Wednesday, May 24, 2017

Apa Pun Yang Kita Buat, Orang Lain Akan Tetap Mengata !

No comments:
assalamualaikum...

kul 5.11 ptg dah pun ni hah...
update blog jap. pastu trus nak racing amik ijat terchentaaa...
ari ni mau masak daging kicap & sambal terung. sayur to be confirmed 😃.

nak selit sikit cerita-ceriti pengajaran ptg ni...
muhosabah diri sendiri.

naik salah... tak naik pun salah...
naik berdua salah...
naik salah sorang pun salah!

hakikat yg mesti kita tahu. 
sebaik mana pun perbuatan kita, kita tetap takkan dpt memuaskan hati segelintir org.
ada aje modal nak mengata... tanpa tahu apa keadaan yg sebenar.
kekadang saya sendiri pun, pandang org lain serba tak kena aje hi hi hi...
then, bila sedar diri, tarik balik sangkaan dan kata-kata tu ha ha ha 😅.
tu la... yg penting pada saya, kita jgn amik tahu hal org berlebih-lebih sgt.
jika perlu saje. kalau berkaitan kita aje. 
then only baru kita boleh lari dari create persepsi buruk pasal org lain.

bersangka baik... bersangka baik... bersangka baik...
mudah-mudahan bila kita begitu, kita dpt jugak balasan baik dari org lain...

Bersemadilah Dengan Tenang, Sahabat...

6 comments:
assalamualaikum sahabat 😍.

1-2 hari lepas, pagi-pagi sebelum subuh, hujan... nyaman... alhamdulillah.
pagi ni pun, lencun bumi diterjah hujan seawal jam 5.30 pagi.
kalau la tak keje, mahu nyer lepas solat subuh tu tarik selimut semula hi hi hi....

subuh ahad yg baru lepas, dikejutkan dgn berita kematian sorang rakan ofis.
kemalangan jalanraya...detail nyer di laporan akhbar ni.

saya baru kenal dgn arwah, dari 27.12.2016 saya transfer balik ke melaka la ari tu.
but hari ahad lepas juga, baru saya tahu bhw sewaktu saya baru masuk keje di seremban 2015 ari tu, arwah sepejabat dgn saya. memang saya x perasan, aduhai...
he was a nice guy. tak byk ckp. apa diarahkan, buat tanpa bwk soal...
few times bawa & assist saya di mahkamah.
arwah meninggalkan seorang isteri & 3 org anak (sulung baru berusia 7 thn, 4 thn & setahun).


alhamdulillah... daripada hospital, ke rumah arwah dan hingga ke tanah perkuburan, anggota kami (sahabat-handai arwah) mengiringi jenazah, penuh rasa hormat.
semua selesai dgn cepat dan sempurna, dgn izin Allah.

pagi isnin ari tu, saya masuk ofis, spt biasa akan lalu di meja arwah, terlihat gambar nyer di sudut meja...
Allahu Akbar... sesungguhnya ajal maut itu memang dtg tiada alamat. sayu rasa hati.
pagi isnin, kami mengadakan tahlil kecil di ofis 'hadiah' utk arwah...
di sebelah tghari pulak, kami beramai-ramai ke rumah arwah, tahlil di sana.

aduhai 😭😭😭😭. melangkah masuk rumah arwah, terpandang anak2 yg masih kecil. merentap btol lah hati saya! sebak...
yg sulung & yg kedua tu, relax atas sofa, main kereta mainan.
anak-anak arwah ketiga-tiga nyer lelaki. yg kedua tu sgt mirip ayahnya. sebijik!
yg kecik tu, di pangku ibu, disuapkan roti secebis demi secebis.
si ibu kelihatan letih yg sgt dan sugul. tetap kuat utk suap si kecik roti, sesuap demi sesuap.
diperhatikan, sesekali si ibu lap air mata yg mengalir di pipi...
yg kecik tu masih blom pandai jalan... nampak kami, dia meronta gembira. gelak kecil.
sewaktu doa dibacakan, saya dah tak dpt tahan kesedihan dah... berjujuran air mata kuar mcm tangki air pecah.

di ofis pun, kami masih lg tak dpt tahan sedih if tetiba terkenangkan arwah...
al-fatihah buat arwah dibacakan sebagai ganti hati yg sedih.

"bersemadilah awak, Saad, dgn tenang. moga ditempatkan di kalangan org2 yg beriman..."

sempena kedtgan ramadhan, in shaa Allah dipanjangkan umur kita semua, sabtu ni... saya nak wish Selamat Berpuasa.
da masa dah kita ubah diri dan sesuaikan diri utk Ramadhan yg da sgt dekat.
aktiviti harian da kena ubah... bulan penuh barokah, bulan ibadah...

sesungguhnya ajal & maut tu di tgn Allah.
ari ni kita bersama, esok hari belum tentu dpt bersua.
saya pohon maaf ye. kiranya ada coretan saya kat blog ni yg buat sesiapa terguris.

😊😊😊

Monday, May 22, 2017

Berkunjung ke Bayou Lagoon Park Resort, Melaka ::: Tawaran Hebat :)

9 comments:
(9.00 pagi)
assalamualaikum 😄😄😄.
pagi ni spt biasa anta kakak-kakak ke skola and pastu anta izzat ke PASTI.
then, di trafik lights simpang empat kampung tun razak tu, lampu merah...

alahai... cuti skola bulan mei nanti jatuh pada bulan Ramadhan...
if not, teringin juga lepak mandi-manda di bayou lagoon 😍😍😍.
bayou lagoon lah pilihan hati saya. waterpark nyer sgt la best 👍👍👍. recommended!

tu la... maka pagi ni nak citer-citer tentang keseronokan ke bayou lagoon ni.
bayou lagoon ni terletak di Lot PT 17178, Leboh Ayer Keroh, Hang Tuah Jaya, 75450 Ayer Keroh, melaka...
alamak! kat mana ni??!! 😄😄😄 di bukit katil la uolls...
tersgt la mudah nak mencari lokasi nyer... tepi jalan aje.
bayou lagoon ni adalah resort yg complete dgn semuanya ~ waterpark yg ohsem, penginapan yg selesa, convention centre, apartment nyer yg ala-ala resort mewah.
waterpark adalah tarikan utama uolls...




bayaran waterpark di hari bekerja (9 pagi - 7 mlm) :
  • dewasa : RM22
  • kanak-kanak : RM16
  • warga emas : RM11
bayaran waterpark utk hujung minggu & cuti umum (8 pagi - 7 mlm) :
  • dewasa : RM28
  • kanak-kanak : RM20
  • warga emas : RM14
waterpark ditutup hari Selasa ye (kecuali la cuti umum).
now, saya tempek gambo2 throwback keseronokan saya dan anak2 ke bayou lagoon.











tu baru waterpark... jgn risau, ada lagi lain2 tarikan keseronokan kalau uolls dtg bayou lagoon.
ni saya share few gambo dari website bayou lagoon.

games arcade room

gymnasium

9D motion theatre

magic art museum
dewasa : RM28
kanak-kanak : RM22

pastinya, utk rasa seronok... berbaloi berjalan ke Melaka, stay la di bayou lagoon 1 - 2 mlm.
hilangkan penat... merasai keselesaan menginap di bayou lagoon uolls...
di bayou lagoon ada lebih daripada 500 apartment yg pastinya serba lengkap dgn segala keperluan asas kita.
semua apartment ni ada 1 ruang tamu, 1 ruang makan & 1 ruang dapur.
ini memang sgt best kan? apa yg membezakan adalah keluasan apartment, bilangan bilik tido dan tandas.
  • Studio Room : 491 kaki persegi, 1 bilik tidur & 1 bilik mandi
  • 2 Bedrooms apartment : 722 kaki persegi, 2 bilik mandi
  • 3 Bedrooms apartment : 1007 kaki persegi, 2 bilik mandi
  • 3 Bedrooms penthouse : 1444 - 2015 kaki persegi, 4 bilik mandi & 1 bilik pembantu rumah

2 Bedrooms apartment

2 Bedrooms apartment

2 Bedrooms apartment

3 Bedrooms apartment

3 Bedrooms apartment

3 Bedrooms apartment

Studio Room Jacuzzi

rate stay di bayou lagoon bermula dgn harga RM207... tapi jika korang book Bayou Lagoon Park Resort on Traveloka, uolls pasti boleh dpt rate yg lebih marveles!

antara lain yg boleh saya citer, tentang makan, ada 2 tempat makan ~ Bayou Coffee House & Time Out Cafe (ni tepi swimming pool).

Bayou Coffee House

kata la nak buat family day ke, kursus, seminar, meeting ke... or buat majlis persandingan, especially org Melaka, jgn tak tau ye, bayou lagoon ada sediakan :
  • meeting room (lengkap dgn projektor LCD, skrin, tv dan lain-lain yg berkaitan)
  • convention centre yg berkeluasan 23,680 kaki persegi
  • ballrooms

ok. rasa nyer saya da citer kan hampir semua perkara yg best pasal bayou lagoon.
apa lagi.... selak kalendar & klik sini 😍😍😍
bye for now...

Wednesday, May 17, 2017

Untuk Hari Guru 2017 ::: ::: Hadiah Kecil Dari Hati

12 comments:
(3.30 ptg)
assalamualaikum 😍. bersiaran di ptg rabu.
few days tak berpeluang update blog mahupun blogwalking.
kesibukan dunia ke sana ke mari... urusan keje yg tiada berpenghujung.
tu la yg dulu nak kena bagi priority... itu tak siap, ini tak siap... hu hu serabot !!!

lelebih last few days busy menyiapkan gift kecil-kecilan utk cikgu anak-anak.
semlm kan 16 mei, hari guru semalaysia....
a day yg memang dinanti-nantikan anak-anak. hari utk bagi cikgu hadiah.
and memang every year saya terpaksa ready kan peruntukan utk ini...

tema Hari Guru 2017 :
"GURU PEMBINA NEGARA BANGSA"
saya kopipes 1 perenggan teks perutusan Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia, Tan Sri Dr. Khair bin Mohamad Yusof sempena hari guru thn ni :

"Guru kini berhadapan dengan murid yang jauh berbeza dengan murid masa lalu. Murid-murid kita sekarang lebih terdedah dengan maklumat yang diperoleh daripada pelbagai sumber dan mereka cenderung untuk mengetahui dan bertanya dengan lebih mendalam. Murid pada alaf baharu ini mempunyai akses maklumat yang lebih luas kerana kepesatan teknologi dan ekonomi. Justeru, sebagai guru yang berwibawa, kita semua perlu melengkapkan diri dengan kemahiran terkini agar mudah menghadapi cabaran pendidikan abad ini."

diakui... cabaran guru amat besar skang. murid lebih 'pandai' dari guru.
parents lebih 'cerdik' dari guru. amatlah tinggi dugaan para guru...
kalau dulu bidang perguruan ni kita nampak santai dan senang, zaman skang ni, sudah tidak semudah yg disangka!
dengan faktor maklumat di hujung jari di mana-mana kita berada, seringkali benda ni disalahguna!
terhadap profession guru. tak boleh la nak marah murid. tak boleh nak denda murid.
tak boleh nak tinggi suara dgn murid.
susah, kan? bila guru yg ibarat ibu ayah nak ajar murid yg seperti anak bila berada di skola...
moga para guru bersabar. krn kerjaya guru ni sgt mulia.
mencurahkan ilmu. selagi ilmu tu dimanfaatkan kpd perkara yg baik-baik, dikembangkang, pahal but guru. in shaa Allah.

berbalik kpd citer hadiah utk hari guru...


bukan nak kata duit terlebih byk... kasik hadiah kan semua cikgu.
bukan nak kata cikgu-cikgu ni wajibkan anak-anak murid nyer beri hadiah.
bukan nak kata yg nak menunjuk-nunjuk kat semua org yg kita ni baik hati....
seikhlas hati memang sekadar menghargai para guru yg mendidik anak-anak saya.
setahun hanya sekali... kiranya diizinkan Allah...

boleh la klik klik SINI utk kisah hari guru anak-anak saya 😄.
ada tahun-tahun yg lupa nak update kat blog ha ha ha... kes last minute carik hadiah ler tu.
tahun ni agak special. sebab hadiah nyer handmade by ibu Aida...

Untuk Hari Guru 2017 ::: ::: Hadiah Kecil Dari Hati Penanda Buku Felt
hot glue gun ~ alatan paling penting!
ni pemberian adik saya 11 tahun lepas.
time tu dibeli utk buat kan hantaran kawin dia...

Untuk Hari Guru 2017 ::: ::: Hadiah Kecil Dari Hati Penanda Buku Klip Kertas
Untuk Hari Guru 2017 ::: ::: Hadiah Kecil Dari Hati Penanda Buku Klip Kertas
ni klip kertas yg dihiasi dgn reben.
penanda buku kecil. sorang guru dpt 2 klip.

Untuk Hari Guru 2017 ::: ::: Hadiah Kecil Dari Hati Penanda Buku Felt
sharper... gunting... dies... btg aiskrim... felt...
alatan lain-lain yg sgt penting utk misi ni!

Untuk Hari Guru 2017 ::: ::: Hadiah Kecil Dari Hati Penanda Buku Felt

Untuk Hari Guru 2017 ::: ::: Hadiah Kecil Dari Hati Penanda Buku Felt

semua ni saya buat secara berperingkat. separuh da siap lama.
tapi dek kesibukan ntah hape-hape, terbengkalai...
sib baik la sempat siapkan isnin mlm tu ~ 30 set penanda buku utk dihadiahkan pada 16 mei 2017.

Untuk Hari Guru 2017 ::: ::: Hadiah Kecil Dari Hati Penanda Buku Felt

tasbih mini bukan handmade ye. saya da beli lama jugak tasbih mini tu.
korek-korek almari, ada bagi beberapa utas tasbih mini. cukup-cukup ada 30 utas.
rezeki para guru lah thn ni... alhamdulillah...

Untuk Hari Guru 2017 ::: ::: Hadiah Kecil Dari Hati Penanda Buku Felt
nurin ada 4 org guru lelaki.
saya rasa mcm x sesuai plak nak hadiahkan penanda buku felt tu.
maka, saya hadiahkan seutas tasbih dan penanda buku klip reben je.

Untuk Hari Guru 2017 ::: ::: Hadiah Kecil Dari Hati Penanda Buku Felt


selesai seksa fasa pertama...

hari ni... skang ni hah, sambutan hari guru di skola agama.
so mlm td, depan tv, menyiapkan satu 2 set hadiah utk para ustazah 😄.
kali ni up kat felt kaler hijau couple dgn kaler kuning.
da boring dgn warna merah, pink & turqoise hi hi hi.... mak saya paling berkenan hijau kuning ni.

Untuk Hari Guru 2017 ::: ::: Hadiah Kecil Dari Hati Penanda Buku Felt

Untuk Hari Guru 2017 ::: ::: Hadiah Kecil Dari Hati Penanda Buku Felt

alhamdulillah...

hadiah hari guru paling kecil & paling murah dari kami...
tapi sgt special dan penuh makna ~ handmade gitu.... saya sendiri tak sangka ia dpt dihasilkan 😂.
not easy. but, ok ok la...

👌 sampai tu jer la nak citer ptg ni...
para friends blogger yg bergelar guru, Selamat Hari Guru dari saya ye 😎. bye for now.

Saturday, May 13, 2017

Penjara 6 bulan, denda RM1,000.00 jika berpakaian menjolok mata !

10 comments:
Penjara 6 bulan, denda RM1,000.00  jika berpakaian menjolok mata !

MELAKA : Jabatan Agama Islam Melaka (Jaim) sedang menguatkuasakan undang-undang di bawah Seksyen 71 Enakmen Kesalahan Syariah Negeri Melaka 1991 bagi membendung perbuatan tidak sopan, terutama berpakaian tidak senonoh di tempat awam.
Ketua Penolong Pengarah Bahagian Penguatkuasaan Jaim, Rahimin Bani berkata, langkah ke atas umat Islam itu selaras undang-undang Jaim sedia ada dan kempen menutup aurat serta etika berpakaian yang sudah lama dilaksanakan di negeri ini.“Penting bagi kita terutama wanita Islam untuk menutup aurat bagi memelihara kehormatan mereka dan ia adalah sebahagian daripada hukum syarat yang wajib dipatuhi."
“Berpakaian sopan atau menutup aurat juga adalah bagi mengelak sebarang kejadian buruk menimpa mereka. Selain itu, kita tidak mahu insiden bogel yang berlaku di Bentong, Pahang awal tahun ini berulang walaupun ia melibatkan lelaki,” katanya kepada Bernama.
Beliau berkata, umat Islam yang melakukan perbuatan, berkelakuan atau berpakaian tidak sopan di tempat awam bertentangan hukum syarak boleh dikenakan tindakan di bawah Seksyen 71 enakmen sama, iaitu didenda maksimum RM1,000 atau penjara sehingga 6 bulan atau kedua-duanya.
Mengulas lanjut, Rahimin berkata, berdasarkan statistik, kes perbuatan tidak sopan, termasuk berpakaian tidak senonoh di Melaka menurun daripada 352 kes pada 2015 berbanding 195 kes tahun lepas.
Beliau berkata, penurunan berkenaan ekoran langkah peringatan dan kempen yang giat dijalankan Jaim dan pihak berkuasa tempatan (PBT) secara berterusan, termasuk pemasangan papan peringatan berkaitan perbuatan tidak sopan dan etika berpakaian di tempat awam.
Dalam pada itu, beliau berkata, masyarakat bukan Islam juga diminta mematuhi etika berpakaian di tempat awam kerana ia turut tertakluk di bawah beberapa udang-undang, termasuk di bawah Seksyen 268 Kanun Keseksaan, iaitu satu kesalahan yang menyebabkan kegusaran am kepada orang awam.
“Papan tanda berkenaan turut menjadi peringatan kepada semua rakyat di negeri ini, termasuk pelancong dari dalam dan luar negara yang berkunjung ke Melaka agar bersama menjaga etika berpakaian supaya tidak menjolok mata dan menjaga sensitiviti masyarakat sekeliling,” katanya.
Selain itu, katanya, masyarakat bukan Islam juga diminta mematuhi etika berpakaian dan tidak melakukan perbuatan tidak sopan di tempat awam kerana ia tertakluk di bawah Rukun Negara ke-5, iaitu Kesopanan dan Kesusilaan agar masyarakat berbilang kaum dapat hidup dalam suasana aman dan harmoni.

bakal hadirnya bulan Ramadhan yg mulia, dengan penguatkuasaan pelaksanaan ini, moga semua Muslim beringat. berpakai sopan lah. memula tu mungkin susah nak sesuaikan diri. tapi, akhirnya ia akan jadi suatu kebiasaan. penguatkuasaan begini sebeno nyer more to nak mendidik, bukan nak sgt menghukum.

and utk non-Muslim, spt yg dilaporkan dlm keratan akhbar tu, etika berpakaian ni sebeno nyer tertakluk bwh rukun negara. sama2 la kita mencorakkan negara kita agar satu padu dan harmoni.

😍😍😍


Friday, May 12, 2017

Pioneer : Do Not Go Where The Path May Lead...

8 comments:
(11.35 pagi)
assalamualaikum... salam dihulur di pagi 15 syaa'ban 😊😊😊.
wanna share this masterpiece.


... GO INSTEAD WHERE THERE IS NO PATH AND LEAVE A TRAIL.

sharing from fb ~ byk quotes yg bermakna 😍.

kebiasaan = akan ikut apa yg telah digariskan...
luarbiasa = ke arah sesuatu yg baru dan menjadi perintis!

menjadi perintis adalah seseorang yg mempunyai pengaruh dan kuasa terhadap sesuatu miliknya.
atau apa-apa yg dicipta. dia lah pemula.

1 mesti kenal diri sendiri dan berkarisma.
2 mesti ada halatuju, cita-cita dan target! tahu apa yg mesti dilakukan setiap masa.
3 mesti ada kekuatan dan semangat yg membara yg tak mudah dipatahkan!
4 mesti faham apa maksud 'KETUA', seorang perintis adalah seorang PEMIMPIN. mengetuai dan memimpin mestilah seiring dgn matlamat.
5 setelah itu, mesti faham bagaimana nak membina satu pasukan dan memimpin ke arah kejayaan.


perintis luar biasa adalah seseorang yg punyai visi yang munasabah.
seseorang yg boleh ubah visi itu ke dalam satu gambaran yg jelas dan org lain boleh melihat!
boleh bercakap tentang sesuatu dengan sepenuh hati, penuh semangat dan kesungguhan.
😎😎 perintis luar biasa adalah seseorang yg mencari ilmu tanpa henti.
tak kenal erti putus asa.
sentiasa dahaga kan kejayaan...

moga kita sama-sama mendidik anak-anak kita agar satu hari nanti, menjadi perintis luar biasa dlm bidang yg mereka minat. in shaa Allah 😍.

👌👍

Thursday, May 11, 2017

Kapten Pisang ~ Pisang Goreng Cheese No. 1 Di Melaka

10 comments:
(7.45 pagi)
assalamualaikum...
ari ni dari sebelum subuh tadi, bukit katil hujan 😍. sejuk la ofcoz.
memang lena muhammad izzat tido.
ibu izzat... konon nyer nak puasa ari ni. aduhai. celik mata kul 6.15 pagi. ape kes?! 😁😀
penangan hujan yg nyaman ler ni... terlena lebih time!

ari ni juga 14 syaaban. separuh bulan ke bulan Ramadhan. in shaa Allah.
moga kita semua di panjangkan umur dan dpt berada dlm bulan Ramadhan dlm keadaan yg sihat.
aminnn...

Kapten Pisang ~ Pisang Goreng Cheese No. 1 Di Melaka

pepagi ni nak up citer pasal makanan.
Kapten Pisang yg sgt la sedap ~ is recommended by Blog Adianiez.
dah lama dah bertapak di Melaka ni. cuma saya baru berkesempatan ke premis Kapten Pisang.
kebetulan ari tu ke Azam Chempaka nak tempah uniform.
dpt la singgah Kapten Pisang yg kebetulan sebelah aje dgn Azam Chempaka.

di mana lokasi nyer?
di Taman Cempaka, Pringgit. berhadapan dgn Melaka Sentral.
kalau dari arah Hospital Melaka, terus ke arah trafik lights Melaka Sentral, Kapten Pisang di side kiri.
kalau bulan Ramadhan, jalan tu la nanti Bazar Ramadhan terhangat di Melaka.
Medan Selera Taman Cempaka. Kapten Pisang di lot kedai hujung sekali. memang senang sgt nak carik lah.

opening hours : 11 pagi - 6 petang ye.
tapi dtg la awal. kalau da lewat petang sgt, jgn expect sgt la ada pisang yg available, kan.
nasib nasib lah...

Kapten Pisang ~ Pisang Goreng Cheese No. 1 Di Melaka
boleh like fb Kapten Pisang.

Kapten Pisang ~ Pisang Goreng Cheese No. 1 Di Melaka
ada delivery sekitar melaka tengah 😀. tiap hari tau. ni contoh aje yg di up kan kat fb.
sila wasap 0162258743 ye.

Kapten Pisang ~ Pisang Goreng Cheese No. 1 Di Melaka
ni Aida punyer... cute aje nama ditulis.
pek regular utk diri sendiri.
pek mini jumbo utk dibawa ke opis.

Kapten Pisang ~ Pisang Goreng Cheese No. 1 Di Melaka

Kapten Pisang ~ Pisang Goreng Cheese No. 1 Di Melaka

Kapten Pisang ~ Pisang Goreng Cheese No. 1 Di Melaka
pek regular ni is all time favourite la ~ pisang cheese.

pendapat saya la, memang best ~ pisang nyer rangup! meskipun da ditopping aneka ragam atas tu, pisang nyer rangup.
krup krap krup krap krup krap. terbaik 👍👍👍.
cheese nyer plak is sedap. lemak lemak gitu, dgn pisang goreng yg rangup dan sikit manis, memang heaven lah.
topping coklat dan oreo tu pun tak kurang la sedap nyer. sekali hadap yg mini jumbo tu 4-5 org, memang kejap jer abis!
tak kedekut topping! dihujani topping sehingga pisang goreng tu pun x nampak!

Kapten Pisang ~ Pisang Goreng Cheese No. 1 Di Melaka

Kapten Pisang ~ Pisang Goreng Cheese No. 1 Di Melaka
RM5.00 😍
sedap... manis manis buah gitu (buah pisang ler). nyaman!!!

da merasa pisang goreng nyer, wajib la merasa jugak pisang blended.
and again, recommended. sedap. sedap. sedap.
saya ni sebeno nyer bukan peminat minuman ice blended gini. 
so, saya akan minum once it is mencair skit la... rasanya sedap!

kiranya lah lom try, boleh la gi try.
suka? cakap kat org lain...
tak suka? cakap kat org kedai. boleh diperbaiki mutu dan keunggulan.

👌👌👌