Thursday, October 19, 2017

Mee Besen Ori | Recommended !

5 comments:
assalamualaikum...

alhamdulillah. selamat pergi dan balik dari JB uolls. ni hah baru bersenang-lenang sekeluarga depan tv. sambil-sambil la update blog jap.
2 hari 1 mlm saya dan famili jjcm di JB.
best. best. best. dpt jjcm relax jauh dari melaka. jauh ke? 😆
rabu pepagi, cari sarapan di muar. pastu lunch di JPO. check-in hotel dlm jam 3.30 ptg.
tghari tadi balik melaka, menyinggah lagi 1-2 tempat. happy di hati ku 💕💕💕.

tak nak citer lagi episod jjcm di JB, lom buat selection gambo lagi...
ni nak throwback dulu aktiviti makan-makan kami anak-beranak.
ke mee besen yg viral seantero malaya... dah bertahun ianya di viral kan, baru la bulan 29 ogos 2017 kami org melaka ni dpt merasa.
sejarah nyer uolls, saya pernah menyinggah di premis mee besen yg di bandar melaka dedolu.
hmmmmm balik aje kami, tak makan pon. kena amik nombor, pastu meja makan nyer tak lebih 10 meja, tapi yg menunggu kat luar pintu aje lebih dari 10 keluarga.
yg tgh makan kat dlm tu? penuh semua meja. so batalkan hasrat ajer la.
tak kuasa menunggu...
then, mee besen buka kedai baru di durian daun ni hah. lebih dekat dgn rumah, happy la!
tapi meleset jugak, walaupun dekat tapi 3-4 kali kami nak gi, ramai!!! style amik nombor jugak.

so, yg kami pergi 29 ogos lepas, kami redah aje. 
dlm kul 3.30 ptg kami pergi. dlm hati, kalau ramai jugak yg beratur, kami balik rumah.
maklumlah, cuti-cuti merdeka kan...
alhamdulillah... sampai aje di kedai mee besen, takde langsung org yg menunggu di luar.
meja pon byk kosong uolls. alhamdulillah!
terus aje masok pilih-pilih mana meja yg nak duduk makan.

Mee Besen Ori | Recommended !
tu khemah utk menunggu nombor giliran 😀 kosong ajer...

satu perkara penting nak puji tentang mee besen ni uolls.
dari kedai makan 1 pintu, now da upgrade kpd kedai 3 pintu uolls.
ni la baru betul, adil dan saksama.
da viral, da terkenal, pasti la untung byk, luaskan kawasan agar selesa org ramai nak dtg 👍👍👍   💥💥💥.

Mee Besen Ori | Recommended !

Mee Besen Ori | Recommended !
kami order talam western RM35...

Mee Besen Ori | Recommended !
... dan ini.

kami order mee besen saiz M = RM10. and kami pilih mee soya instead of mihun, mee kuning dan kuew teow.
tapi semlm saya terbaca di fb page mee besen, now mee soya not available anymore, mereka ada masalah supply. permanently or temporary saje, saya tak pasti...
begini 👍. puas hati dgn portion nyer. puas hati sgn rasa sup ayam nyer. sedang elok cukup utk kami 5 sefamili.
ada disediaka  kicap cili padi penambah sedap. alhamdulillah...
licinlah besen tu kami kerjakan 😃.

Mee Besen Ori | Recommended !

Mee Besen Ori | Recommended !

talam western ni pon not bad uolls.
saya paling suka mash potato nyer. sejemput! tak cukup! sedap 😍. dgn meatballs nyer memang merecik. moist. yummy!
spaghetti carbonara tu anak-anak dara la yg memghabiskan. tak kurang ohsem nyer.
kesemua 5 item dlm talam tu complete each other. portion pon sedang elok cukup utk kami sefamili 5 org.

Mee Besen Ori | Recommended !

alhamdulillah.... boleh la bebila free, duit ada, gi makan2 lagi kat mee besen.
nak cuba menu lain. seingat saya lah, ada :-

  • nasi goreng lambak
  • shell out
ari tu nampak few tables makan nasi goreng lambak. menarik uolls. terpikat!
but kemudian... ada umur, ada rezeki, dpt la anak-anak saya tu menjamu selera nasi goreng lambak di mee besen ni.
in shaa Allah..

orait. takat tu ajer nak share. mau rehat. 2 hari berjalan di JB, memenatkan 😅. nak melunjurkan kaki dan buat regangan jari-jemari jap.
till then, bye...

Wednesday, October 18, 2017

Jamu Mata | Freeport A'Famosa Outlet

7 comments:
assalamualaikum...

ari ni ari rabu. 
Happy Deepavali to all frens yg celebrate...
ni merupakan entri WW tau. intro jer skit nak inform, kami sekeluarga da sampai F.A.O 😄.
kali kedua. first time ari tu mr.asben tak follow. so tak complete ler diari keluarga hi hi hi...
tak beli pe pun. jamu mata kata nyerrrr kan... check stock pe yg ada. lenkali dtg bwk 'bank' skali hi hi...

Jamu Mata | Freeport A'Famosa Outlet

Jamu Mata | Freeport A'Famosa Outlet

Jamu Mata | Freeport A'Famosa Outlet

Jamu Mata | Freeport A'Famosa Outlet

Jamu Mata | Freeport A'Famosa Outlet
kagum bila nampak kipas besar giant atas kepala 😆

Jamu Mata | Freeport A'Famosa Outlet

Jamu Mata | Freeport A'Famosa Outlet

Jamu Mata | Freeport A'Famosa Outlet

Jamu Mata | Freeport A'Famosa Outlet

Jamu Mata | Freeport A'Famosa Outlet

Jamu Mata | Freeport A'Famosa Outlet
"ijat nak mandi kat air pancut tu boleh ke bu?" 😁😁😁

Jamu Mata | Freeport A'Famosa Outlet

Jamu Mata | Freeport A'Famosa Outlet
💙   💙   💙

Jamu Mata | Freeport A'Famosa Outlet

Jamu Mata | Freeport A'Famosa Outlet

Jamu Mata | Freeport A'Famosa Outlet

Jamu Mata | Freeport A'Famosa Outlet
ha ha ha ha... sesekali gedix skit...

Jamu Mata | Freeport A'Famosa Outlet

sekian...
bye 😍...

Tuesday, October 17, 2017

11 Tanda Anak Kita Bijak Dari Anak Orang Lain

9 comments:
assalamualaikum 😄.

gambar hiasan

saya baca di sini. suka la nak share. and suka la saya nak ulas serba sedikit 😍.
ini adalah 11 petanda awal yang anak kita adalah anak yg bijak.

💥ANAK MUDAH INGAT
Pakar dari New Kid's Center, "jika anak anda mudah untuk mengingat di mana dia letakkan mainan, kenal wajah orang lain dengan mudah atau ingat sesuatu tempat yang dia pernah pergi, itu adalah petanda yang si kecil anda itu bijak orangnya".

💥ANAK SUKA TERMENUNG
Dr. Deborah L. Ruf, menerangkan bhw anak yg pintar suka melihat dan memberi penumpuan pada sesuatu dari usia yg muda.
teringat pesan abah saya, "kalau anak awak tgh termenung, terutama time dia tgh belajar and tiba-tiba dia tenung aje dinding depan dia, jgn sesekali tegur dia. jgn kacau dia. tu akan mengganggu apa yg dia tgh menungkan!"
  • pendapat peribadi saya la, kita sbg ibu ayah, kita pasti arif dan boleh baca raut wajah anak kita. dia sedang termenung kosong? angan-angan? berfikir? menghafal? 
💥ANAK BOLEH MEMBUAT RUMUSAN TERHADAP SESUATU
contoh, apabila anak melihat seseorang sedang menggoreng nasi, anak terus membuat rumusan bhw org itu sedang lapar.
pakar dari What To Expect When You're Expecting, "Kemampuan anak kecil untuk membuat hubungan anara satu perbuatan dengan perbuatan lain dan memberikan rumusan berdasarkan pemerhatian adalah satu tanda kepandaian".

💥ANAK SUKA BERMAIN DGN KANAK-KANAK YANG LEBIH BESAR
Lyn Kendall, berkata bhw kanak-kanak bijak suka bergaul dengan org lebih berusia darinya.

💥ANAK PETAH BERCAKAP
menurut Institut Davidson, kemahiran bahasa yang tinggi adalah antara ciri yang selalu ada pada kanak-kanak genius.

💥ANAK ANDA SUSAH TIDUR
camne nak tidur kalau otak anak sedang ligat berfikir what to do now, what to do next.
pada mereka, hari tidak akan habis. mereka akan bermain selagi daya.
itu yg kekadang, anak-anak kita ligat bermain, tetiba, senyap je. rupanya dah tertidur di bwh meja kopi 😆.

gambar hiasan lagi....

💥ANAK GEMAR BERSOSIAL
Lyn Kendall, berkata bhw sifat suka bermain, bergurau dan bersosial adalah ciri-ciri yang ada pada kanak-kanak bijak.

💥ANAK MENUNJUKKAN PELBAGAI EMOSI
Dr. David Palmer berkata bhw anak yang bijak itu adalah lebih beremosi dari kanak-kanak biasa.
biasalah, anak-anak kecik ni memang penuh dgn emosi, kan?
kejap ok. kejap karang sentap. pastu dlm ketawa tetiba menangis 😄.

💥ANAK SENTIASA MEMPUNYAI TENAGA YG BANYAK
anak mesti aktif. suka bermain. berkaitan juga dgn 👆👆👆 iaitu anak susah sgt nak tido!

💥ANAK MEMPUNYAI HOBI DI USIA YG KECIL
Baby Center, "anak anda mungkin berbakat jika dia mahir dalam sesuatu aktiviti, contohnya seni, sukan atau pandai bermain dgn nombor".

💥ANAK SUKA BUKU
ni pasti la. kalau dari kecik da minat buku, pe lagi tandanya kan 👍👍👍.

so, anak uolls... ada tak tunjukkan semua 11 di atas?
ok la pada saya, yg bongsu Izzat pun dah lebih 5 thn.
izzat da cukup membuatkan saya rasa wow 😄. meskipun tak semua 11 di atas ada sebelum ni.
termasuklah nurin dan syuhada. mereka bertiga adalah yg terbaik selamanya 💜💜💜.

Assignment Hilang !!!

5 comments:
assalamualaikum...
salam dihulur di tgh mlm....
tak boleh nak 💤💤💤. masih lagi mencari ilham di alam maya utk assignments.

Assignment Hilang !!!

Assignment Hilang !!!

ha ha ha ha kelakar sgt 👆👆👆 😆😆😆.
member share di fesbuk. terkena btg hidung.
idea ada je dlm kepala otak ni hah. sumber semua da ada la skit-skit. tapi seriously, lom buat pon!

it is not easy lah uolls. back to campus after 15 years.
right now pon dah masuk hari selasa jam 12:47 pagi 😓.
dgr lecture tu no problems at all. memang masa keje pon dah biasa ada talk, seminar, kursus...
reading and reading and reading = no problem jugak.
but when it comes to assignment??! alahai... lomah kepalo lutut eden 😓😓😓.
kegusaran sebelum masuk belajar. now, mau 😭😭😭.

tapi... memula ni memang la gini kan. after 15 years uolls...
sebab, kalau kereta, bak kata org enjin lom panas lagi. once sampai moment nyer, semua akan jadi mudah, in shaa Allah...

got 3 assignments. tajuk / isu / masalah semua da confirm.
termasuk minggu ni iaitu apabila the writings will start =  6 weeks.
target minggu ke-3 nanti nak submit drafts. wajib! baru la tau halatuju assignment tu betol 💥.
moga journey ni di permudahkan la ya Allah. aminnn...

Monday, October 16, 2017

Pencarian Top Bloglist Haslina : Nov & Dec 2017

6 comments:
Pencarian Top Bloglist Haslina : Nov & Dec 2017

Saturday, October 14, 2017

Kuih Keria Antarabangsa | Tak Sedap !

25 comments:
assalamualaikum...

sabtuday 😎. and coti sekolah 1 minggu.
kebetulan, saya pun cuti semester 1 minggu tau. alhamdulillah...
tapi xde plan pon nak bercuti ke mana-mana. kalau ada, mesti kes spontan ajer.
plan nyer nak buat assignment. kakak-kakak pun nak kena study, akhir bulan ni exam akhir tahun.

skang ni uolls perasan tak? hujan dan panas dah tak boleh nak aci dah.
kalau dulu, ada musin hujan nyer... ada musim panas nyer. boleh kita plan plan where to go and what to do.
now cuaca tak menentu. ku sangka panas hingga ke ptg, tapi hujan di tghari...

pendek kata, kalau nak ke mana-mana, gi aje. untung sabut, timbul. dpt ler kita berjalan sesuka hati.
kalau dah terkena hujan, alhamdulillah. hujan rahmat 😌. ada hikmah nyer in shaa Allah.

ok. nak le citer pasal kuih keria viral kat melaka ni hah.
suka la saya nak citer, sebenarnya, kuih keria ni saya da tau lama dulu dah...
sebelum ia nyer viral dan gejala beratur ni terjadi.
teringat satu kali tu, on the way balik dari umah mak ke bkt katil tau. lalu la klebang.
then tetiba masa tu kalau x silap mr.asben nak solat. berhenti la kat masjid kat tepi keria antarabangsa hj. jalil tu.
kami lalu and jeling aje keria yg berlambak kat gerai tu.
masa tu terasa nak membeli, tapi tahap malas nak keluar kereta amat tinggi.
masa tu izzat baby lagi, tido dipangku. after mr.asben abis solat, terus je kami gerak.
bye bye pon tidak kat keria tu 😆😅😅.
hamek ko org sombong, lepas tu, nak membeli tak pernah nyer dpt. malas beratur uolls!

maka, nak la dijadikan cerita, ari tu, 3-4 bulan lepas... baru la saya dpt merasa keria ni.
so, uolls bertabah la ye sebab ni entri throwback lagi... baru teringat nak bercerita kat blog.

Kuih Keria Antarabangsa | Tak Sedap !

pergi dgn opismet. all the way from ayer keroh ke limbongan 😎.
beratur pon beratur lah. kali ni mesti nak beli!

Kuih Keria Antarabangsa | Tak Sedap !
jumaat cuti.
hari lain buka ye uolls from 2 ptg hingga la abis.

saya pergi ke gerai keria hjh. rahmah. tak gi yg hj. jalil, sebelah masjid tu.
sebab dari sumber yg saya boleh percaya, keria hjh. rahmah ni lagi sedap. so, kerana first time, mestilah percaya sumber tu.

Kuih Keria Antarabangsa | Tak Sedap !

Kuih Keria Antarabangsa | Tak Sedap !

kali pertama yg sgt mengecewakan!!! tak sedap!!! rasa tepung aje lebih.
membebel jugak le saya kat opismet, "ini ke keria viral 1Malaysia ni??!!"
keria kat bkt katil pon lagi sedap 😡. opismet pon kata yg sama, tak sedap. kebetulan dia pun first time merasa.

mungkin rezeki saya kot uolls. first time pergi, tak sedap.
tapi tapi tapi... saya ada pergi kali kedua. masa tu balik dari operasi luar, singgah jap beli la 20 ketul.
itu maksima pembelian utk sorang pembeli.
and alhamdulillah, baru la merasa apa yg dikatakan keria antarabangsa viral 1Malaysia.
terasa rangup nyer, keledek nyer... hingga ke ptg masih boleh dimakan sebagaimana baru dibeli. sedap giler. nyaman nyer tekak bila dpt merasa kuih kegemaran yg sedap giler!
di gerai hjh. rahmah juga.

sib baik dekat. kalau org jauh dtg membeli pertama kali. dpt plak tak sedap mcm saya tu.
kesian la kan... mesti diorang kecewa. nak dtg lagi membeli, ntah bila. haruuuuu...
maka, bertabah la ye uolls kalau2 terkena hari keria yg tak sedap 😃.

apapun, saya sgt suka nak promote, kalau dtg melaka, jgn la lupa merasa keria antarabangsa ni.
sedap ke tak sedap ke, cerita belakang la. yg penting da sampai situ and beli kan. in shaa Allah.
and, masa saya pergi tu, sorang pembeli dpt beli maksima RM12 dpt la 20 ketul (60 sen seketul).
tapi ada dari sumber yg saya boleh percaya, kata nyer kalau ramai sgt org, sorang pembeli hanya boleh beli RM6 aje uolls. terjadi! jgn tak tau...
maka, kalau la gitu, prepare la 2-3 org ahli keluarga beratur sekali. dpt la merasa lebih kan.
baru puas dan berbaloi.

ok la. sekian cerita ceriti saya.
isnin ke... selasa ke... in shaa Allah nak ke gerai hj. jalil la plak. merasa lagi beberapa ketul 😄.
bye. have a nice weekend uolls.

Friday, October 13, 2017

Resepi Segera | Mee Bandung Muar Kaki Ayam

17 comments:
assalamualaikum...

ptg jumaat gini, saya nak share pe yg saya masak minggu lepas hi hi hi...
throwback ekk hari apa pun da tak ingat uolls.
yg penting, gambo ni semua dah upload awal-awal. save as draft.
ni hah ada time skit, before nak merempit ke kelas, kasik update.

Resepi Segera | Mee Bandung Muar Kaki Ayam
mee bandung muar kaki ayam...
rare tak ? 😃 ha ha ha...

boring uolls hari-hari makan nasi.
nak kena fikir lauk pe nak di match kan dgn nasi putih tu kan, OMG. parah otak mikir kan nyer.
so one day berjalan-jalan ke hulu ke hilir di family store sensorang, ternampak la perencah mee bandung adami ni hah...

Resepi Segera | Mee Bandung Muar Kaki Ayam

terus zasss tercetus idea... yeszaaaaa...
beli ler perencah ni 2 paket. amik la mee kuning sepaket dan kuew teow sepaket.
boleh tukar-tukar selera dgn 2 jenis mee kan.
amik sawi... then gi le tempat brg basah. apa ekk rencah kuah ni?
seafood? tgk sotong, alahai.... tak fresh. tgk udang, ok... tapi mcm tak nak plak. takde sotong, partner nyer, tak best la plak.

😳😳😳 ternampak plak kaki ayam! kaki ayam? 😍😍😍

Resepi Segera | Mee Bandung Muar Kaki Ayam
ikot ajer la resepi belakang ni uolls. tak susah pon.
kita test dulu perencah ni best ke tak. sampai tak ke muar rasa nyer kan...

Resepi Segera | Mee Bandung Muar Kaki Ayam
 pe lagi uolls. kuar la piuk pressure ni. mau kasik kaki ayam tu masak bebetul.
lerai aje isi dari jari-jemari kaki ayam itu.

tapi tu la, nak jugak beli perencah mee bandung dari muar jugak.
perencah adami ni kurang mari la rasa nyer 😒😒😒. sekadar boleh ilang kan rindu jer la.
mau yg sedap, tak dpt lah.

okeh, sementara da masuk bab kaki ayam ni, nak share ler khasiat kaki ayam ni.
saya simplify kan info nyer yg telah diceduk dari Mingguan Wanita.

MILIKI KOLAGEN YANG TINGGI. utk perempuan penting oii ni sebab ia akan beri kita kulit yg cantik, anjal dan sihat. sel-sel kulit mati dgn cepat digantikan dgn sel-sel kulit baru 👍.
KURANGKAN RISIKO TULANG RAPUH ataupun dlm bahasa yg senang faham, cegah osteoporosis = penyakit tulang rapuh, mudah retak dan patah. dikatakan, nutrisi dlm kaki ayam ni ialah protein dan kalsium dan ni penting dlm menjana semua saraf, otot dan tulang manusia.
SIHATKAN SALURAN PENCERNAAN. ni paling bagus. usus akan jadi lembut dan proses pencernaan lancar. bila lancar, badan kita sihat, kan 😃.

ada lagi kebaikan, tapi saya highlight 3 ni aje la. yg senang faham. yg senang hadam dek fikiran.
ada ramai yg tak makan kaki ayam, kan? contoh terdekat, abah saya.
kuah tu kalau-kalau la ada kaki ayam, memang abah takkan makan dah...
kami anak-anak ni dah merantau dari lepas SPM, da bercampur dgn kawan-kawan dari merata negara.
so da makan mcm-mcm. semua kami ngap.
and alhamdulillah, my mr.asben dan anak-anak suka giler dgn masakan kaki ayam 😍.

p/s : tapi tak boleh lawan la kesedapan sup kaki ayam. the best.

👋👋

Hari Ini | Hari-Hari Adalah Harinya

11 comments:
assalamualaikum.
sekali lagi jumaat nan indah menjelma....
mentari pagi menyinar dgn gah skali alhamdulillah.

Hari Ini | Hari-Hari Adalah Harinya

" Don't ever save anything for a special occasion.
Being ALIVE is the special occasion. "

well said 😍.

love it! kenapa perlu kita simpan... simpan... simpan... simpan ?
hari yg ditunggu-tunggu... hari yg dinanti-nanti tak kunjung tiba.
acara yg menjadi impian termimpi-mimpi tak menjadik 😔. frust, kan?
kita jadikan setiap hari tu HIDUP dan BERMAKNA. istimewa. seronok.
setiap masa... setiap detik... setiap saat... adalah begini 👍👍👍.
ajar diri kita.
ajar hati kita.
berhenti berharap pada yg lom tiba yg kita rasa akan tiba.
in shaa Allah. semua akan jadi sgt indah...

pastu, kalau ada pinggan correlle, mangkuk corningware, tupperware yg mahal-mahal tu, bukak la kotak nyer.
guna la... jgn disimpan. maintain dlm plastik dari beli hinggalah ke sudah 😆.
beli. simpan. beli. simpan. pastu nak pindah rumah, nah kau! 4 kotak tupperware baru yg dah lama beli hu hu hu hu.... rugi uolls!
kisah benar tau ni. jgn kata tak benar... ha ha ha 😅.

Hari Ini | Hari-Hari Adalah Harinya

ok bye! have a nice day...

Thursday, October 12, 2017

October Book Giveaway by Blog Siqahiqa

11 comments:
October Book Giveaway by Blog Siqahiqa

hadiah 👇👇👇💓
October Book Giveaway by Blog Siqahiqa