Wednesday, May 30, 2018

Day 20 ::: The Meaning Behind Your Blog Name

8 comments:
assalamualaikum 😎

blog ni adalah ruang peribadi saya.
things i wanted to share publicly.
to know me from my writing.
dan buat kawan dgn para blogger yg lain.
kagum dgn kawan blogger yg menjana pendapatan dgn blog.
saya lom lagi ke tahap itu. blogging for fun. hobi di masa lapang.


proceeding to challenge for day 20... atau it is challenge ke 20 lah ye.
sebagaimana yg pernah saya tulis kat entri-entri ni,  pasal nama blog ni, 'adianiez' tu ialah gabungan nama saya & mr.asben. and ia da digunakan since tahun 2000 kot, lebih kurang la. time tu kami masih berchenta lagi.

aida 💜 niezam
aida = ejaan diterbalikkan
niezam = amik 4 huruf yg awal
adia + niez = adianiez

pernah ada blogger yg kata, susah nak pronounce 😅.
mudah aje. anggap la yg word 'e' tu tak wujud. then sebut ikut fonik hi hi hi...
tiada meaning yg spesifik. just a combination of names.
kebykan couples mengabadikan gabungan nama di nama anak-anak, kan.
saya da abadikan nama kami bersama (chewah!!!), bertahun-tahun lamanya dulu.

😌

Tuesday, May 29, 2018

Day 19 ::: A Picture Of Something You Want To Do Before You Die

3 comments:
assalamualaikum 😌

Day 19 ::: A Picture Of Something You Want To Do Before You Die
duduk di hadapan rumah Allah...
a picture of something that so priceless!

saya mengkategorikan diri saya sebagai wajib tunaikan haji.
mampu.
sgt nak memijakkan diri di tanah haram.
terasa iri dgn kawan-kawan yg dah ke sana.

😌

PRU 14 ::: Malaysia Baharu

32 comments:
assalamualaikum korang.

selasa pagi nan indah. hari ni cuti umum. alhamdulillah.
jap lagi saya nak ke rumah baru. menguruskan beberapa hal. nak bersihkan rumah skit.
and clarify final things dgn kontraktor renovate ruang belakang ari tu.

up entry jap.
baru lah ada masa nak cerita ceriti kisah ohsem ::: Malaysia Baharu kita ni.
akhirnya... rakyat bersuara.
akhirnya... rakyat menggunakan kuasa.
inilah yg pemimpin kena takutkan. jgn terlalu yakin, sombong dan selesa.
rakyat is the boss, hokey.


details of YB yg menang kerusi Parlimen, link nyer klik sini ye.


buat pengetahuan korang, 9 mei lepas saya tak tido mlm tau!
hingga kepagi 10 mei tu, dlm jam 5 pagi kot baru rasa nak terlelap.
asyik dan tekun nak tunggu keputusan PRU 14.
seawal jam 8 mlm, da byk kawan up status di fb mengatakan yg PH bakal merampas beberapa negeri.
termasuklah Melaka ni hah.
percaya... mcm tak percaya... ye ke? berjaya ke? masa tu masih terlalu awal utk kita berasa lega dgn keadaan apapun.

yes la korang. when it comes to PRU, saya da melaluinya 2 kali round sebelum.
kata nyer BN da tewas. last minute, BN menang, meskipun tipis.
so, tak hairan la kalau kali ni still BN menerajui Malaysia kan...

tapi tu la. tgh mlm 9 mei tu, Tun M dah pun buat press conference on their winning.
masa tu mcm teruja!
masa tu mcm bersemangat!
tambahan plak, dlm group whatsapp da dpt berita bahawa di parlimen Hang Tuah Jaya ni, area bkt baru dan bkt katil, dah ada yg merusuh!
jiran yg maklum. polis da diminta bersiap sedia berjaga-jaga.
seram jugak mlm tu.

sedia maklum la, kerusi parlimen Hang Tuah Jaya ni (dulu kala parlimen Bkt Baru) very the hot.
ex-CM dulu dun Bukit Katil.
CM sekarang pun dun Bukit Katil tau korang. bangga sekejap 😄.


benarlah seperti khabaran, PH menang di byk negeri. Allahu Akbar. 
masa tu tak tau nak ckp apa, apa perasaannya... 
jgn kata saya ni memang tak suka kerajaan lama ye. saya ni kakitangan kerajaan tau. jgn fitnah dulu!
tapi tu la, saya ni jugak rakyat marhaen. tertekan dek ekonomi Malaysia yg ntah hape-hape.
saya dan suami pulun mencari rezeki, bersama la kami sebagai kakitangan kerajaan.
bonus dah bertahun tak dpt. asyik la bantuan kewangan...
camne...

the next day, kebetulan, abah & emak saya dtg rumah.
kan 10 - 11 mei diisytiharkan sebagai cuti umum kejayaan PH, kan.
adik bongsu saya bwk la abah & emak balik Melaka. tak balik kampung pun hi hi hi hi... dtg lepak rumah saya sampai la Ahad tau.
syok la bila abah & emak ada rumah. 
dari khamis sehingga sabtu, 24 jam kami layan Astro Awani tau.



Tun M kembali menerajui Malaysia yg baharu. Allahu Akbar.
mungkin ramai yg kata, diktator is back. yes. kalau baca fb, ramai yg dikatakan 'macai' mempergunakan sejarah Tun M yg negatif.
saya membesar di bawah pentadbiran Tun M. sekolah rendah ke sekolah menengah hingga sukses naik ke peringkat universiti.
klimaks is 1998, DSAI ditangkap. saya di UIA gombak. my 1st year in the university.
31 oktober 2003 birthday saya ke 25, ialah hari terakhir Tun M berkhidmat sebagai Perdana Menteri Malaysia.

saya masih boleh ingat perasaan saya masa tu adalah, "alamak. grad nanti DSAI yg hensem takde!!!"

tapi tu la... di bwh Tun M yg diktator tu, Malaysia di persada dunia!
masa-masa tu kita dpt lihat pembangunan Malaysia. yes masa tu byk jugak yg membangkang.
standard lah kan...
but now, kita tgk. kita peratikan. KLCC. komuter. KLIA. putrajaya. sendiri mau fikir lah kan.
apa yg Tun M dah buat dan set, Pak Lah and DSN just continue to maintain. kan?


the hero of the week is DSAI. bapa reformasi.
ada jugak yg up status di fb begini.
betul ke DSAI tak buat apa yg dituduh (meliwat)?
kalau memang dia buat, kita da menyokong pemimpin yg tak baik keperibadiannya.
aduhai... itu bukan kita nak tentukan. mahkamah dah decide.
dia dah pun dihukum. 20 thn keluarga menanggung malu. 20 thn anak-anak DSAI hidup dlm kesusahan tanpa freedom of ayah.
percaya dgn qada' dan qadar. kalau betul DSAI bersalah, dunia da dihukum. akhirat hanya di tgn Allah.

pernah kita jangka, DS Wan Azizah berada di carta teratas Malaysia?
wanita.
isteri DSAI.
di sebelah Tun M.

Mohamad Sabu? Lim Guan Eng?
mereka di dalam barisan tertinggi kabinet Malaysia? Allahu Akbar.

sehingga semlm, 26 mei 2018, berita di seluruh negara dah mcm2 pembongkaran.
Sabah & Perlis yg masih bergolak di peringkat negeri.
1MDB yg... aduhai. korang tau lah kan pe yg saya tahu. kebenarannya selama ini yg diselindungi.
polis serbu sana-sini. rampasan duit yg nilainya Allahu Akbar.
sprm buka kes-kes lama. sprm start dah mengganas serbu sana-sini.
hinggalah YB YB hilang dari radar Malaysia 😄 😄 😄.
para Menteri / YB letak jawatan di beberapa institusi 😞. apa rakyat dpt simpulkan dari semua ni?
saya suka soal diri sendiri... kalaulah BN menang PRU 14, apa akan jadi lagi 5 thn akan dtg?
bukan nak berprasangka buruk.
persoalan saya tu hasil drpd semua cerita tu lah. dgn hutang negara, jaminan negara kat beberapa big companies including 1MDB.
uh, menakutkan!

manifesto PH. 100 hari.
hari ni hari ke 20.
pun kita dah tgk mcm2 yg dilaksanakan. mostly are mengejutkan lah.
paling utama dan paling hot adalah lagi 2 hari, Malaysia 0% GST.
rakyat minta ni sebab GST yg buat cost of living tinggi.
dlm perkataan biasa, GST buat harga brg jadi mahal!!! rakyat marhaen dah tak mampu.
so... kita tgk. sama-sama perhatikan. lagi 2 hari... lagi 2 bulan... harga brg ok tak?

hmmmm... moga semua yg baik lah utk negara kita.
bila negara mantap, rakyat bahagia.
Malaysia kembali ke pentas dunia, in shaa Allah.

😌😌

Monday, May 28, 2018

Day 18 ::: 5 Things That Irritate Me About Opposite / Same Sex

3 comments:
assalamualaikum 😌

tajuk challenge ni is a bit difficult. kena bercakap pasal org lain.
dah saya ni kurang bergaul, so tak brape byk perkara tentang org lain yg buat saya rasa tak selesa.
saya suka bersendirian.
kecuali perlu lah. takde la katak bwh tempurung.
but, prefer dgn diri sendiri, di kelilingi oleh famili...


Day 18 ::: 5 Things That Irritate Me About Opposite / Same Sex

5 Things That Irritate Me About Opposite Sex
  1. merokok. so far, saya x pernah la jumpa dan bersama perempuan yg merokok. alhamdulillah. kenapa tak suka lelaki merokok? berbau 😭. stress oii kalau dlm ruang ber air-cond, then dok sebelah lelaki kuat merokok.
  2. sambil lewa. aduhai. diorang buat tak peduli aje. geram!!! especially kat office tau, semua perkara-perkara extra, perempuan. lelaki? bila big boss ada, barulah nampak btg hidung dia. barulah dia nak bersuara. bila big bos masuk bilik, mula la dia pass pass keje. dia nak nama aje. bodek bos lelebih!
  3. pemalas! tak semua. tapi adalah saya jumpa segelintir. tahap pemalas nyer maksima. berkaitrapat dgn point kedua 👆. seolah-olah kalau dia berada di rumah, saya bayangkan, semua bini dia buat. dia la boss besar. yg saya tgk lah, perempuan ni pemalas jugak. tapi... tapi... perempuan tak boleh layan malas diorang. macamana punyer malas pun, tetap, jadik rajin akhirnya. sebab mata da semak!
  4. ego. lelaki dan ego adalah sebati.
  5. dayus! hmmmm yg ni yg paling ultimate! ikut aje bini tu nak apa, nak ke mana. nak buat apa. hingga bini tu melampaui batas!!! rimas. meluat. saya jumpa lelaki dayus ni. itu yg buat saya emosi dgn point 5 ni.


Day 18 ::: 5 Things That Irritate Me About Opposite / Same Sex


5 Things That Irritate Me About Same Sex
  1. rasa bagus sgt! hadoilah. dia lah yg pandai. dia lah yg cantik. dia lah yg gojes. dia lah yg trending. dia lah betul. tapi keje,  😟 nan hado!!!
  2. bossy! rimas. ikut kata dia aje. mcm dia sorang aje dlm mukabumi ni yg pandai, berilmu dan bagus.
  3. talam dua muka. ni paling selalu dijumpai dgn perempuan. terutama bila dlm perhubungan persahabatan. sini dia gini. sana dia gitu. mainly because dia nak nampak bagus dgn semua pihak di setiap masa di mana-mana. maka, maybe satu keperluan kot utk dia bermuka-muka. saya jumpa kawan pesen ni. Allahu Akbar. apa yg dia buat telah membuatkan hubungan saya dgn org lain terjejas. dlm maksud yg lain, dia inform saya bad thing about the other person yg sepatutnya saya tak tahu. bila saya dah tahu, saya jadi marah dgn the other person tu. so, masa tu saya menjauhkan diri la dgn the other person tu. kawan saya si talam dua muka ni, dgn saya dia inform, dgn the other person dia promise not to inform. hmmmmm...
  4. rendah diri sgt! ni satu la plak. 😣 terasa diri tu rendah sgt. bagi peluang kat org lain. dia amik semua kesalahan atas bahu dia. mengaku kalah cepat sgt. normally, kalau saya jumpa org gini, saya akan 'cuci' skit bagi dia motivasi. perempuan tak boleh lemah! perempuan kena kuat.
  5. tanam tebu tepi bibir! tipikal perempuan, kan. manis aje mulut tu. paling aje muka, hamek ko. dikutuk nyer kita kaw kaw kaw punyer! berkaitrapat dgn point ketiga 👆.


Day 18 ::: 5 Things That Irritate Me About Opposite / Same Sex

semua tahu, saya ada 2 anak perempuan.
sekarang ni saya dah groom diorang dah.
nak pakai apa. cara apa. ke mana. bagaimana. semua kena ikut aturan.
kita hidup bukan utk kita sorang. adalah utk org lain. kita complete each other. so u have to be proper inside and outside. 
jadi perempuan yg molek. sahabat yg jujur. kawan yg baik. anak yg patuh. cucu yg hormat.

then, terus-terang saya declare di sini, as for kak Nurin & Syuhada, saya halang keras diorang bergaul dgn opposite sex now.
masih bersekolah. masih takde keperluan mendesak why you nak kena bergaul dgn lelaki.
sebab tu la saya pilih kak Nurin ke skola berasrama semua perempuan.
itu buat saya sgt selesa. yes, sesama perempuan pun boleh terjadi 'sesuatu'.
tapi kita didik la anak kita sebaik-baiknya... in shaa Allah.

😐 agak takut dgn zaman yg sgt berteknologi tinggi ni. kita plak ada anak dara. aduhai...
phone anak-anak saya diberikan weekend / school holiday saje.
saya cek. memang saya buat saringan secara terperinci.
no private messages with boys hokey. diorang memang faham sgt la kalau saya da pegang phone diorang, hmmmmmmm better takde something bad yer.

saya nak diorang jadi kolot. tradisional. tertutup.
one day, bila da masuk universiti... tu diorang da cukup dewasa. tau dah jaga diri, hopefully.
then ibu will let u go. jauh... tapi dekat. tali ibu takkan putus kan yer anak-anak 😄.

orait. settle dah bebelan di hari Isnin. kena say bye bye 👋👋.
exam pon dah abis. yahoooooooooooooo!!!!
skang tgh fikir, nak ke tak buat biskut raya? hu hu hu 😌😌 😊
adakah 5 point saya 👆👆👆 sama dgn korang?
adakah 5 point itu points yg general?
sesungguhnya, kita takkan dpt menilai diri sendiri. itu tugas org lain.
tugas kita, bila dah dikritik, berubah la. kan...
ok bye bye...

Sunday, May 27, 2018

Day 17 ::: How You Hope Your Future Will Be Like

3 comments:
assalamualaikum 😊

in few minutes, nak anta kak Nurin balik asrama dah.
meskipun bulan Ramadhan, tiada pelepasan balik lambat hari ni hu hu hu...
maintain balik sebelum jam 6 ptg. ok. kita kena akur dgn peraturan skola.
and 2 minggu akan dtg ni is exam weeks for kak Nurin. moga sukses lah my darling.
result bulan Februari ari tu, ada jugak subjek dpt B. walaupun katanya lagi 1-2 markah nak dpt A.
tapi saya kata tetap B jugak 😄. dia kata tu lah, frust hu hu hu...
dlm hati saya, ok la kak. nombor dlm seluruh tingkatan pun agak memuaskan utk first round.
u can do better, kak Nurin. in shaa Allah.

so, back to tajuk entri ni. meneruskan challenge azah rahaman. challenge ke 17.
sepatutnya ni pada 17 mei ari tu. alolololo dah lari tajuk ekk ha ha ha ha...
takpe la. pepaham jer lah ye. dgn badan demam ari tu. demam PRU lagi hi hi hi hi... few days tak dpt blogging.

it is fun and interesting doing this tau.
selain dari keep updating blog, ia beri kita masa skit utk berfikir...
kebetulan dlm bulan Ramadhan ni kan... it is time kot utk kita kembali kpd fitrah.
kembali kpd dunia yg nyata. kembali kpd apa yg sepatutnya. fikirkan perkara yg logik.


ni gambaran saya tentang masa depan yg saya nak :
  1. saya & mr.asben kekal sihat dan tua bersama. dgn simpanan yg kami ada, kami bersama tunaikan haji dan moga peroleh haji yg mabrur. holiday keliling dunia bersama. menghabiskan baki hidup yg Allah beri dgn gembira dan beriman. jalan-jalan... shopping... happy happy bersama.
  2. anak-anak bertiga mendapat kejayaan yg luar biasa dan menjadi org yg penting dlm sesebuah institusi. mereka berupaya hidup sendiri tanpa mengharapkan saya & mr.asben mahupun org lain. mereka berkeluarga dan hidup happy sehingga jannah.
  3. rumah saya dah ada. just hiasi dgn keluarga yg bersatu hati. anak cucu dtg. saya masak utk mereka. kereta pun mungkin masa tu nak beli sedan aje kot. agar selesa nak ke mana-mana. so takde dah niat nak kumpul harta or cari duit lagi. time to rest. time to do ibadah sebaik mungkin.
simple aje.
tak berani nak imagine lebih dari tu.
saya just nak kan freedom of money and freedom of time... freedom of life 😎.

paris

london

jepun

istanbul

wow! best nyer...
travel tu one thing tau korang.
travel then bwk duit shopping yg byk 😄. beli apa nak. makan apa yg boleh. wow!

ok la... tu aje impian & angan-angan saya.
aminnn kan ye moga ia tercapai.

Day 16 ::: Short Term Goals For This Month And Why

3 comments:
assalamualaikum korang semua...

selamat pagi.
selamat sejahtera.
11 Ramadhan dah... alhamdulillah. masih dpt hirup udara segar di Malaysia Baharu yg aman.


solat tepat pada waktunya.
tu la... 
that is my ultimate goal for this month of Ramadhan.
tak lain tak bukan is utk perbaiki diri sendiri.
yg lain punctual. tapi bab solat, saya masih 😔 😔 😔.
kali ni saya wajib berubah. jaga solat. awal waktu. always. everytime.
penting dari semua perkara dlm dunia ni.
esok belum tentu ada utk saya.
bukan esok, minit yg berikutnya ni belum tentu milik saya...

ok la. 
pendek aje entri ni. sebak plak nak teruskan menaip...

Saturday, May 26, 2018

Day 15 ::: Something You Don’t Leave The House Without

3 comments:
assalamualaikum 😊

saturday night fever hu hu hu...
mlm ni hanya saya, kak Nurin & Syuhada saje di rumah. berbuka tadi pun kami tapaw mcD.
mr.asben & Izzat balik seremban.
kami bertiga, bermula lepas maghrib tadi, masing-masing menghadap buku masing-masing.
off tv. sunyi rumah kecik ni hi hi hi hi...
anak-anak membaca sambil makan fries mcD. minum coke mcD.
kak Nurin & Syuhada la yg nak makan mcD. kejap mcD. kejap KFC. at last saya yg decide.
mcD drive-thru 5 minit je dari rumah. mcD la pilihan saya hi hi hi...

final night utk stay up baca buku for this semester. mentela'ah.
aduhai... dah tua-tua gini, amik exam, hadoi lah 😅. exam pagi isnin in shaa Allah.
tapi tu la, everything is in order. notes ready. stationaries complete. laskopek i tell u!

bolek klik 👆 utk baca challenge yg sebelum ni ye...

yg ni mesti semua pun sama kot dgn saya.
takkan tinggalkan rumah tanpa something ni.
kalau tertinggal, memang akan buat u-turn cecepat!
kalau takde something ni, mula la kelam-kabut tak tentu hala.

👇👇👇
Day 15 ::: Something You Don’t Leave The House Without
amik gambo kotak aje 😄 😄

betul tak korang? phone adalah nyawa skang ni. sebab apa?
  1. bila saya tidak bersama mr.asben & anak-anak. ataupun bersama mr.asben saje. anak-anak ditinggalkan disebabkan oleh apa-apa sebab yg munasabah... phone wajib ada bateri. reachable. saya nak kena call anak-anak. nak dgr suara diorang. nak make sure yg diorang dlm keadaan yg sempurna. like now, kak Nurin di asrama, wajib saya pastikan phone saya ada bateri for kak Nurin to call.
  2. bila bekerja, sama la kot. keluarga tidak bersama so kembali kpd sebab pertama tu lah. tapi, korang semua sure tahu, now, ofis mesti akan create group whatsapp. utk keje. utk program. semua lah... even boss akan bagi arahan melalui whatsapp group saje. pagi? tgh mlm? weekdays afternoon? weekends? sesuka hati. kalau la kita alert dgn arahan di whatsapp, hmmmm siap la.
  3. bila kita ke mana-mana, keluar dari rumah, driving. apa-apa hal kerosakan kereta, terhenti di tepi jalan mana-mana ntah... takde phone?!!! hmmm memang jadi mcm citer hantu lah. or citer horror 😖. menakutkan!!! kebetulan, saya ni memang wanita yg merempit keje jauh-jauh. 9 bulan keje di JB. hampir 2 thn keje di seremban. then now, travel ke UKM 2-3 hari seminggu. beberapa kali berlaku kemalangan kecil & sederhana di jalan raya tau. Allahu Akbar. phone la yg selamatkan saya. kalau jauh, call ofismet. kalau dekat, mr.asben terchenta la yg dipanggil. normally saya akan gabra dulu, then baru fikir pe nak buat hu hu hu hu...
👉👉👉 bukan setakat phone.
  • powerbank.
  • car charger.
  • usb cable. 
  • monopod 😄.
yg ni tak kurang pentingnya. ni semua memang pakej dgn phone. mana pergi, kena lengkap pakej ni.

mesti akan ada korang yg tanya, "Aida, phone aje? purse, handbag? tak penting ke?"
penting. tapi frankly speaking, ada kala saya keluar rumah pegang phone jer tau.
gi balik amik anta anak tuisyen. gi balik amik anta anak skola.
tawakal aje la yg takde polis tahan along the way minta ic & lesen memandu ha ha ha...
but, kalau teringat wajib bwk la. and, one more thing, dlm kereta memang akan ada dlm lingkungan RM20.
ada la saya seselit kat memana. kalau tetiba nak singgah kedai runcit ke, 7eleven ke...

berpada-pada kot guna gajet ni kan. saya ni pun mcm dah jadi hamba phone.
kalau ke mana-mana dlm umah pun, doh la usung phone 😓.
da le group whatsapp je lebih dari 15.
  • group famili.
  • group kawan sekolah.
  • group kawan universiti UIA dulu-dulu.
  • group ofis melaka.
  • group ofis seremban.
  • group HQ.
  • group jiran tetangga.
  • group gossip.
  • group classmate UKM skang ni hah.
setiap kategori tu ada yg lebih dari 1 group. especially group ofis dan group belajar skang ni.
information semua di situ...

hmmmm what more can i say.
zaman IT. semua di hujung jari... phone ni wajib wajib wajib ada di tgn.

😊😊😊

Review Movie : Theri ::: Polis & Rasuah, Keluarga Terkorban!

31 comments:
assalamualaikum...

sabtu. family time.
tapi sabtu ahad kali ni jadik study time 😃. ibu, kak Nurin & Syuhada semua ada exam next week.
Izzat sorang aje yg damai aman makmur sejahtera da abis exam last week...
ptg ni Bukit Katil, Melaka hujan lebat. tadi dlm jam 2 ptg mencurah-curah membasahi bumi.
ni... saya sedang update blog, buka sliding door luas-luas.
angin masuk... nyaman aje. alhamdulillah...

takde pe serius nak diborakkan ptg ni.
nak share movie terbaru yg saya layan dgn famili. filem Tamil 😄. lovely!

Review Movie Tamil : Theri ::: Bila Salah Guna Kuasa, Yang Berkuasa Tak Dapat Jalankan Tanggungjawab !

bermula dgn kisah Vijay, ketua polis daerah yg sgt berdedikasi.
menjalankan tugas dgn penuh amanah. menyelesaikan kes-kes jenayah dgn berwibawa.
ada satu kes, sorang ayah tua dtg nak melaporkan bahawa anak perempuannya dah berhari-hari tak balik.
dari satu balai polis ke balai polis nak buat laporan, tapi polis tak nak amik peduli laporannya.
then, ayah tua ni jumpa la dgn Vijay. merayu agar terima la laporannya dan cari la anak perempuannya.

maka Vijay pun on the spot terus arahkan pencarian perempuan tu.
begitu begini... tak dijumpai perempuan tu. semalaman Vijay dan pasukannya mencari.
the next morning, org kampung terjumpa perempuan tu, nazak, di tepi sungai. di bawa ke hospital.
apa lagi, si ayah tua tu 😭 😫😫 meraung-raung la melihatkan anak perempuannya begitu, dirogol dan diseksa.
anak perempuannya tu mati.

dipendekkan cerita, dari siasatan Vijay dpt tahulah bahawa Ashwin, seorang lelaki anak Menteri, yg merogol dan membunuh perempuan tu.
Vijay mengadap Menteri tu utk berkas Ashwin.
standard la korang. kat Malaysia pun jadik kan. anak Menteri dilindungi polis.
hmmmmmm Vijay tak senang.
Vijay berkas sendiri si Ashwin dan bunuh dia dgn kejam!!!
Vijay mengaku dgn Menteri tu yg dia bunuh Ashwin. dia nak Ashwin tu rasa apa mangsanya rasa.

intermission 😃
Vijay berkahwin dgn kekasihnya, Mithra 💙💚💛💜.
hidu bahagia sehingga dikurniakan seorang anak perempuan, Nivi.
satu mlm, Menteri tu dan konco-konco nyer dtg rumah Vijay berniat utk bunuh Vijay sekeluarga.
aduhai sedih time ni... 😭😭😭
emak dan Mithra mati.
Vijay dpt selamatkan Nivi, yg masih baby masa tu. dia letupkan rumahnya tu bagi memalsukan kematian mereka berdua.

sejak tu, Vijay bwk Nivi keluar dari kawasan tu, berpindah. tukar nama kepada Joseph, penjual roti.
setiap hari Vijay menjaya Nivi sepenuh kasih sayang.
Nivi dipantau dgn penuh masa.
Vijay tak nak dah org yg dia syg meninggalkan dia.

tapi tu la... akhirnya, Menteri tadi tu, tahu plak yg Vijay ni masih hidup. tak puas hati lah kan.
Menteri tu kata dia akan bunuh jugak Vijay dan Nivi.

Review Movie Tamil : Theri ::: Bila Salah Guna Kuasa, Yang Berkuasa Tak Dapat Jalankan Tanggungjawab !

maka, masa tu Vijay bertekad. no more bersembunyi.
dia tekad nak bersemuka aje dgn Menteri tu.
tapi cara Vijay bersemuka balik tu... menentang balik tu... memang ohsem!
kan sebelum ni dianggap dia dah mati, kan? so, Vijay come back as a hantu 😃.
memecahbelahkan Menteri dan konco-konco nyer... membayangi hari-hari diorang hingga masing-masing hilang rasional.

cerita ni antara lain memaparkan bahawa rasuah adalah raja segala raja.
duit memang dpt beli org dan seluruh jabatan.
polis takutkan Menteri.
polis dirasuah agar jaga kepentingan Menteri. betul ke salah ke, lindungi Menteri.

terasa terusik plak tgk citer ni dgn perkembangan Malaysia Baharu kita ni.
baru 2 minggu, mcm2 hal da berlaku. mcm2 da terbongkar.
sebagai rakyat, saya hanya dpt baca cerita. nak bantu, setakat mana la kan...

tu la... malas la nak ckp pasal Malaysia Baharu dan citer sensasinya...

so korang-korang... nanti carik ekk citer Theri ni. nice. 
bye.

Friday, May 25, 2018

Review Movie : Hichki ::: Memang Best & Penuh Pengajaran :::

23 comments:
assalamualaikum 😊

pagi ni bermula dgn indah. Ramadhan ke 9 di hari Jumaat.
cuma saya ada ngantuk skit la... jap jap lagi baru nak 😴😴😴 jap.
mlm td berjaya la stay up sampai lebih kurang jam 3 pagi.
3 hari ke arah final exam paper. laskopek for semester ni.

nak share movie yg saya tgk few weeks ago.
best! recommended 👍

Review Movie : Hichki ::: Memang Best & Penuh Pengajaran :::

lakonan terbaik Rani Mukherjee. well-known actress, tak syak la bakat lakonan nyer.
citer ni berkisarkan perhubungan antara guru dan murid-murid.
bagaimana seorang guru tu berkorban masa dan tenaga semata-mata nak memajukan murid-muridnya.

Review Movie : Hichki ::: Memang Best & Penuh Pengajaran :::

Naina Mathur mempunyai sindrom tourette dari lahir.
namun, itu tak jadikan dia seorang yg kebelakang. dia tekad utk jadi guru.
tapi tu lah. begitu byk temuduga yg dia hadiri, semuanya menolak atas sebab sindrom tourette dia tu.
Naina tak pernah putus asa. 
sehari ke sehari dia tetap pergi hadir temuduga utk jadik guru.
akhirnya... berjaya juga menjadi guru di satu sekolah elit di Mumbai. tapi...

sindrom tourette : penyakit neuropsikiatrik yang membuat seseorang mengeluarkan ucapan atau pergerakan yang sepontan (tic) tanpa boleh dikawal

Naina diberikan tanggungjawab mendidik murid-murid di kelas 6F. kelas yg paling belakang.
sebelum Naina, ada 7-8 org guru da resign sebab tak mampu mendidik 6F.
murid-murid di dalam kelas tu merupakan anak-anak dari golongan miskin.
mereka menghadapi tekanan hidup. dan pada mereka, belajar pandai tu tak penting kerana tiada guru yang berjaya mendidik mereka.

Review Movie : Hichki ::: Memang Best & Penuh Pengajaran :::

Review Movie : Hichki ::: Memang Best & Penuh Pengajaran :::

ada seorang guru lelaki yang mengajar kelas pertama, 6A, kelas paling pandai.
guru lelaki ni sentiasa menggagalkan usaha Naina mendidik murid-murid 6F.
guru lelaki ni juga yg merendah-rendahkan usaha Naina terhadap murid-murid 6F.
pada dia, tak seharusnya murid-murid tu berada di dalam sekolah tu kerana akan menjatuhkan prestasi sekolah. aduhai 😒.
sedih jugak la bila tgk part ni tau. kesian anak-anak tu.
dah le hidup susah. pastu dipinggirkan di sekolah... mereka jadi sgt tak positif when it comes to education.
bukan salah mereka bila mereka tak berminat utk belajar bila dilayan oleh guru sedemikian rupa, kan...

Naina usaha keras utk anak murid nya. siap gi rumah diorang la 😃.
dia mencabar diri sendiri.
dipendekkan cerita... mcm2 la anak muridnya buat kat dia semata-mata nak Naina putus asa dan resign.
patahkan kerusi guru lah.
meletupkan bahan kimia lah.
aduhai 😄.

korang wajib tgk Hichki ni. lelebih kalau korang seorang guru. the more u must tgk Hichki.
menaikkan semangat kita agar tak putus asa mendidik.
biar betapa susah pun, betapa tak pandai pun murid kita... kita kena terus mendidik.
sometimes murid kita tu tak tahu kepandaian mereka di mana.
mereka sangka mereka bodoh, lembab, benak, ... maka, guru la perlu keluarkan pandai mereka.
letakkan pandai mereka tu ditempatnya.

Review Movie : Hichki ::: Memang Best & Penuh Pengajaran :::
6F, Naina & Tuan Pengetua
ni la 14 org murid-murid Naina.
nakal. ganas. tak amik kisah. tapi mereka 14 org bersatu hati tau.
saling menjaga antara satu sama lain.

Review Movie : Hichki ::: Memang Best & Penuh Pengajaran :::

ending Hichki, Naina berjaya la. 2 org daripada muridnya berjaya menjadi pelajar cemerlang di akhir tahun.
sehinggakan di hari tua Naina, dia la pengetua skola tu 👍.
murid-murid 6F semuanya berjaya.
guru lelaki 6A tu? akhirnya dia sedar kesilapan dia menilai org.

movie yg bagus. beri inspirasi. 
tontonan sekeluarga yg memotivasikan 👍.

Thursday, May 24, 2018

Day 14 ::: Who Are You?

3 comments:
assalamualaikum 😊

byk perkara kita nak jadik, kalau la mampu.
nak kaya. nak senang. nak meriah.
tapi tu la... setakat mana?
nak bercerita tentang diri kita. who am I?
kalau boleh nak cerita yg elok-elok aje. yg best-best aje. yg marbeles.
tapi tu la.
setakat bercerita aje. hakikatnya, dlm rumah kita, kita yg tahu kan.


Day 14 ::: Who Are You?

saya la tu ☺👆

lama da tak sarung uniform keje. hampir 9 bulan.
saya seorang yg s.y.m.p. kepada institusi kerajaan.
Saya Yang Menurut Perintah
tapi sgt tak suka citer pasal keje dlm blog. sulit 😅 😄.
lagipun blog is for santai-santai kan. pe hal nak citer pasal keje plak kan...
cakap pasal "Who are you?", dlm blog ni da bertahun kot citer pasal diri sendiri & famili.
tak asing lagi la sape saya.
and dah 13 challenge sebelum ni, korang boleh klik to know me better 😉.

👋

Wednesday, May 23, 2018

Iftar & Sahur ::: Day 4 - Day 7

4 comments:
assalamualaikum 😌

alhamdulillah. pagi ni dah selesai exam 1st paper semlm.
next paper is isnin depan. pagi ni releks releks dulu sebelum masuk gua membaca.
update blog 😄. edit gambar jap. susun ayat jap...

rasa bangga plak dgn diri sendiri. tiap hari masak tau. walaupun bergelut dgn exam, masih masak. alhamdulillah...
punyer lah kedekut nak ke bazar Ramadhan.
😅 tak la masak yg marveles sesgt... semua yg simple.
atas permintaan anak-anak and mr.asben. diorang juga yg nak makan, kan...

after next paper, dlm hati ni dah excited. nak try buat beberapa dessert melayu utk berbuka.
kuih kaswi.
tepung pelita.
onde-onde.
muffin coklat.
da tak serabut kepala dgn exam, baru lah aman cooking in the kitchen.

bukan ckp kosong tau.
ni hah bukti nyer. sambungan dari entri ni.
tak riak ye. just nak share kegembiraan yg thn ni saya dpt masak tiap hari, setakat ni. tak pernah berlaku ni. nikmat tak bekerja yg Allah bagi.
dpt masak utk berbuka puasa. sekaligus masak la utk sahur. itu lauk nyer jugak 😋.

Iftar & Sahur ::: Day 4 - Day 7
day 4

sambal ikan tenggiri & ulam timun jepun je.
nasi karbohidrat.
sambal ikan ada protein. ada la serat skit kat ulam timun tu kan.
buat teh o panas. kurma  sebiji dua.

Iftar & Sahur ::: Day 4 - Day 7
day 5

ada lebih sambal ikan tenggiri yg semlm nyer. 
so saya tambah masak lemak ayam, permintaan syuhada 😄.
ptg tu, mr.asben ajak jalan-jalan bazar Ramadhan di bkt baru.
disebabkan mr.asben bwk sekeping note RM50, terpaksa la shopping byk. takkan nak beli 3 - 4 hinggit 😄.
beli sate tu 8 btg. sosej. ayam. tepung pelita 5. tu aje.

Iftar & Sahur ::: Day 4 - Day 7
day 6

6 Ramadhan masa 1 lauk aje. asam pedas ikan siakap.
mcm biasa, brought forward lauk semlm nyer, masak lemak ayam.
first time masak asam pedas guna ikan siakap. hmmm... saya tak brape suka plak. tekak tak boleh telan!
maybe saya tak reti masak kot ikan tu. ada hanyir nyer lah 😞.
sib baik mr.asben dan Syuhada ok ajer.

Iftar & Sahur ::: Day 4 - Day 7
day 7

semlm pagi exam 9 - 11 pagi. alhamdulillah semua yg dibaca dpt dimuntahkan dgn baik atas kertas jawapan.
moga elok la resultnya...
dari Bangi terus racing balik ke Melaka.
byk juga dugaan nak balik tu. ada lori terbalik di highway Pedas.
hampir 10 km jugak la trafik stucked! pastu, hujan lebat yg amat!!! ribut!!!
ada plan sebenarnya ke tempat lain before balik rumah, dibatalkan... tak berani sebab ribut!

sampai rumah, rehat... anta amik syuhada skola agama... terus bersilat di dapur.
sup kaki ayam.
sambal tumis kosong. letak bwg aje.
then goreng kentang, ikan bilis... campur-campur dgn petai, cili padi dan bwg besar.
beli 3 giant karipap. ni order dari kedai member...

alhamdulillah...

seronok plak bila dpt update entri masak-memasak gini.
kita rasa seronok sebab dpt sediakan makanan sihat utk famili.
tahu besih nyer. tahu bahan nyer. jimat. ni yg paling penting.
menyahut seruan kerajaan lama 😆 😆 😆.  

orait. mau pen off sini dulu.
nanti ptg lepas masak, in shaa Allah, saya luangkan masa blogwalking ye. rindu!
bila dah masuk gua, payah nak log in blog hi hi hi...
nak anto Syuhada ke skola agama. bye 👋.

Tuesday, May 22, 2018

Resepi Pengat Pisang Yang Mudah

6 comments:
assalamualaikum... salam sejahtera 😊

apa khabar setakat ni? ok la kot kan. nak berbuka dah kurang 2 jam lagi.
utk surirumah, da siap masak? 
saya da siap dah. tgh baca buku ni hah. student tua ni nak exam esok pepagi 😄.
rest minda jap. update blog hi hi hi hi... da terasa byk ilmu sgt dah ni hu hu hu... need to rest jap.

nak share resepi simple aje ::: pengat pisang.
pasti ramai tau la buat nih.

Resepi Pengat Pisang Yang Mudah
rupa tak cantik. phone murah, gini lah jadik nyer gambo hi hi hi...
tapi rasanya sgt sedap 😋...


nak share dessert favourite. pengat pisang
bahan-bahan :-
  1. pisang - ni saya guna pisang montel / berangan. memana yg available kat family store. potong serong-serong sesedap mata memandang.
  2. santan - 1 kotak kecil.
  3. gula melaka - dlm 120 gram gitu.
  4. gula pasir - 1 sudu besar. tak letak pun takpe. terpulang. kalau saya suka manis-manis.
  5. air - 2 cawan
  6. sagu - setengah cawan. 
  7. daun pandan - 2 helai aje. ikat sesama dia.
langkah-langkah yg mudah saje ye...
  1. air, santan, gula melaka dan gula pasir - masuk dlm periuk and kacau hingga gula melaka tu cair dan sebati semuanya.
  2. sagu tu cuci dulu. rebus dulu hingga jadi lutsinar.
  3. masukkan pisang, sagu dan daun pandai. kacau jap aje. jgn sampai pisang nyer lembik sgt.
siap! beberapa minit aje korang. dessert yg sedap, mudah dan cepat.
ni kalau jual di bazar Ramadhan, 2 senduk mahunya rm3 kan.
kalau buat semangkuk besar, bersenduk-senduk, kos nyer dikira-kira tak lebih rm10.
buat nyer pun jap aje.
yg penting, semua bahan ada dah standby.

selamat mencuba!