Tuesday, November 20, 2018

Review Movie | Bisik Pada Langit : Bikin Air Mata Tak Henti Mengalir

17 comments:
assalamualaikum 😊
salam dihulur di hari selasa nan indah, time publish entry ni jam 2.45 ptg.
baru je tiba di rumah dari majlis konvo PASTI Izzat. jeling-jeling ada satu entri di draft folder yg layak di publish hi hi hi hi...
1-2 minggu ni, Melaka sepanjang hari cerah dan panas terik, alhamdulillah.
so, it is recommended la utk sesiapa yg nak bercuti di hujung minggu di Melaka ye.
so far, minggu lepas, cuaca amat baik. minggu ni, in shaa Allah...

movie Bisik Pada Langit ni saya tgk 3 kali, tau!
and ketiga-tiga kali tu la, separuh dari time tonton movie ni, hidung saya tersumbat!!!
selsema tetiba. ari mata tak henti bergenang dan mengalir ...
aduhai. bagi saya movie ni sgt sayu, sedih, hiba...
tatkala si ayah meratapi kepergian anak perempuan tunggalnya selama-lamanya.
di saat si ayah membelakangkan anak-anak lelaki yg menjadi tunggak utama kehidupannya.
hati ibu yg tabah dan cekal melayani suami dan anak-anak.
betapa tabahnya si ayah dan ibu di akhirnya menerima yg anak perempuan tunggal mereka telah tiada.

Review Movie | Bisik Pada Langit : Bikin Air Mata Tak Henti Mengalir
sayang ayah, mengikut kata...
sayang ibu, membawa ke syurga.
kata-kata ni memang pernah saya dgr dulu kala.
ibu ni lemah lembut penuh dgn kasih sayang.
ayah biasanya digambarkan dgn kegarangan, ketegasan dan bengis.
itu mungkin kot terkeluar la kata-kata gitu, "sape yg ikut ckp ayah, dia la yg paling ayah syg".

dlm movie ni kebetulan, anak perempuan sorang.
pandai plak tu. manja... peneman si ayah ke sana ke mari. pengarang jantung ayah.
maka, semua dilebihkan kpd anak perempuan nan sorang ni.
si abang... si adik lelaki... diketepikan. dibeza-bezakan.
si abang, dlm movie ni sgt la bagus. mengikut aje rentak si ayah.
tapi si adik lelaki, memberontak!!! dek iri hati dgn si kakak kah? saya rasa tidak gitu.
dia hanya memberontak kerana ayah tidak mempedulikannya. asyik la dgn si kakak.

Review Movie | Bisik Pada Langit : Bikin Air Mata Tak Henti Mengalir

Review Movie | Bisik Pada Langit : Bikin Air Mata Tak Henti Mengalir

sedih tonton babak si abang dan si ayah sewaktu ke pejabat kerajaan bagi memohon bantuan percepatkan proses penghantaran jenazah anaknya dari Australia.
time ni la byk nyer saya mengalirkan air mata hingga hidung tersumbat.
melihat watak ayah yg dilakonkan oleh Jalil Hamid, mengingatkan saya pada Abah.
gitulah Abah saya. degil. kata dia aje nak diikutkan. dia aje yg betul.
raut wajah Jalil Hamid pun mengingatkan saya pada Abah yg jauh di KL nun... rinduuuuu bertamu!!!

wajib tonton movie ni 👍.
bukan hanya satu perasaan yg bakal hadir dlm hati dan sanubari kita time menontonnya.
kasih sayang...
rinduuuuu dendam!
marah.
geram!
kecewa.
rendah diri....
jalan ceritanya simple dan mudah difahami semua lapisan umur.
movie utk tontonan seisi keluarga. pelbagai bangsa. semua agama pun boleh tonton.
kasih syg ibu bapa utk anak sememangnya tiada tandingan.
sayang... tapi sometimes cara ditunjukkan dan diluahkan tu berbeza antara anak-anak, kan...
oleh sebab saya memang sedih giler tgk movie ni, saya bagi markah 10/10 😏.

😊

Friday, November 16, 2018

Bila Makanan Mahal Tak Cukup Sifat...

19 comments:
assalamualaikum korang.
salam sejahtera...
apa khabar ari ni? moga semua sihat sejahtera la hendaknya...
dah pun di akhir minggu. alhamdulillah...
hari ni hah baru sempat nak update blog hi hi hi hi...
hampir seminggu... or 2 minggu ekk tak update?! 

selepas je cuti panjang deepavali ari tu, saya demam hu hu hu...
tak ke mana-mana pun. hanya gi rumah baru dan berkemas, menebas rumput dan lalang di laman.
hmmmm tu penyebab nyer kot, kan?
4-5 hari jugak la diri ni tak berfungsi. kebetulan, kak Nurin pun sama-sama tak sihat weekend yg berikutnya tu.
hadoi lah... anak-beranak berjemaah menelan ubat...

then, baik je demam, terus prepare utk presentation assignment pagi semlm.
alhamdulillah. sukses. dpt la present dgn tenang dan penuh persediaan.
dpt lecturer level professor, korang tau lah betapa tingginya expectation diorang.
settle je presentation, hadap plak soalan-soalan lecturer yg amatlah tidak dijangka.
sesungguhnya, ilmu Prof amat luas dan pengalamannya dlm bidang dia amatlah byk.
side mana pun, kita tahu ke kita tak tahu ke, semua dlm genggaman dia...

pagi ni, lepas subuh, terus ngadap laptop, proceed draft writings plak.
hu hu hu hu bahan berlambak. cuma tak tau yg mana sesuai, yg mana patut.
nak construct ayat sendiri. mencari kes-kes mahkamah yg relevan utk support findings...
ni hah baru ada masa santai nak update blog kecik ni... rindu!!!
then ptg ni in shaa Allah, tiada aral, mungkin dpt lah blogwalking sejauh termampu 😃.
nak selit la satu citer dlm entry tghari ni... entry sentap...

throwback kisah 1 tghari 2-3 minggu lepas.
nak beli brg, gi la satu mall dedekat rumah ni...
lunch dgn Syuhada berdua di food court. Syuhada nak makan nasi paprik...
Bila Makanan Mahal Tak Cukup Sifat...

aduhai.
sedih la tgk nasi paprik berharga RM6.50 👆 kat food court ni 😒.
beberapa ketul ayam, bawang, beberapa batang kacang panjang & carrot. Allahu Akbar!
tadi cuba nak positif. bisik dlm hati sendiri, "ajak syuhada makan kat food court la. ok kot food court sekarang".
hmmmmm walaupun bertukar penjual / tenant di food court tu, hiasan di food court semakin cantik warna-warni... makanan yg semakin mahal tu camtu jugak teruknya.

sayu plak tgk Syuhada yg tgh menyuap nasi paprik ala kadar tu. "aduhai anak. nak aje ibu tinggalkan makanan ni and ajak awak makan kat old town white coffee. mahal la skit, kena tambah 3-4 hinggit, tapi sedap dan cukup sifat hidangannya...".

"sedap ke, dik?".
"boleh la, bu. kuah cair skit...".
tau dah jawapan dia. takkan dia jawab tak sedap punyer lah.
terkenang nasi paprik di food court Giant Bachang. RM4.50 sehinggalah tutup ari tu.
dgn ayam, ada udang skit. sayur nyer plak ada carrot, kacang panjang, bunga kubis. cili padi 2-3 btg. cili merah hiris jadik hiasan.
kuah pekat. sedap!
Giant Bachang dah tutup. so, slowly lah semua tenant bangunan tu, tutup.
termasuklah food court nyer tu. aduhai... dulu kami kerap ke sana khas utk makan situ.
bukan nasi paprik jer, yg lain pun sedap dan murah. ok la kan kalau sepinggan RM4.50.
sepinggan cukup sifat plak tu...
mana la akak tu niaga skang ni. 
bila makanan mahal tak cukup sifat, saya yg tukang byr ni terasa geram.
tapi, tetap anak-anak saya tak pernah komplen. diorang telan jugak dgn penuh rasa berahi 😄.
dpt makan luar pun dah cukup best utk diorang...

bukan saya sorang saje, rasanya semua ibu yg membaca ni prefer masak sendiri, kan.
bahannya byk. anak-anak boleh berulang makan. anak-anak puas makan!
rasanya pun sedap lah kan, cukup rasa.
tapi tu la... kekadang tu kita-kita ni tak sempat dek urusan-urusan harian. termakan di luar.
hadap plak makanan tak cukup sihat gini, haru!!!

ok ok ok 👌 da luahkan perasaan dlm bentuk perkataan, dah legaaa...
hi hi hi bukanlah nak membawang, tapi tu la, luahan perasaan jer skit skit kan 😂hi hi hi...

Thursday, November 15, 2018

Entry Melakat Hingga 15 November 2018 | Untuk Follower Baru AdianiezDotCom

23 comments:
kepada Follower baru... 
bermula dari follower bernombor 1081 😌 .

once done follow saya, sudikanlah diri komen bersama details no follower & link blog korang ye. 2 org yg bertuah, akan dapat hadiah istimewa. hanya ruang utk meluaskan jajahan persahabatan maya saya.

Friday, November 02, 2018

Siasatan Mana Gigi Izzat?

18 comments:
assalamualaikum 😌

minggu lepas Izzat kehilangan 2 btg gigi bawah.
3-5 hari sebelum tu, heboh dia dgn gigi-giginya yg dah goyang.
😄 happy semcm bila gigi-gigi goyang gamak nyer hi hi hi hi...

Siasatan Mana Gigi Izzat?
gigi atas Izzat yg missing tu, da gugur lama dah. terjatuh!
until now tak tumbuh lagi gigi baru. masih berdoa agar tumbuh gigi baru.
tak le rongak selamanya hu hu hu hu...

maka, nak la citer pasal gigi-gigi bawah dia yg gugur tu.
yg pertama, gugur tgh mlm. bangun je pagi tu, nak mandi gi skola, sedang elok aje gigi nyer takde!

ibu : eh, mana gigi Ijat?
Izzat : takde dah.
ibu : bila gigi Ijat tercabut? mana gigi Ijat?
Izzat : Ijat bangun. Ijat kencing. gigi da masuk lubang (lubang jamban maksud nyer)...
ibu : iye ke, Jat? nape tak bagi ibu gigi Ijat?
Izzat : ibu nak buat apa gigi Ijat?
ibu : saje je ibu nak tgk dan simpan gigi Ijat.
Izzat : kenapa ibu nak simpan gigi Ijat? (hadoi lah Ijat! byk plak pertanyaan nyer...)
ibu : ibu nak la tgk gigi tu. rosak ke tidak. comel ke tidak.

sebenarnya saya just nak confirm, nak siasat, adakah betul gigi tu tercabut keluar atau dia tertelan ke gigi tu 😅😅.
but, knowing Izzat, dia takkan cerita abis-abis. tak tahu sebenarnya di manakah lokasi gigi itu.

gigi yg kedua tercabut time Izzat di tadika.
itu pun dia tak cerita how it happened. aduhai Izzat.
dia sejenis yg tak suka bercerita if ianya tak penting bagi dia.
kalau bercerita pasal doraemon, ejen ali, upin & ipin, pink panther... tu dia minat. brot bret brot bret dia bercerita 😄.

now pun ada 1-2 gigi yg dah goyang.
besar dah Izzat. gigi pun dah nak bertukar gigi kekal. aduhai baby ibu...

hari ni Izzat start tuisyen membaca Bahasa Melayu & English.
setiap Jumaat. 3 jam.
usaha saya utk Izzat ke arah darjah 1 bulan Januari nanti.
jgn kecam saya sebab anta Izzat tuisyen!!! 😃😅 ada sebabnya. ada alasannya.
kemudian-kemudian saya kongsi cerita.

😉