Thursday, August 30, 2018

Jalur Gemilang | Sayangi Malaysiaku

43 comments:
assalamualaikum 😊😊
hari yg gembira.
esok kita merdeka. 31 ogos bulan 8 tahun 2018.

semlm... pagi hingga ke mlm menjahit selempang dan songkok Izzat. tiada mesin jahit, maka jahit tgn ajer lah 😅. org tgn keras dipaksanya menjahit, hadoi lah...
da siap, bila fitting kat Izzat, ada yg tak sesuai. ubah di tgh mlm 😁.
hari ni ada aktiviti di PASTI sempena hari merdeka.
anak-anak digalakkan berpakaian merdeka. tak kisah la camne pun.
terpulang pd kreativiti ibu ayah.
and saya. last last minit dimaklumkan, tak sempat la nak upah org jahitkan sepasang baju utk Izzat.
sib baik ada baju melayu warna putih bersih.
saya ragamkan lah sebegini simple 👇👇

Jalur Gemilang | Sayangi Malaysiaku
utk tenaga kena la minum susu Isomil Plus dulu.
if not, tak nak amik gambo 😂.

Jalur Gemilang | Sayangi Malaysiaku
gambar ijat pakaian merdeka. simple yg amat hi hi hi...
dpt ibu yg tak pandai menjahit, kat rumah takde mesin jahit plak tu... hadoilah!

walaupun simple, excited Izzat nak memakainya. dari semlm dia kata, "tak sabarnya nak pakai baju bendera".
kebetulan, anak-anak 6 thn hari ni, setiap org dikehendaki baca sajak.
hmmmmm sambil-sambil menjahit mlm tadi, train Izzat baca sajak la.
janji baca, dik. takde gaya pun takpe 😄.

yg penting 👇👇

Jalur Gemilang | Sayangi Malaysiaku
cuti !!!

dan esok ptg, saya da ada plan terbaik... in shaa Allah 😀 👍.
suka la jugak nak inform, dari awal bulan Ogos ari tu, saya dah pun mengibarkan jalur gemilang di pagar rumah 👇👇

Jalur Gemilang | Sayangi Malaysiaku
gambar pagar 3 bendera yg kecik ajer la. sebab rumah nyer pun kecik 😅.
yg penting, semangat Sayangi Malaysiaku itu besar!

terlanjur tu, saya nak copy and paste fakta yg saya dpt dari fb.
fakta tentang jalur gemilang. kita memang panggil bendera Malaysia as jalur gemilang.

pada kemerdekaan ke-40 di tahun 1997, bendera Malaysia kita dinamakan Jalur Gemilang.
ilham utk menamakan bendera Malaysia ni diusulkan oleh Datuk Hashim Mat Dris. selepas itu dicadangkan kepada Perdana Menteri ke-4, Tun Dr. Mahathir pada 11.7.1995.
maka, selepas proses pemilihan demi pemilihan, pada 31.8.1997, Tun Dr. Mahathir telah mengistiharkan nama bendera Malaysia iaitu Jalur Gemilang di Dataran Merdeka.
JALUR - bendera kita ada 14 jalur merah dan putih.
GEMILANG - membawa maksud bercahaya, terang-benderang dan cemerlang.
                                                                                                     Sumber Nama Jalur Gemilang

Fakta Jalur Gemilang | Sayangi Malaysiaku

Jalur Gemilang | Sayangi Malaysiaku
ni pun saya jumpa di fb. maklumat yg sungguh penting.
mudah nak mencari if lah anak-anak memerlukan info ni kelak 😉.

tak sabar nak tunggu cikgu Izzat send gambar anak-anak merdeka di PASTI Pintar Soleh.
anak-anak gembira dan faham erti kemerdekaan.
dari kecik lah kita nak kena terapkan semangat merdeka pada diorang ni.
now, maybe diorang tak brape faham kenapa kena sambut dan pakai pakaian melambangkan hari merdeka.
but, slowly la kita-kita, org dewasa, explain dan explain dan explain.
agar slowly informasi tu masuk dlm minda mereka. setiap tahun, setiap kali tu lah kita memeriahkan hari merdeka bersama mereka.
pupuk semangat Sayangi Malaysia sejak dari kecil 😊😊😍.

last but not least, Selamat Hari Merdeka buat semua readers Blog Adianiez.
merdekakan diri kita sendiri dari tawanan unsur-unsur negatif.
dari diri kita, then barulah kita merdekakan org / keadaan yg lain-lain. kekal positif dan bertenaga.
in shaa Allah.

Wednesday, August 29, 2018

Resepi Minum Petang | Chicken Carbonara Cheese Puff

13 comments:
assalamualaikum.
salam sejahtera.

hari ni hari rabu.
ibu Izzat ni ada keje jahit-menjahit utk baju merdeka Izzat esok 😄 hadoi lah...
last minit. semlm tghari cikgu Izzat wasap dlm grup tadika. aduhai.
Izzat pun mlm tadi ada pesan, "ibu, cikgu kata esok pakai baju merdeka, baju bendera".
demi mu anak, ari ni ibu buatkan lah ye. simple ajer lah pakaian merdeka Izzat.
maka, very short update lah ye.

ahad lepas menggigihkan diri buat Chicken Carbonara Cheese Puff.
jengah-jengah peti ais, bahan semua ada. alhamdulillah...
plan nak bekalkan kak Nurin balik ke asrama 😍.

siap utk di ngap 😋 18 keping.

Resepi Minum Petang | Chicken Carbonara Cheese Puff
bahan utama!

buat inti chicken carbonara cheese ni mudah aje. resepi saya yg biasa.
tapi diolah semula ikut bahan-bahan yg sedia ada kat rumah.

bahan-bahan :
  1. sepeket ayam hancur - saya beli ayam hancur Saudi
  2. puff pastri Kawan
  3. 1 tin prego carbonara cendawan
  4. cheese 6 keping
  5. 1 bwg besar holland - potong dadu
  6. 4 bwg putih - hiris halus
  7. mentega 3 sudu - utk tumis gantikan minyak
  8. 1 lobak merah - potong dadu
  9. 1 tin cendawan butang - potong dadu
  10. garam / serbuk perasa
  11. serbuk lada hitam
cara-cara yg simple :
  1. tumiskan bwg besar holland & bwg putih dgn mentega hingga naik bau
  2. masukkan ayam hancur & cendawan butang. masak rata sampai ayam masak.
  3. masukkan prego carbonara cendawan, cheese dan lobak merah. kacau rata hingga masak.
  4. perisa la dgn garam / serbuk perasa dan lada hitam.
  5. sejukkan la inti ni dulu before nak masukkan dlm puff pastri.
  6. then, da masukkan dlm puff pastri, bakar dlm oven selama 30 minit dgn suhu 180⁰c.


 tadaaaaaaaaaa...

next, nak buat popia carbonara cheese plak.
tgk lah. sarapan pagi merdeka nanti ke 😄. in shaa Allah...
till then, korang semua, have a nice day 👌😉

Tuesday, August 28, 2018

Sepetang di Banda Hilir & Nikmati Suasana Malam Dari Menara Taming Sari

23 comments:
assalamualaikum 😃
semlm x dpt update blog. dari pagi hingga ptg, uruskan keje2 rumah.
sengaja tak nak pegang laptop dan log in blogger. once logged in, hmmmm tak abis la keje2 rumah 😅😆. blogging & blogwalking, memang tak sedar time.
pagi semlm, hujan lebat.
pagi ni pun sama, alhamdulillah, hujan lebat. sejuk skit alam ni.
tapi tu la, sebakul mencuci baju, tak dpt nak sidai. sebab sendiri meramalkan, takkan kering sempurna.
maka, semlm tghari, gi dry kat dobi. hari ni pun, ptg skit, nak men'dry' lagi sebakul.

now, nak throwback, update pasal jjcm kami time cuti skola ari tu.
khamis ptg (23 ogos), balik aje dari rumah Mami, sebagaimana ada citer dlm entri ni, kami tak balik rumah dulu, kami terus ke Banda Hilir.
bwk anak-anak jjcm, memandangkan hari tu kan eniverseri ibu ayah nyer 😍.
settle makan di Black Canyon Coffee, ajak mr.asben & anak-anak jalan-jalan kat taman sebelah. lama jugak kami tak jalan-jalan kat area ni.

Sepetang di Banda Hilir & Nikmati Suasana Malam Dari Menara Tamingsari
anak-anak dara selfie berdua-duaan...

Sepetang di Banda Hilir & Nikmati Suasana Malam Dari Menara Tamingsari

Sepetang di Banda Hilir & Nikmati Suasana Malam Dari Menara Tamingsari

Sepetang di Banda Hilir & Nikmati Suasana Malam Dari Menara Tamingsari

Sepetang di Banda Hilir & Nikmati Suasana Malam Dari Menara Tamingsari

Sepetang di Banda Hilir & Nikmati Suasana Malam Dari Menara Tamingsari

Sepetang di Banda Hilir & Nikmati Suasana Malam Dari Menara Tamingsari
ada plak tempat bersenam kat sini 😃.
kalau keje berdekatan sini, wajib la sebelum balik rumah, ptg, layan 30 minit di sini.

Sepetang di Banda Hilir & Nikmati Suasana Malam Dari Menara Tamingsari
nampak tu? Izzat bersungguh bersenam 😆.
kita suruh berlakon aje, dia buat bebetul plak hi hi hi...

Sepetang di Banda Hilir & Nikmati Suasana Malam Dari Menara Tamingsari
anak-anak dara ku 😍.
si adik lebih tinggi dari si akak la plak...

Sepetang di Banda Hilir & Nikmati Suasana Malam Dari Menara Tamingsari
ni si ibu. candid aje nih... selekeh la dgn sling beg ha ha ha ha...
tapi molek la ditempek dlm blog 😅😅😅...

Sepetang di Banda Hilir & Nikmati Suasana Malam Dari Menara Tamingsari

Sepetang di Banda Hilir & Nikmati Suasana Malam Dari Menara Tamingsari

Sepetang di Banda Hilir & Nikmati Suasana Malam Dari Menara Tamingsari

byk sgt da bertukar wajah kawasan ni.
dulu kala, zaman skola menengah, ni la tempat saya berulang-alik. lepak dgn kawan-kawan.
saya bekerja kat area Melaka Raya pun tak kurang 4 tahun. jenuh la menapak di tghari dari Melaka Raya nun hingga ke Mahkota Parade semata-mata nak lunch.
waktu tu, Dataran Pahlawan pun tak wujud lagi. hanya ada Mahkota Parade.
sekarang ni, bertukar wajah 300%!
bangga sekejap. sedih sekejap. gembira sekejap. 😅 maju dah Melaka kesayangan ku...

sempatlah bercerita dgn kak Nurin & Syuhada pasal tempat di dulu kala.
itu apa. ini apa. sana apa. situ apa 😃.

then, azam Maghrib pun berkumandang... kami solat la kat surau di sebelah Menara Tamingsari.
hmmmm Izzat nampak la menara tinggi pusing-pusing tu. da sibuk Izzat ajak kami naik.
kami berlima da pernah naik dulu (tapi citer nya tak update kat blog 😄), Izzat masih baby.
memula mcm malas nyer lah nak naik, sebab takde pape pun yg special. lagipun, dah malam kan. letih da badan ni...
tapi tu lah, melayankan Izzat, mr.asben said yes dgn permintaan nyer...

Sepetang di Banda Hilir & Nikmati Suasana Malam Dari Menara Tamingsari

Sepetang di Banda Hilir & Nikmati Suasana Malam Dari Menara Tamingsari

Sepetang di Banda Hilir & Nikmati Suasana Malam Dari Menara Tamingsari
harga nak naik Menara Tamingsari ye...
bagi saya, agak mahal jugak. naik nyer beberapa minit aje pun...
kerana anak-anak, layankan aje lah 😄.

Sepetang di Banda Hilir & Nikmati Suasana Malam Dari Menara Tamingsari

Sepetang di Banda Hilir & Nikmati Suasana Malam Dari Menara Tamingsari
Dataran Pahlawan di kiri...
Mahkota Parade di kanan...

Sepetang di Banda Hilir & Nikmati Suasana Malam Dari Menara Tamingsari
Melaka yg busy di hari cuti 😅.

Sepetang di Banda Hilir & Nikmati Suasana Malam Dari Menara Tamingsari
uptown di Pahlawan Walk.
mcm2 benda / makanan menarik ada kat sini. best 👍.

Sepetang di Banda Hilir & Nikmati Suasana Malam Dari Menara Tamingsari

Sepetang di Banda Hilir & Nikmati Suasana Malam Dari Menara Tamingsari
cute aje beca-beza warna-warni tu dari atas 😍.

alhamdulillah... dpt puaskan hati Izzat naik menara ni.
lepas ni dah tak payah naik dah kan. dah bagi dia experience sekali, dah cukup lah tu.
bukan dpt buat pe pun kat atas tu hi hi hi hi...

turun dari Menara Tamingsari, badan pun da letih, kami gerak balik lah ke kereta.
kereta parking di Mahkota Parade sanun.
tak lepaskan peluang, kami spend masa berjalan ke kereta melalui uptown di Pahlawan Walk. seronok. jamu kata aje. few times da ronda sini. best 👍.

next time nak ajak mr.asben & anak-anak naik Bkt St. Pall dan ronda Jonker Walk.
now, bila mana Syuhada hanya menanti hari-hari lagi sebulan nak UPKK, memang tak la berjalan jejauh.
plan hanya nak ronda Melaka aje. Melaka masih byk tempat kami bleh repeat 😍.

Sepetang di Banda Hilir & Nikmati Suasana Malam Dari Menara Taming Sari
tak lupa beli sekeping fridge magnet utk koleksi... tanda da sampai ler kan 😉

orait. jam da tunjuk kul 10:30 pagi tu hah.
kena stop dah menaip ni. sambung settle kemas bilik belakang.
seminggu anak-anak cuti skola, ada plak cuti raya, bilik belakang tu dah umpama kedai dobi! 😅😅😅
akan tak lupa blogwalking blog korang, memana yg sempat la ye.

bye! 💙💙💙

Saturday, August 25, 2018

15 Tahun | Ulangtahun Hari Nikah

16 comments:
assalamualaikum 😍

pepagi tadi masak utk lunch awal-awal. abg ipar dtg lunch sini.
ikan masak taucu, kari daging, sayur campur & sambal telur puyuh petai.
ada skit rendang raya ari tu, kuarkan lah buat tambah-tambah lauk-pauk.
aneka ragam lauk nyer, tapi skit-skit aje portion nyer. sekali hadap, abis semua plan nyer 😄
alhamdulillah, selamat dah menjamu abg ipar & famili tadi.
diorang bercuti di Melaka dan on the way back ke Klang dah pun skang ni. moga ok ok la journey diorang. jgn la trafik jem yg terok.

lepas ni in shaa Allah nak ajak anak-anak bertiga jogging. lepas asar karang...
saya nak prepare kan diri, Jumaat depan nak join lari-lari merdeka 👌.

nak la tempek dlm blog ni bahawa 23.8.2018 merupakan ulangtahun hari nikah kami yg ke 15.
alhamdulillah...
15 thn dah kami jadik suami isteri.
ikut kiraan bebetul, mula tahu kewujudan memasing di dalam dunia is mid of 1998.
then, berkawan secara serious (bak kata bebudak = couple la 😀) since November 1999.
20 thn lah kami kenal satu sama lain 😌.

15 Tahun | Ulangtahun Hari Nikah
ni gambar kami berdua pada tarikh enibeseri tu 23.8.2018.

15 Tahun | Ulangtahun Hari Nikah
alhamdulillah. 3 anak penyambung kuat tali ikatan kami berdua.

15 Tahun | Ulangtahun Hari Nikah

15 Tahun | Ulangtahun Hari Nikah

standard lah kan, bila update pasal ulangtahun kawin-kawin ni, akan usik tentang betapa beruntungnya kita dpt mempertahankan perkahwinan utk jangkamasa yg panjang tu.
sedangkan lidah lagi tergigit, ni kan pula suami isteri...
ada aje la isu yg akan jadik gaduh, kecik hati, selisih pendpt...
nak kuar makan mana pun boleh create isu 😆 😅😅. kalau nak cari isu lah kan.
nak mengaku lah, saya yg selalu create isu 😔😓😓.
sebab saya senang kecik ati dan cepat melenting 😁😁.
mr.asben kurang bab tu. most of the time dia ok ok aje.
dia akan faham bila mood saya swing. kekadang dia layan, kekadang dia buat don't know ajer hu hu hu...

15 Tahun | Ulangtahun Hari Nikah
... a drink from Paradise... available on Earth.

15 Tahun | Ulangtahun Hari Nikah
hot chocolate utk saya 😍.
diorang yg lain amik air sejuk!

15 Tahun | Ulangtahun Hari Nikah

kami tak celebrate sgt pun ulangtahun hari nikah ni.
memadai dgn hanya kuar jalan-jalan dgn anak-anak.
ada la kot dok fikir, nak makan-makan special, nak ada sepotong kek tanda celebrate.
at the end of discussion, makan jer la pape yg mengenyangkan 😄.
pilihan kami tiap kali melangkah ke Mahkota Parade & Dataran Pahlawan is always Black Canyon Coffee.
kami makan nasi set E. ada 4 lauk dan 4 pinggan nasi. tambah sepinggan nasi kosong utk Izzat.
then, da inform anak-anak, instead of beli kek di Secret Recipe, beli aje Hokkaido Cheese Tart nak ketul. lagi nyaman tekak menelannya.
tapi, tak beli pun.
sebab lepas makan di Black Canyon Coffee, kami berjalan di Banda Hilir, terus naik Menara TamingSari dan ronda uptown di Pahlawan Walk. sampai ke mlm hari 😀.
terlupa langsung nak masuk Mahkota Parade beli Hokkaido Cheese Tart.

15 Tahun | Ulangtahun Hari Nikah
 my 💜💜💜💜.
not single. not available ye!

doakan kami berdua terus kekal bersama berdua hingga ke jannah ye.
moga anak-anak kami sihat dan berada bersama kami sentiasa...

😌😌😌

Aidil Adha 1439H | Meskipun Tidak Semeriah Aidil Fitri, Kami Maintain Beraya Sakan !

6 comments:
assalamualaikum 😌
jam da menunjukkan jam 11:54 tgh mlm, Jumaat...
tapi kami 5 beranak masih lagi kecoh ni hah.
mr.asben turunkan ilmu IT kpd kak Nurin & Syuhada - camne nak donlod lagu ke phone memasing.
Izzat dgn tv, on youtube, pilih kartun kesukaan dia...
saya? amik laptop and update blog lah 😅.

alkisah Aidil Adha thn ni, saya beraya di rumah Emak Abah dulu.
then, ptg Rabu tu ke rumah Mami (mak mertua) plak.
di rumah Emak Abah, hanya saya, kakak sulung dan adik lelaki yg balik.
maka, anak-anak saya bertiga saje lah yg ada di rumah Atok Uwan. Izzat sorang aje lah yg bermaharajalela di setiap ceruk rumah Atok Uwan 😆.

di rumah Mami, kami tiba ptg tu, abg-abg ipar ada dah 2 keluarga.
dari ptg tu membawa ke mlm nyer, makan makan dan makan aje lah kami semua.
sama aje mcm merayakan Aidil Fitri, makanan penuh meja! aduhai... murah rezeki kami di hari raya.

Aidil Adha 1439H | Meskipun Tidak Semeriah Aidil Fitri, Kami Maintain Beraya Sakan !

Aidil Adha 1439H | Meskipun Tidak Semeriah Aidil Fitri, Kami Maintain Beraya Sakan !
pepagi raya, sebelum keluar rumah ziarah Nenek di Alor Gajah, kami bergambar dulu.
ni memang tradisi, wajib bergambar sesape yg beraya dgn mak abah.

Aidil Adha 1439H | Meskipun Tidak Semeriah Aidil Fitri, Kami Maintain Beraya Sakan !
ni di Alor Gajah, rumah adik Emak.
ziarah Nenek yg disayangi.

Aidil Adha 1439H | Meskipun Tidak Semeriah Aidil Fitri, Kami Maintain Beraya Sakan !
sempatlah kami 2 beradik pompuan selfie depan rumah pakcik tgh panas 😃.

wajiblah story mori pasal juadah hari raya, kan...
and kali ni, saya masak tau. sambil di bantu oleh Emak dan kakak.
hi hi hi bila masak byk-byk, saya masih lagi perlukan diorang yg lebih arif bab masak-masak hari raya ni.

Aidil Adha 1439H | Meskipun Tidak Semeriah Aidil Fitri, Kami Maintain Beraya Sakan !
ketupat mini Faiza.
ni da siap-siap saya rebus dgn pressure cooker kat rumah. bwk balik aje rumah mak.

utk mlm raya, Selasa tu, da plan dah dgn Emak Abah utk buat soto nasi aje.
kami pun tak ramai, kan... berani lah saya nak suggest menu.
sup tulang. ketupat mini. kicap cili padi. bergedil.

Aidil Adha 1439H | Meskipun Tidak Semeriah Aidil Fitri, Kami Maintain Beraya Sakan !
pressure cooker beraksi plak di rumah Emak Abah. sup tulang in the making 👌.

Aidil Adha 1439H | Meskipun Tidak Semeriah Aidil Fitri, Kami Maintain Beraya Sakan !
gentelan bergedil. 
Emak bantu kupas kentang...
then, dari menggoreng kentang, blend kentang & ayam hinggalah menggentel nyer. saya buat 😅.
sambil gentel bergedil, sambil la membawang dgn Emak dan kakak hi hi hi...

kakak bwk balik plak pisang tanduk dari laman rumah dia.
aduhai... apa lagi, teruslah kami minum ptg pisang goreng.
sgt lah terbaik, manis pisang nyer...

Aidil Adha 1439H | Meskipun Tidak Semeriah Aidil Fitri, Kami Maintain Beraya Sakan !
nampak tu. kakak saya yg kreatif.
da siap dibogelkan pisang nyer. wrap molek-molek.
sampai rumah Emak, siap terus goreng aje 😃.

Aidil Adha 1439H | Meskipun Tidak Semeriah Aidil Fitri, Kami Maintain Beraya Sakan !
 nikmatnya...

Aidil Adha 1439H | Meskipun Tidak Semeriah Aidil Fitri, Kami Maintain Beraya Sakan !
 siap for dinner!

Aidil Adha 1439H | Meskipun Tidak Semeriah Aidil Fitri, Kami Maintain Beraya Sakan !
siap dah digoreng oleh saya jugak...

puas la hati dpt prepare kan semua juadah mkn mlm raya tu dgn Emak dan kakak.
happy rasanya. apa yg dihajati menjadi.
dpt la makan pisang goreng yg marbeles.
air teh o ptg tu dibuat pulak oleh anak saya yg marbeles, Syuhada. memang saya da train dia utk buat teh o sedap 😄.

pagi raya Aidil Adha, juadah simple kami sekeluarga hanyalah kari daging & ketupat palas.
ketupat palas tu tak la kami buat sendiri ye.
saya beli frozen. dikukus aje oleh kami. then ngap aje dgn kari daging. best!

Aidil Adha 1439H | Meskipun Tidak Semeriah Aidil Fitri, Kami Maintain Beraya Sakan !

Aidil Adha 1439H | Meskipun Tidak Semeriah Aidil Fitri, Kami Maintain Beraya Sakan !

dikatakan di pantai timur, Aidil Adha ni dirayakan dgn begitu meriah kan.
saya pernah sekali beraya di pantai timur, tapi kami tiba di sana agak lewat ptg 😀
kami join sahabat di kelantan qurban satu bahagian unta.
yes. part itu saya tidak pernah share lagi di blog. aduhai. nanti saya cari semula story & gambar nyer.
mungkin sebab perjalanan pergi dan balik masa tu, kami terperangkap dlm trafik jem yg terok!!!
maka, terus terlupa story mori di blog. first and last la kot kami ke pantai timur time Aidil Adha hi hi hi...

dlm famili saya, baik di rumah Emak Abah atau di rumah Mami, kami-kami masih maintain balik beraya.
meskipun kali ni jatuh pada minggu cuti sekolah, kami tidak pun plan nak holiday ke mana-mana.
hormat tarikh raya Aidil Adha. balik rumah keluarga adalah wajib.
nasib saya baik sebab rumah Emak Abah dan rumah Mami dekat aje. tak payah ikut highway pon.
perjalanan dlm 45 minit lebih kurang.

alhamdulillah...
moga lepas ni rezeki saya & mr.asben plak beraya di tanah suci Mekah.
da daftar haji. tabungan asas pun dah cukup. in shaa Allah 😌😌😌.