Wednesday, March 06, 2019

Travel Essentials | Portable Inflatable Double Queen Air Bed Mattress with 2 Pillow Cases

assalamualaikum 😃😃😃

hari ni awal pagi bersiaran di ruangan blog.
ada masa senggang skit pepagi ni.
ni lah dia bila mana kita ni tidak bekerja. waktu adalah kepunyaan kita.
kita arrange. kita nak buat pe now and then 😎.
nanti-nanti bila da masuk keje, hmmmm waktu pagi gini busy dgn meeting lah, jumpa pelanggan lah, court case lah.
masa tu baru lah meraba-raba mencari waktu nak update blog hi hi hi hi...
lagipun, jap jap lagi hingga ke ptg ada hal dah.
ptg semlm, emak abah da sampai rumah. 
so hari ni nak bwk emak abah balik kampung jap.
then nak ke Hospital Tampin, ziarah Pak Long (abg abah).
so, slot blogging hari ni amatlah limited 😀. mari la update blog di awal pagi...

nak la bercerita tentang satu brg wajib yg kami akan bwk bila travel.
latest was ke Hotel Seri Malaysia, K. Terengganu, ni la yg dibentangkan utk tidur malam.

Travel Essentials | Portable Inflatable Double Queen Air Bed Mattress with 2 Pillow Cases

Travel Essentials | Portable Inflatable Double Queen Air Bed Mattress with 2 Pillow Cases
images & details screenshots dari akaun Lazada 😍

saya panggil 'tilam angin' je. mudah faham 😀.
lama dah ada ni. beli time cybersale 12.12.17 dulu kala hi hi hi hi...
received on 13.12.2017. more than a year dah penggunaannya.
aik??? da lebih setahun, baru sekarang nak review???
yes lah...
bukannya tiap bulan travel, holiday sana sini 😅. iolls rakyat marhaen jerrrr...
takkan sekali guna, dah nak kata bagus kan hu hu hu...
dah few times guna, dah yakin best, dah yakin ianya adalah pembelian yg bermakna, barulah boleh review dgn ikhlas, kan...

Travel Essentials | Portable Inflatable Double Queen Air Bed Mattress with 2 Pillow Cases
ni bahagian atas...

Travel Essentials | Portable Inflatable Double Queen Air Bed Mattress with 2 Pillow Cases
dari rupa paras, mcm baldu tau... tapi a kind of plastic.
kalau basah or tertumpah air, boleh lap saje.
and if nak cuci, siramkan air, sekejap je keringnya...

itu la nak kongsi jugak, tilam ni la yg byk berjasa time mula-mula Izzat nak bercerai diaper di mlm hari.
inilah tilam training kencing mlm...
end of 2017 tu, Izzat masih ada pakai diaper di mlm hari, sewaktu tidur.
dia masih lagi ada 'terlepas' kencing bila tidur. kencing mlm byk!
maka, once da ada tilam angin ni, for few weeks, latihan Izzat tanpa diaper ialah tidur atas tilam angin ni. kami alaskan cadar dulu lah before tidur atas tilam angin ni.
yes. ada dia terkencing few nights.
the next day, just tukar cadar. tilam angin ni kami siramkan dgn air dari paip.
jemur kat luar. jap jer kering, less than 1 hours 👍. just biar air tos jer dari tilam angin tu.
then, masukkan dlm rumah, sandarkan kat dinding for the rest of the day.

tilam angin ni tak mudah kempis. for few weeks kami guna, less than 3 times kami isi anginnya.
dgn Izzat jadi kan tilam ni medan utk melompat-lompat.
dgn Izzat tidur atasnya. kekadang kakak-kakak pun sama melompat-lompat atas tilam angin ni.
still anginnya masih maintain ye.
so, sgt bagus!!!

then Izzat pun dah tak kencing mlm.
tilam angin pun dah tak guna. simpan elok... bwk keluar hanya utk travel.

Travel Essentials | Portable Inflatable Double Queen Air Bed Mattress with 2 Pillow Cases
sekaligus dgn hand pump comel ni 😊.

Travel Essentials | Portable Inflatable Double Queen Air Bed Mattress with 2 Pillow Cases

hand pump jer??? alahai, jenuh la nak mengepam queen size mattress ni oii!!! 😖
jgn under estimate! less than 15 minit nak mengepam tilam ni dgn hand pump ni ye.
tak la berejam nak ngepam nyer sampai ada muscle di lengan 💪 ha ha ha ha...
nak buang angin nyer pun tak amik masa byk. buka kan penutup tilam tu, biarkan...
angin akan keluar sendiri. more or less, suruh jer Izzat melompat-lompat atas tu, release lah angin nyer ha ha ha ha 😆...

Travel Essentials | Portable Inflatable Double Queen Air Bed Mattress with 2 Pillow Cases
hmmmmm... kita sandarkan ke dinding agar dia tak melompat-lompat atas tilam angin.
tapi, dia memanjat plak ke atas tu hah... aduhai!!! ngeri kita dibuatnya.
elok plak dia duduk kat atas tu. agak kukuh plak tilam ni... 👍 moreover, bahagian belakang tilam ni is plastik. tak licin utk Izzat memanjat ke atas.

Travel Essentials | Portable Inflatable Double Queen Air Bed Mattress with 2 Pillow Cases

Travel Essentials | Portable Inflatable Double Queen Air Bed Mattress with 2 Pillow Cases
terpaksa la dialihkan ke sini.
bahagian hadapan tilam ni licin. tak la Izzat memanjat lagi 😄.

apa yg saya boleh katakan adalah tilam angin ni is berbaloi membelinya.
at the very beginning, ia adalah item dlm wishlist mr.asben. saya agak ragu-ragu dgn pembelian tilam angin ni.
semcm tak penting.
semcm tak perlu.
but, now, it has been proven, berbaloi memilikinya.

Travel Essentials | Portable Inflatable Double Queen Air Bed Mattress with 2 Pillow Cases
gulungkan begini...
tiada beg khas utknya waktu pembelian.

Travel Essentials | Portable Inflatable Double Queen Air Bed Mattress with 2 Pillow Cases
maka, woven bag bantal kepala Natura, kami jadikan beg khas utk masukkan set tilam angin ni.
bersama-sama bantal travel pillow Natura.

boleh la diusung ke sana ke mari dgn mudah. portable.
tak perlukan space yg byk dlm kereta pun.
kami ni plak sejenis yg last minit decide nak gi jalan-jalan.
nak reserve apartment, most of the time memang dah tak dpt.
maka, kami akan reserve bilik hotel yg besar. kena la byr mahal skit.
maka, tilam angin ni sgt la membantu kami-kami berlima sekeluarga tidur selesa di mlm hari.
siap la bwk selimut. travel pillow dah ada. no problem dah...

semlm, riki-riki dlm lazada & shopee, tilam angin ni dah lebih murah!
rm90+ da boleh dpt dah sekarang. dulu saya beli ni RM145+.
ada juga dlm size single tau.

akhir kata, moga entri ni beri manfaat. beli solusi kpd yg mungkin memerlukan 😉.

bye 👋👋

29 comments:

  1. syok nmpknye tilam tu..mudah nk di bawa cuma kena pam je la

    ReplyDelete
  2. Menarik tilam ni , senang nak bawak travel

    ReplyDelete
  3. wowww.. syoknya kalau ada tilam ni if nak travel ramai2 kan.. nak pump pun senang.. 15 minit je dah penuh angin yea.. kalau kena kencing lak,senang nak cuci.. huhu.. tapi TB seram nak pakai kat umah TB.. mau di cakar kucen tembus ni.. hehehe..

    ReplyDelete
  4. Meanariknya! Senang ni nak bawak travel. nak2 time balik raya. Biasa adik beradik ramai. Ada tilam camni tak ada la nak berebut toto bila nak tidur. Bagus2

    ReplyDelete
  5. bagus tila angin nie.. banyak kegunaanya.. boleh bantu anak-anak yang nak berhenti pakai pampers.. mudah nak basuh.. berbanding tilam biasa..

    ReplyDelete
  6. fuhh die punyaa taahap ketahanan tu.. besar pun besar.. selesa.. jnji bole tmpung KG kita itu dah sgt bagus

    ReplyDelete
  7. Dah pama jugak nak beli tilam macam ni.. Lagipun senang kan nak bawak travel. Hope kalau ada sales lagi, nak grab satu la

    ReplyDelete
  8. Saya pun ada satu tilam macam ni, kalau balik kampung memang akan bawa senang nak pakai... dan bawa.. jimat ruang bonet dan ruang bilik juga

    ReplyDelete
  9. Yesss kat kampung kita ada tilam angin macam ni yer sangat berguna ok kerana waktu kecemasan dan sesak ramai ahli keluarga datang memang tilang ini sangat membantu bagus lah hehehehe nak bawa pergi travel pun senang tau..

    ReplyDelete
  10. Adoi tiba2 teringat zaman-zaman kanak tgok iklan kt tv pasal tilam ni lah. Best tak eh? Teringin nak ada satu. Dulu masa tunjuk kt tv mcm2 la kelebihan. Anti kencing malam yer.hahaha

    ReplyDelete
  11. Swnang gak ada tilam angin ni..masa balik kampung le bawak..adik beradik cucu cicit ramai..so bergelimpangan le memasing atas toto..ada tilam ni selesa le sikit rasanya

    ReplyDelete
  12. Dah lama usha juga tilam ni. .Hehehe. .baca entry akk macam tahan lasak juga ye tilam ni. .Pulak tu mudah dibasuh. .Bagusla. .Nanti boleh cari online. .Bwsar juga tilam ni ye. .

    ReplyDelete
  13. Mudah ada tilam ni. Mudah nak bawa kemana2. Nk berkelah pon boleh. Ada tilam ni. Xperlu risau tido kat lantai dh hehe.

    ReplyDelete
  14. kami ada beli 1 tilam jenis mcm ni tp hat bujang punya. sedap tidor atas dia tau. pstu tahan lasak

    ReplyDelete
  15. Eh tak pernah terpikir pun nak bawak tilam jenis mcm ni. Kalau ambik bilik kecik pun leh la lepak2 jugak xyah ambik extra bed kan.

    ReplyDelete
  16. Suatu masa dulu pernah beli gak sebab terpengaruh tengok iklan di TV. Sekali pindah rumah, entah macam mana boleh terkena paku, bocor la si kawan tu. Terus beliau berkubur hahaha. Tapi memang best pakai tilam nie. Senang nak bawa dan basuh jika perlu.

    ReplyDelete
  17. Hehehehe ruby bawa tilam ni bila balik kampung masa raya tau. Senang nak pasang. Cuma pagi lepas bangun tidur nak kemas tu punyalah siksa. Sebab anak-anak belum bangun tidur. Hahaha

    ReplyDelete
  18. Jemput komen entry blog Rabia yg terbaru ye hehe

    ReplyDelete
  19. Dulu adik kita nak sangat tilam gini. Beli kat tesco. Tak sure harga. Tapi ntah macam mana mak cerita tilam tu bocor. Pakai tak berapa lama.
    Syg je tak dijaga betul betul.

    ReplyDelete
  20. Menariknya tilam ni. dulu pernah terfikir nak beli tau tilam macam ni. Tapi kesudahannya tak beli2 pun.

    ReplyDelete
  21. This is very for those with family and kids when travel. Can add bed anytime or during school holidays when you have relatives coming over to visit.

    ReplyDelete
  22. This portable inflatable matress and pillows will be greatly useful when we go for outdoor camping or balik kampung. Looks easy to set up too!

    ReplyDelete
  23. betul.. best tilam ni.. saya guna untuk travel. simpan dlm kete je..

    ReplyDelete
  24. memang syok pakai tilam ni..emak ayah ciktom siap beli 2 tilam ni..kalau cucu2 balik senang bentang ni je..cucu pun suka...hehe

    ReplyDelete
  25. W'salam sis,

    Tak pernah LZ terfikir guna tilam angin bila travel, selalu angkut Toto..
    Iyer la instead of Toto baik guna tilam angin sebab lebih selesa..
    Nice sharing..

    ReplyDelete
  26. Mrs. A pernah terfikir jugak nak beli tilam angin senang nak bawa travel dan balik kg boleh guna bila dah semua balik tu toto fully used. Tapi fikir balik susah pulak nak pam nanti tak jadi. Bila baca review Aida ni rupanya taklah sesusah sangat.

    ReplyDelete
  27. jimat space dalam bonet kereta. Rupanya senang je nak pasang..ingatkan take time.

    ReplyDelete
  28. so convenient. senang nak dibawa kemana2. orang hotel pun tak nampak kita usung ni bawak masuk bilik hehehe.. kadang2 kan depa fussy sikit. tapi selalu kat Malaysia lepas ja..

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)