Feb 8, 2017

Philips Air Fryer Memang Membantu :)

( 11.30 pagi )
assalamualaikum....

kalau sebelum ni saya ada introduce oven butterfly terchenta...
now saya nak introduce satu lagi teman saya di dapur ~ philips air fryer 💓.
bukan gajet dapur baru tau uolls. da lama, tapi tak pernah enterframe dlm blog ni.
sebab, tak ingat nak amik gambo dia hi hi hi...

sejarahnya ~ terpikat dgn air fryer ni kat umah kakak. last year kakak buat makan2 kat umah.
ayam seketul-seketul dia da ready perap.
tgh busy kami semua ke sana ke mari, saya perati tetiba siap aje few ketuls of ayam goreng.
rupa nyer mcm ayam panggang. tapi tak perasan plak sesape yg memanggang ayam tu.
ting! kedengaran bunyi berdenting. air fryer ni kakak saya letak atas fridge kecik dia.
ooooooooh itu kah?
iye la tu, air fryer kakak saya jenama philips jugak ~ kaler putih. dia beli kan goshop 👍.
sejak tu, saya simpan impian ~ "aku mesti nak beli nih!"

memang saya rekomen la friends semua miliki air fryer. tak kisah la brand apa. philips ni time saya beli tahun lepas RM999.
and do not worry, ada byk lagi pilihan lain tau. dan semua nyer memang bagus.
pilihan saya & mr.asben, philips nyer lah.

frozen food (nugget, sosej, drummet ayamas) semua saya guna air fryer.  no more minyak masak & kuali.
ikan keli pun, saya da goreng dgn air fryer je ~ story nyer di SINI.
pernah juga goreng peha ayam utk couple with nasi ayam. ohsem!
and, waktu pagi utk prepare bekal kakak2 minggu lepas, sambil iron baju diorang, saya air fry kan daging burger.
cukup just 180'c dlm masa kurang 10 minit. it will be nice. dari frozen terus moist.
kali ni just nak citer air fry kan drummet ayam. nak buat ayam masak merah.

Philips Air Fryer Memang Membantu
da garam kunyit, kita aturkan drummet tu molek-molek.

Philips Air Fryer Memang Membantu
bahagian atas, air fryer ni ada penutup di bahagian atas.
iye la, kalau la ada percikan makanan tu, tak ler terkeluar dari pot tu.

Philips Air Fryer Memang Membantu
180'c selama 15 minit ye saya buat.
then bila tamat 15 minit ni, saya terbalik kan drummet tu, air fry kan 5 minit lagi side yg sebelah tu.

Philips Air Fryer Memang Membantu
rupa nyer mcm x cantik, kan? mcm kering semcm, kan?
tapi trust me, rasanya ohsem moist 😍.

pada saya sungguh membantu.
within that 25 minit, dapur saya free utk saya masak sambal nyer.
or buat any other lauk tambahan.
minyak masak dpt dijimatkan uolls. tu yg penting.
makanan kita pun dpt la kurangkan minyak. makanan sihat gitu, in shaa Allah...

Philips Air Fryer Memang Membantu

beli air fryer ni memang ada dikepilkan skali buku resipi.
beri idea la utk nak fry pe kan.
and before beli, kena faham konsep air fryer tau uolls ~ goreng tanpa minyak atau less minyak.
because pada pndapat peribadi saya, tak semua yg kita boleh air fry.
contoh nya, ikan goreng. ikan kembung ke, ikan selar ke... saya da try, not so ok.
but ikan keli = 👍👍👍.
and satu yg pernah saya cuba, satar frozen. satar frozen dibalut oleh kulit popia.
memang kurang sedap. nak kena goreng dgn minyak jugak.
saya rasa le, sebab nyer ~ makanan ni dia kurang lemak semulajadi kot. so dia jadik kering!
kalau nak jugak, kat makanan tu kena spray minyak skit skit.

pe pun, tetap saya rekomen jugak.
memang la ada yg kata goreng guna kuali lebih cepat. iye. tapi mcm saya rekomen, goreng tanpa minyak.
then, time air fry tu, kita bleh masak yg lain. terpulang la kpd kesesuaian masing2.
and semestinya kurang la kotor area menggoreng, takde percikan minyak. bersih gitu.
caj elektrik? pada saya biasa-biasa aje. takde efek pun. guna pun kejap-kejap aje.

ok. tu jer la ekk mau citer.
saya ni bukan ler rajin sgt masak. share ni sebab moga dpt le bagi inspirasi kat sesape.

... bye!

Photobucket

16 comments:

  1. Sedapnya ayam masak merah.. =) Btw, Tahniah kak Aida krn terpilih untuk berada di special bloglist saya..

    http://starlavenderluna.blogspot.my/2017/02/top-commentor-januari-februari-2017.html

    ReplyDelete
  2. husband pun dok aim air fryer ni tau..tapi tak taulah bila dapat beli

    ReplyDelete
    Replies
    1. aida after few months menabung, baru beli.
      lama fikir...
      lama masukkan dlm bajet :)

      Delete
  3. wow...Philips air fryer...kita hat keja Philips ni x tbeli lg...hihihi...mmg bgus.sini bl ada Philips fair rmai cina2 beli

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah. mesti murah time tu ekk zai.
      untung lah...

      Delete
  4. kena belikan satu untuk mak ni mesti dia suka. Kerja pun cepat je siap kan hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.
      semakin murah rezeki syed kalau hadiahkan utk mak :)

      Delete
  5. Saya ada air fryer ni. Beli dari luar negara, wife beli kat FB. Berganda2 lebih murah dari yang jual di Malaysia ni.

    Awal guna ... hmm macam best .. pastu jadi tukun jap. Pastu bila wife sambung belajar, saya banyak guna ...

    Dalam tempoh tu, pernah post untuk jual air fryer ni, dah ada pembeli dah .. tapi ntah, lepas tu bila kata nak hantar .. krik krik krik lak.

    .. Maka kekallah ia di rumah. :)

    Dah baca - Kerja Dari Rumah Dengan iLancee di HASRULHASSAN.COM

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya memang sekerap mungkin gunakan nyer, HH.
      tak mau jadik kan tukun :)
      nanti mr.asben tak nak beli kan pe pe lain hi hi...

      Delete
  6. sedap napak ayam nya.. kena dapatkan gak satu nanti

    ReplyDelete
  7. Setuju.... yelah bila dah ada Air Fryer ni dapur gas dah boleh guna untuk lain pulak ye Aida.
    Nampak elok pulak ye ayam tu...Awak beli yg drumstick ye AIda

    ReplyDelete
  8. Philips Airfryer kita samalah, Aida. Memang sangat2 membantu kan,..
    Sekarang ni yang latest design lagi best. Tak perlu nak preheat + masak lebih sekata :)

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi...
Nanti aida balas kunjungan ye :)