Monday, May 13, 2019

Izzat Ikut Kata | "Very Good, Izzat"

14 comments:
assalamualaikum...

hai korang. tq sebab tak jemu dtg jejak sini & baca cerita-ceriti Ibu Izzat ni yer.
borak-borak mak-mak jer la yg ada.
kongsi pe yg boleh dikongsi bersama 😍.

siang tadi, spt yg da inform dlm entri pagi tadi, menguruskan pemasangan air-cond kat rumah baru.
hmmmmm ingatkan kejap jer. rupanya sampai ke kul 1 ptg jugak, dari 9 pagi, lebih kurang.
hu hu hu hu hu assignment x dpt la nak buat 5 muka surat tu ha ha ha ha ha 😅...

sedang lepak menunggu diorang settle fix kan air cond, lepak kat meja makan dan skrol gallery phone, terjumpa 2 gambar ni. 
mengusik kotak memori ❤❤❤.

Izzat Ikut Kata | "Very Good, Izzat"
tak sedar ibu sedang snap gambar dia.
phone da set mode silent hi hi hi hi...

Izzat Ikut Kata | "Very Good, Izzat"

ni gambar lama ni.
22 April (Isnin) yg lepas.
mr.asben keje. Syuhada skola.
kak Nurin cuti skola, ada check up di hospital the next day.
Izzat plak cuti sempena hari sukan skola nyer on 21 April tu.

ajak la kak Nurin dan Izzat ke rumah baru.
nak bersihkan - vacuum sebuah rumah, mop lantai, lap meja, lap almari dan sebagainya.
pagi-pagi kami da sarapan kat kedai. terus ke lokasi.

seperti biasa, saya tak la menyuruh Izzat buat pe pun.
nothing much to be done la kan... arahan saya pada kak Nurin was - "lap meja dan almari".
sedang asyik saya vacuum tingkat bwh, then ke tingkat atas...
settle vacuum, proceed dgn mop lantai plak... cuci lantai dapur.
then terdgr kak Nurin beri arahan kpd Izzat, "Izzat lap sini... Izzat lap situ...".
menjengah la saya ke ruang tamu.
wah... kagumnya! 😍
Izzat bantu kak Nurin. mereka berdua sedang mengelap grill di pintu dan tingkap.
Izzat dgn rela hati, panjat grill hingga ke atas.
kak Nurinnya mengawasi Izzat dgn penuh rasa tanggungjawab.
saya pun snap la gambar-gambar di atas 👆👆👆. alhamdulillah...
kagum dgn kak Nurin yg beri arahan kpd si adik dgn lembut.
kagum dgn si adik, Izzat, yg akur ikut kata kakaknya. mereka berdua kerjasama dgn baik.
saya tak masuk campur.
after snap gambar, sambung buat keje di ruang belakang...
hasilnya, semua sudut rumah di lap dgn begitu baik skali 👍👍👍.

menjelang tghari, Izzat da kepenatan.
dtg kat saya, "Ibu, Izzat da laparrrr... Izzat buat keje byk td dgn Win..." 😆😆.

Izzat Ikut Kata | "Very Good, Izzat"
lunch time ❤❤❤

nasi putih sepinggan, berlaukkan ayam kepak masak merah dan air milo ais. licin pinggan Izzat.
alhamdulillah...
"very good la, Izzat. lain kali Ibu boleh bwk Izzat kemas-kemas rumah ye" puji saya.
"mestilah. Izzat ni kan bagus. Ibu baru tau ke?" amboi, Jat. masuk bakul angkat sendiri nampak 😂.
anak oh anak.
sehari ke sehari, semakin cerdik berkata-kata ye.

Izzat Ikut Kata | "Very Good, Izzat"
rumah ku syurga ku... tak sabar!
snap gambar ni pagi tadi, time lepak-lepak tunggu pemasangan air-cond siap.

moga dipermudahkanlah urusan 2-3 minggu ni.
beraya rumah baru... yahooooo!!! 😃

Gasing Moden | Beyblade Yang Menjadi Fenomena!

10 comments:
assalamualaikum 😉

Isnin.
ada matlamat penting hari ni.
at least nak settle kan edit at least 5 pages assignment.
settle bab abstrak, introduction dan 1st isi kandungan.
5 pages saje, tapi derita nyer mcm 20 pages 😖!
settle by 1.30 pm. then, solat Zuhur and terus amik Syuhada kat skola at 2 pm. 
setelah tu, dah mula nak masuk dapur, tugasan hakiki buat masa sekarang 😃.
masak for berbuka.

Isnin.
today jugak. jap lagi jer bakal settle urusan pasang 3 unit air-cond di rumah baru.
in shaa Allah. 3 dari 4 bilik bakal mempunyai suhu bawah 21 darjah celcius 😍 hi hi hi hi...

dan lastly, Isnin, now, sukses publish satu entry throwback di blog genit ni.
yes!!! alhamdulillah...

Gasing Moden | Beyblade Yang Menjadi Fenomena!
gitu la muka Izzat bila saya menegur, "boleh tak jgn main benda ni dlm kereta?".

Gasing Moden | Beyblade Yang Menjadi Fenomena!

da lama Izzat berzikir di telinga Ibu Ayah, "beyblade".
saya as usual memang tak kuasa la nak ikut trend bebudak zaman skang.
when it comes to pelajaran / pendidikan, yes, pantang ada buku baru or jenis pendidikan baru, cecepat nak gi survey and beli.
tapi, bab mainan ni semcm tak kuasa!

anak-anak jiran, ptg hari main beyblade kat depan rumah.
meriah diorang ramai-ramai dok keliling beyblade ni.
mana ler Izzat tak terpengaruh. kat skola pun, kawan-kawan bercerita pasal beyblade kan.
hu hu hu hu hu pengaruh rakan sebaya betul lah ekk! 😒

namun, akhirnya zikir Izzat tu dimakbulkan mr.asben.
nah! hamek ko sekaligus 3 beyblade in the house.
satu unit beyblade tu mahal rupanya ekk, more than rm17 😳.
nak dijadikan cerita, memula Izzat main beyblade dlm besen biru yg ada kat belakang tu hah 😆😆.
ke MITC, ada karnival pendidikan akhir April ari tu, mr.asben belikan stadium beyblade utk Izzat.
complete lah...

Gasing Moden | Beyblade Yang Menjadi Fenomena!
dlm kereta pun dibawanya.
dah la kereta Ibu ni cute. penuh depan tu dgn stadium dia. hadoilah!

Gasing Moden | Beyblade Yang Menjadi Fenomena!
berpusing lah beyblade tu kat bwh tu hah.
sempat la saya snap gambo ni.
Melaka kan byk trafik lights 😆😆😆.

Gasing Moden | Beyblade Yang Menjadi Fenomena!

Gasing Moden | Beyblade Yang Menjadi Fenomena!
hmmmmmmm lantai punyer la luas rumah ni, atas tilam kita jugak diorang nak main 😒.

kat rumah, bergabunglah mr.asben, kak Syuhada & Izzat memutarkan beyblade diorang memasing.
bising!
aduhai 😅😅.
beyblade ni adalah gasing moden, kan.
terkenang dulu kala skola rendah, budak lelaki main gasing.
jenis yg ada paku tu, dgn tali. main time rehat pagi. seronok.
gasing kan pemainan tradisional melayu. now, beyblade plak.
bak kata anak-anak saya, beyblade ni ada kartunnya, kartun jepun kalau tak silap.
ada la saya google.
hmmmmmm permainan melayu yg dijepunkan ekk? hu hu hu hu...

apapun, pada saya, better la main beyblade ke, gasing ke, daripada anak-anak dok layan phone.
benda ni boleh buat diorang interaksi dgn kawan-kawan.
keluar rumah. main ramai-ramai. bersorak. meriah.
i like it 👍.
fenomena betul kan?

👋👋

Sunday, May 12, 2019

Ramadhan | Water Challenge Petronas

4 comments:
assalamualaikum 😊

7th Ramadhan ❤❤❤.
ptg ni in shaa Allah :
  • ikan siakap 3 rasa
  • daging masak kicap pedas (bubuh 3-4 sudu ciliboh)
  • kuew teow goreng (sebungkus kecil je)
  • air sirap bandung soda
again, another simple menu utk berbuka.
masih maintain berbuka di rumah.
masih maintain tidak ke bazar Ramadhan 😀.

berkata tentang Ramadhan, menahan diri dari lapar dan dahaga.
frankly speaking, bab berlapar tu mcm mudah je.
akan jadi sukar bab menahan dahaga. aduhai... air suam tu pun, kalau dpt segelas pun dah alhamdulillah 😆   😅😅 ha ha ha ha...
maka, saya sgt la menitikberatkan tentang minum air suam kat anak-anak.
dari lepas berbuka (selepas solat isyak to be spesific) hingga la sebelum tidur, akan remind Syuhada dan Izzat utk minum air.
dpt exactly 8 gelas pun dah ok.
agar the next day, tak la dehidrasi kan... dah la berskola seharian.


Ramadhan | Water Challenge Petronas

botol ni saya beli di kedai mesra Petronas. beli 4 botol.
berkenan. jatuh cinta pandang pertama bila ternampak.
kecil.
tinggi.
slim ❤❤❤.
cantik.
bab ada senggat-senggat minum air ikut timing tu yg cute tu.
ye la... anak-anak ni kekadang nak kene ajar cara kreatif.
beli la botol brand tupperware tu warna-warni, bila nak suruh minum air, tetap sukar! 😠 😟

mcm saya sendiri, memang akan abis tak kurang 1.5 liter.
hari tak puasa lebih dari 2 liter! if less, badan start la rasa nak demam.
Melaka now sgt la panas. Allahu Akbar.
kalau tak bebetul jaga kesihatan, surely akan sakit tekak, demam, lemah, tak bertenaga...
memang tak berasap lah dapur di bulan Ramadhan nanti hu hu hu hu hu...

😉 😉 😉
orait.
nak bersiap ke family store jap. jam dah kul 3.30 ptg dah.
kuew teow. taugeh. kucai. fishball. ni semua nak kena beli.
then, aiskrim soda. susu cair. nak beli buah-buahan koktel jugak setin. sok lusa nak buat puding koktel.

selamat memasak & berbuka ye uolls.
tq for reading bebelan ku ptg ni.
❤❤❤

Saturday, May 11, 2019

Ikea Lagi | Laskopek Before Raya

7 comments:
assalamualaikum 😊
entry yg lepas, kata nyerrrrr tak ke mana-mana, kan?
hmmmmm kita pompuan ni bukannya boleh nak plan.
kita plan A. org lain plan X. aduhai... abis semua plan kita pe nak buat.
nak shopping baju raya nak buat western menu for berbuka
aduhai hu hu hu hu hu... as usual, akur je lah. meskipun mcm tak brape sesuai 😔  😒.
so now tidak la bersiaran dari my home sweet home ye.

tadi da settle bantu Izzat buat homework. dah mengaji skit Nur Al-Quran nyer.
now, memantau kakak-kakak baca buku tu hah, duduk dan kejap-kejap meniarap atas lantai, terhasil la entry ni.

just nak borak-borak kosong jer.
a day before 1st Ramadhan, gigih kami sekeluarga ke Ikea, Damansara 😄😄😄.
saya memang target lama dah nak ke Ikea, Cheras. sebab dekat dgn rumah kakak, kan.
tu yg plan berbuka ramai2-ramai adik-beradik kat rumah kakak on the 1st Ramadhan.
ada beberapa brg penting yg wajib beli. if tak beli, hati saya ni rasa tak complete.
kata nyerrrr nak pindah rumah before raya kan...
brg tak cukup, camne nak pindah dgn senang hati?

Ikea Lagi | Laskopek Before Raya
model yg available.
Izzat da gi follow ayahnya amik kereta.

Ikea Lagi | Laskopek Before Raya
tak byk pun...
1 troli saje kali ni. 7 brg yg perlu d.i.y.
compare dgn first time shopping ari tu, hu hu hu 3 troli tau 😅.

sehari before Ramadhan, masih ramai yg shopping di Ikea.
bukan sikit-sikit brg diorang di troli. sama mcm kami yg baru nak pindah rumah.
meriah Ikea, Damansara.
sempatlah jugak kami lunch di sana, dgn hanya karipap dan sosej Ikea. tu pun da kenyang.
tak gi merasa swedish meatball Ikea kali ni. 

senang hati bila da dpt semua brg yg dikehendaki di Ikea.
melengkapkan home sweet home kecil yg baru di pinggir bandar Melaka nanti.
Ikea ni brg dia ada yg ok, ada yg kurang lah... tapi, most of it adalah praktikal.
bab praktikal tu yg amat saya minat.
compare and contrast harga di kedai perabot or HomePro, skit lebih kurang sama la.
berckp pasal HomePro, in shaa Allah final week of Ramadhan, saya bakal berbelanja di sana plak.
ada few brg yg lebih kurang sama fungsi dgn Ikea. praktikal juga. 
dek kerana Ikea tu jauh naw naw naw, saya spend duit kat HomePro plak la.

hu hu hu maybe next weekend baru nak d.i.y kesemua brg yg baru dibeli tu.
mlm la kot aktiviti d.i.y bakal dijalankan, lepas terawikh.
kalau siang hari, aduhai 😅. i is cannot lah... abis plak tenaga nak masak nanti.
masak lebih penting!

Ikea Lagi | Laskopek Before Raya
❤❤❤   my new home sweet home  ❤❤❤

orait la. settle borak-borak kosong mlm ni.
mau bancuh segelas nescafe jap kat dapur. baru lega rasa diri ni nak tido 💤💤💤.
karang kul 4.30 pagi nak bangun, prepare for sahur plak.
in shaa Allah...

👋👋

Menu Ramadhan | Peha Dan Jagung

9 comments:
assalamualaikum...
selamat pagi Sabtu 😀.
pagi ni kakak-kakak berdua tuisyen.
terhasil la entry pendek ni.

Menu Ramadhan | Peha Dan Jagung
moist! saya hidangkan sekali dgn air ayam tu.
kalau saya buat nasi ayam, air ayam tu dijadikan kicap nyer 😋. tambahkan kicap manis sikit bagi hitam. yum yum yum 😍.

semlm.
berbuka.
ayam panggang simple. perap dari kul 1 ptg.
kul 3:30 ptg da masuk dlm oven. bakar selama 40 minit.
tu la hasilnya. 6 keping peha ayam.
sambal telur pecah kat sebelah dulang ayam tu 😊. sipi-sipi jer gambar...
resepi asal utk perap ayam panggang simple dimple ni ada kat entry ni.
saya ada alter skit sesedap rasa kali ni --> halia ditumbuk halus dicampurkan sekali dlm bahan perapan.
then, bila da susun ayam atas tray oven, saya sprinkle kat black pepper atas ayam tu.
saje je nak kasi cantik 😍 dan ada perisa skit lah kan.

Menu Ramadhan | Peha Dan Jagung

Menu Ramadhan | Peha Dan Jagung
Air Jagung Dara, Melaka
019-2222176

ni la dia air jagung dara yg kami minum utk berbuka.
beli dgn ofismet. dia memang buat jual air ni setiap masa sepanjang tahun, bukan bulan Ramadhan je.
saya mcm biasa, anytime teragak nak minum, akan wasap dia la, "ada stok available tak hari ni? nak 10 botol 😀...".
sedap.
kepekatan yg sesuai.
sebotol RM2 je.
minum sebotol pun dah nyaman... alhamdulillah.

hari ni dah plan nak masak apa .
in shaa Allah. moga berjaya la memasak nyer ekk... hi hi hi hi.
tak berjalan ke mana-mana kot weekend ni.
kakak-kakak nak exam pertghan tahun next week. kak Nurin dah angkut balik sebeg buku utk dibaca, kata nyer lah hi hi hi hi...
paling-paling pun, maybe nak ajak keluar lepas terawikh.
😳  bazar Ramadhan kipmart? jln hang tuah? klebang? mitc?
byk pilihan tempat nak shopping... 
baju raya kakak-kakak nak ditambah 2-3 pasang lagi. beli yg da siap jer...
baju melayu mr.asben & Izzat pun lom dibeli. hmmmmmm...
tahun ni agak lambat prepare baju utk Aidilfitri.
dok concentrate beli mcm2 for rumah baru. moga sempat la kami pindah 2-3 minggu ni hu hu hu...
in shaa Allah.

orait la. tu jer bebelan pagi ni.
ada urusan di dapur tu 😉. bye for now ...

Friday, May 10, 2019

Ramadhan Datang | Istimewa!

6 comments:
assalamualaikum 😌
masih lom terlewat kot utk Aida wish semua Muslim readers - Selamat Berpuasa.
dah pun Ramadhan ke 5 hari ni. alhamdulillah...
moga ibadah kita diterima Allah 100%.
moga kita dipanjangkan umur hingga ke akhir Ramadhan. aminnnn...
puasa...
takde pe beza sgt dgn cerita-cerita yg lain. di fb. di blog. di ig.
sahur. berbuka. terawikh. ibadah sunat yg lain. standard la kan 😀.

1st day of Ramadhan, dpt lah berbuka dgn famili. emak. abah. adik-beradik di KL.
Melaka cuti, maka kami spend time naik KL utk memeriahkan 1st day of Ramadhan.
anak-anak bertiga tu memang happy tahap maksima lah kan. dpt spend time dgn Atok & Uwan dan sepupu-sepupu nyer.
kami empat beradik (pompuan only) sama-sama plan menu dan penyediaannya...
ha ha ha saya tebar roti jala jer.
kakak sulung yg byk beraksi di ruang dapur.
kakak ngah da sponsor rumah utk gathering.
adik bongsu bwk 2 lauk best!

Ramadhan Datang | Istimewa!
nah lauk nyer!
sayur campur, ayam kari & roti jala, sambal tumis ikan bilis, ayam goreng, ikan dori goreng tepung, ikan patin masak tempoyak, sup kaki ayam (tiada dlm gambar), sambal tempoyak cili padi & ulam2an.

bukan tu jer... ada juga kuew teow goreng & mihun goreng.
meja da penuh. tu yg few menu tak dpt dok sekali atas meja 😅.
tapi semua skit skit jer, asal semua dpt merasa. and dpt la saya tapaw* beberapa lauk, buat bersahur di Melaka.
alhamdulillah...

Ramadhan ni sgt istimewa kan utk semua.
lebih istimewa dari Syawal kot. pada pendapat saya la...
konsentrasi kita terhadap Ramadhan ni sgt penuh.
dari sebelum subuh, setiap waktu solat membawa ke sunat terawikh, baca al-Quran (tadarus)...
then time berbuka tu is the best. sekeluarga dok kat ruang tamu, menunggu waktu nyer 😅.
time ni nak layan fb pun dah takde mood ha ha ha ha...

mak-mak plak, da plan menu berbuka 2-3 hari ke depan.
stok brg basah da siap-siap prepare dlm freezer. yg nak diperap, yg nak disiang, yg nak dipotong...
balik keje jer, terus sinsing lengan baju and start operasi di dapur 😋   👍👍👍.
kat ofis da share dah, "ko masak pe ptg ni?".
dari sini la mak-mak dpt idea utk prepare pe patut.

saya thn ni merupakan tahun last la cuti blaja di bulan Ramadhan.
dipanjangkan umur, lepas Syawal nanti dah naik keje. back to work 8 -5 😌.
dpt la saya masak-masak tiap hari utk berbuka in shaa Allah. simple teramat...

2nd Ramadhan (Selasa)
  • sotong kunyit sos tiram
  • ikan bilis goreng dgn belimbing buluh & cilipadi
  • *tapaw dari KL - ayam masak lemak & sambal tumis ikan bilis
  • air teh o panas
  • *tapaw dari KL - seri muka pandan

Ramadhan Datang | Istimewa!

3rd Ramadhan (Rabu)
  • singgang ikan
  • sambal ikan bilis & terung pipit
  • *tapaw dari KL - sup kaki ayam
  • air jagung sejuk 😋


4th Ramadhan (Khamis)
  • asam pedas tetel
  • telur dadar
  • ulam - daun tenggek burung
  • air teh o panas (Syuhada yg buat = sedap!!!)
  • kuih onde-onde (mr.asben dpt di ofis)


5th Ramadhan (today!!!)
  • sambal telur pecah
  • peha ayam panggang
  • ulam - timun
  • air jagung sejuk
  • air teh o panas
setakat waktu entri ni sedang ditaip, nasi peha ayam panggang .
azan asar pun dah kedengaran tu hah. so lepas asar karang baru la start masak sambal telur pecah.
semuanya simple.
takde yg susah-susah.
semua yg dijamin anak-anak makan sampai licin 😀.

sabtu....
ahad....
adakah menu special skit?
plan gitu lah. we will see lah ha ha ha ha ha...
si Ibu ini tak janji 😅    😆😆😆.

WAJIB MILIKI, KLIK SEKARANG UTK PILIH & BELI | SAYA KONSULTAN NARINAR MALAYSIA


Followers AdianiezDotCom | Thank you so much. Please leave a comment, I will follow u back.