Wednesday, November 08, 2017

Sambung Belajar | Mencari Masalah

No comments:
assalamualaikum...
salam sejahtera 😍

alhamdulillah. selamat da siapkan satu draf assignment. nak consult lecturer dulu jumaat ni.
moga ok ok la hendaknya.
moga mengena la apa yg dah saya siapkan. by end of this month dah kena siap 3 assignment sepenuhnya.
disember akan start dgn presentation. ni baru siap 1 ?! 😥

Sambung Belajar | Mencari Masalah

ni baru separuh dari buku yg saya dah pinjam dari library.
setakat ni la. memang akan kena pinjam yg lain. setiap naskhah rujukan berbeza isi kandungannya.
memanglah kalau taip je di carian google, zassss berpuluh keputusan carian maklumat.
tapi tu la. takkan sama dengan isi kandungan naskhah buku-buku ilmiah semua tu.

at first agak kekok nak start tau. aduhai...
tapi tu la. sehari demi sehari... bergaul dgn classmates. amik semangat.
sharing ideas. sharing experiences...
alhamdulillah 😌.  tahu la camne nak habiskan writing assignment...

da 2 bulan saya menjadi student sepenuh masa.
da 2 bulan setiap minggu saya masuk kelas, berguru dgn 3 org lecturer yg berpengalaman.
da 2 bulan saya belajar byk perkara baru berdasarkan pengalaman 3 org lecturer.
bukan sekadar mengajar, but more to knowledge sharing.
moreover, di peringkat ni kami tak masuk kelas utk mengambil nota. tiada suapan maklumat ke mulut ye. beyond that.
and it is amazing...

ada lebih kurang sebulan setengah lagi utk menghadapi exam plak. OMG 😓😓😓...
exam after 15 years korang..... errrrrr saspen nyer...

ok la. setakat tu corat-coret ni. da share rasa dan luahan hati, legaaaaa...

Tuesday, November 07, 2017

Sebarkan Kebaikan | Fikir Yang Baik-Baik Aje

No comments:
assalamualaikum 💟

rindu blogging... terasa gatal tangan ni nak blogwalking.
namun, idea sedang mencurah-curah. menaip assignment 😅.
dari semalam hingga ke petang ni hah, memang tak nak lari tumpuan.
blogging ni ada hantu besar! once terjebak, memang berjam-jam la stuck karang.

saya sengaja mengurangkan post status di fb. lebih baik diam dari byk taip perkataan di fb tu.
tapi tadi saya update status ringkas ni. terasa nak update plak kan hi hi hi...


tidak ditujukan kpd sesiapa... tidak ada sebarang occasion... but itulah yg terlintas di fikiran pagi tadi.
melihat cuaca sepanjang hari ni baik-baik saje. alhamdulillah.
sedangkan di utara tanahair sedang bergelut dengan banjir. moga tabah la ye semua di utara.

kita fikirkan perkara yang baik-baik saje.
in shaa Allah perkara yang baik itulah yang akan datang kepada kita.
barulah hidup kita jadi baik-baik saje. 

yeszaaaa...

ok sampai sini aje update dari saya untuk hari ni.
nak ajak anak-anak gi beli burger. my beloved mr.asben takde rumah, saya sibuk dgn assignment, mlm ni dinner burger ye anak-anak 😄.

💟bye... 

Saturday, November 04, 2017

Ayer Hitam | Bandar Seramik

No comments:
assalamualaikum 😎

entri penghabisan bagi journey saya & family ke JDT cuti sekolah yg baru lepas.
hanya 2 hari 1 malam, namun terasa sgt seronok. bebetul berjalan relax kan minda. 
lepas dah kekenyangan di restoran kari kambing 40 hari, kami exercise di banda ayer hitam.
korang mesti tahu la bandar ayer hitam ni memang glamour di bibir-bibir mak-mak kita dulu-dulu.
kalau nak membeli brg utk kenduri kahwin, bandar ayer hitam ni salah satu tempat tumpuan.
terbaik... 

Ayer Hitam | Bandar Seramik

memang sgt menarik bandar ayer hitam ni. korang wajib singgah menjamu mata.
terlalu byk souvenir yg boleh kita beli jadikan buah tangan utk keluarga.
memang rambang mata!

Ayer Hitam | Bandar Seramik

Ayer Hitam | Bandar Seramik

Ayer Hitam | Bandar Seramik

Ayer Hitam | Bandar Seramik

Ayer Hitam | Bandar Seramik

Ayer Hitam | Bandar Seramik

Ayer Hitam | Bandar Seramik

Ayer Hitam | Bandar Seramik

tabung kaca pelbagai bentuk ni memang la memikat hati saya.
tapi tu la, tak beli satu pun. nanti la, ada rezeki nak dtg lagi nanti utk beli 1-2 jadikan kenangan.
teringat dulu, rumah emak memang ada beberapa biji tabung kaca ni berbentuk labu.
kepunyaan kakak-kakak saya rasanya, tak ingat pula 😅.

Ayer Hitam | Bandar Seramik

Ayer Hitam | Bandar Seramik
fridge magnet & keychain

sedia maklum la, saya ni ada byk koleksi fridge magnet. and saya sgt bertuah pijak masuk ke kedai ni.
sgt lupa nak snap gambo kedai ni dari luar. menjual fridge magnet dgn harga yg murah! 5 keping fridge magnet RM15.
kenapa saya kata murah? selepas keluar dari kedai ni, saya terjumpa beberapa lagi kedai yg menjual fridge magnet.
sekeping dijual dengan harga RM13.90. tapi dikatakan jika nak beli, dijual pada harga RM10 😒😒😒.

Ayer Hitam | Bandar Seramik
💚 💚 💚
tangkapan utama di ayer hitam...

Ayer Hitam | Bandar Seramik
tangkapan sampingan 😍

tak puas berjalan di bandar ayer hitam tau. tetiba hujan gerimis plak di kala panas terik teramat tu.
berlari-lari anak la kami 5 beranak 😅.
at first nak ke kilang claytan. tak dpt la... next time in shaa Allah.
kita gerak balik Melaka la ye anak-anak...

seronoknya la korang. puas hati berjalan. ni hah pun tgh ligat fikir plan cuti sekolah akhir tahun nanti.
hmmmm... ok la. sampai sini je corat-coret saya ari ni. bye korang...

Friday, November 03, 2017

Speed Test | Menimbang Berat Blog Adianiez

1 comment:
assalamualaikum...
pagi jumaat. pepagi bangun terus teringat assignment.
bila da on laptop hmmmm tak sah kalau tak log in blogger 😄.
pagi jumaat kan pagi blogwalking... sambil-sambil buat assignment la kan.
sambil nyelam, num air hi hi hi... and jumpa entry pasal timbang berat blog.
terus saya klik and menimbang... cek berat blog di SINI.

Speed Test | Menimbang Berat Blog Adianiez

ada details of result kat bwh scoring board tu, tapi tak reti plak nak ulas.
elok ke 9.6 saat tu? or test ni is not reliable?

ada la skit kisah tentang berat blog. sebab kata nyer lagi cepat loading, lagi mudah audience nak baca. lambat load, terus ler audience pangkah. lama menunggu nya...
dlm pada tu, terfikir jugak... adakah blog saya ni beri manfaat positif?
beri ilmu? beri informasi yg sah dan sahih? 
atau tak beri kan apa-apa kebaikan kpd audience? atau yg paling penting, adakah timbangan isi kandungan blog saya lebih cenderung kpd sesuatu yg negatif???!!!
Allahu Akbar... pe yg saya taip, umpama pe yg saya utarakan dlm bentuk kata-kata di mulut. kan?

friends free to comment on this ye. moga saya dpt la perbaiki.
at all times, saya 100% berusaha agar paparan entri dlm blog ni tak ke arah yg negatif.
tried hard to be very the humble...

because seringan mana pon blog kita... sepantas mana pon loading nyer...
tapi menambah berat timbangan di bahu kiri 😓 takde manfaat nyer... Allahu Akbar.

till then, have a nice friday. love uolls... bye.

Thursday, November 02, 2017

JDT | Murtabak Majid Special Cheese No. 1 & Restoran Kari Kambing 40 Hari

2 comments:
assalamualaikum friends & families 😍

selamat petang.
petang khamis yg indah... macam biasa la, hari khamis saya di Cheras, rumah kakak.
ada kelas pagi. so pepagi tadi before gi kelas, breakfast dgn emak abah sambil borak-borak... 
sambil layan ulangan drama Hero Mr.Cinderella kat Astro Ria.

ha ha ha ha 😅 is like separuh dari hari-hari saya sekarang dok terkenangkan assignments.
ni belum lagi buat phD. oooooooh, surely makan tido minum baring berdiri duduk semua terkenangkan research.
take a break... update blog 😎.

throwback jjcm ke JDT ari tu... storymory saya yang pertama, kedua dan ketiga
ni adalah entry jjcm JDT yg keempat la. tabah la ye kalau baca blog kecil ni. part time blogger la katakan.
tak dpt nak up cerita sekaligus hi hi hi hi...

maka, morning tu, anak-anak spent time di swimming pool.
selepas breakfast di cafe. telling you the truth, breakfast di thistle JB sedap. puas hati. seronok anak-anak makan.
izzat masih free entry. kakak-kakak RM30 per entry. so memang saya paksa diorang makan banyak2.



sib baik la dua dara ni pandai berenang... senang hati saya. just pantau dari kejauhan je.

then seperti biasa la, check out 12 pm. dah ada plan dah where to go 😍.
pertama, kita tapau dulu murtabak majid special cheese no. 1 di JB. 
bila google pasal murtabak cheese di JB ni, ada 2-3 tempat yg dicadangkan.
boleh la pilih ikut sedap rasa. saya pilih untuk cuba yang no. 1 la kan korang. alhamdulillah.
tak susah pun nak mencari kedai ni kalau ikut google map. lancar je perjalanan kami.
keluar hotel dlm jam 12.10 pm. tiba di situ lebih kurang jam 12.25 gitu. few minutes before 12.30 pm, waktu kedai no. 1 ni dibuka.


masa tu belum ramai orang. sempat la saya berborak dengan sorang customer yg sama-sama sedang tapau murtabak majid.
kata regular customer tu, dia memang seminggu 1-2 kali akan tapau murtabak majid ni utk anak-anak minum ptg. memang dia recommend sangat la. alhamdulilllah...

untuk rujukan korang 😍

 cheese murtabak daging special

murtabak ayam special

😍   👍

settle tapau murtabak-murtabak di atas, kami terus bergerak pantas ke satu lagi destinasi makan.
mahu cepat-cepat keluar dari JB ke arah destinasi makan yg lama teringin dah!
sempatlah anak-anak bertiga 💤💤💤 sebab perjalanan amik masa lebih kurang sejam.


akhirnya.... setalah begitu lama lalu-lalang depan restoran ni, hari tu kami sukses berpijak di restoran ni. masuk exit ayer hitam.
memang ramai orang ari tu. restoran kari kambing 40 hari. waktu operasi nya 7.30 pagi hingga 3.00 petang ye korang. take note.
parking penuh sepanjang jalan!
dengan cuaca yg panas terik masa tu. nasib baik la kami cepat dapat ruang parking. perut pun dah berkeroncong time tu. yeszaaaaaa...

ni la juadah lunch kami.
nasi arab versi 40 hari campur ayam dan kambing.
1 dulang ni memang cukup utk kami 5 sekeluarga. RM48 saje. free 1 jug air. 
kami pilih air sirap. ada lagi air lain, order aje la. yg penting 1 jug 👍.

kami makan dalam dulang... best!
boleh juga makan dlm pinggan plastik, ada disediakan. terpulang kepada korang la.

saya sangat suka la makan sini. nasi sedap. kuah kambing sedap. and konsep dulang tu sgt menarik.
kami makan hingga licin la dulang tu. tinggal tulang aje tau. alhamdulillah.
pasti akan singgah lagi kiranya ke ayer hitam... korang yg lom pernah singgah, singgah le.

nampak tak muka kekenyangan izzat ? 😅
 izzat saya sendukkan nasi penuh sepinggan. makan sorang.
dia tak reti makan sedulang dengan kami...



kenangan di kemudian hari...

bye. moga berjumpa lagi...

satu perkara nak inform. waktu operasi restoran ni kan hingga jam 3 petang.
kami dapati, bermula jam 2.30 petang, pekerja restoran da start lipat meja-meja yang tiada org duduk.
masa tu masih ramai yg memasuki restoran. masih ramai yg sedang beratur nak membeli.
but tu la... mereka da mula ready untuk tutup restoran.
maka, korang yg nak singgah, make sure sampai by jam 2 petang la. kita kena akur dgn waktu operasi restoran 👍.

perut dah kenyang. hati da rasa happy... maka seterusnya, saya ajak mr.asben exercise pula before mula perjalanan balik ke melaka.
exercise? apakah?
next entry saya cerita ye hi hi hi....

bye for today korang 💜

Tuesday, October 31, 2017

Happy Birthday To Me | The Windmill Station

13 comments:
assalamualaikum 😀

yes. ari ni besday saya ke 39. finale of umur 30-an uolls. aduhai...
alhamdulillah, hingga ke usia ni saya masih sihat, suami masih sihat dan 3 org anak yg sihat & aktif.
emak & abah saya masih ada, meskipun kini kesihatan mereka tidak brape ok.
tapi masih lagi boleh call emak & abah. emak & abah masih boleh gelak, borak, gurau.
emak & abah masih boleh berjalan, meskipun tak boleh la jalan lama uolls.
emak mertua saya pon alhamdulillah masih sihat. masih lagi saya boleh menumpang kasih 😍.

nikmat apa lagi yg saya nak dusta kan di usia gini, dgn kesemua kebahagiaan yg saya ada?
nikmat kehidupan yg sempurna, aman, bahagia dan mampu memiliki apapun yg saya rasa saya perlu.
having an extravaganza life to memang tak la. saya bukan keturunan org kaya-raya, mewarisi harta / bisnes juta-juta 😎.
cukup sekadar begini aje. fulfil requirement wajib yg dikategorikan sebagai kehidupan yg senang-lenang. alhamdulillah...

maka balik keje semlm, mr.asben terus ajak makan luar 😃.
kami ke the windmill station, bukit beruang (TWS). dah agak lama tak ke windmill...

Happy Birthday To Me | The Windmill Station
standard... kami akan beli giant watermelon juice & giant orange juice.

Happy Birthday To Me | The Windmill Station

Happy Birthday To Me | The Windmill Station

Happy Birthday To Me | The Windmill Station
my beloved mr.asben punyer makanan --> nasi goreng nenas dgn bbq chicken...

Happy Birthday To Me | The Windmill Station
Happy Birthday To Me | The Windmill Station
ni besday girl punyer la --> double lamb & fish. potato nyer = marveles!

Happy Birthday To Me | The Windmill Station
Happy Birthday To Me | The Windmill Station
ni kakak nurin punyer pilihan --> cordon bleu. sgt sedap! bbq ayam nyer amat moist...

Happy Birthday To Me | The Windmill Station
syuhada's --> nasi goreng nenas dgn gold fish.

Happy Birthday To Me | The Windmill Station
 kids nasi goreng utk izzat. memang sgt sedap uolls nasi goreng nyer. licin izzat makan 😍.

sekian lama bercuti dari makan di TWS ni, made last night a very kenyang night.
alhamdulillah... no cakes with candles. dibentangkan dgn makanan begini, mr.asben belanja is wonderful.

yes... mari la menikmati final year of 30-an ye Aida Hanafiah. moga setahun yg mendtg memberikan 1001 pengalaman yg membahagiakan. aminnn...

Monday, October 30, 2017

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !

6 comments:
assalamualaikum.... salam sejahtera 😎
apa khabar uolls ari ni... isnin kembali. dah ptg pon ni hah.
cuaca ari ni kat bkt katil --> pagi mendung, then matahari menyinar terik... dlm jam 12.30 tghari tadi, hujan tetiba! 
tapi... setengah jam ajer, lebih kurang...
kul 3.30, kembali mendung, hujan renyai manja sekali dgn pakej dgn dentuman halus guruh di langit.
hingga la skang ni kul 4.40 ptg, masih hujan.
pe pon alhamdulillah... seimbang lah tu. fenomena yg complete kan each other.
alhamdulillah...

nak sambung throwback kisah jjcm di jdt. pepagi bekfes di muar, then lunch di jpo and check in di thistle johor bahru.
frust btol bila food truck di dataran JB da dipindahkan.
google la info, kata nyer ada food truck di bandar baru uda dan hutan bandar.

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !

kerana teringin sgt ke food truck, kami pon teruskan perjalanan ke lokasi laman food truck hutan bandar.
waktu masa tu lebih kurang hampir jam 8 mlm la. hampa! sampai di lokasi, hanya ada 2-3 food truck saje. kata hati, "nak stop ke? tak nak stop ke?".
hmmm tak la. maka stop la kami di tepi jalan yg selamat, mula la diskusi lagi. pilihan nya :
  1. pasar karat,
  2. food truck BBU,
  3. zz sup tulang, atau
  4. kilang bateri...
memang tak boleh nak pilih lebih dari satu tempat utk kami jjcm mlm tu.
sebab time ibu ayah sedang diskusi tu, izzat dah pun terlentok 💤💤💤. iyer la. dari kul 4 ptg hingga hampir-hampir 6.30 ptg dlm swimming pool, mana tak penat kan.


Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !
ke sini lah kami utk dinner mlm tu - Kilang Bateri Johor Bahru 😍

kami tiba dgn hati yg berbunga-bunga mengharapkan yg terbaik. and yes, kami kagum. perfect place.
ada cafe di luar yg sgt hipster uolls. selesa. bersih...
ada juga ala-ala food court di sebelah dalam. kami awal-awal da tertawan nak makan kat luar. sebab kelaparan!!!
tak sempat nak masuk dlm dulu 😆😆😆.

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !
belakang tu cafe pilihan kami... apa ekk kami makan?

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !
tak senang tau nak ajak anak bujang ni bergambar 😍

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !
cafe factory chicken = western platter RM48

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !
sedap! licin dulang kami hi hi hi...

then kami amik skit masa utk masuk kilang bateri utk jamu mata...
memang ramai org mlm tu. kebetulan, student UTM ada buat program utk pesta konvo mereka.
meriah... happening!!!

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !

dlm tu kan ada food court... before balik tu kami rayau la jugak kat situ. asben nak cari ais kacang.
and yahoooooo berjumpa 😍.

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !
ais kacang jagung...

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !
ais kacang coklat 😍

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !
kat sini ada jugak mee rebus hj wajid uolls. beratur panjang!
ada jugak kacang pool... mana-mana yg tak sempat nak ke larkin merasa kacang pool best, boleh la rasa kat sini. sekali jalan dgn mee rebus kan.

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !
korang nampak tak izzat di mana dlm gambar di atas ? 😅  😅  😆 

perfect night 😍.
got a perfect place to hang out... alhamdulillah...

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !
hi hi hi camera tak cantik... tapi nampak kan B A T E R I tu...

uolls nak tau. kami gerak balik dari kilang bateri... depan skit aje, lalu kat food truck BBU.
happening jugak tau. aduhai... dekat aje rupanya. depan sikit, plaza angsana... aduhai.
situ aje rupanya lokasi kilang bateri & food truck BBU.
time dtg lalu jln dlm, ntah mana la kan, ikot google map jer. bila nak balik baru perasan semua landmark 😄.

so korang, kalau terlepas ke JB, boleh la singgah makan-makan kat kilang bateri ni.
boleh shopping jugak, memcm ada jual kat sini --> pakaian, perhiasan, elektronik, etc...
till then, have to say good bye. mau masak dinner plak.