Thursday, January 31, 2019

Pesanan Imam Al-Ghazali | Pegangan Hidup Yang Penting

8 comments:
assalamualaikum 😊
salam pagi Khamis.
jom mulakan hari dgn penuh semangat.
saya nak kongsi 👇👇👇. copy dari entri lama saya bertarikh 15.5.2009.
#10yearsChallenge.

❤❤❤            ❤❤❤

👉  Imam Ghazali =  APAKAH YANG PALING DEKAT DGN KITA DI DUNIA INI?
Murid 1 : Orang tua.
Murid 2 : Guru.
Murid 3 : Teman.
Murid 4 : Kaum Kerabat.
Imam Ghazali = "Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita adalah MATI. Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati (Surah Al-Imran : 185)".

👉  Imam Ghazali =  APAKAH YANG PALING JAUH DARI KITA DI DUNIA INI?
Murid 1 : Negeri Cina.
Murid 2 : Bulan.
Murid 3 : Matahari.
Murid 4 : Bintang-bintang.
Imam Ghazali = "Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran agama".

👉  Imam Ghazali =  APAKAH YANG PALING BESAR DI DUNIA INI?
Murid 1 : Gunung.
Murid 2 : Matahari.
Murid 3 : Bumi.
Imam Ghazali = "Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al-A'raf : 179). Maka, kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka".

👉  Imam Ghazali =  APAKAH YANG PALING BERAT DI DUNIA INI?
Murid 1 : Baja.
Murid 2 : Besi.
Murid 3 : Gajah
Imam Ghazali = "Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Ahzab : 72). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah swt meminta mereka menjadi khalifah (pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-berebut menyanggupi permintaan Allah swt sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah".

👉  Imam Ghazali =  APAKAH YANG PALING RINGAN DI DUNIA INI?
Murid 1 : Kapas.
Murid 2 : Angin.
Murid 3 : Debu.
Murid 4 : Daun-daun.
Imam Ghazali = "Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling ringan sekali di dunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat".

👉  Imam Ghazali =  APAKAH YANG PALING DEKAT TAJAM SEKALI DI DUNIA INI?
Murid-murid dengan serentak menjawab : Pedang.
Imam Ghazali = "Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling tajam sekali di dunia ini adalah LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri".

❤       ❤   ❤❤❤❤❤   ❤❤❤          ❤❤❤   ❤❤❤❤❤   ❤       ❤

kurang dari 3 bulan dari sekarang, Ramadhan bakal tiba.
bakal bermula bulan-bulan terbaik dlm kalendar Islam.
dan gitu juga, bakal bermula waktu-waktu yg baik kiranya kita ni nak memperbaiki diri luar & dalam, kan.
aduhai. sgt laju masa berlalu, kan 😌 terasa tak cukup!
dah nak puasa hu hu hu hu... berbaki lagi puasa tak berganti ni!
😅😅😅

Wednesday, January 30, 2019

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !

36 comments:
assalamualaikum 😌
excited nak share.
semlm, tghari... dating dgn my mr.asben ❤❤❤. alhamdulillah.
kebetulan, anak-anak balik skola lewat ptg, the only tghari yg kami boleh makan berdua.

diketahui bhw bandar Melaka terkenal dgn lampu isyarat yg byk dan bernombor.
hadoilah... perjalanan yg sebenarnya dekat, tapi dek lampu isyarat yg byk dan lama, perjalanan tu jadi double triple lama tau.
maka, kami berdua merempit aje.
lunch break mr.asben pun bukannya lama. naik motor akan jimat byk masa 😉.
kami ke Cendol Kampung Hulu nun di tgh bandar bersejarah Melaka. lepak berdua tepi sungai...

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
 inilah dia yg nak sgt kami rasa.
viral seketika di timeline fb saya utk 3-4 bulan yg lepas.
ramai kawan-kawan da try.

sebelum ni, pernah dah jejak sini dgn anak-anak. entri lama ni, kalau korang masih ingat 😅. gi weekend, jgn haraplah nak mudah di Melaka ni.
ramai dah kerumun meskipun kedai makan ni baru dibuka. tak kurang dari 10 org yg dah beratur time tu. meja pun semuanya fully reserved.
hmmmm kami tak la menunggu.
bertekad utk merasa, best ke tak, itu yg mr.asben ajak gi berdua semlm. kita try test dulu.

alhamdulillah, kami tiba dlm jam 1 ptg gitu, keadaan kedai makan ni santai.
byk tempat kosong.
yg penting, tak perlu makan dgn cepat dek kerana ramai org lain nak menunggu tempat makan, kan.
boleh releks borak-borak 😌😌😌.

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
Masjid Kampung Hulu
nak pekena cendol Kampung Hulu, wajib lalu depan masjid ni.

suka saya nak perkenalkan landmark utama tempat ni 👆👆👆. dikatakan antara masjid tertua di Malaysia.
kiranya korang sampai sini, luangkan skit masa utk tunaikan solat di Masjid Kampung Hulu ye. bagi yg dtg dari jarak melebihi 90 km, silalah solat jama' qasar di sini ye. or at least ziarah dan solat tahyatul masjid.
tak jauh la dari Cendol Kampung Hulu, lebih kurang 70 meter, tak sampai 5 minit jalan kaki pun.
rekaan masjid ni memang rekaan tradisi di Melaka.
bumbungnya berlapis gitu kan, mcm bentuk ala-ala limas.
masjid ni termasuk dlm kategori masjid yg mempunyai binaan yg unik, bolehlah google program Atlas Masjid Nusantara, Astro Oasis. bangga saya menonton program ni.

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
lama jugak nak selfie depan ni. tudung tak brape nak membantu!
angin bertiup kencang, tudung asyik la melepek awning nyer 😄😄😄.
bertabahlah my ❤❤❤ mr.asben menunggu bini nyer selfie hi hi hi hi...

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
memang di tgh bandar Melaka.
salah satu tumpuan di sepanjang Sungai Melaka.


Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
 Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
harga setanding dgn restoran berhawa dingin uolls.
tapi, bumbung pakai khemah & payung jer hi hi hi hi...

cendol tu is menu utama. wajiblah order sorang satu.
harga bermula dari RM5 hingga ke RM15 (cendol durian). aneka buah-buahan tempatan sebagai toppings nyer. silalah pilih sesedap rasa ye.
utk makanan, ada byk pilihan. boleh refer menu 👆👆👆, ada sate, roti john, kebab, aneka makanan goreng-goreng, western food dan set nasi & asam pedas.
tak nak cendol, air dlm menu pun nampak sgt sedap dan hipster sgt 😍. byk pilihan, no worries.

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
"Cafe by the river..."

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
cendol kena order di kaunter, byr dan ambil 👌.

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
tghari... wajiblah makan nasi, tekak melayu sgt 😄.
laki bini order set nasi & asam pedas.

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
melaka sgt 😆 asam pedas tetel.

 Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
sini ada juga dijual Kuih Keria Antarabangsa - authorised seller gitu katanyerrrr...
harga agak mengejutkan saya - RM10 utk 10 keping. siap-siap pek dah.
hadoi! keria sekeping singgit ker? 😅😅😅 kesian lah para pelancong yg nak merasa.

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
rupa mcm tak brape sama dgn kuih Keria Antarabangsa di Klebang.
saiz pun mcm kecik skit... hu hu hu hu hu... rasa? ok ok la. pernah rasa keria antarabangsa yg lebih sedap.
wajiblah nanti saya gi Klebang buat pemerhatian lanjut 😆.
i is against isu harga makin naik, tapi saiz makin mengecil 👊 😡.

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
"alahai, kacau betul lah plastik keria tu!"

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
hah... baru la ok gambar ❤❤❤.

kesimpulannya, no regrets dtg sini. cendol sedap tak? begini 👍👍👍.
gula melaka yg pekat dan manis. ais yg halus bak salju. sampai ke lidah terus cair je.
cendol, kacang dan ais krim vanilla buat ia complete. nyaman sgt bila makan di kala matahari on the way mencanak ke atas kepala kita.

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !

then, digaul bersama durian / mangga, 💥💥💥 meletops 💥💥💥 rasa sedap dlm mulut membawa ke tekak.
alhamdulillah...
"apa la org Bkt Katil ni. gi makan-makan viral, order plak set nasi & asam pedas.
order la makanan yg lain." 
😆😅😅 ha ha ha ha...
da kata tadi kan, tekak melayu, nak nasi jugak. ada je goreng-goreng.
nak jugak asam pedas 😆.
sebabnya more to nakkan nasi putih tu sebenarnya. yg ada couple dgn asam pedas, kan. maka, tu la pilihan kami hi hi hi hi...
sedap tak? begini 👎👎👎 jauh sgt rasanya dari asam pedas. terasa mcm ada rencah udang kering plak!
tak patut! sgt tak patut asam pedas di Melaka tak rasa asam pedas. cair plak tu. aduhai.
oleh itu, wahai Aida, lenkali kedai gini jgn la order asam pedas ye. sila serik! kuang kuang kuang...

puas hati da dpt merasa Cendol Kampung Hulu.
sesekali boleh la. selalu is cannot! boleh dpt diabetes oii 😖.
i 💙 Melaka.

Tuesday, January 29, 2019

Izzat, Ombak Besar Di Pantai Timur & Celup Tepung

31 comments:
assalamualaikum 😊
selasa. hari ni adalah hari saya bersendirian di rumah sampai ke ptg.
Izzat skola. Syuhada plak ada kokurikulum (hari ni program merentas desa) hingga jam 5 ptg.
mr.asben ajak lunch sama plak td kat town. ni hah baru tiba rumah. solat.
update blog jap. if tak ngantok 😜 hi hi hi, sambung blogwalking.
baru sempat pilih gambar. kisah throwback 😛.
biasa la. ke mana-mana wajib snap gambo famili, terutama anak-anak.
but kena pilih yg terbaik utk tempek kat blog, kan. selebihnya, masuk hard drive desktop.

nak dijadikan cerita, 30.11.2018 - 2.12.2018 lepas, sempat la bwk anak-anak holiday ke pantai timur negara.
ke kelantan 1 mlm. ke terengganu 1 mlm.
mr.asben ada tugasan di Kota Bharu. cuti skola, kami follow lah.
ambil peluang singgah di Kuala Terengganu, ziarah pak cik yg tidak sihat.
reserve hotel semuanya last minute. nasib baiklah masih available 😀. rezeki anak-anak...

indahnya pantai di persisiran terengganu. bersih. pantai yg putih...
kami takkan lupa singgah merasa sotong & ikan celup tepung 👍. keropok lekor. wajib! bukannya selalu, kan...
makan-makan plak di tepi pantai, terbaik lah. kebetulan, tiba di sini dlm jam 2 ptg.
sedang elok la makan tghari. anak-anak order sorang sepinggan nasi ayam.

Izzat, Ombak Besar Di Pantai Timur & Celup Tepung

Izzat, Ombak Besar Di Pantai Timur & Celup Tepung

Izzat, Ombak Besar Di Pantai Timur & Celup Tepung
sedap. sotongnya tak terlebih goreng dan keras. lembut jer...

Izzat, Ombak Besar Di Pantai Timur & Celup Tepung
garing di luar, moist di dalam. terbaik!

releks releks makan. nothing to rush...
sejak tiba kedai makan, hingga la habis makan, Izzat mengajak-ajak kami ke pantai.
melihatkan cuaca yg tak brape baik, awan tebal mcm nak hujan lebat. angin pun bertiup sgt kuat, pokok-pokok pun melintuk-liuk ditiup angin.
ombak besar plak tu. seram sejuk tengkuk saya melihatnya! 😟
hmmmm tak singgah, tak patut plak kan. dah dekat sgt. tapi keadaan mcm tak mengizinkan.
hmmmm...
"kasik peluang la kat anak-anak lepak tepi pantai. dari sebelum subuh dah dok dlm kereta, kan..."

Izzat, Ombak Besar Di Pantai Timur & Celup Tepung

Izzat, Ombak Besar Di Pantai Timur & Celup Tepung

Izzat, Ombak Besar Di Pantai Timur & Celup Tepung
ke laut wajib bertemankan ayah ye.
ibu seriau tgk kan ombak yg besar tu...

Izzat, Ombak Besar Di Pantai Timur & Celup Tepung
direnungnya laut yg luas terbentang...

Izzat, Ombak Besar Di Pantai Timur & Celup Tepung
masa ni dah mendekati air laut.
saya dah mula melaung, "Izzat... Izzat... Izzat...".
laungan saya dia dgr. tapi tu la, tak berganjak pun dari gigi air tu. hadoi lah...
kak Syuhada dah mendekati.
masa ni jugak la adegan "terjatuh" dan sekelip mata selepas tu baju seluar Izzat pun lencun dek air laut!

Izzat, Ombak Besar Di Pantai Timur & Celup Tepung

Izzat, Ombak Besar Di Pantai Timur & Celup Tepung

Izzat, Ombak Besar Di Pantai Timur & Celup Tepung

Izzat, Ombak Besar Di Pantai Timur & Celup Tepung

Izzat, Ombak Besar Di Pantai Timur & Celup Tepung
nampak tak di belakang tu... nun jauh di tepi laut.
mr.asben pantau dekat Izzat yg sakan bermain air laut hu hu hu hu...


Izzat, Ombak Besar Di Pantai Timur & Celup Tepung

terkenang pula kpd mangsa lemas di pantai Terengganu akhir thn lepas. Allahu Akbar.
sayu hati saya dgn peristiwa sedih tu. sekelip mata ibu ayah kehilangan kesemua anak mereka.
memang tepatlah saya melarang Izzat dari mandi laut masa ni.
ikutkan Izzat, nak aje dia mandi laut tau. ombak setinggi Izzat.
indah...
cantik...
tapi, merbahaya!
dgr berita sedih tu, dpt saya bayangkan anak-anak bertiga tu melambai-lambai utk diselamatkan di antara ombak-ombak yg besar itu 😔😔😔.

Izzat, Ombak Besar Di Pantai Timur & Celup Tepung

tak lama kami di situ.
settle je Izzat salin baju, terus kami sambung perjalanan ke Kota Bharu.
nak tiba segera. Izzat nak mandi di swimming pool pula.
kami memang enjoy guna jalan pantai, instead of highway. luas pemandangan. indah kiri kanan.
kalau ada benda / tempat / perkara menarik, boleh je stop.
contohnya, ternampak plak gerai-gerai menjual ketupat sotong 👇👇👇. sgt dah lama saya nak merasa.
akhirnya...

Izzat, Ombak Besar Di Pantai Timur & Celup Tepung
ketupat sotong terengganu.
kata seller tu, berbeza dgn ketupat sotong di kelantan, dari segi manis kuahnya.
kelantan, kuahnya lebih manis.

sedap. lemak-lemak santan tu sgt nyaman.
ketupat cukup masak. tidak terasa hanyir nyer. 4 ekor tu saya je makan sorang 😅.
yg lain tak berminat. rugiiiiii!!!

Izzat, Ombak Besar Di Pantai Timur & Celup Tepung
jam 5 ptg, kami dah pun selamat masuk bilik hotel.
mana lagi, Holiday Villa Kota Bharu la pilihan saya.

Izzat, Ombak Besar Di Pantai Timur & Celup Tepung
waktu buat reservation, memang saya specifically request bilik ni.
bilik luas, 2 katil single dan lantai berkarpet.
kami bwk tilam angin saiz queen. no problem lah bab tidur mlm.

Izzat, Ombak Besar Di Pantai Timur & Celup Tepung

Izzat tak lengah-lengah lagi, terus tukar baju swimming.
aduhai anak. ikutkan hati saya, nak rest je meluruskan badan. seharian dlm kereta.
tapi tu la. holiday kan. bagi Izzat, holiday = swimming pool la 😎.

mlm tu dinner di restoran berdekatan je.
tak dpt nak explore Wakaf Che Yeh dgn anak-anak. hujan lebat selebat-lebatnya!!!!
end of the year, kan. tengkujuh dan pantai timur berpisah tiada.

👌 next entry --> Terengganu with love ❤

Hakikat Perkahwinan | Perlukah Berkahwin?

11 comments:
assalamualaikum 😉

pagi ni nak borak santai-santai. pasal perkataan 'perkahwinan'...
hah??!! santai ker tu? 😳
ha ha ha ha 😄 yes lah. baca dan fikirkan santai-santai dlm minda. 
bagi yg dah berkahwin dan juga yg belum.
ni pun adalah versi pemberian nafas semula kpd entry kedua saya dlm blog ni dulu kala bertarikh 20.4.2009.
#10yearsChallenge kata nyer kan 😄.


💟💟💟   💟💟💟   💟💟💟


Berkahwin ni terjadi atas byk sebab / alasan. Berkahwin adalah realiti yg mesti dihadapi secara matang. Bukan satu perjudian antara 'bersama' atau 'bersendirian' adalah lebih baik?
Apakah itu sebenarnya hakikat perkahwinan?

❤ jika ianya adalah tentang seks, maka, pasangan itu akan bertengkar sekiranya hubungan kelamin tidak mencapai tahap kepuasan yg diingini!

❤ jika ianya adalah tentang harta, maka, pasangan itu pasti akan bercerai jika tidak lagi kaya raya.

❤ jika hakikatnya adalah tentang kecantikan rupa paras, maka, pasangan itu akan tidak bahagia apabila kulit muka mula berkedut atau rambut mulai beruban.

❤ jika hakikatnya pula adalah tentang zuriat, maka, pasangan itu akan mencari alasan untuk mencari yang lain sekiranya gagal mendapatkan anak.

❤ jika ianya adalah tentang keperibadian, maka, pasangan itu pasti akan marah sekiranya pasangannya berubah sikap!

❤ jika hakikatnya adalah tentang cinta, maka, ketahuilah bahawa hati manusia itu tidak tetap dan mudah terpikat kepada yang lain...

namun... ia ikatan perkahwinan itu dibina kerana Allah, sesungguhnya ia akan kekal hingga ke akhir hayat.
Allah itu Maha Besar.
Allah itu Kekal.
Allah mencintai hambaNya melebihi seorang ibu menyayangi anaknya.
maka, selagi kita berpegang teguh kepada ajaran Islam, rumahtangga pasti akan terbela dan bahagia hingga ke Jannah.


💟💟💟         💟💟💟         💟💟💟


ada kaitan dgn entri yg lepas, sesungguhnya suami & isteri saling melengkapi.
kebanyakannya, kelemahan byk pada si isteri 😌. maka, isteri kena la 'berguru'kan suami.
wanita dicipta dari tulang rusuk kiri lelaki.
tulang rusuk yg bengkok. kiranya kasar, akan patah la ia.
kiranya terlalu lembut, ia akan terus bengkok. maka, bersesuaianlah wahai suami 😌.

kena cukup ilmu bila buat keputusan nak kahwin.
sesungguhnya wanita yg baik adalah utk lelaki yg baik, dan sebaliknya. in shaa Allah...
kiranya jodoh belum tiba, jgn susah hati. jodoh pasti bertemu. antara cepat dan lambat je.
😊

berkahwin itu rezeki.
hidup sendiri tu pun rezeki.
mempunyai anak itu rezeki. ada yg kata, anak itu dugaan, kan? pernah dgr tak?
hidup berdua pun rezeki. dpt lebih mengenali satu sama lain.
nikmat yg berbeza dlm keadaan yg berbeza.
kena bersyukur dlm pe jua kedudukan kita.

Monday, January 28, 2019

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!

30 comments:
assalamualaikum 😊
hari ni saya & Syuhada berpuasa.
Ramadhan dah sgt dekat dah. sementara badan sihat, saya ajak Syuhada ganti puasa.
in shah Allah, menu berbuka nanti = nasi lemak 😌 & lasagna.

nak throwback. kami 5 sekeluarga ke Ikea, Cheras 15.12.2018 lepas.
jam 8.30 pagi da gerak dari Bkt Katil. sarapan dulu, then terus naik ke Cheras.
da tak sabar dah nak pindah rumah, misi ke Ikea, Cheras kami percepatkan.
nak kena beli brg dah utk rumah. perlu start beli skit-skit 😅.
jam 11.30 pagi baru tiba Ikea. seronoknya lah rasa. teruja!
lama sgt dah teringin nak ke Ikea. tangguh... tangguh... tangguh... aduhai 😅.

ada byk sebab kenapa saya pilih brg di Ikea. antaranya :
  • praktikal.
  • smart.
  • and yg penting, d.i.y.
kebetulan, pemikiran saya dan mr.asben sama. kami diskus. kami pilih bersama.
tgk kesesuaian.
ada pendapat org mengatakan harga Ikea mahal dan perabot tak tahan!
saya setuju dan tak setuju. ketahanan tu bergantung kpd pemakaian kita sendiri kot. mahal? da survey, rata-rata harga lebih kurang di tempat lain 😊.

sampai je Ikea, kami terus menuju ke food court.
masih belum lapar sebab lom lagi jam 12 tghari pun time tu.
so, kami makan ringan-ringan, kongsi 5 beranak. 
fried chicken wings & meatballs Ikea yg ohsem.


Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!
sgt lazat.
licin kami ratah semua di atas. alhamdulillah...
kalau beli lebih, memang tak boleh habis tau. cukup-cukup portion nyer utk kami.

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!
yes! 😉 da mula pegang troli... 

dlm minda dah ada senarai apa yg nak dibeli.
awal-awal dah survey di website Ikea. siap dah ukur-ukur.
bila kita dtg dgn tujuan, memang la kaki ni cecepat je nak melangkah dan membeli heh heh heh...

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!
aduhai anak-anak bertuah ni... ada aje eksperimen nyer 😃😂.

begitu begini. kami ronda pilih-pilih barang sehingga hampir jam 6 ptg!
puas Izzat berlari dan bermain. explore segenap sudut Ikea, Cheras.
kami solat jama' & qasar di surau Ikea.
hmmmm, kecik sgt surau nyer 😓😓😓. tandas pun lagi luas kot rasa nyer.
berlaga-laga bahu nak keluar masuk surau.
settle solat. beratur plak membyr barang-barang. 3 troli uolls 😅 . sebab brg besar2.
then, lapar!!!

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!
ke sini lah kami tuju.
memang aim nak beli karipap 😋.

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!
bukan karipap je. roti sosej & ice cream for our simple dinner 😍.

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!
berkorbanlah kejap anak-anak ibu ye.
mostly perabot bilik korang pun 😊.

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!
Izzat terpaksa dok depan dgn ibu. makan karipap 😋. tudung ibu pun da senget-benget! ha ha ha...

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!
bye Ikea... nanti kami dtg 2nd trip ye.

sampai Melaka lewat mlm. singgah solat jama' & Qasar di R&R seremban dulu kan.
releks releks kan badan jap.
tak sabar nak unboxing barang-barang dlm kereta the next day.

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!
sib baik muat-muat kereta kecik ni 😅.

mostly dah selamat dipasang di tempat yg sepatutnya.
kemudian-kemudian nanti saya share full ye. ni kasik kolaj je dulu 👇👇👇.
lom complete 100% hi hi hi hi...

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!
simple semuanya 😌.

cuti CNY nanti nak mengemas lagi.
ada dinding yg perlu ditampal wallpaper.
ada meja perlu dipasang lagi... hu hu hu hu. mostly adalah d.i.y.
rumah pun kecil saje. nak memanfaatkan ruang-ruang yg ada. agar penggunaannya lebih luas kelak.

ok done borak pasal Ikea.
ada juga usha-usha HomePro di Tesco, Melaka. penuhkan tabung balik utk top up brg rumah 😅😄😄.
excited excited excited!

😎