Wednesday, February 21, 2018

Bila Anak Da Sama Besar...

47 comments:
assalamualaikum...

satu hari di hari raya cina 😃😃 kami jalan-jalan di Mahkota Parade...
tiada plan nak ke mana pun last friday. mengenangkan sabtu - ahad nanti ada program, so memang niat nak dok rumah aje.
tapi tu la, bila da namanya cuti, kaki ni tak boleh nak dok dia-diam kat rumah 😅.
lepas solat jumaat, terus kami sekeluarga bergerak dgn gembiranya ke Mahkota Parade.
apa aje ada kat Melaka ni kan. tu aje la mall yg paling havoc. yg paling ada macam-macam hi hi hi...

and as usual, kami ke sana surely akan makan di restoran black canyon.
and amik set menu yg sama setiap kali ke restoran ni. harga berpatutan. mengenyangkan. sedap 😋.

Bila Anak Da Sama Besar...
wajib la bergambar bersama-sama 😍


Bila Anak Da Sama Besar...
the 💝 💝 of my life...

on the way to black canyon, lobby dataran pahlawan dihiasi dgn suasana Chines New Year.
meriah... cantik... merah!

Bila Anak Da Sama Besar...
and Izzat memang menepati tema. merah kaler uolls...

Bila Anak Da Sama Besar...
kak Syuhada 😉

Bila Anak Da Sama Besar...
😍

Bila Anak Da Sama Besar...
😄

earlier... di rumah. nak bersiap... as usual anak-anak dara saya berdua tu akan ambil baju dan tudung yg matching.
sekarang, both of them share baju. sebab da sama besar.
amat menyenangkan saya beli baju utk diorang berdua. tak perlu dah beli 2 saiz tau. yeszaaaa...
cuma, problem yg ada is tudung.
boleh jadi perang dunia ke3 tau bila diorang berdua berebut kan tudung.
kesemua koleksi tudung awning saya, dah pun saya serah kesemuanya. pepandai la diorang nak pakai yg mana.
tapi tak dpt la nak fulfil utk wujudkan semua warna tudung.
salah sorang surely kena beralah...

raya aidilfitri last year, saya da belikan diorang lebih dari 15 helai shawl.
berhari raya dgn shawl. atas permintaan diorang jugak. tapi, nak tau tak??? diorang tak minat pakai shawl la plak skang. sebab agak menyusahkan. 
as for nurin, shawl yg saya beli tu agak singkat utk dia. and dia tak minat dah nak pakai.

ending up with... "ibu, kitorang nak pakai tudung bawal boleh?
and ibu was 😳😳...

dlm beberapa ketika, beberapa saat... "ok la. jap ibu pilih ye..."

Bila Anak Da Sama Besar...

iye la korang. kena ler tgk tag. mana boleh ibu dan anak sama 😄😄😄.
dah le anak dara 2 org. karang hilang la plak seri si ibu 😱 kuang kuang kuang...

bila difikir-fikirkan, dgn jelas saya buat kesimpulan... lepas ni saya kena melabur beli tudung bawal utk diorang berdua ni.
bagi peluang utk prektis dulu... jgn jadik mcm shawl, sebakul kita beli kan, then tak nak pakai 😡!
terutamanya, raya aidilfitri dah dekat ni... wajib dah nak kena cari sedondon hi hi hi...

itu la... bil anak da sama besar dgn ibu, slowly ibu turunkan brg...
pakaian...
kelengkapan...
tips...
maklumat kewanitaan...
identiti 😆.
apa la sgt nak sharing tudung dgn anak kan... nak tutup aurat.
jgn tetiba minta beli kan mini skirt dah ler 😣😣😣.

alahai... besar dah baby girls saya hu hu hu 😔. sedih plak bila kenang kan. korang ibu-ibu sure faham ler perasaan ni...

ok... itu sharing saya ari ni.
da nak bersiap amik kak Syuhada balik skola agama...
bye!

Tuesday, February 20, 2018

Pengalaman Dating Berdua Ke Hospital Sg. Buluh

9 comments:
assalamualaikum 😃

apa khabar semua frens & families?
lama benar tak update blog ha ha ha... hingga holiday Chinese New Year.
ari ni anak-anak dah pun sekolah. alhamdulillah...

utk sessi panas badan di blog ni, mau throwback...

nak la cerita, jumaat (9 Februari yg lepas) saya bwk Izzat ke hospital sg buluh, apoinmen doktor pakar ENT.
kalau sebelum-sebelum ni, kami pergi dgn anak-anak buah saya yg lain, kali ni, kami pergi berdua saje. naik MRT.  
itu yg nak share tu. hanya kami berdua tau. dari Melaka one day before and seharian di spital hi hi hi...
emak saya berkali-kali call saya on the day, tanya ok tak Izzat. ok tak saya... ha ha ha 😄
mana-mana frens yg pernah jumpa Izzat, anak bujang saya ni, dia memang tak dok diam.
selagi ada masa, selagi ada ruang, dia akan bergerak dgn aktif.
tu satu hal... hal yg kedua, Izzat kalau dgn saya, ibu nyer ni hah, dia memang tak behave. kurang dgr kata hu hu hu... anak manja ibu ler kata kan.
itu la yg merisaukan emak saya.
bukan risaukan keselamatan Izzat bila bersama saya tau. confirm Izzat akan selamat bila dgn saya. saya akan ketepikan perkara lain demi Izzat.
emak risaukan yg saya tak dpt nak handle Izzat, sehinggakan tak dpt berjumpa doktor 😂. atau saya yg pengsan!

😄😂

as early as 7.15 am saya dan Izzat da sampai ke stesen MRT BTHO.
waktu tu memang la ramai org dlm MRT from kajang. penuh 😅.
lama jugak la saya & Izzat berdiri, hingga Izzat sempat buat perangai... penat berdiri!
as usual lah, Malaysian memang jarang nak peka dgn persekitaran. even, ada jugak pregnant lady yg berdiri bersama kami.
hampir 3/5 perjalanan, baru kami dpt tempat duduk. baru la releks anak bujang ku itu hi hi 😄.

Pengalaman Dating Berdua Ke Hospital Sg. Buluh

sian la anak bujang saya ni. keseorangan. tiada teman bermain berborak dlm MRT.
diam aje dia 😀.
sebab kul 7.15 pagi da masuk MRT, sejuk! boleh tahan kuat air-cond MRT.
itu yg da prepare baju sejuk utk Izzat.

Pengalaman Dating Berdua Ke Hospital Sg. Buluh
Pengalaman Dating Berdua Ke Hospital Sg. Buluh


Pengalaman Dating Berdua Ke Hospital Sg. Buluh
Pengalaman Dating Berdua Ke Hospital Sg. Buluh
Pengalaman Dating Berdua Ke Hospital Sg. Buluh
Izzat menerokai MRT 👆👆👆.
3-4 stesen before sampai sg. buluh, MRT dah kosong.
rasa nyer less than 10 org tau masa tu 😏 ada la rasa takut dlm hati ni hu hu hu...
masa tu saya follow aje Izzat yg baru nak aktif dlm MRT. saya peratikan dari jauh 😃.

tadi dlm MRT, Izzat sempat la berjalan dlm MRT yg kosong tu. dari hujung ke hujung.
and ofcoz saya follow dia rapat di belakang tau. hadoi lah. serta-merta ibu mulakan workout 10,000 langkah sehari tau ha ha ha...
then, dari stesent MRT sg buluh nak ke hospital sg buluh, naik feeder bus.
and again, dlm bus pun, Izzat sgt excited!!! ke depan. ke belakang. ke depan. ke belakang.
Allahu Akbar. serasa saya nak ajer bertukar jadik serigala jadian tau.
merbahaya kan dlm feeder bus tu nak berjalan. hadoi lah Izzat... surely cctv MRT tu rakam kan kekalutan saya dlm bus tu dgn Izzat 😂.

Pengalaman Dating Berdua Ke Hospital Sg. Buluh
Pengalaman Dating Berdua Ke Hospital Sg. Buluh

Pengalaman Dating Berdua Ke Hospital Sg. Buluh
bila bab berjalan, dia yg ke depan dulu tau.
"Ibu ikut Ijat tau. Ijat bwk Ibu jumpat Doktor..."

adat lah kalau di hospital kerajaan.
dlm kad rawatan, tertulis jam 10 pagi.
kami daftar masa tu dlm jam 9:15 pagi...
korang tahu jam brape nombor giliran kami dipanggil? jam 12:15 tghari 😞😞.
begitu begini, ke farmasi amik ubat... kami keluar dari hospital dlm jam 1:30 ptg.
lunyai dah Izzat separuh hari di hospital.
kencing beberapa kali. berak 2 kali 😛. mana tak nyer korang oii, makan nasi lemak 3 pinggan tau!
pagi 1 pinggan. tghari tu 2 pinggan hu hu hu... ibu suapkan la. cepat skit!

Pengalaman Dating Berdua Ke Hospital Sg. Buluh

dlm lebih kurang jam 3 ptg baru la kami tiba balik di stesen MRT BTHO.
terus la tak lengah-lengah, pecut balik Melaka... Jumaat ptg kebiasaannya highway KL - Melaka jem!!!

Pengalaman Dating Berdua Ke Hospital Sg. Buluh
Izzat yg baik. Separuh hari bersabar di spital.
ibu belanja KFC. makan dlm kereta yg darling, sambil layan kartun Mr.Bean.

letihnya... Allah saje Maha Tahu 😞.
hospital sg buluh ni nak kena tukar sistem lah.
sgt la tak mesra pesakit!
sib baik la dtg sini sebab doktor pakarnya. if not, memang saya da minta tukar spital ajer.

serik???!
ye... sgt serik ke hospital sg buluh. sistem sgt teruk!!!
tapi tak pernah serik melayan Izzat. ini saje la masa yg kami dpt berdua... bonda bonding gitu.
kenangan manis seorang ibu kpd Izzat 😄. bila bercerita dgn mr.asben pengalaman kami dating ke spital tu, memang menjadi cerita yg happy.
ye... penat dan letih yg tak terkata tapi di akhirnya.... i was so happy!

if only sistem hospital tu lebih baik. tak perlu tunggu hingga 3 jam, should be no problem.

alhamdulillah, setelah 2 kali apoinment dgn doktor pakar di spital ni, consume ubat yg diberi, Izzat dah tak demam tinggi. tonsilnya sudah tidak membengkak sehingga demam tinggi. tak perlu bedah buang tonsil. satu lagi, Izzat ada problem alahan yg boleh buatkan hidung berdarah. utk 2 treatment ni lah, saya berkorban masa & tenaga utk refer doktor pakar di hospital sg buluh... doktor tu recommended by kakak saya. sgt berharap Izzat akan terus sihat 100%.

ok bye korang.
time to go to dapur 😅. sehingga la ada next entry, have a nice day.

Thursday, February 08, 2018

Doodle Art Kami Bersama

40 comments:
assalamualaikum. salam sejahtera korang...

saya dan Izzat tonight tido KL. berdua-duaan.
sebab esok ada apoinmen doktor pakar. moga semua baik-baik aje la esok pagi.
in shaa Allah 😊.

nak share kisah pendek mlm ni. serasa penting utk saya kongsi hasil doodle saya dan kak Nurin yg pertama.
al-kisah. ahad lepas. kak Nurin ada homework seni lukis. buat doodle.
hmmmm as usual...
as always, ibu lah yang sentiasa excited nak tolong kak Nurin present yang terbaik utk keje sekolah.

Doodle Art Kami Bersama
inilah hasil kami. simple. kerjasama ibu dan anak. saya puas hati dgn hasilnya 😍.

sebelum nak mendoodle ni, saya wajiblah refer internet dulu.
apa tu doodle?
camne nak buat doodle?

"Doodle adalah lukisan mudah yang boleh mempunyai makna representasi konkrit atau hanya terdiri daripada garisan rawak dan abstrak, secara amnya tanpa mengangkat peranti lukisan dari kertas, yang dalam hal ini biasanya disebut "scribble"."

sebelum ni, saya syok tgk doodle ni ialah hasil Mummy Julia.
hingga boleh buat bisnes tau. doodle dia memang hidup, cantik, teratur sgt 😍.
and... best sebenarnya buat doodle ni. free utk buat apa aje dlm erti kata yg kita nak.
konsep kita.
idea kita.
ilustrasi kita tersendiri.
meransang minda agar terus berfikir kreatif.
kak Nurin pun terus jadik minat. siap-siap bwk extra plate utk mendoodle kat asrama.

cuba la korang. best.
boleh jadik addicted! 😄

👋

Duduk Di Bawah Kerusi

16 comments:
assalamualaikum 😃

apa khabar kawan-kawan semua?
hari ni hari khamis. yes... sebab esok jumaat 😍  dpt jumpa kak Nurin. rinduuuu...
sehari ke sehari menghitung hari setiap minggu nak amik kak Nurin dari asrama.
weekend spend time dgn anak-anak complete set. ada jemputan kawin. in shaa Allah nak balik kampung.

minggu ni minggu sihat bagi saya.
start diet sihat. start senaman. genap dah 7 hari / seminggu saya mulakan diet sihat.
azam 2018 telah mula terlaksana 💪💪.

nak la citer pasal Izzat 😄
sedia maklum yg boy sorang ni most of the time keseorangan during weekdays.
kak Nurin = asrama.
kak Syuhada = sekolah and tuisyen.
maka, Izzat most of the time bermain dgn imaginasinya. and most of the time tu lah saya membiarkan dia menebalikkan segala apa yg ada kat rumah ni hi hi hi 😅.
permainan bersepah seluruh rumah. saya kemas. selang 5 minit, saya jumpa permainan tu di lantai semula. hmmmmm so, tuan nyer dah tido, baru la kemas ye.

kisah mlm tadi...

Duduk Di Bawah Kerusi

Duduk Di Bawah Kerusi

syok sgt tonton kartun, selesa la plak dia duduk di bawah kerusi tu 😄😆.
lama jugak, tak kurang 30 minit. ralit la tgk kartun...

Duduk Di Bawah Kerusi
eh, nampak plak ibu nak amik gambo... terus dia senyum simpul...

Izzat masih tak sihat la 😓. mlm tadi, semalaman dia terbatuk-batuk. mcm nak kena semput.
aduhai. semalaman jugak la saya tak lena tido. lebih kurang jam 3 pagi baru dpt lena.
risau betol la.
kebetulan esok pagi ada apoinmen dgn doktor pakar. merawat jugak la hati saya yg kerisauan.
sementara tu bagi jugak la ubat klinik yg dah ada.

now cuaca berangin dan panas. pun boleh buat anak-anak sakit.
tadika Izzat pun ramai anak-anak soleh / solehah yang tak sihat. alahai kesian...
so korang, kalau anak tak sihat, cecepat ekk gi klinik. cek pe patut.
cegah sebelum parah ye.
anak kita, harta kita. apa-apa masalah yg dah teruk nanti, aduhai, susah kita!

ok korang. have a nice Thursday.
moga pe yg dirancang hari ni, menjadi semuanya...
... bye!

Tuesday, February 06, 2018

JIBAM ::: Filem Yang Baik

46 comments:
assalamualaikum 😊
good morning.
morning la sgt ha ha ha da kul 11.11 dah jam desktop ni.

sape yg dah tgk Jibam?
best kan? baru teringat nak share pendapat saya tentang filem ni.
filem ni di panggung tak brape dpt sambutan. kutipan dikatakan hanya RM241,000.
ada saya baca komen-komen pengkritik filem yg negatif. tapi tu la, saya suka filem ni 😍.
utk tahu best ke tak, sape yg lom tonton, boleh la langgan di AstroFirst. dah kuar dah...

JIBAM ::: Naskhah Klasik Yang Indah
lakonan oleh Buntat plak, i like 👍.

dah diketahui umum, filem ni dihasilkan daripada novel Jibam oleh Ujang.
novel tu adalah di era 90-an. frankly speaking, saya tidak membaca novel Jibam. 
tapi saya tahu, daripada kawan-kawan, kisah Jibam ni 😉.
meskipun pengkritik filem mempunyai pandangan bahawa filem ni mcm kucar-kacir, but still enjoy menonton.
saya gelak. ada unsur-unsur kelakar kat byk babak. menyentuh hati 😄.
air mata saya bergenang juga di babak-babak tertentu.
barisan pelakon pun semua berjaya membawa watak dgn berkesan. kecuali Mia Ahmad, watak dia mcm tempelan saje. takde impak.
paling saya suka, watak Kazar. as always, saya memang suka kalau Kazar berlakon 👍.

Suman, ayah Jibam ada kelebihan mengubatkan org. tapi, difitnah org kononnya Suman ni ubat org guna jembalang. Suman merajuk hati, berpindah keluar dari kampung masuk ke hutan. tinggal dan teroka hutan tersebut hingga jadi sebuah kampung.
Suman dibunuh oleh Ngah Sudin, time sama-sama cari buluh ke hape ke dlm hutan. kenapa Ngah Sudin bunuh Suman, ia tak diterangkan dgn jelas dlm filem. sampai akhir filem pun, takde sape tahu siapa yg bunuh Suman. ada la skit babak tu, org kampung tuduh Usin Singai. sebab Usin Singai lari keluar dari kampung.
nak dijadikan cerita, dari awal filem, Ngah Sudin ni sgt tak suka dengan Jibam. dipukul nya... diterajang nya... ditumbuk nya Jibam tanpa belas kasihan. tapi tu la, Jibam masih lagi pergi ke Ngah Sudin. dia kan lembam, hati bersih, mana la ada perasaan dendam.
babak Jibam cuba nak ubatkan Tipah tu kelakar 😆😆😆.
kisah pisau lipat warna merah Suman, yg ada di tgn Jibam... bab ni pun tak brape jelas dilakonkan.
tiba-tiba hilang, dijumpai bersama rangka mayat Suman.
tapi yg dikatakan oleh Jibam, "pisau tu ayah yg bagi aku...". so kat sini kita kena faham-faham sendiri la ye. Jibam kan anak istimewa...

memang agak bercelaru plot filem ni, namun, kena la kita tgk elemen-elemen yg nak diketengahkan. lain pengarah filem, lain cara arahannya. adaptasi novel plak tu, maka, keaslian nak kena jaga.
overall, a nice story. saya tonton dgn kak Nurin dan Syuhada. diorang pun suka.
letih la saya lepas tu jadi tukang cerita balik babak-babak yg tak jelas pada diorang. tak kisah ler tu 😅.

saya suka filem ni. indah. latar belakang filem ni memang suasana kampung yg pendalaman.
serasa saya, pengarah memang nak pamerkan suasana tahun sekitar 90-an kot. menepati novel.
moga pasni, pengarah Che Mie dpt la amik pengajaran di atas kritikan negatif.
sesungguhnya kritikan itu membina sesuatu  / seseorang menjadi lebih baik...

sekian la review simple dari saya yg bukan pengkritik filem 😄😄.

Monday, February 05, 2018

Izzat Nak Adik ?

24 comments:
assalamualaikum...

salam sejahtera semuanya ye. pagi isnin nan indah.
pagi ni mak abah ada rumah. dari ptg jumaat. alhamdulillah... happy having them here 💜💛💚💙. esok mak abah nak balik kampung dah.
org tua dgn kampung, mana boleh dipisahkan... kan?

pagi ni, nak share kisah Izzat skit.
now Izzat dah lancar bercakap. sebutannya 80% da betul.
leaving behind 20% utk hiburkan hati ibu ayah, bila dia berckp, kami masih terasa kami masih punyai anak kecil 😄😄😄.
sharing status fb saya dated 26.1.2018 lepas 👇.

Izzat Nak Adik ?
kisah yg penuh 👇👇

Di dalam kereta, tengahari Jumaat, hujan lebat, on the way balik rumah dari Jusco.
Izzat : Ibu, cemane Ijat nak dapat adik?
Ibu : Adik? Maksud Ijat?
Izzat : Alaaaaa Ibu ni. Macam kawan Ijat kat sekolah, dia ada adik 2 la, 3 la. Baaaaanyak adik dia. Tapi Ijat takde. Cemane Ibu?
Ibu : oooooh. Sebabnya, Ijat ada kakak-kakak. Kawan Ijat tu ada kakak banyak tak?
(macam tak menjawab soalan, kan 😂)
Izzat : Ntahlah Bu. Ijat tak tanya pon. Tapi kawan Ijat ada adik banyak. Best Ibu. Nape Ijat takde 1 pon? Cemane Ijat nak dapat adik?
(memek muka Izzat memang serious sedih dan inginkan jawapan)
Ibu : Ijat sabar ye. Ijat kan anak baby Ibu. Kalau Ijat ada adik, cemane Ijat nak manja dgn Bu? Cemane Ijat nak Bu bobok? Sabar ye.
...memang Ibu tak menjawab soalan! Sebab Ibu was very the blurrrrr 😂soalan2 Ijat memang tak dijangka! Ibu terus tukar topik cecepat sebelum soalan KBAT ijat yg seterusnya. Sib baik ada lollipop penyelamat...

agak terpaku dgn soalan pertama Izzat tu. sebab dah boleh agak ke arah yg mana 😅.
tak disangka plak Izzat yg manja berbakul-bakul tu boleh bertanya soalan itu.
serasa saya, dia kebosanan kot di rumah... kak Nurin da ke asrama. kak Syuhada busy dgn sekolah, tuisyen dan belajar dlm bilik.
melihat kawan-kawan dia kat tadika, dijemput ibu ayah balik berdua, bertiga...
tapi dia sorang-sorang... mungkin membuatkan Izzat terasa.
agaknya lah kan... tak tau yg sebenarnya.

2-3 hari selepas tu. kisah 'Nak Adik' ni timbul lagi tau. time tu dia tgh tonton kartun apa ntah.

Izzat : Ibu.... Ibu... Izzat nak jadi burung. Boleh terbang ke langit...
Ibu : Iye ke. Abis tu ibu takde Izzat. Ibu nak bobok sape pulak?
Izzat : Ibu boboklah adik. Izzat ni abang. Izzat nak terbang ke langit...
Ibu : Eh, mana boleh. Mana ibu nak dpt adik?
Izzat : Tu... Tu dlm perut ibu tu... (jari Izzat tuding ke perut saya 😃)

Allahu Akbar. cerdiknya la Muhammad Izzat.
tapi tu la... 👀 adik? adik oh adik? 😅

apa yg saya nak share kat sini bukanlah isu samada saya nak pregnant ke, saya sudah pregnant ke....
just nak share betapa jauh dan dalamnya pemikiran anak-anak kita.
bila mana waktu tu berubah... dia tinggal sorang-sorang, melihat keliling... mulalah fikiran dia memikirkan sesuatu utk mengisi kekosongan tu.
sesungguhnya persekitaran mematangkan dia. antara kita sedar atau tak aje.
apa yg kita boleh buat, bukanlah terus bagi apa yg dia nak tu 😌 hi hi hi hi... tapi isi masa-masa dia yg 'kosong'.
luang masa bersama dia.
borak dgn dia. ikut je la topik-topik yg dia nak borak. jin bertendang ke, ultraman bergaduh ke, raksasa hijau biru merah ke...

one of those, ptg jumaat yg sama tu (26.1.2018), saya ajak Izzat berjalan kaki ke pasar malam.
ni aktiviti yg belum pernah kami buat tau. 👇👇👇👇👇

Izzat Nak Adik ?
Izzat Nak Adik ?

sambil kami berjalan, kami borak. pasal burung, pasal parit, pasal lalang, pasal rumput.
kenapa rumah yg tu kecik. 
kenapa rumah tu warna kuning.
kenapa ... kenapa ... kenapa ...
dalam hati saya, terdetik, "alahai, besar dah baby aku. da jadik teman ke pasar malam. borak-borak mcm kawan." sayu hati 😣.

hidup ni ada byk fasa.
saya dah tiba di satu fasa yg kena treat anak-anak mcm kawan-kawan.
lebih masa utk mereka. lebih masa utk diri saya sendiri. lebih masa utk bersama suami.
sebab dlm hidup saya yg serba sibuk dgn hal-hal ntah hape-hape, memang byk yg terlepas along the way.
tapi takde la saya rasa terkilan. sebab saya rasa apa yg dah berlalu tu adalah yg terbaik.
tak semua kot perkara kita boleh buat sempurna 100%. mesti la ada yg gitu-gitu aje.
tapi... hari ni lom abis... esok, in shaa Allah ada utk kita repair pe yg patut.

Izzat oh Izzat. Bu tak boleh bagi Izzat adik. Tapi Bu kasik Izzat 💗💗💗💗💗💗.
hi hi hi hi 😏...

bye korang. tu jer la yg terasa nak tempek kat blog pagi ni.
nak bwk mak ke farmasi jap. 

Sunday, February 04, 2018

Racun Organik Buatan Sendiri ::: Hapuskan Lalang Dengan Cepat

56 comments:
assalamualaikum...

tghari Ahad ni saya nak share berita gembira buat semua yg ada masalah dgn lalang.
laman kecil ke, laman besar ke, masalah lalang ni memang buat owner stress. termasuklah saya 😒.
tapi nak la rumah yg ada laman plak...
rumah pertama saya langsung takde kawasan berumput! simen semuanya.
tapi rumah kedua ni, saya pilih yg berlaman utk masa depan, nak ada kawasan utk famili bersantai ptg. nak berkebun skit-skit 😄.
tapi tu la, as at now belum lagi kami tinggal rumah ni permanently. sesekali kami dtg utk tujuan pembersihan.
and thn ni lah, in shaa Allah, kalau ada peluang dan ruang, kami akan stay sini sekejap-sekejap.
tak jauh pun. jarak antara rumah ke rumah hanya lebih kurang 17km 😄.
tak berpindah sepenuhnya kerana consider persekolahan Nurin & Syuhada.
bermula tahun 2016, Nurin UPKK, then 2017 Nurin UPSR. Now, turn Syuhada pula 2018 UPKK dan next year UPSR.
sekolah pagi dan petang semua berdekatan sini dan mudah dari segi kesesuaian logistik.
itu saje. malas nak urus diorang tukar sekolah.

Racun Organik Buatan Sendiri ::: Hapuskan Lalang Dengan Cepat
ini la dia yg saya bwk utk jadikan proses meracun lalang saya berjaya.
tips ni saya peroleh dari artikel ini. saya rasa ia mudah utk saya sendiri kendalikan.
mr.asben ada tugas lain yg lebih berat!


nak la dijadikan cerita, pada 13.12.2017 lepas, buat kesekian kalinya saya upah org utk bersihkan laman. upah RM100. seperti biasa memang bersih 👇👇👇. memang salah satu rutin saya dlm 2-3 bulan skali, upah org bersihkan laman.

Racun Organik Buatan Sendiri ::: Hapuskan Lalang Dengan Cepat
pandangan dari hadapan

Racun Organik Buatan Sendiri ::: Hapuskan Lalang Dengan Cepat
pandangan dari belakang

always puas hati la after dibersihkan. tapi tu la, tak sampai 2 bulan, lalang kembali subur.
begitulah utk tempoh 2-3 tahun lepas 😕. sehinggakan mr.asben nak beli mesin rumput sendiri. 
to save cost nak upah org utk bersihkan laman. tapi saya kurang setuju utk beli mesin rumput.
itu yg buat saya minta bantuan en.google, camne nak hapuskan lalang cara sihat, tanpa racun kimia.

maka, bermulalah misi kami laki bini jadi tukang bersih rumah dari rabu - jumaat baru lepas ni.
tq my dear mr.asben sebab cuti 3 hari utk tujuan ni. 
kami dah agak lama jugak tak ke rumah kedua ni. memang perlu bersihkan la... termasuk lah lalang di laman yg dah pun sampai ke paras lutut.

Racun Organik Buatan Sendiri ::: Hapuskan Lalang Dengan Cepat
ini lah dia yg subur dari 14.12.2017 - 31.1.2018.
ni hanya area belakang je saya tunjuk contoh bergambar 😑. lom tgk separuh laman lagi area depan.

tanpa berlengah lagi, mr.asben dgn peralatannya utk urusan pembersihan dlm rumah, saya pulak dgn cuka & sunlight, dicampurkan menjadi racun lalang, bekerja di luar rumah.
jam 11 pagi gitusaya mula spray racun organik ni, saya cuba campurkan sebotol cuka (850ml) dan beberapa titik sunlight.

sumber dari artikel ni, menyatakan bahawa :
"... cuka masakan mengandungi asid asetik dan asid ni sgt lah tidak ngan dgn tumbuhan. sabun sunlight pula bertindak sebagai ejen pelekit yg memastikan cuka yg disembur melekat elok pada tumbuhan..."

Racun Organik Buatan Sendiri ::: Hapuskan Lalang Dengan Cepat
ni la hasilnya selepas 1 jam saya semburkan racun organik buatan saya tu.
memang kelihatan lalang yg kecik-kecik terus kering!
lalang yg besar, kering di bahagian bawahnya...

Racun Organik Buatan Sendiri ::: Hapuskan Lalang Dengan Cepat
inilah pula hasilnya pada jam 9 pagi esoknya, khamis 😃😃😃.
lalang kecik lalang besar semua mati.

tanpa berlengah lagi, saya memulakan operasi meracun kesemua bahagian di laman saya tu.
dgn hasrat, esok (jumaat) saya dapat clearkan laman ni. in shaa Allah.
saya gunakan :

  1. tak sampai 1/3 botol sabun sunlight
  2. 8.3 liter cuka masakan 😄 (RM30)

Racun Organik Buatan Sendiri ::: Hapuskan Lalang Dengan Cepat
pagi jumaat jam 9 pagi 😊 senyum sampai ke telinga saya tau...

Racun Organik Buatan Sendiri ::: Hapuskan Lalang Dengan Cepat
menjelang jam 11:30 pagi, selamat dah 'menuai' lalang seluruh laman depan ke belakang 😅
bertuah la saya sebab jumaat tu cuaca tidak panas terik, nyaman, angin sepoi-sepoi bahasa...

seluruh laman tu, saya kerjakan sorang diri. membawa maksud, tak la kerja berat sgt.
boleh la. berkebun = senaman semulajadi. 
kiranya benarlah seperti yg dicadangkan, racun organik ni memang mujarab. 24 jam akar lalang tu kering / mati. mudah utk saya cabut aje. tak sgt menggunakan tenaga 👍👍👍.
selepas ni, memang standby aje la cuka kat umah... save la dari nak upah org lagi dan lagi...

alhamdulillah.
maka, sebab tu la saya share tghari Ahad ni. 
moga beri manfaat pada yg mungkin mencari penyelesaian kpd lalang yg subur di laman hi hi hi...
saya da cuba and ternyata berkesan 👌.

ok... bye for today.
kalau-kalau la ada tips yg lebih mudah utk hapuskan lalang, share ekk kat ruang komen. 
saya alu-alukan 😍.

Saturday, February 03, 2018

Segmen Blogwalking by Miss Kepeng

11 comments:
assalamualaikum...
mari memeriahkan segmen by miss Kepeng 👌

👇👇👇 anda di tag :

jom join korang, meskipun tak di tag 💜💙💚💛.

Imam Kena Gelak Baca Doa Lepas Solat ?

36 comments:
assalamualaikum...

saya suka nak share post Giler Kentang ni.
menarik perhatian saya. 
byk kali terjadi kat saya bila mana anak-anak, termasuklah kak Nurin dan Syuhada dedolu masa kecik-kecik, suruh baca doa, diorang akan baca doa makan.
bila baca sharing 👇👇👇, saya sedar bahawa "saya jahil".

Imam Kena Gelak Baca Doa Lepas Solat ?
gambar hiasan

Imam Kena Gelak Baca Doa Lepas Solat ?
Imam Kena Gelak Baca Doa Lepas Solat ?
Imam Kena Gelak Baca Doa Lepas Solat ?
Imam Kena Gelak Baca Doa Lepas Solat ?

yes. memang kelakar bila terdengar doa makan ni dibacakan lepas solat.
kelakar sebab kita takde ilmu.
maka sebaiknya la ilmu ni kita sebar-sebarkan. bak kata friends fb saya, apply doa ni bila nak cari parking kat mall 😄. kreatif ekk minah-minah kaki shopping ni ha ha ha...
tapi tu la, sgt betul kerana dpt parking kat mall time tghari jumaat, sememangnya rezeki!

sesungguhnya ilmu ni luas. tak bertanya, tak membaca, tak mendalami ilmu = rugi.
perkara doa makan ni nampak sgt kecik. tapi hikmahnya amat besar bila kita tahu disebaliknya.

moga beri manfaat 😍