hehe

    ReplyDelete
  16. Y Allah nampak tenang suasana..bestnya

    ReplyDelete
  17. Bestnya dah lama kita tak nak kat sana hehehe teringin pula kita nak naik dan duduk tempat sejuk ni bila nak bawa family lah hehehe cari homestay sana banyak juga yang murah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sgt byk homestay murah, Maha.
      terutama kat area pasar mlm tu.

      Delete
  18. I went there before! I love the dessert :P It is nice to have a trip in cold Cameron :)

    ReplyDelete
  19. Aritu kinah ada singgah sini. Tapi tak turun ladang masa tu sebab cuaca tak mengizinkan. Singgah minum tea je kat cafe. Air mango tu nampak sedap. Tak try pulak yang mango kinah beli perisa oren. Sedap jugak

    ReplyDelete
  20. lamanya tak datang cameron highlands. bila baca entri akak, teringat kali terakhir saya ke sana. rasanya dah sampai masanya utk ke sana lagi kot. rindu terukk nie. hari tu nak pergi, tp dengar cerita jammed sampai x bergerak. nak pergi time lengang sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. aida stucked dlm jem 4 jam :) ha ha ha ha
      aduhai. abis tgk 2 movie dlm kereta tau!

      Delete
  21. Pergi ke cameron highland x pernah singgah di sini. Teringin jugak nak pergi. Nanti nak ajak kawan2 pergilah. Asyik tengok orang je p kan. Teringin jugak

    ReplyDelete
  22. Rindunya nak g CAM.. Hihihi padahal dah pergi 4 kali dr awal tahun ni.. actually liez suka sangat CAM sebab tempat sejuk dan tenang. Lagipun dah byk tempat best

    ReplyDelete
  23. Sis dah pernah sampai sini, dah jalan sampai ke kawasan air terjun kecik kat bawah tu, bila nak balik ke atas semula..fuhh semput dibuatnya..hehehe. Masa nak balik sempat lagi shopping macam-macam tea..rambang mata dibuatnya..hehehe

    ReplyDelete
  24. lamanya tk tgk ladang teh..bila la dpt pi lg...last p cameron sebelum kawin..lebih 12thn dh

    ReplyDelete
  25. best pergi CH semua tempat pun best. Yang tak best kalau pergi school holiday sebab jammed teruk atas tu kan.

    ReplyDelete
  26. Fefeeling hindustan ini.. kikiki..tapi memang cantik pemandangannya..

    ReplyDelete
  27. Amboi.. Ada paparazzi skodeng ehh.. Hehe.. Menarik jugak tmpt ni.. Nnti kalau pi Cameron boleh singgah

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)