( 11.30 pagi )
assalamualaikum....

kalau sebelum ni saya ada introduce oven butterfly terchenta...
now saya nak introduce satu lagi teman saya di dapur ~ philips air fryer 💓.
bukan gajet dapur baru tau uolls. da lama, tapi tak pernah enterframe dlm blog ni.
sebab, tak ingat nak amik gambo dia hi hi hi...

sejarahnya ~ terpikat dgn air fryer ni kat umah kakak. last year kakak buat makan2 kat umah.
ayam seketul-seketul dia da ready perap.
tgh busy kami semua ke sana ke mari, saya perati tetiba siap aje few ketuls of ayam goreng.
rupa nyer mcm ayam panggang. tapi tak perasan plak sesape yg memanggang ayam tu.
ting! kedengaran bunyi berdenting. air fryer ni kakak saya letak atas fridge kecik dia.
ooooooooh itu kah?
iye la tu, air fryer kakak saya jenama philips jugak ~ kaler putih. dia beli kan goshop 👍.
sejak tu, saya simpan impian ~ "aku mesti nak beli nih!"

memang saya rekomen la friends semua miliki air fryer. tak kisah la brand apa. philips ni time saya beli tahun lepas RM999.
and do not worry, ada byk lagi pilihan lain tau. dan semua nyer memang bagus.
pilihan saya & mr.asben, philips nyer lah.

frozen food (nugget, sosej, drummet ayamas) semua saya guna air fryer.  no more minyak masak & kuali.
ikan keli pun, saya da goreng dgn air fryer je ~ story nyer di SINI.
pernah juga goreng peha ayam utk couple with nasi ayam. ohsem!
and, waktu pagi utk prepare bekal kakak2 minggu lepas, sambil iron baju diorang, saya air fry kan daging burger.
cukup just 180'c dlm masa kurang 10 minit. it will be nice. dari frozen terus moist.
kali ni just nak citer air fry kan drummet ayam. nak buat ayam masak merah.

Philips Air Fryer Memang Membantu
da garam kunyit, kita aturkan drummet tu molek-molek.

Philips Air Fryer Memang Membantu
bahagian atas, air fryer ni ada penutup di bahagian atas.
iye la, kalau la ada percikan makanan tu, tak ler terkeluar dari pot tu.

Philips Air Fryer Memang Membantu
180'c selama 15 minit ye saya buat.
then bila tamat 15 minit ni, saya terbalik kan drummet tu, air fry kan 5 minit lagi side yg sebelah tu.

Philips Air Fryer Memang Membantu
rupa nyer mcm x cantik, kan? mcm kering semcm, kan?
tapi trust me, rasanya ohsem moist ðŸ˜.

pada saya sungguh membantu.
within that 25 minit, dapur saya free utk saya masak sambal nyer.
or buat any other lauk tambahan.
minyak masak dpt dijimatkan uolls. tu yg penting.
makanan kita pun dpt la kurangkan minyak. makanan sihat gitu, in shaa Allah...

Philips Air Fryer Memang Membantu

beli air fryer ni memang ada dikepilkan skali buku resipi.
beri idea la utk nak fry pe kan.
and before beli, kena faham konsep air fryer tau uolls ~ goreng tanpa minyak atau less minyak.
because pada pndapat peribadi saya, tak semua yg kita boleh air fry.
contoh nya, ikan goreng. ikan kembung ke, ikan selar ke... saya da try, not so ok.
but ikan keli = 👍👍👍.
and satu yg pernah saya cuba, satar frozen. satar frozen dibalut oleh kulit popia.
memang kurang sedap. nak kena goreng dgn minyak jugak.
saya rasa le, sebab nyer ~ makanan ni dia kurang lemak semulajadi kot. so dia jadik kering!
kalau nak jugak, kat makanan tu kena spray minyak skit skit.

pe pun, tetap saya rekomen jugak.
memang la ada yg kata goreng guna kuali lebih cepat. iye. tapi mcm saya rekomen, goreng tanpa minyak.
then, time air fry tu, kita bleh masak yg lain. terpulang la kpd kesesuaian masing2.
and semestinya kurang la kotor area menggoreng, takde percikan minyak. bersih gitu.
caj elektrik? pada saya biasa-biasa aje. takde efek pun. guna pun kejap-kejap aje.

ok. tu jer la ekk mau citer.
saya ni bukan ler rajin sgt masak. share ni sebab moga dpt le bagi inspirasi kat sesape.

... bye!