Sunday, June 11, 2017

Ayam Percik, Pizza Roti Gardenia & Spaghetti Bolognese

assalamualaikum...

penghujung coti skola dah.
ibu-ibu semua dah ke prepare brg skola anak-anak? 😄
saya, alhamdulillah, di bantu oleh 2 anak dara, da siap dah...
baju skola siap bergosok...
kasut skola siap berkapur putih bersih...
keje skola semua awal-awal saya da suruh diorang buat kasik siap.
malam tadi da siap-siap suruh diorang kemas beg-beg skola, cek semula mana la tau ada keje yg terlupa nak di settle kan.
these few days, di cuti sekola, just tumpukan perhatian kpd nurin, buat latihan maths.
latih tubi maths. naik cuti ni mula la start semula ujian pra-UPSR in shaa Allah.

nak citer kot pasal juadah berbuka. pe yg saya masak utk berbuka 2 hari yg lepas.
hah. dlm entri ni ada resepi lah. entri kelmarin xde resepi, kan? 😄 hi hi hi...
ramadhan ke 14, saya prepare byk makanan skit uolls.

Berbuka Ramadhan 14 : Ayam Percik & Pizza Roti Gardenia
resepi kuah percik uolls klik SINI tau. ni siaran ulangan, just ada ubah style.

kalau dlm entri resepi di SINI, saya panggang dulu ayam and then prepare kan kuah percik.
later, baru la siram kan ayam dgn kuah percik tu. ala-ala kat pasar malam ler kan.
but kali ni, saya ubah style.
  1. ayam hanya dibersihkan saje. buang la lemak-lemak berlebihan...
  2. then, terus prepare kuah percik. sila refer resepi saya 👆👆👆 ye.
  3. bila kuah percik da masak, cantik, cukup rasa... just deep kan ayam-ayam tadi ke dalam kuah percik. sila tgk gambo saya 👆👆👆 tu ye. biarkan la for about 15 minit. agak-agak kuah percik tu meresap masuk ke liang-liang ayam.
  4. then, kuarkan ayam. kita panggang dlm oven for about another 30-45 minit.
  5. bila da dipanggang ayam tu... time nak hidang, lebihan kuah percik tu curah jer atas ayam panggang tadi.

Berbuka Ramadhan 14 : Ayam Percik & Pizza Roti Gardenia
tadaaaa... ni sebenarnya style ayam percik kakak saya. 
last weekend berbuka umah dia, dia buat ayam percik style ni.

Berbuka Ramadhan 14 : Ayam Percik & Pizza Roti Gardenia
sambal wajib ada uolls kat umah saya.
terutama time sahur. takde sambal, sahur jadik hambar nanti.
sian plak kat mr.asben dan anak-anak.

Berbuka Ramadhan 14 : Ayam Percik & Pizza Roti Gardenia
ulam timun ajer uolls...

then, dlm pada dok fikir pe la makanan sampingan nak dimakan... murtabak? roti john? kuih-muih?
malas la plak nak menerjah ke bazar ramadhan. so far lom lagi jejak kaki ke sana kali ni.
hmmmm... tercetus la idea nak buat something simple 👌.
semua bahan kebetulan ada... terhasil la simple pizza guna roti gardenia.

Berbuka Ramadhan 14 : Ayam Percik & Pizza Roti Gardenia
  1. roti gardenia 6 keping ~ saya sapukan dasar pizza ni dgn sos cili.
  2. aturkan hirisan sosej daging dan tomato...
  3. then, baru teringat kan mayonis! patut nyer lepas sapu sos, terus la sapu mayonis kan hi hi hi... so letak la skit mayonis on top of the tomato.
  4. lastly, sekeping cheese... pizza tanpa cheese mcm x complete kan?

Berbuka Ramadhan 14 : Ayam Percik & Pizza Roti Gardenia
taraaaaa... alhamdulillah.

ramadhan ke 15, semlm, lebih simple tau. bcoz abis idea dah dlm fikiran ni.
sabtu... and no idea utk masak pe!!! hu hu hu kejam nyer lah si ibu ijat ni kan.
brainstorming brainstorming brainstorming... kul 1 ptg gitu kot baru decide ~ spaghetti bolognese.
bahan semua ada kecuali full cream milk. lepas solat zuhur, terus zass ke 7eleven beli 2 botol full cream milk tu.

Berbuka Ramadhan 15 : Spaghetti Bolognese

resepi di SINI ye. sama aje bahan nyer. but this time saya buat dgn 2 pek daging kisar saudi.
biar berdaging skit. byk skit. kenyang la skit...

and mlm td, kami ke jusco ayer keroh depan ni. paksa mr.asben gi.
paksa dia beli baju baru. hi hi hi lelaki ni payah ekk nak suruh dia ke mall.
nak beli baju dia pun dia tak mau. hadoi. kalau kita, meronta-ronta nak gi, tak boleh dah delay 😄 ha ha ha...

Ayam Percik, Pizza Roti Gardenia & Spaghetti Bolognese
lama dah kami x selfie bertiga... sebelum ke jusco, marilah selfie ye anak-anak...

abis aje shopping, kami makan di kedai makan sebelah foodtruck park melaka mall.
pertama kali sejak 1 ramadhan, kami makan luar tau uolls... rinduuuuu ha ha ha 😂😀😀😁.
puas hati dpt shopping. abiskan aje duit bantuan RM500 yg PM kasik ke mr.asben. 
alhamdulillah...

ok bye... nak releks releks di hari ahad ni. sok da keje 😞.

15 comments:

  1. Wahh sedapnya nampak! 😍😍😍

    ReplyDelete
  2. Semua menu kat atas nmpk menyelerakan .. apa pun selamat berhujung minggu

    ReplyDelete
  3. Wah terliuq tengok Ayam Percik tu..Yummy! Rajin masak.. mummy pi PARAM je..ahhaha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. terpaksa masak, mummy....
      param mahal ya Rabbi!!!

      Delete
  4. Dah macam adik beradik Aida ngan Princess2 tu..heheh Comey!

    ReplyDelete
  5. Paling berkenan tengok ayam percik tu huhuhu
    Comel je ibu dan anak2 dara berselfie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesekali selfie, farrah.
      anak2 dara tu kekadang liat skit bila diajak selfie.

      Delete
  6. Perghhhh semua sedap2.. hadoi... tgk pulak sambal bilis tu.. huh

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah... simple simple aje lea...

      Delete
  7. Nanti bila bila nak jugaklah buat ayam percik. Tp tak dolah pulak kat rumah ni ayam potong 4 mcm tu....

    Ha a betullah Aida, org lelaki mmg susah nak beli baju Raya, tp bila dah dibelikan, suka jugak mereka tu hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? susah btol nak suruh beli baju baru.
      tapi yg best, bila da start membeli, nampak dia excited, Nom.
      kita syok la paksa dia fitting baju ha ha ha ha...

      Delete
  8. Comelnya berspek.. hehehe..
    Orang lelaki nie memang camtu.. nak suh beli baju macam nak suh apa je.. Payahnya la.. hehehe..

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)