Tuesday, August 15, 2017

Sedih | It'll Over Before We Know It...

No comments:
assalamualaikum...

pagi yg basah di Melaka. hujan lebat dari tgh mlm tadi.
harap maklum, tiada banjir berlaku ye mcm minggu lepas. alhamdulillah.

pagi ni, mcm biasa, ada ke tak blues, masuk ofis dgn perasaan amat gembira.
tiada apapun special nak berlaku. but cuba ajar diri, masuk ofis dgn gembira.
menggembirakan org lain.
keluar rumah pagi tadi pun dgn gembira.
anak-anak semua gembira. kebetulan mak mertua ada rumah minggu ni, dia pun gembira.
alhamdulillah...

sesungguhnya hari yg gembira gini mesti kita syukuri, kan.
minit-minit yg gembira tu berlalu, takkan boleh kita ulang tayang lagi.
terutama bila bersama anak-anak dan parents.

Sedih | It'll Over Before We Know It...
image indah yg saya copy dari fb & paste di sini.
betapa si ayah tidak mahu melepaskan baby girl nyer ❤❤❤

sementara anak itu masih boleh kita dakap... cium... gomol... pegang...
selama itu la si ayah mahu bersama anak itu. kerana si ayah sedar, one sweet day, anak itu harus dilepaskan pergi.
akan dewasa baby girl ayah. akan mula hidup berdikari dan bersosial dlm dunianya sendiri.
berkahwin...
(sebak pulak tang sini 😭 terkenang kan my beloved abah)

Sedih | It'll Over Before We Know It...
💓💓💓

hairan... sgt hairan! kenapa la ada ayah yg sanggup merogol anak perempuan sendiri?
last week penuh dgn berita tentang sumbang mahram.
ayah, atok, pakcik merogol 2 anak perempuan...
ayah merogol & meliwat anak perempuan 631 kali!
abang 16 thn merogol adik perempuan 13 thn yg kini mengandung 7 bulan.
sudah ilang ke perikemanusiaan diorang ni? Allahu Akbar. sebak dada mendgr berita gini.
moga Allahu jauhilah kita semua ni perkara sebegini. muhasabah diri. sedar diri.
anak perempuan selamanya baby girl ayah.
seperti saya sendiri. hingga kini, abah masih lagi call just utk tanya, "buat pe tu?"
seolah-olah nak spotcheck anak pompuan dia ni keje ke, cuti ke, ngular ke 😄😄.
ari tu time nak interviu HLP, tiap hari abah call, "fail sijil-sijil semua da update?"
pagi nak interviu, abah siap pesan ,"pakai blazer, baju elok-elok, kemas..."
alolololo abah oh abah. tau la, bah 😂. dah tua bangka dah anak abah ni hah 😄.
latest is abah siap-siap tanya dah, "nurin peksa bila?". concern abah tu dah menurun ke cucu nyer plak. rezeki abah, cucu nyer majoriti perempuan.

hadoi! tak sabar nyer lah nak jumpa omak abah den...
kalau la mak mertua takde umah, rasa nyer weekend ni berdesup kot naik cheras hi hi hi...
takpe, pastu raya haji, beraya umah abah. kami adik-beradik buat qurban tahun ni, in shaa Allah.

Sedih | It'll Over Before We Know It...
my small family.
mr.asben pun ada 2 baby girl.
anugerah Allah paling indah.

Sedih | It'll Over Before We Know It...
 izzat sibuk la dgn kecomotan nyer tu hah. hadoi lah...

okeh. takat ni ajer la ye borak di blog ni.
sambil menaip dokumen, sambil tu la taip entry ha ha ha ha...
tu yg selepas 2 jam baru lah boleh publish.

bye for now uolls. tq for reading my luahan perasaan pagi ni 😄

Friday, August 11, 2017

Segmen Blogwalking Merdeka 2017 Mialiana.com

18 comments:


Segmen Blogwalking Merdeka 2017 Mialiana.com bermula dari saat ini sehingga 11.59 malam 14 Ogos 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join. 5 pemenang bertuah dicari dan akan menerima RM10 setiap seorang.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen Blogwalking Merdeka 2017 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Hantar URL entri anda ke dalam ruangan komen SINI
  5. Segmen akan tamat pada 11.59 malam 14 Ogos 2017.
Pemenang akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 21 Ogos 2017.

** sila klik pada banner untuk join segmen ini.....
Read more: http://www.mialiana.com/2017/08/segmen-blogwalking-merdeka-2017.html#ixzz4pQqIvgyM

Wednesday, August 09, 2017

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka

18 comments:
assalamualaikum 😄

pagi ni, awal-awal lagi ada majlis makan-makan sempena perpisahan pegawai.
dpt bertukar balik ke negeri yg dipohon. mcm saya la 7 bulan yg lepas. happy for her.
but sedih la. bakal berpisah dgn sahabat geng gelak suka-suka kat ofis ni.
bila bekerja, tanpa geng senget, memang la amat bosan dan boleh mengundang stress!
officer baru in shaa Allah, bakal masuk mengganti tempat dia.
and moga best la jugak, jgn dpt opismet muka ketat, dah le 😂 hi hi hi...

mlm ni plak, ada skit peluang update blog. karang nak melipat 2 bakul baju 😅.
just nak share citer anak-anak. citer biasa-biasa aje. life ibu 3 anak di hari ahad.

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka
pagi-pagi ahad, lom sarapan, da menunggang dinosaur uolls...

mau throwback ye uolls... kita baling belakang kisah ahad beberapa minggu lepas, 23 julai 2017.
pepagi ahad kami anak-beranak kuar, mencari sarapan pagi.
berpakaian santai and 😂 izzat berpakaian tidur tau! tak ke mana rancang nyer, hanya sarapan pagi.
tayar da bergolek, memula kata nak makan dedekat aje area bkt katil... tapi cancel.
mr.asben drive lagi ke depan... ayer keroh la. tapi kat mana ekk?
hmmmm kami brainstorming lagi mencari solution nak sarapan kedai mana.
mr.asben pun kuar kan idea bernas, jom sarapan kat dlm taman botanical. 
hmmmm menarik 😄. bawak anak-anak jalan pagi-pagi ahad kan.

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka
bergambo dulu ye, sebelum kita mula menapak ke kedai sarapan pagi.
di mana izzat?

hmmmm sampai tempat lapang gini, izzat mcm road runner la, berdesup berlari ke depan.
izzat memang extra excited bila tapak kaki nyer cecah ke bumi di tempat gini.
kami tak parking kereta di sebelah dlm, dekat dgn kedai makan tu. parking kat luar. nak berjalan ke dlm. bagi peluang izzat berlegar bebas.
utk si ibu, exercise kata nyer.... sambil hirup udara segar di pagi. alhamdulillah...

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka
hah, ini la izzat yg berbaju tidur lagi ha ha ha ha...

relax relax... jalan sefamili santai-santai.
memang rezeki saya, time berjalan dlm botanical garden tu, terjumpa 2 org ex-classmates sekolah menengah.
sorang tu chinese, dia yg sapa saya dulu.
sorang lagi malay, saya yg sapa dia. dia tgh mengah berjalan sambil dukung anak, memang la tak perasan sekeliling. faham sgt.
happy...
jalan punyer jalan... jalan punyer jalan... sampai ajer depan kedai makan, kedai tutup!!!
hadoi lah! letih tu lebih 15 minit berjalan tau 😒. lapar... lapar... lapar... haus jgn ckp ler! sabo jer la...

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka
nampak tu izzat berjalan, kepenatan kelaparan sehingga tak layan dah ibu nak amik gambo.
kata nak makan, tapi, kedai tutup.

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka
berjalan balik keluar, lalu la kat area skytrex-adventure ni.
mr.asben amik masa la skit utk tanya details dgn adik-adik incaj situ.

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka
www.skytrex-adventure.com
018-9095679

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka
takde la kami nak naik skytrex-adventure ni pepagi ahad tu uolls.
not ready 😂.
tu paparan harga, masa dan etc... 

abis aje sessi perkenalan kat skytrex-adventure, saya gegas mr.asben, "dah dah jom cepat. sarapan!"
hmmmm di ajak nyer plak lalu titi gantung. alolololo. izzat dah berlari dulu dah.

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka
kita bergambo dulu kat menara tinjau yg agak usang ni.
tapi ok la, masih boleh dipijak dgn selamat 😃

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka
"moh turun, kita nak cross naik titi gantung."

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka
ha haha ha izzat berjalan steady ajer kat depan sekali, nurin serrrraammm.
yes, say apun agak seram jugak.
tali pemegang di kiri kanan titi gantung ni da separuh putus uolls.

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka
hah belakang, yg tinggi tu, tu la dia menara tinjau kami bergambo tadi. 
haha tak la tinggi beno kan. 

nice place. ada skytrex-adventure nearby, sepatutnya titi gantung ni mesti dibaikpulih.
kawasan sekeliling perlu dibersihkan. agar ia lebih indah dan menarik perhatian pengunjung.
saya pun at first memang takut. alhamdulillah papan-papan di titi gantung ni masih reliable.
sungai kecik bwh tu pun da tak nampak air, penuh dgn tumbuhan air. ntah dlm ntah tak sungai kecik tu uolls. serrrrraamm i!

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka

ni satu lagi area yg sebeno nyer perlu dilihat utk diselenggara.
semak-samun kiri kanan... pondok tepi sungai tu ada palang kayu yg dah patah. membahayakan.
lantai kayu masih ok but kami tak gi the whole area la. saya takut-takut gak nak izinkan anak-anak.
takut terpijak kayu reput, terbolos plak ke dlm sungai.

pastu, kami terus la ke arah nak balik.
tapi, terjumpa plak replika dinosaurs!!! berlari la izzat dgn excited nyer.
meninggalkan ibu nyer yg kelaparan lom sarapan ni hah...
ok sila la layan jap gambo-gambo kami bersama dinosaurs 😍.

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka

ada lagi few replika dinosaurs. tapi, please lah... ibu was so penat masa tu.
jom balik. jom sarapan wahai anak-anak...
iyer la. pepagi dah menapak bertapak-tapak kaki.
naik turun bukit. hadoi la... meredah menara tinjau, seberang sungai guna titi gantung.
ramah mesra dgn dinosaurs... letih hokey.

area dinosaurs ni kalau kat papan tanda ialah tempat yg dinamakan "little dino".
pon rasa nyer perlu diselenggara. ada dinosaurs yg dah tidak berkepala.
ada area yg rasa-rasa nyer telah disalahgunakan oleh pengunjung, spt alihkan kerusi ke dlm terowong kanak-kanak. apa la nak dibuat dlm terowong tu agak nyer!
then, sama la jugak, ada semak samun sana sini yg memungkinkan 'dinosaur' sebenar bersembunyi!
kan ke bahayakan pengunjung. kena baik pulih area ni. agar kurang menakutkan dari segi kebersihan.

on the way ke kereta tu, frankly speaking, kaki saya da hampir melecet.
iyer la, kasut yg tak sesuai dibawa utk riadah. haruslah melecet.

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka
izzat dah penat. hanya mampu beri signal jer hi hi...

amacam? rasa-rasa nyer boleh tak dianggap kami telah complete 10,000 langkah pagi ahad tu?
hi hi hi 👍

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka
"Every minute you walk can extend your life by 1.5 to 2 minutes.
Walking more than an hour improves life expectancy significantly.
An increase in walking time at the population level would bring about a tremendous change in people's health and medical cost."
bye...

Monday, August 07, 2017

Spagetti Bolognese | Cepat Disediakan, Sedap Dimakan

7 comments:
assalamualaikum uolls...

mlm ni dinner omputeh. spagetti bolognese.
memula nak masak lain, tetiba... time kat ofis tadi, muncul idea omputeh ni.
lgpun, nak test masak sos bolognese guna pressure cooker la uolls 😍.

Spagetti Bolognese | Cepat Disediakan, Sedap Dimakan

resepi sos ni ada kat SINI. tak tuko pe pun. tuko periuk ajer hi hi...
sgt la menarik cubaan saya ni. instead of masak sos bolognese tu 1-3 jam utk memekatkan nyer, ptg tadi sos bolognese saya ni siap kurang daripada 30 minit uolls.
stir fry bwg putih, bwg holland dgn mentega.... then masukkan bahan yg lain mcm resepi.
guna mode "CONGEE" auto-setting selama 18 minit.

Spagetti Bolognese | Cepat Disediakan, Sedap Dimakan
mode congee yg dimerahkan tu uolls.

perfect for dinner. alhamdulillah.
spagetti pun guna pressure cooker tau.
patahkan spagetti and masukkan dlm pressure cooker. tuang air setakat tenggelamkan spagetti.
masukkan minyak skit lebih kurang agar spagetti tak melekat.
d.i.y pressure setting kpd 8 minit. perfect 😍.

memang la berbaloi uolls. gi la survey pressure cooker. yg trending skang is jenama philips.
harga beza-beza. but range RM300 - RM500. ada byk jenis, kecik or besar.
pilih aje ikut bajet dan keperluan. alah membeli, menang memakai uolls.

ok bye. mau gi golek-golek dgn izzat. izzat mana boleh tgk ibu dia melekat dgn laptop lama-lama.
mula la dia buat pe'el hi hi hi...
👋

Belajar | Apa Yang Kita Buat Sekarang Tak Semestinya Betul

10 comments:
assalamualaikum...


setiap hari...
pasti ada sesuatu yang baru kita hadapi.
kalau tak pekerjaan, fail mesti bertukar baru, kan?
fail yg sama, tapi mesti bertukar helaian kertas, kan?
kalau tak kereta, jalan raya yg kita lalu tu mesti berubah kepada sesuatu yg lain. berlubang ke, ada pokok di tepi ke, ada accident ke, ...
kalau tak hujan pagi tu, awan yg berada di langit kita pasti bukan awan yg semalam.

"I am not afraid of storms !
For I am learning how to sail my ship..."

maka, kalau da semuanya baru, pasti kita tak boleh buat apa yg biasanya kita buat.
pasti ada pembaharuan terhadap pelaksanaan kita yg seterusnya.
hidup ni adalah satu proses pembelajaran yang takkan ada penghujungnya.
apa nak ditakutkan?
apa nak dihairankan?
apa nak dikelirukan?
sedangkan pelaut yg dah biasa ke laut pun, takkan berhadapan dgn ombak yg sama meskipun di lokasi yg sama setiap hari.

maka, perbetulkan je la. yes, memang kekadang perkara tu tak adil pun.
tapi nak buat camne. kita hidup di dunia bukan sorang diri. bukan kepentingan kita saje yg diutamakan.
dan hidup ni perlu ada toleransi. perlu ada undang-undang. perlu ada terma dan syaratnya.
bukan nyer nak menyeksa. bukan nyer nak menyisihkan.
tapi tatacara hidup memang begitu.

sedangkan solat dan puasa pun, Allah letakkan syarat-syarat sah nya.
nampak mudah, tapi kalau dicungkil bebetul, sah ke solat dan puasa kita??!
kita kena belajar. kita kena tanya org yg lebih arif. kita kena baca buku.
maka... begitu juga hidup ni. nampak simple.
tapi ada cara nyer. ada gaya nyer. ada tak boleh nyer. kita kena amik peduli.
akur.
ikut.
tunduk.
terima.
pasrah!
selagi ia tidak menyalahi hukum syariat Allah dan ia sememangnya berniat aman dan mententeramkan.
tak bagus utk kita. tapi mungkin bagus utk sebahagian besar yg lain.
dan mesti ada bagusnya utk kita, tapi pada waktu tu, kita belum sedar diri.

undang-undang dunia ciptaan manusia. pasti ada berat sebelahnya. pasti ada tidak adilnya.
sebab lumrah manusia tu sendiri tidak sempurna. akal nyer terbatas.
bila dah namanya undang-undang ciptaan manusia, ia boleh berubah.
faktor masa.
faktor cuaca.
faktor pangkat seseorang.
faktor politik.
faktor agama.
sebab apa? sebab ia ciptaan manusia. manusia tu ada perasaan dan nafsu. tidak sempurna.

dunia semata-mata.
rezeki. jodoh. hidup. mati. di tgn Allah.
usaha. ikhtiar. doa. tawakal.
😍

Friday, August 04, 2017

Sambung Belajar | Cita-Cita Yang Tersimpan Lama

16 comments:
assalamualaikum...

pagi jumaat nan indah... pagi ni Melaka tak hujan.
da 4-5 hari, menjelang subuh aje, hujan lebat selebat-lebatnya!
berposak jugak la sebab nak cepat kuar rumah pepagi anto anak-anak ke skola.
bila hujan, trafik memang heavy dari hari biasa.
memasing nak anto anak-anak bwh bumbung kan... takkan nak biar anak-anak kebasahan 😃.

ari ni nak settle kan hal dokumentasi sambung belajar nanti.
baru ada masa nak membelek dokumen satu-persatu.
alhamdulillah, medical check up . gambo passport . submit accept offer UKM .
today nak isi borang JPA. naik pengurusan mintak sign. in shaa Allah. 
minta-minta la bosses available. then nak arrange bila nak naik Putrajaya, submit dokumen JPA.

Sambung Belajar | Cita-Cita Yang Tersimpan Lama

less than a month jer lagi nak start cuti belajar... nerves uolls.
15 tahun meninggalkan dunia universiti. kembali belajar dgn status yg berbeza.
pelajar tua yang beranak tiga 😄. aduhai... sememangnya, 2013 ari tu saya da submit application HLP (Hadiah Latihan Persekutuan) ni.
tapi masa tu usia perkhidmatan dgn jabatan lom matang, maka application tak dimajukan ke JPA.
then, tunggu time yg sesuai. kebetulan ada kenaikan pangkat, tunggu lagi hingga tempoh pemangkuan tamat.
itu yg tahun lepas barulah saya apply HLP.

kenapa nak sambung belajar? semestinya nak upgrade ilmu. nak asah balik ilmu yg tumpul ni.
ada peluang, ada upaya, ada sokongan dari mr.asben... kita proceed. moreover, dpt biasiswa.
cita-cita yg lama pendam ni, akhirnya, in shaa Allah dipanjangkan umur, bakal jadi kenyataan.

persediaan? 😃 nerves uolls! tak sedia pe pun.
kat opis masih lagi buat keje mcm biasa. tiada perubahan... tak tau nak buat persediaan apa.
buku rujukan time degree dulu memang dah outdated lah kan. confirm beli buku baru.
hmmmm... nerves uolls!
anak-anak mcm biasa. tiada perubahan. saya akan berulang dari rumah ke universiti.
jika perlu, overnight rumah adik-beradik di kajang / cheras, in shaa Allah.

one thing yg saya sgt excited is... cuti dari bekerja 😄😄😄. lari kejap dari urusan ofis.
hi hi hi tu yg best. keje ofis is so so so so memeningkan kepala. sebab kita deal dgn public, kan.
Allahu Akbar. masalah tak abis-abis!
bagi peluang la kat officer lain plak buat keje saya sementara 20 bulan ni hua hua hua...

orait. need to go. tempoh utk update blog sudah mau abis. till then, uolls do take care ye.
bye 👋

Thursday, August 03, 2017

Riadah | Izzat Kembali Mendaki Bukit Beruang

13 comments:
assalamualaikum 😄

sambung bicara di blog ni lepas few days sunyi tanpa entri.
bahan ada, cuma peluang log in blog yg takde... aduhai. ni hah, ada time skit. mari mula menaip.
cerita ahad lepas (29.7.2017) uolls. mr.asben sukses memujuk saya join dia naik bukit beruang.
hadoi lah... separuh hati aje saya ptg tu.
ikot kan hati yg separuh tu, tak kuasa nak join. tapi tu la, anak-anak excited nak gi.
ku ikot kan jugak ler wahai anak-anak...

Riadah | Izzat Kembali Mendaki Bukit Beruang
ni la hasil nyer selepas lebih kurang 30 minit mendaki.
ni bukan puncak yg paling tinggi tau uolls, separuh ajer ni!
saya paksa mr.asben turun lepas da sampai sini, lagipun hari dah ptg sgt (alasan!)...

ptg tu, pendakian kitorang bermula sekitar jam 5.30 ptg.
cuaca sgt la cantik. indah. cerah... and berkobar-kobar la mr.asben dan anak-anak bertiga tu.
saya? perasaan biasa-biasa aje. sebab tak sgt berminat kan ha ha ha 😂.

Riadah | Izzat Kembali Mendaki Bukit Beruang
saya belakang sekali... lepaskan anak-anak dara dulu.
di mana izzat? izzat di depan sekali! bukan main laju izzat mendaki.
kalau izzat jumpa area yg agak-agak dia boleh lari, dia mesti nak lari.
aduhai! seriau saya tgk dia!

Riadah | Izzat Kembali Mendaki Bukit Beruang

Riadah | Izzat Kembali Mendaki Bukit Beruang

frankly speaking, ptg tu saya tak secergas yg lepas tau. ni sebenarnya kali kedua saya naik bukit beruang ni.
baru saya perasan yg ari tu saya langsung tak buat entri pasal naik bukit beruang 😎.
then pernah sekali berjanji dgn Mummy Julia yg gojes. tapi tak dpt, sebab apa ntah, tak ingat!
thereafter, tak naik dah. mr.asben aje yg maintain every weekend naik dgn geng hiking dia.

sampai aje separuh bukit, ada la area utk relax dan amik gambo.
nampak la view melaka... kawasan bukit baru and bukit katil. nice 😍.

Riadah | Izzat Kembali Mendaki Bukit Beruang
kelakar plak saya bila tgk gambo ni.
kurang asam syuhada. kalau nak selfie pon, jgn la ada gambo org semput kat belakang tu 😂.

Riadah | Izzat Kembali Mendaki Bukit Beruang
ibu yg sedang amik mood...

Riadah | Izzat Kembali Mendaki Bukit Beruang
nak jugak posing anak-anak dara ni 😎.

izzat memang tak sempat la nak bergambo berdua dgn ibu. izzat maju ke depan.
memang tak tau letih ekk budak-budak kecik gini? hadoi lah...
takde satu tempat pun yg dia slow down tau. baik time mendaki, or time turun.
memang terbaik lah... berpeluh-peluh badan dia...

Riadah | Izzat Kembali Mendaki Bukit Beruang

Riadah | Izzat Kembali Mendaki Bukit Beruang

Riadah | Izzat Kembali Mendaki Bukit Beruang

Riadah | Izzat Kembali Mendaki Bukit Beruang

time nak turun tu, sempat la snap few gambo lagi.
santai-santai... relax-relax... gelak ketawa.
suka la kakak-kakak berdua tu, diorang gelak kan si ibu ni yg mcm tak bertenaga dah.
hellooooooo... i am not ready mentally hokey. if not, setakat bukit beruang ni, hape la sgt.

hi hi hi 😎.

bukit beruang ni memang ramai yg naik turun beriadah baik ptg ataupun mlm, uolls.
so tak la berasa takut sgt sekiranya naik sorang-sorang.
nak naik turun pun tak susah, da siap facility tali nyer, steps nyer, penanda jalan nyer.
no worries lah...

kata la nanti uolls tetiba holiday kat melaka ni, nak kan satu kelainan, gi la naik bukit beruang ni.
maklumlah, melaka ni kecik molek. seharian pun dah boleh cover byk tempat.
so, masukkan la bukit beruang ni sebagai satu tempat wajib gi.
mudah aje nak sampai. samada dari ayer keroh ataupun bukit baru. akan jumpa trafik lights simpang tiga nak masuk ke Taman Bunga Raya, Bukit Beruang.
masuk taman tu. terus dan masuk kanan, iaitu Jalan Bunga Raya 5. terus drive sampai hujung.
memang ia adalah kawasan perumahan. hujung jalan tu akan nampak lorong ber tar kecik. 
situ la mulanya. byk kereta akan park sepanjang lorong kecik tu.

ok. tu jer nak share cerita. babai!