Apr 27, 2017

Segmen : Seorang Syed Nak Bloglist!

No comments:
Segmen : Seorang Syed Nak Bloglist!

ari ni seharian keje ngadap komputer.
mata dan skrin komputer bertemu... drafting. drafting. drafting. drafting.
aida is busy today. do not disturb please hokey!
but, ni da tghari, mata pun da naik kelabu asap. 
blogwalking jap... and nampak la adik syed buat segmen.
join lah...

Nyatakan kenapa anda mahu berada di dalam bloglist Seorang Syed dan tulis short review tentang blog Seorang Syed

ikhlas i tell u, syed, akaq ni bab meng'review' blog org lain memang ler x brape reti.
mahap la ekk kalu cara akak memenuhi syarat syed ni tersilap. but, harap nyer btol la.
what can i say is ~ akaq suka baca experience yg syed share dlm blog.
terutama yg jadi cashier tu. and ayat ~ syed layak sebab hensem 😃😃😃.
it is something buat akaq tersenyum ha ha ha ha...
then kongsi tentang ipg. temuduga... a'ah lupa nak inform, syed adalah seorang guru.
dlm entry syed, memang mcm karangan. karangan yg takkan boleh kira brape byk perkataan!
memang lebih 1000 patah perkataan hi hi hi...
your style of writing is really YOU. kita nampak syed bila baca. 
seolah-olah kita jadi 'syed' bila baca entry tu.
akaq copycat la ye cara awak tu, demi perbaiki mutu blog writing akaq.
kalau sudi, letak ler link blog akaq kat bloglist syed. 
sebab nyer is so simple = bila nampak link akaq, syed klik and dtg blog akaq.
and akaq ni sgt la hormat sesape aje yg singgah & komen kat tiap entri blog akaq.
wajib akaq singgah and komen blog tukang komen tu tadi. so syed dtg sini, akak kunjung balas.
syed dtg sini, akak kunjung balas.... begitu la selamanya 😎.
TARIKH TUTUP PENYERTAAN SEGMEN SYED : 30 APRIL 2017 (11.59 P.M)
ok bye!

GIVEAWAY by BCSB : ROAD TO 100K VIEW

3 comments:

26.04.2017 - 26.05.2017
jom join 😃

Apr 26, 2017

Saya Suka Donut

3 comments:
(4.30 ptg)
assalamualaikum...

minum ptg apa uolls?

nak la citer pasal izzat. kesukaan izzat.
dia peminat donut.
donut moden. donut gula yg tradisional tu. keria pun dia panggil donut.

Saya Suka Donut

Saya Suka Donut

maka, mari la kita gi beli donut utk minum ptg ni.
teh o panas ?
kopi o panas ?
semua pun sesuai...

bye for today.... moga jumpa lagi sok yer.

Perkataan Tidak Diperlukan...

4 comments:
(11.58 pagi)
assalamualaikum...

ari ni ari rabu ye... bukan selasa!
saya lah ni, dari pagi dok fikir ari ni adalah ari selasa tau. stress dgn diri sendiri!
semlm saya MC, x sihat... tu yg terlupa.

saya ni memang lemah longlai nak update blog kalau takde gambar.
tak brape minat nak update if entry tu takde gambar. cukup sekadar 1 gambar, mencukupi.
saya ni jenis seseorang yg sgt terpengaruh dgn gambar.
dari gambar tu baru saya tertarik nak baca perkataan-perkataan.
tgk keadaan la... tak semua perkara kena bergambar kan 😃.
most of the time, dgn gambar aje dpt bantu selesaikan byk masalah ketidakfahaman.
nak cerita, kang lain plak maksud nyer. tunjuk gambar... hah, masa tu gak selesai 😄.
ada juga masa nyer, dgn gambar pon boleh tambah masalah ha ha ha ha...
sebab tahap kefahaman org semua berbeza. maka, tu yg kena pilih gambar bebaik uolls.

a picture is worth a thousand words
kan ?

bersesuaian la dgn hari ni ~ wordless wednesday...
perkataan tidak diperlukan. hanya gambar yg dipaparkan.
a picture is worth a thousand words !
sebab tu la blog saya ni memang berjuta gambar. saya suka tempek gambar.
terutama gambar famili...
itu yg kalu nak update blog makan masa... sebab nyer nak pilih gambar utk di tempek, bukan keje senang...
gambar yg elok, sopan, tutup aurat, gembira, ceria, sederhana, tak provokasi, ...
tu yg kena tilik satu persatu... and the best time utk menilik is kat umah, mlm...
then tempek dlm box draft blog. ada time, baru up entri dgn pantas bila-bila je.

ok bye!

Apr 22, 2017

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang

7 comments:
(10.53 pagi)
assalamualaikum...
pagi ni... melaka hujan sejak sebelum subuh. sejoks! tapi now da stop hujan la...
cuaca pun dari pagi, lambat cerahnya... langit dilitupi awan tebal. now baru nampak sang mentari menyinar...
😀😀😀 weekend ni panjang, bakal lajak ke isnin.
memang syok la. kami ada plan dah utk 3 hari ni in shaa Allah...
cuti-cuti gak. nurin ke hulu ke hilir saya da arahkan dia bwk bekal buku latihan UPSR in shaa Allah.
da nak abis april. ibu sudah gabra ni kakak oii 😁.

biasa la... entry throwback yg bakal penuh dgn gambar uolls.
kiranya ni sambungan dari ENTRY ni... part 2 utk jalan-jalan di perak 😎.

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang
kami stay sini 2 mlm... alhamdulillah...
bertahun tau simpan mimpi nak ke sini. tapi tu la, tiap kali holiday ke tempat lain.
cuti mac ari tu, sukses la ke sini. "puas hati aku!"
digembar-gemburkan dgn kecantikan resort ni... tu yg teringin uolls...

swiss garden beach resort damai laut ni memang agak jauh dari jeti pulau pangkor.
lebih kurang 30 minit kot... drive santai-santai la...
nak masuk ke dlm pun dari main road amat la jauh. makan masa 10-20 minit jugak tau baru la sampai kat pintu masuk resort.
but do not worry lah... pending nak sampai tu, kita disajikan dgn pemandangan yg amat cantik.
nature... semulajadi... laut... pokok...

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang
kami sampai sini, from cameron highlands, jam 4.30 ptg.
and time tu, sgt ramai nak cek in... siap amik nombor lagi tau.
dlm jam 5.30 baru dpt kunci bilik.

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang
bilik kami amat cantik...
view sisi... dpt la dengar hempasan ombak ke pantai... kicauan burung.

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang

mlm pertama kami di lumut, perak... biasa-biasa aje.
kami dinner di satu kedai seafood. disebabkan tak menarik, saya tak share la kat sini.
bagi saya, makan seafood di mana-mana dlm negeri Melaka lagi sedap... dan murah!
mahal nyer la kalau nak dikira kami dinner mlm tu.
tapi takpe... nak nama nyer jalan-jalan tempat org kan, releks jer la.

pepagi esok nyer tu... kami sekeluarga breakfast di hotel.

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang
tips yg diberikan dari front desk ~ before ke cafe, dtg front desk utk dptkan voucher yg lebih murah.
kalau di cafe harga nyer RM40+ (tak ingat plak!).
but di front desk, saya beli voucher tu RM15 je. which is ok la... berbaloi la dgn pe pe yg nurin & syuhada makan 👍.

dua-dua pagi kami breakfast di hotel. and makanan nyer mcm2 uolls. menarik.
hingga tak tau dah nak makan apa. biasa la menu breakfast ~ nasi lemak / nasi goreng / kue teow goreng.
then ada pelbagai roti / kuih-muih / bubur nasi / mee sup. ada juga menu western ~ sosej / redbean / mash potato yg sedap giler / nugget.
ada jugak roti jala / roti canai / mcm2 jenis telur korang nak, separuh masak, telur mata, etc...

breakfast pun tepi aje dgn swimming pool uolls, memang la izzat meronta-ronta nak swim.
tak sedang duduk kami. tak brape releks la nak makan-makan...
then, memang dari cafe jugak, boleh nampak laut terbentang luas...

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang
terus ke pantai... cuaca memang best!

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang
nampak tak itu izzat yg over excited. hingga kan makan pun tak nak tadi kat cafe...

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang
best! mcm2 aktiviti ada ye uolls...

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang
ada ticketing kaunter.
if nak sewa apa pun aktiviti di pantai, gi la kat kaunter tu.

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang
kaki pancing?
batang pancing & umpan ada disediakan...

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang
semua tu bot utk island hopping & snorkeling...
ramai yg join. kami x join la kali ni...
island hopping sekitar Pangkor Laut, Teluk Segadas... then snorkeling di Teluk Nipah and bagi makan ikan.
time nyer start 9 pagi hingga 12.30 tghari ye. minima 4 dewasa sekali pegi tu...
RM90 dewasa (13 thn ke atas) dan RM50 kanak-kanak (6-12 thn).

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang
Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang

ni lah pertama kali nyer, anak bujang saya tu bermesra dgn ombak lautan.
sebelum-sebelum ni dia takkan nak dekat dgn air laut uolls. penakot !!!
melalak-lalak... ha ha ha...
alhamdulillah kali ni dia sgt enjoy bergolek-golek bersama ombak. just masih takot nak ke tgh skit lagi la.
but ok la... skit skit la kan.

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang
matahari dah terik, kami naik balik ke resort...
nak lepak swimming pool plak kejap.

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang
 tu hah muhammad izzat sedang happy !

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang

swimming pool luas... happy la anak-anak semua bermain.
bersih... pastu kehijauan pokok sekeliling memang sgt-sgt bagi feel holiday tau. perfect!
angin laut... boleh dgr bunyi ombak hempas pantai... terbaik lah.

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut Perak Nan Indah Saujana Mata Memandang

lepas sessi mandi-manda ni, kami ke lumut ~ jeti pulau pangkor.
nak gi cari ikan bilis mata biru 💙💙💙.

Apr 21, 2017

Rise Of Wonders : Kellie's Castle, Batu Gajah, Perak

4 comments:
(4:05 ptg)
salam di ptg jumaat nan indah dan penuh barokah. entry kedua gitu hi hi hi...
yeszaaaa... amazing days are coming uolls ~ weekend!
moga semua plan kita utk weekend ni dipermudahkan Allah. aminnn...

nak sambung citer. baling belakang few weeks ago iyer uolls...
turun aje dari cameron highlands, mr.asben decide utk ikot jalan lama, instead of ke arah highway.
nak dijadikan cerita, kami sedang pasang mata utk cari tempat lunch sebeno nyer...
tetiba lalu bebetul depan kellie's castle ni uolls 😍.
mr.asben yg perasan at first... saya tukang jerit excited aje hi hi hi...

Rise Of Wonders : Kellie's Castle, Batu Gajah, Perak
alang-alang da sampai, wajiblah singgah...
dah katanya rakyat Malaysia, wajiblah amik tau sejarah negara, kan 😎.

Rise Of Wonders : Kellie's Castle, Batu Gajah, Perak

Rise Of Wonders : Kellie's Castle, Batu Gajah, Perak

Rise Of Wonders : Kellie's Castle, Batu Gajah, Perak

Rise Of Wonders : Kellie's Castle, Batu Gajah, Perak

Rise Of Wonders : Kellie's Castle, Batu Gajah, Perak

Rise Of Wonders : Kellie's Castle, Batu Gajah, Perak
William Kellie Smith
a Scotsman in Batu Gajah

Rise Of Wonders : Kellie's Castle, Batu Gajah, Perak
nampak tak tu? muhammad izzat mendahului kami semua.
memang pantang pijak bumi, dialah dulu ke depan 😃😃😃.

Rise Of Wonders : Kellie's Castle, Batu Gajah, Perak

muhammad izzat tiada dlm gambar ye harap maklum...
dia dah pun ke depan explore kellie's castle. mcm tau aje sejarah negara hi hi hi...

Rise Of Wonders : Kellie's Castle, Batu Gajah, Perak
da di dalam kellie's castle... nun tu hah main entrance.
indah pemandangan hijau kat belakang tu kan 👍👍👍.

Rise Of Wonders : Kellie's Castle, Batu Gajah, Perak

memang kebetulan cuti skola, ramai pengunjung singgah sini.
pelancong luar negara pun tak kurang ramainya.
maka, tak le terasa seram ke takot ke nak explore kellie's castle ni.
sebab, before that google la jugak pasal kellie's castle ni ~ ada terbaca yg building ni berhantu.
surprisingly, memang ada tag di kellie's castle yg tulis 'balkoni serambi berhantu'!
hadoi lah... nape la buat tag sebegitu rupa, tak ke seram uolls???!!!
BALKONI SERAMBI BERHANTU
"Ghostly Cloister Balcony"
William Kellie Smith telah meninggal akibat pneumonia di Lisbon, Portugal dan telah dikebumikan di tanah perkuburan British. Namun rohnya dikatakan berlegar pada waktu malam, terutamanya sepanjang koridor, bagi menjaga rumah agamnya ini.
maka, saya ni yg memang ngaku penakot, memang tak byk amik gambo dlm building ni.
kena gi and experience sendiri la ye. built up nyer memang marveles.
ada le part part yg di touch semula utk kukuhkan struktur. but mostly, memang marveles.
ianya adalah sebuah building yg tak siap... tak sempat disiapkan.
antara bilik anak-anak kellie tu, ada lorong rahsia yg connect tandas diorang.
ada very small stairs. ada tali penghalang. tak boleh guna tapi izzat nak turun situ!!!
hadoi lah! ibu ni dah le seriau, anak bertuah sorang ni plak excited over sgt.

Rise Of Wonders : Kellie's Castle, Batu Gajah, Perak
... bakal dijadikan lif pertama di Malaya tau.
tapi tu la, tak sukses nak import masuk lif dari england, kellie meninggal dah...

then ada lif. sgt original tau bentuk nyer. lif zaman dolu2. boleh kot tgk dlm citer koboi omputeh.
tak boleh masuk, tgk jer dari luar...
kami anak-beranak naik building ni sampai la ke atas bumbung tau.
naik letih kepala lutut naik tangga nyer yg kecik-kecik...

Rise Of Wonders : Kellie's Castle, Batu Gajah, Perak


Rise Of Wonders : Kellie's Castle, Batu Gajah, Perak
paling tinggi tau.
nampak tak tu, tgn izzat digenggam erat oleh mr.asben.
setakat ring halus ditebing tu, hadoi lah... seram ibu wahai anak oii.
karang takot ke bawah pergi nyer! Allahu Akbar.
tak lama kat atas ni. angin kuat. matahari terik. marilah turun ye anak-anak...

Rise Of Wonders : Kellie's Castle, Batu Gajah, Perak
again... nampak tak?
izzat mengetuai rombongan kami 😄.
seriau lagi nak turun anak tangga kecik molek ni uolls.

Rise Of Wonders : Kellie's Castle, Batu Gajah, Perak
ni plak building di belakang kellie's castle.
iaitu kellas house.

ada juga noticeboard yg citer. kellas house ni adalah rumah pertama kellie dan wife, agnes.
bila diorang da ada 2 org anak ~ helen & anthony, kellie start bina istana utk agnes ❤❤❤.
ala-ala story taj mahal lah ni uolls.
tapi tu la, selepas balik dari england (nak uruskan lif tu lah) kellie ke portugal.
di situ lah dikatakan, mengikut sejarah, dia meninggal.
maka, tersadailah projek istana utk agnes.

Rise Of Wonders : Kellie's Castle, Batu Gajah, Perak

mengikut noticeboard yg ada di situ, agnes tak mampu la nak dok situ tanpa kellie.
dia jual semua ni kpd ejen hartanah. and agnes tinggalkan malaya for good.
and dikatakan kellas house ni runtuh / rosak time perang dunia ke-2.

Rise Of Wonders : Kellie's Castle, Batu Gajah, Perak

ada satu board tentang sejarah ni... but mcm kecik sgt kan tulisan nyer... jap saya taipkan.
boleh la kot baca tambah ilmu...

Rise Of Wonders : Kellie's Castle, Batu Gajah, Perak

" Bangunan Istana Kellie atau Rumah Kellas telah dibina pada tahun 1910 oleh seorang peladang getah terkemuka British bernama William Kellie Smith. Bangunan tiga tingkat dibina mengikut reka bentuk sebuah istana Moghul di bandar Agra, India. Tukang-tukang binaan bangunan tersebut dibawa khas dari Madras.
Di Tanah Melayu, beliau bertemu dengan seorang pemilik tanah bernama Alma Baker, yang telah memenangi konsesi dari pemerintah negara untuk meneroka 360 hektar hutan di Perak. Dengan keuntungan besar yang dibuat dari perniagaan bersama ("bisnes venture") dengan Alma Baker, Smith mula menanam pohon getah dan menceburi dalam industri perlombongan timah. Sewaktu dengan itu, ia menjadi pemilik Perumahan Kinta Kellas dan Kinta Kellas Tin Dredging Company.
Kemudiannya beliau telah kembalik ke rumah beliau untuk berkahwwin dengan orang Scotland tercinta, Agnes. dan isterinya dibawa ke Malaysia pada tahun 1903. Tahun berikutnya, pasangan ini diberkati dengan anak perempuan meraka yang bernama Hellen. Selama bertahun-tahun selepas itu, Agnes berusaha untuk hamil, tapi gagal. William Smith terlalu mengharapkan seorang anak lelaki sebagai waris untuk mengabil alih kerjaan itu di Kepulauan Melayu. Setelah bertahun-tahun selepas itu, akhirnya Agnes telah melahirkan seorang anak lelaki bernama Anthony, pada tahun 1915. Kelahiran anaknya adalah peringkat awal bagi keuntungan yang lebih besar untuk William Smith. Bagi merayakan kelahiran Anthony, William Smith telah memutuskan untuk memperluaskan rumahnya. Smith memulai perancangan untuk cadangan istana besar yang dirancangkan untuk digelar sebagai Rumah Kellas (Kellas House), sempena rumahnya di Scotland.
Bangunan ini mempunyai 14 buah bilik, sebuah bilik bawah tanah dan terowong rahsia itu juga dilengkapkan dengan lif yang pertama dibina Tanah Melayu. Di tingkat kedua pula akan dibina sebuah padang tennis berlantaikan simen.
Bangunan ini tidak sempat disiapkan setelah Kellie Smith meninggal dunia di pelabuhan Lisbon, Portugal pada 11 Disember 1926. Bangunan yang kekal dalam keadaan 'sedang dibina' telah menjadi tarikan pengunjung ke Batu Gajah kerana keunikannya. "

something simple ~ just a plain building... but sejarah di belakang nyer tu sgt menarik.
omputeh dtg ke malaya. membangunkan tanahair kita. it was a kind of penjajahan.
but... tu la.

kena singgah.
sekali seumur hidup ke sini. suatu peninggalan sejarah yg unik.
tahun 2017 ni kan tahun melawat perak 😍.