Friday, April 26, 2019

Beli Online Lebih Murah | Susu Untuk Izzat Darling

11 comments:
assalamualaikum 😊

pagi jumaat nan indah.
sejuk Bkt Katil. hujan lebat dari kul 8 pagi tadi lebih kurang.

mencuba sedaya upaya utk update blog dgn kerap.
setelah berminggu tak aktif blog ni. terasa rugi bila byk kisah yg takde.
terasa rugi bila tak tempek gambar dan cerita tentang keluarga...
rinduuuu utk bercerita 😍.

Beli Online Lebih Murah | Susu Untuk Izzat Darling

semua sedia maklum, Izzat minum Isomil Plus sejak lama dulu.
and masih minum hingga hari ni. Julai 2019 ni in shaa Allah Izzat berumur genap 7 thn.
saya masih tidak memberhentikan susu ni utk Izzat minum 😌.
benda yg baik, kan...

namun, harganya kian meningkat 😞.
sebulan 4-5 tin. setin now sukar nak cari harga lesser than RM70. aduhai...
demi anak, beli jer lah. tak dibelikan, duit habis juga kan...
but still hunting for harga yg lebih affordable.

Beli Online Lebih Murah | Susu Untuk Izzat Darling

ntah camne tergerak sekali lagi nak survey online. lazada. shopee...
😍😍😍😍😍😍😍 murah di lazada !!!!
setin hanya RM68.99. kalau pembelian more than RM150, bakal dpt voucher RM15.
berganda-ganda lah murahnya!!!
apa lagi, beli teruslah 3 tin. kira punyer kira, setin jatuh harga hanya RM63+. alhamdulillah 😎.

Beli Online Lebih Murah | Susu Untuk Izzat Darling
elok pack penghantarannya πŸ‘.

Beli Online Lebih Murah | Susu Untuk Izzat Darling
 dpt pulak selambak voucher dominos pizza.
valid until 31.5.19. boleh la bagi-bagi dgn jiran nanti.
byk sgt tu, boleh kongsi...

Beli Online Lebih Murah | Susu Untuk Izzat Darling
rezeki Izzat darling...

lama sebenarnya tak klik klik online shopping. insaf sekejap! ha ha ha ha...
dek kerana susu Izzat, ibu kembali klik klik lazada.
tapi, kali ni hanya menahan diri beli susu Izzat. ada juga tertawan dgn offer beberapa benda yg lain.
later...
later...
later πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„...
dah nak raya ni, duit kena berkepuk-kepuk skit. mcm2 nak spend duit nanti hu hu hu...

esok lusa baru nak declare income tax.
dpt ke tak refund ni ekk. berkira-punyer berkira, masih lagi kena byr income tax hu hu hu hu...
sgt sikit lah pelepasan yg kita dpt dari LHDN ni ekk.
sepatutnya, diperluaskanlah skit utk pembelian brg2 harian. sebab kita dah byr SST kan.
tu berpunca dari pendapatan jugak kan. kpd kerajaan juga kan πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜….
jenis cukai tak sama, tapi tu lah... meringankan beban rakyat la...
dah plan utk thn ni, up kan savings ke SSPN dan KWSP.
zakat dah pastilah byr jugak kan. ni lagi utama πŸ˜‰.
ber hu hu hu hu hu lah ye Aida utk settle income tax tiap tahun...

Beli Online Lebih Murah | Susu Untuk Izzat Darling
tu hah... lebat lagi hujan kat luar.
da hampir jam 11 pagi ni. best nyer kalau dpt berselubung atas katil πŸ’€πŸ’€πŸ’€ πŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜….
tapi tu lah, mata tak ngantuk plak. terasa buang masa plak berselubung ha ha ha ha ha...
nak kemas buku-buku masuk kotak jap lagi.
angkut ke rumah baru esok or lusa.

πŸ‘‹πŸ‘‹  bye πŸ˜‰

Thursday, April 25, 2019

Bila Cucu & Atok Bergabung | Kira Duit Syiling Bersama

9 comments:
assalamualaikum...

sambil-sambil layan Smallville Season 9 Episod 17, update blog dgn satu cerita.
Selasa lepas, settle je medical check up kak Nurin di hospital, terus kami berdua gerak balik kampung.
kebetulan, abah & emak saya ada di rumah kampung for maybe 1-2 minggu ni.
πŸ˜“ bumbung rumah bocor. perlu dibaiki 😊.

Bila Cucu & Atok Bergabung | Kira Duit Syiling Bersama
unik kan duit 2 keping ni.
nanti-nanti bakal jadi antik ni.
saya minta izin abah nak simpan ni.

kami sampai je rumah kampung, abah & emak busy nak kira selambak duit syiling.
tertunduk-tunduk abah dok mengira.
antara nampak dgn tak nampak jer πŸ˜….
apa lagi, teruslah kak Nurin dok bersekali kat tgh ruang tamu tu.

kak Nurin : "kelakar la Atok Uwan ni. kenapa tiba-tiba nak kira duit ni?"
Atok : "Atok bosan lah, kak Win. asyik tido, makan, tido, makan..."
kak Nurin : "la ye ke... meh la Win tolong. Atok ni mcm lambat jer..."
Atok : "ye la. kak Win buat la. mata Atok da pedih dah ni. tak nampak!"
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Bila Cucu & Atok Bergabung | Kira Duit Syiling Bersama
so sweet time ni. happy tgk anak saya & abah saya bersama.
tua dah abah.
kalau dulu, sasa, garang, tegas.
now, lemah lembut jer lah, terutama dgn cucu.

Bila Cucu & Atok Bergabung | Kira Duit Syiling Bersama

tentang duit syiling 1 sen dan RM1 tu, kak Nurin memang tak pernah jumpa.
maka, penemuan kami pada hari Selasa tu sgt la berilmu.
sempatlah si Atok bercerita dgn kak Nurin kisah-kisah duit zaman dulu-dulu.
and... sempatlah abah & emak luahkan rasa marah dan geram😠 dgn duit syiling terkini.
syiling 50 sen, 20 sen dan 10 sen hampir-hampir sama saiz!!!
amat mengelirukan bila time nak buat pembayaran. 
abah & emak akan suruh pekedai tu yg pilihkan, mana 50 sen, 20 sen or 10 sen.
iye la, mata diorang dah tak nampak. rabun dekat ke, jauh ke, sama jer dah kan...
sedangkan saya pun, if nak guna syiling, ambil semua dlm purse dan letak kat tapak tgn jelas-jelas.
baru la betul bayarannya...

Bila Cucu & Atok Bergabung | Kira Duit Syiling Bersama

Bila Cucu & Atok Bergabung | Kira Duit Syiling Bersama
πŸ‘† gigih la saya mencari barisan-barisan syiling di atas ikut time diorang.
tang syiling 50 sen lama-lama, mudah nak kenal.
tak payah tgk, raba-raba jer pun dah tau syiling 50 sen, kan.

masalah yg kak Nurin hadapi plak, mostly public phone kat skola & asrama dia, tak terima duit syiling baru.
aduhai... gitu kisahnya πŸ˜’. ibu pun tak tahu, kak... lama tak guna public phone πŸ˜„.
bukan tu jer, duit kertas RM10 dan RM20 pun boleh terkeliru...
pernah ada satu situasi. saya beli brg dgn member.
harga kesemuanya adalah RM160+.
saya nak memudahkan dia, saya bagi lag note rm50 2 keping, note RM20 sekeping dan duit kecik-kecik selebihnya.
agar dia dpt bagi baki genap guna note RM10.
tapi... hu hu hu hu dia ambil duit, sambung berborak... confirm dia tak perasan yg itu adalah note RM20 πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜….
saya halalkan dunia akhirat. saya segan nak minta, menjaga air muka 😌.
moga yg baik-baik saje kembali kpd saya in shaa Allah.

al-kisah duit ptg ni ekk...
kebetulan hari gaji ha ha ha ha ha... alhamdulillah.
degupan jantung bank saya yg da hampir line lurus tu, dah pun berdegup kencang semula πŸ˜„πŸ˜„.

ok bye!

Wednesday, April 24, 2019

Holiday | Syurga Pantai Pasir Putih & Laut Biru - Phuket

7 comments:
assalamualaikum 😍

wah πŸ˜ŒπŸ˜„πŸ˜„ agak lama blog ni tak ber'update'. rinduuuuuu...
apa kan daya, masa dan peluang amat mencemburui saya.
mengelakkan diri seketika dari blogging sebab menyiapkan keje hakiki.

yes, rinduuuuuu...
menaip di blog, releks releks. bermonolog tentang apa apa yg terasa di hati, kan πŸ˜‚.
again, apa kan daya.
now, dah pun melepasi mid semester, this is my final semester. in shaa Allah.
subjek this semester agak berat! mcm bila pergi lecture tu, otak ni lembab nak digest info delivered by lecturer.
therefore, ada free time, terpaksa lah 'menggali' sendiri utk kefahaman.
lagi 3 minggu is dateline tu research paper, submit! hu hu hu hu hu....
boleh ke settle nih??! πŸ˜“

hu hu hu stress la jugak memikirkannya...
namun, sesukar camne pun, wajib settle kan. wajib laksanakan dgn sempurna.
itu yg sorang-sorang diam-diam terfikir...
kalau la boleh holiday jejauh... releks kan minda... tgk tempat org. wah 😍...
then, menaip assignment di tepi pantai.
dgr deruan ombak. angin bertiup sepoi-sepoi bahasa menampar pipi 😎.
then, order plak air kelapa muda. slrrpp slrrpp menyedut nyer basahkan tekak.
aduhai, nikmat mana lah yg saya nak dustakan...

skrol fb timeline.
jamu mata dgn lihat pemandangan yg indah kat posting tentang travel.
klik klik few relevant pages. aduhai... bestnya holiday!
Phuket!!!
teringin nyer nak travel ke Phuket.

Holiday | Syurga Pantai Pasir Putih & Laut Biru - Phuket

tak payah la nak gi jauh-jauh, sebelah Malaysia jer kan. Thailand 😍.
Phuket adalah sebuah pulai terbesar di Thailand. pernah ada filem hollywood shooting kat sini ye.
jgn tak tau - James Bond Island lagi nama nyer. sape yg tak tau filem James Bond, kan.
size Phuket ni kalau tak silap, lebih kurang besar Singapore.

saya tak pernah sampai Phuket.
tapi sgt tau lah yg Phuket ni is so marbeles dari sharing kawan-kawan yg dah ke sana.
aduhai... indahnya. seronoknya.
lautan yg luas saujana mata memandang. airnya yg jernih... snorkelling.
bermesra dgn alam lautan 😍😍😍.

Holiday | Syurga Pantai Pasir Putih & Laut Biru - Phuket

Holiday | Syurga Pantai Pasir Putih & Laut Biru - Phuket

Holiday | Syurga Pantai Pasir Putih & Laut Biru - Phuket
bayangkanlah situasi πŸ‘†πŸ‘†πŸ‘†.
dok atas batu, just relekskan semua deria yg ada.
senyap sebentar. tutup mata...

saya search lah kat google cheap hotel booking Phuket. sgt perlu utk dptkan hotel yg best.
kalau boleh, sgt best dan berkualiti tapi murah lah kan. harga yg berbaloi tapi mampu milik πŸ˜€.
saya sgt particular bab hotel. maklumlah, Ibu kpd anak 3 kan.
selesa utk anak-anak adalah menjadi keutamaan saya.
then, search plak pasal find the best Phuket hotels kat google tu hah...
hmmmmm 😳😳😳 not bad harga nyer tau korang. cantik plak view hotel nyer.
swimming pool. wifi. breakfast provided.

tak pernah-pernah ke Phuket, nampak nyer ke Phuket la saya and famili nanti.
lama dah plan sebenarnya nak jelajah wilayah lain di Thailand. Hatyai dah 2 kali gi. Tu jer lah pon yg saya da jejaki.
Krabi. Bangkok. Phuket. ni semua antara wajib kita jejak, kan 😎.
tgk negara org... budaya. makanan. upacara keagamaan.
makanan Thailand is marveles lah. tomyam nyer sgt sgt perfect. teh tarik nyer ya Allah, sedap giler!
boleh shoppin souvenirs utk family & friends di Malaysia.
byk juga uptown downtown market di Phuket bila saya google search.
saya ni memang kaki pasar malam ha ha haha ha... seronok daripada shopping dlm mall.
panas... takde air-cond! tapi happening πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€!!!

amacam?
tertarik nak Phuket jugak?
πŸ‘†πŸ‘†πŸ‘† link hotel dah ada, pe lagi. jom kita klik klik πŸ˜€.