Thursday, June 22, 2017

1 Hari Di Hari Puasa | Old Town White Coffee

23 comments:
assalamualaikum 😎

yahoooo.... hari terakhir bekerja sebelum bercuti raya seminggu.
moga dipanjang umur berjumpa keluarga di hari raya, aminnn...
happy nyer tak terkira uolls!


tu yg nak citer, kelmarin kami sekeluarga berbuka di luar ~ old town white coffee, aeon ayer keroh.
happy... happy... happy...

berbuka di luar atas 2 sebab :

PERTAMA, ptg kelmarin apoinmen dgn bangla potong rumput di rumah baru kul 5.
suruh dia kekemas sekali sekitar laman rumah. 
sementara tu tgk-tgk kan rumah kesayangan tu. da 3-4 minggu kami tak dtg melepak situ.

hah tu... lapang skit nampak nyer.
tu hah, belakang tu, nampak tak abg bangla berhelmet ? 😃

KEDUA, alhamdulillah... kelmarin juga kuar keputusan application further study.
"your application is successful. the letter of offer will be available 2 weeks from today".
happy... happy... happy...

😍 😎 😍 😎
tu yg terus aje membara perasaan nak makan luar.
da siap2 reserve secara phone call. takut jugak nak gi walk-in. karang penuh, kecewa anak-anak!

kenapa saya suka ke old town white coffee?
  • akan suruh anak-anak order nasi. biasa la, saya akan tentukan apa yg diorang akan makan, elakkan pembaziran makanan kalau tak abis, dan elakkan pembaziran duit! and di old town ada nasi lemak & nasi ayam. and sgt la sedap! recommended. nasi lemak ayam masak merah, nasi lemak ayam rendang, nasi lemak kari ayam, nasi lemak ikan bilis, nasi ayam bbq,.... mana2 pun sgt la sedap & mengenyangkan.
  • side dishes dia pun ok. karipap, popia, nugget, fish & chips, ... best!
  • izzat memang ada pilihan makanan utk kanak-kanak. pernah citer dulu kat SINI.
  • tempat nya bersih & selesa. anak-anak pun sesuai.
  • pilihan makanan nyer bagi saya sgt variety. nasi, mee, mihun, mee wantan, nasi lemak, nasi goreng, nasi ayam, nasi putih,... minuman nyer jgn ckp la, feveret saya is teh tarik la. yg kedua, air coklat. aduhai, terbaik !!! yes betol tu uolls, harga di sini da naik skit compare 1 thn yg lepas. buku menu pun dah baru. nak buat camne uolls... zaman gst kan 😄😄😄.
ari ni, kalau takde aral, berbuka nanti akan berbuka umah mak abah.
kalau sempat berkemas lah balik keje karang... if not, sok pagi jer la balik kg.
esok kami laki bini dah cuti, in shaa Allah. 
abah saya da 3-4 kali call dah dari semlm, tanya bila cucu-cucu nyer nak balik kg ha ha ha...
hadoi lah atok...

ok lah... abis sini aje crita criti saya 😄. babai for now.

Wednesday, June 21, 2017

Berbuka | Aneka Pau Viral In Da House

14 comments:
assalamualaikum...

weekend 2 minggu yg lepas, nak dijadikan cerita, kirim aneka pau viral dgn bos dari JB.
kat melaka ada satu tempat menjual. di depan family store Bukit Ramai.
aduhai! ntah bila tahun nak ke sana...
lelebih bulan puasa ni kan. tak kuasa nak melalui arus trafik jem melaka ni.
tetiba bos tersayang share dlm grup wasap, terus lah saya kirim bos beli kan.
setiap pau, sepeket ada 4 ketul berharga RM10. alhamdulillah...

Berbuka | Aneka Pau Viral In Da House | Pau Seekor Ayam | inti lada hitam
sedap inti nyer... tapi tu la. da kukus lebih 30 minit, tapi kurang kembang kurang gebu pau nyer...

Berbuka | Aneka Pau Viral In Da House | Pau Cendawan Viral | inti carbonara
ni memang la yg paling glamer kan di kalangan pau-pau viral. memang sedap inti nyer. pau pun lembut gebu. tapi tu la. pau cendawan yg saya beli di MAHA ari tu lebih sedap! inti lebih byk...

Berbuka | Aneka Pau Viral In Da House | Pau Kacang Tanah | inti peanut butter
inti nyer agak kasar. rasa nyer plak seakan-akan peanut butter. since saya ni memang kurang minat kacang, yg ni saya ok ok jer la. janji dpt merasa... sama jugak dgn pau seekor ayam tadi, bila kukus, kurang kembang dan gebu. frust !!!

apapun, saya bangga la dgn rakyat malaysia nowadays.
kreatif.
inovatif.
bukan 3 jenis ni aje tau pau yg da wujud sekarang.
pau bentuk cili.
pau bentuk epal.
just lom jumpa org menjual 😍.
sedap ke tak, tu nombor 2. pelanggan boleh beri feedback, kan.
yg penting usaha utk create produk baru, tu yg paling utama!

uolls da pernah rasa pau viral?

👌

Resepi | Sotong Bakar Simple

19 comments:
assalamualaikum...

pagi ni diserang penyakit elergi lagi uolls 😓...
dari selepas sahur pagi tadi. kegatalan hidung yg melampau! hadoi lah...
tapi tu la, normally by 11 pagi karang akan ok la.
gejala pagi yg memang terjadi kekadang. kalau tak puasa, da telan da suplemen.

tapi takpe... hidup mesti diteruskan. keje mesti dihabiskan 😃.
baru senang ati beraya seminggu nanti... in shaa Allah. moga dipanjangkan umur aminnn...

ada satu hari, minggu lepas, saya buat menu ni... bersama-sama dgn 1-2 menu yg lain.

Resepi | Sotong Bakar Simple
Sotong Bakar Simple

BAHAN A - dikisar
- bwg kecil 3 ketul
- bwg putih 6 ketul
- cili padi 10 batang
- kunyit 1 inci
- halia 1/2 inci

BAHAN B
serai 2 btg diketuk
sos tiram
kicap manis
garam & gula sesedap rasa

BAHAN A yg dikisar tu gaul rata dgn BAHAN B tanpa ragu-ragu.
then perapkan sotong dgn semua bahan tu 2-3 jam.
bakar selamat dgn suhu 180'C dlm tempoh masa 20 minit, or sehingga masak sesuka hati kita.

da terasa bosan buat sotong sambal & sotong sos tiram.
the power of google, jumpa idea ni. resepi tu kita alter la sesedap rasa.

ok bye!

Tuesday, June 20, 2017

Pencerahan | GST Ke Atas lebih 60 Barangan Makanan Mulai 1 Julai 2017

14 comments:
assalamualaikum...

semlm hot tentang issue di atas.
ye la kan. bila brg makanan tu da berGST, confirm la naik harga!!!
😒 skang ni pun harga brg makanan dah melampau...
  • nasi ambeng | RM7.50
  • nasi kerabu | RM5.50
  • laksam | RM5.00
  • murtabak BAWANG sekeping | RM5.00
  • ayam goreng seketul | RM4.00
  • pau cendawan seketul | RM4.50
  • lauk-pauk sesenduk | RM5.00
  • nasi putih | RM3.00
tu contoh-contoh yg saya lalui sendiri lah... lain tempat lain harga, kan.
alasan nyer, brg makanan asas memang dah mahal!
memang iye pun uolls... saya biasa ke family store beli skit-skit.
tgk harga sotong, udang... tgk harga ikan kembung, ikan selar kuning... tgk harga ikan tenggiri.
serrrrraammm!
tu yg saya prefer beli ayam. save bajet hi hi hi.
but selit-selit la seafood...
pe pon, kita tetap kena membeli meskipun harga mahal...
just kuasa membeli kita tu da berkurang... ikut keperluan kecemasan.
kalau tak kecemasan, kena la balik rumah and masak... muai skit anak-anak makan.
air... beli jer la kordial kat family store bebyk. bancuh ajer la kat rumah kan.
elak kan la dari dok komplen and komplen kedai makan tu mahal!
makanan minuman tu semua dia punyer... duit, kita yg punyer.
antara nak dgn tak nak aje bagi kat dia. pilihan di tgn kita...
jgn pergi... abis citer. itu cara saya la. komplen komplen pun penat sendiri...
sesekali akhir bulan dpt gaji, baru la bwk anak-anak makan luar. gi terus kedai yg selesa & mahal.
puas hati membayar nyer.

berbalik kpd issue hot semlm...
Pencerahan | GST Ke Atas lebih 60 Barangan Makanan Mulai 1 Julai 2017
Pencerahan | GST Ke Atas lebih 60 Barangan Makanan Mulai 1 Julai 2017

saya sendiri bila dpt tau hal ni... terus terbayangkan betapa mahalnya makana di kedai makan nanti.
aduhai...
sekarang ni gst berkadar sifar pun dah melampau mahal nyer!!!
apatah lagi bila da berkadar 6%.
alasan kenapa semua brg makanan tu dipinda kpd kadar 6% mungkin kerana semuanya bukanlah brg makanan asas.
no further comments 😶...


tapi....

tapi...

tapi...

Pencerahan | GST Ke Atas lebih 60 Barangan Makanan Mulai 1 Julai 2017
DIBATALKAN

rasa nya semua tahu kan proses penggubalan undang-undang camne.
warta kerajaan disiarkan oleh Jabatan Peguam Negara.
and subjected to pembentangan di parlimen.
maka, anything everthing bukanlah dlm kuasa Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM).
JKDM hanyalah jabatan pelaksana | tukang kutip saje 👌.

kena baca semula perenggan 4 kenyataan akhbar di atas :
"JKDM telah merujuk perkara ini dengan Kementerian Kewangan untuk maklumbalas dan telah membuat keputusan supaya P.U. (A) 162 Perintah Cukai Barang dan Perkhidmatan (Pembekalan Berkadar Sifar) (Pindaan) (No. 2) DIBATALKAN."
👍 JKDM juga tukang nasihat... demi kesejahteraan rakyat.
warga JKDM pun rakyat biasa, byr gst tanpa apa-apa pengecualian...
tiada supermarket diarahkan dibuka utk warga JKDM saje.
jgn lah kita ni kecam warga JKDM tu. diorang tu keje sebagaimana diperintahkan saje.
... sekian pencerahan di hari yg cerah ini 😎.
apa yg boleh kita sbg rakyat buat, guna kuasa yg ada pada kita.
mahal, jgn beli.
mahal, jgn pergi.
syarikat naik harga, report ke KPDNKK dan JKDM.
syarikat tak kuar kan resit, report ke JKDM.
syarikat yg tak daftar gst tapi caj gst, report ke JKDM.
kuatkuasakan undang-undang. dgn cara tu kita boleh ajar perompak hasil negara ni.
bila rajin, klik la 1001 kisah GST ni. pe pon boleh carik and baca.
ilmu tiada sempadan...

bye.

Friday, June 16, 2017

Kita Gembira | Mereka Berduka :(

17 comments:
assalamualaikum...

shopping raya aidilfitri
hasil shopping hari ni...
tak perlu keluar opis bila ramai opismet menjual mcm2.
batang buruk muar, dodol melaka, air jagung ketagih... alhamdulillah.

dlm pada kita sibuk dgn urusan hari raya, ada yg sedang menanggung kesedihan yg amat berat.
ptg semalam, dpt perkhabaran yg menyedihkan... innalillah...

mejar yazmi muhammad yusof

mejar yazmi muhammad yusof

sahabat lama... perkenalan sewaktu mula-mula melangkah masuk ke alam universiti.
1996 ~ matrikulasi UIA lembah pantai.
sama-sama dgn arwah aktif dlm DPSC (Debat & Public Speaking Club) sehingga 1998.
arwah seorang pendebat terbaik sejak dari sekolah.
namun, kemudian arwah meneruskan pembelajaran dlm bidang pilot. 
tak sambung belajar di main campus UIA gombak.

seorang ayah kepada 6 org cahayamata lelaki.
mendgr cerita, arwah merupakan ketua keluarga yg terbaik.
arwah bakal dirindui oleh anak-anak tersayang...
anak-anak telah menjadi tunjang kehidupan si ibu kini.
diri mu, Mat Yeh, ada di setiap nadi anak-anak mu...
kami tidak akan melupakan mu...
bersemadilah dgn tenang... insan terpilih.
pergi bertemuNya di hari dan bulan yg amat mulia, Ramadhan...

al-fatihah...

Thursday, June 15, 2017

Lambakan Makanan Untuk Berbuka Puasa | Idea ?

8 comments:
assalamualaikum...

semlm saya cuti. bwk izzat ke hospital jumpa doktor pakar berkaitan tonsilitis izzat.
izzat memang kerap demam last few months.
demam yg tinggi. and memang setiap kali demam, kami dah tahu. mesti tekak problem.
semlm dah jumpa doktor pakar, hati ni ada la senang skit.
beri ubat dulu utk 4 bulan bagi merawat ent izzat. tgk la camne...
if at the end nanti, kena jugak buang tonsil nyer, itu la rawatan terakhir, saya akur la...
yg penting izzat sihat selamanya... doa kan izzat saya sihat sentiasa ye...

ari ni masuk ofis. keje beratur di atas meja. huh! letih...
siap la semua... ni hah dah kul 4.44 ptg (cantik plak no kat jam ni), baru nak up kat entri kat blog.
😍 da ptg, boleh kot up kat entri makanan, kan?
apa lagi kalau bukan pasal makanan bulan ramadhan ni. kul 4 fikiran mak-mak da dok berputar what to masak utk berbuka... hadoi!

Ramadhan 5 saya sgt x sempat masa ptg tu. tak ingat pe hal.
biasa la... bila x sempat, kita brainstorming lah pe ye masakan yg paling segera.
maka... bila bertanya anak-anak & mr.asben ~ sambal sardin, telur dadar and berulam timun jepun.
sib baik la anak-anak saya memang minat lauk gini. memang berpinggan-pinggan bertambah.

Lambakan Makanan Untuk Berbuka Puasa | Idea ?

Lambakan Makanan Untuk Berbuka Puasa | Idea ?

Ramadhan 7 plak saya prepare lauk kelantan gitu uolls.
ikan singgang, celurkan bendi beberapa batang dan budu.
budu kali ni ada penambahan bahan, sebab dari ENTRI INI ada yg kasik idea. tq.

Lambakan Makanan Untuk Berbuka Puasa | Idea ?

Lambakan Makanan Untuk Berbuka Puasa | Idea ?

Lambakan Makanan Untuk Berbuka Puasa | Idea ?
semangkuk ni memang licin menjelang tamat nyer waktu kami berbuka.
sedap nyer lah... alhamdulillah.
beberapa limau kasturi diperah. masukkan sebiji bwg besar dihiris. beberapa btg cili padi dihiris.
gaul rata serasi bersama budu.

then uolls pun tahu, sabtu - isnin tu saya gi buat kuih raya di KL.
memang umah tak berasap lah... kat sana mak & kakak siap-siap kan masak. syoooorgaaaa!

Ramadhan 10, isnin, sampai umah lewat ptg... kami gi shopping-shopping raya dulu kat mydin.
memula nak berbuka di kedai. tetiba rasa malas nyer nak booking lah, nanti nak solat maghrib lah...
terus decide buat mee goreng lembab je.

Lambakan Makanan Untuk Berbuka Puasa | Idea ?
mee goreng lembab versi saya memang simple teramat.

resepi saya :
  • tumis bwg kecil, bwg putih, udang kering & cili kering ~ semua nyer dikisar.
  • bila garing, terus tambah sos tomato, kicap dan sos tiram ~ agak-agak secukup rasa.
  • masukkan fishball. tambah air. tgk la kepekatan kuah yg dikehendaki. jgn cair sgt! 
  • mendidih skit, masukkan la 3 biji telur.
  • akhir ~ masukkan mee kuning, sawi, taugeh berselang-seli
siap!

Ramadhan 11 tu permintaan syuhada, ayam masak lemak kuning.
ok la anak ku syg. mudah aje permintaan awak tu. ibu boleh realisasikan...
couple kan dgn kacang buncis goreng & sambal belacan.

Lambakan Makanan Untuk Berbuka Puasa | Idea ?

Lambakan Makanan Untuk Berbuka Puasa | Idea ?

Lambakan Makanan Untuk Berbuka Puasa | Idea ?
saya tak brape pandai buat sambal belacan. ini kira boleh la...
kurang belacan komen mr.asben hi hi hi...

ptg ni saya masih takde idea nak masak pe. mr.asben xde rumah. kursus...
kami 4 beranak...
terasa mcm nak ke pasar ramadhan kot.
hmmmmm nak amik izzat... then terus tunggu kakak-kakak balik skola agama.
bertuah sgt la kalau sempat nak masak 😞😞😞.
aduhai pasar ramadhan, please offer me makanan yg best-best ye... in shaa Allah.

ok la. bye! selamat berbuka uolls.

Tuesday, June 13, 2017

Waktu Doa Paling Mustajab Di Bulan Ramadhan

15 comments:
assalamualaikum...

18 ramadhan... alhamdulillah 😍.
perkongsian pagi ni, image sharing dari timelin fb saya. in shaa Allah...

Waktu Doa Paling Mustajab Di Bulan Ramadhan

surely hajat kita. Allah Maha Berkuasa di atas sesuatu.
kita berdoa. kita pohon dariNya...
  • kesihatan diri & keluarga
  • dipanjang umur
  • dimurahkan rezeki
  • anak-anak diberikan daya ingatan yg kuat dan terang hati utk belajar
  • anak-anak dipermudahkan dlm segala urusan belajar
... dan sebagainya.

maka, kena take note always on waktu berdoa paling mustajab!

sekian 😊


Monday, June 12, 2017

Cara Potong Bawang Besar Yang Betul

20 comments:
assalamualaikum...

suka plak saya nak share info ni ptg ni. jam da lepas 4.30 ptg dah tu.
time keje sudah abis. bulan ramadhan ni balik awal skit....
tapi nak update blog jap.

biasa la... kawan-kawan share di grup wasap.
begini la 👍 kepada insan yg rajin create info ni 😄.

frankly speaking, saya byk guna bawang besar ni dlm lauk-pauk yg saya masak.
mr.asben suka giler dgn bawang. and saya da menjangkit kesukaan dia ni.
apa-apa lauk yg rasa-rasa sesuai bubuh bawang besar hiris, memang confirm saya letak tau.
and suka la hati saya sebab kalau ikut info comel ni, cara saya adalah betul 😎.

Cara Potong Bawang Besar Yang Betul

kebetulan ptg ni nak buat masak kicap ayam... in shaa Allah.

ok tu aje nak update. bye. nak balik...
👌

Resepi | Mari Ramai-Ramai Buat Kuih Raya Ni ~ Cornflakes Madu :)

17 comments:
assalamualaikum...

ramadhan 17 dah ari ni... kejap je kan?
moga kita semua dipanjangkan umur hingga ke akhir ramadhan in shaa Allah.
bakal berjumpa dgn malam Lailatul Qadar...
seterusnya berhari raya dgn gembira. in shaa Allah...

selepas coti seminggu, hah ari ni kembali ke opis. hadoi lah, lemau i tell u!
rasa mcm sungguh M.A.L.A.S mau keje uolls.
tapi apakan daya...

Mari Ramai-Ramai Buat Kuih Raya Ni ~ Cornflakes Madu :)

so nak citer la pagi ni, susulan daripada ENTRI NI. maka, buat apa yg dikata...
jumaat mlm sabtu, terlaksana lah proses pembuatan biskut raya ~ cornflakes madu .

Mari Ramai-Ramai Buat Kuih Raya Ni ~ Cornflakes Madu :)
dpt lah lebih kurang 250 cups of cornflakes madu yg best!

few years back saya ada buat. siap bagi kpd adik-beradik dan mak mertua adik-beradik tau uolls.
tu jer la setahun saya buat. pastu, nan hado 😄. tahun ni, sukses yahoooooo...
dibantu oleh anak-anak dara ~ nurin & syuhada.
dimeriahkan oleh anak bujang ~ izzat.

Mari Ramai-Ramai Buat Kuih Raya Ni ~ Cornflakes Madu :)
1. sila lah cairkan dulu 125 gram buttercup.

Mari Ramai-Ramai Buat Kuih Raya Ni ~ Cornflakes Madu :)
2. pastu masuk kan la secawan gula perang & secawan madu. kacau sebati cantik likat.

Mari Ramai-Ramai Buat Kuih Raya Ni ~ Cornflakes Madu :)
3. then, gaulkan bersama 550 gram nestle cornflakes.

Mari Ramai-Ramai Buat Kuih Raya Ni ~ Cornflakes Madu :)
kejadian nyer di dalam periuk...

Mari Ramai-Ramai Buat Kuih Raya Ni ~ Cornflakes Madu :)
4. sila lah bakar skit agar ia merangup dan melekat sesama sendiri.
suhu nyer saya kautim between 150'c - 180'c.
masa saya kautim bebetul 5 - 10 minit.
lain oven, lain kerenah! sempat la dlm tak lebih 20 cups ngireng!!! 😂

weekend akan dtg ni in shaa Allah nak buat lg. 250 cups tu x muai la nak bagi adik-beradik.
then, kita nak makan sendiri lagi, kan...
hajat nak buat biskut kacang peas masih tak berjaya la 😞. tepung kacang peas tak jumpa!
bahan lain semua ada. aduhai...

ok la uolls. nak bertafakur jap kat surau, sementara tunggu azan zuhur.
bye.

Sunday, June 11, 2017

Resepi | Ayam Percik, Pizza Roti Gardenia & Spaghetti Bolognese

15 comments:
assalamualaikum...

penghujung coti skola dah.
ibu-ibu semua dah ke prepare brg skola anak-anak? 😄
saya, alhamdulillah, di bantu oleh 2 anak dara, da siap dah...
baju skola siap bergosok...
kasut skola siap berkapur putih bersih...
keje skola semua awal-awal saya da suruh diorang buat kasik siap.
malam tadi da siap-siap suruh diorang kemas beg-beg skola, cek semula mana la tau ada keje yg terlupa nak di settle kan.
these few days, di cuti sekola, just tumpukan perhatian kpd nurin, buat latihan maths.
latih tubi maths. naik cuti ni mula la start semula ujian pra-UPSR in shaa Allah.

nak citer kot pasal juadah berbuka. pe yg saya masak utk berbuka 2 hari yg lepas.
hah. dlm entri ni ada resepi lah. entri kelmarin xde resepi, kan? 😄 hi hi hi...
ramadhan ke 14, saya prepare byk makanan skit uolls.

Berbuka Ramadhan 14 : Ayam Percik & Pizza Roti Gardenia
resepi kuah percik uolls klik SINI tau. ni siaran ulangan, just ada ubah style.

kalau dlm entri resepi di SINI, saya panggang dulu ayam and then prepare kan kuah percik.
later, baru la siram kan ayam dgn kuah percik tu. ala-ala kat pasar malam ler kan.
but kali ni, saya ubah style.
  1. ayam hanya dibersihkan saje. buang la lemak-lemak berlebihan...
  2. then, terus prepare kuah percik. sila refer resepi saya 👆👆👆 ye.
  3. bila kuah percik da masak, cantik, cukup rasa... just deep kan ayam-ayam tadi ke dalam kuah percik. sila tgk gambo saya 👆👆👆 tu ye. biarkan la for about 15 minit. agak-agak kuah percik tu meresap masuk ke liang-liang ayam.
  4. then, kuarkan ayam. kita panggang dlm oven for about another 30-45 minit.
  5. bila da dipanggang ayam tu... time nak hidang, lebihan kuah percik tu curah jer atas ayam panggang tadi.

Berbuka Ramadhan 14 : Ayam Percik & Pizza Roti Gardenia
tadaaaa... ni sebenarnya style ayam percik kakak saya. 
last weekend berbuka umah dia, dia buat ayam percik style ni.

Berbuka Ramadhan 14 : Ayam Percik & Pizza Roti Gardenia
sambal wajib ada uolls kat umah saya.
terutama time sahur. takde sambal, sahur jadik hambar nanti.
sian plak kat mr.asben dan anak-anak.

Berbuka Ramadhan 14 : Ayam Percik & Pizza Roti Gardenia
ulam timun ajer uolls...

then, dlm pada dok fikir pe la makanan sampingan nak dimakan... murtabak? roti john? kuih-muih?
malas la plak nak menerjah ke bazar ramadhan. so far lom lagi jejak kaki ke sana kali ni.
hmmmm... tercetus la idea nak buat something simple 👌.
semua bahan kebetulan ada... terhasil la simple pizza guna roti gardenia.

Berbuka Ramadhan 14 : Ayam Percik & Pizza Roti Gardenia
  1. roti gardenia 6 keping ~ saya sapukan dasar pizza ni dgn sos cili.
  2. aturkan hirisan sosej daging dan tomato...
  3. then, baru teringat kan mayonis! patut nyer lepas sapu sos, terus la sapu mayonis kan hi hi hi... so letak la skit mayonis on top of the tomato.
  4. lastly, sekeping cheese... pizza tanpa cheese mcm x complete kan?

Berbuka Ramadhan 14 : Ayam Percik & Pizza Roti Gardenia
taraaaaa... alhamdulillah.

ramadhan ke 15, semlm, lebih simple tau. bcoz abis idea dah dlm fikiran ni.
sabtu... and no idea utk masak pe!!! hu hu hu kejam nyer lah si ibu ijat ni kan.
brainstorming brainstorming brainstorming... kul 1 ptg gitu kot baru decide ~ spaghetti bolognese.
bahan semua ada kecuali full cream milk. lepas solat zuhur, terus zass ke 7eleven beli 2 botol full cream milk tu.

Berbuka Ramadhan 15 : Spaghetti Bolognese

resepi di SINI ye. sama aje bahan nyer. but this time saya buat dgn 2 pek daging kisar saudi.
biar berdaging skit. byk skit. kenyang la skit...

and mlm td, kami ke jusco ayer keroh depan ni. paksa mr.asben gi.
paksa dia beli baju baru. hi hi hi lelaki ni payah ekk nak suruh dia ke mall.
nak beli baju dia pun dia tak mau. hadoi. kalau kita, meronta-ronta nak gi, tak boleh dah delay 😄 ha ha ha...

Ayam Percik, Pizza Roti Gardenia & Spaghetti Bolognese
lama dah kami x selfie bertiga... sebelum ke jusco, marilah selfie ye anak-anak...

abis aje shopping, kami makan di kedai makan sebelah foodtruck park melaka mall.
pertama kali sejak 1 ramadhan, kami makan luar tau uolls... rinduuuuu ha ha ha 😂😀😀😁.
puas hati dpt shopping. abiskan aje duit bantuan RM500 yg PM kasik ke mr.asben. 
alhamdulillah...

ok bye... nak releks releks di hari ahad ni. sok da keje 😞.

Friday, June 09, 2017

Tahun Ni Biskut Raya Homemade In Da House :)

11 comments:
assalamualaikum...

salam dihulur di ptg jumaat nan indah.
lama x update blog. kesibukan melanda di bulan ramadhan.
priority lain menguasai masa yg ada... tambahan plak, izzat x sihat for a few days 😔.
itu lagi menuntut waktu.
bila izzat x sihat, memang mata dan deria lain tertumpu kat dia la.
alhamdulillah. ptg ni izzat beransur pulih ceria dan gembira.

weekend yg lepas, as planned, saya naik ke umah kakak di kl utk projek biskut raya kami.
dan utk berbuka dgn mak abah 💜💜💜...
byk dugaan nak realisasikan projek biskut raya ni, hampir x jadi saya nak join tau.
frust la jugak. ada la skit masalah teknikal hi hi hi...
tapi akhirnya, join and it was something yg sgt indah uolls.
biasa ler. kami 4 beradik pompuan kalau bertemu, memang happening la.
mak pun sporting. berborak. bergelak ketawa. plan masak-memasak.
and kali ni bersama buat biskut raya... memcm gelagat 😃.

sabtu tu, saya lewat tiba kl. maka, kakak sulung bersama adik-adik saya dan mak yg proceed dulu.
ari tu diorang started with tart gulung & almond london.

Tahun Ni Biskut Raya Homemade In Da House ~ tart gulung nenas
gebu kan? amaun nenas nyer pun memang ohsem!

dlm hati saya frust nyer sebab x dpt join tau 😞😞😞.
biskut almond london tu tak dpt di settle kan hari sabtu. disambung hari ahad.
yeszaaa... ahad tu saya dpt join diorang berempat buat biskut raya.
as early as 7 pagi kami da gerak ke umah kakak sulung.
anak-anak ditinggalkan di umah kakak kedua. mak ngah diorang yg jaga hi hi hi...

kakak sulung saya memang tiap tahun buat biskut sendiri.
thn ni kami pakat buat sama-sama utk semua, kos kautim la bahagi-bahagi.
memandangkan kos nak membeli kuih raya 2017 nampak nyer sgt mahal.
kos-kos lain jugak yg turut naik mendadak! tu yg membara kami nak jayakan projek biskut raya ni.

👍👍👍 maka hari ahad tu, kami sukses buat biskut-biskut yg lain...
sambung buat almond london, biskut coklat chip, biskut cornflakes rangup dan samperit.

Tahun Ni Biskut Raya Homemade In Da House ~ almond london

Tahun Ni Biskut Raya Homemade In Da House ~ coklat chip

Tahun Ni Biskut Raya Homemade In Da House ~ cornflakes rangup

coklat chip dan cornflakes rangup ni paling senang. ia kan drop cookies.
so mudah la. bentuk nyer ikot suka si tukang gentel.
saya... adik pompuan... dan mak tersayang.

Tahun Ni Biskut Raya Homemade In Da House ~ samperit
samperit ni 100% dipaip keluar oleh adik bongsu saya, adik lelaki.
kami guna kan tenaga lelaki dia utk buat ni hi hi hi.
saya assisted dia dgn tabur kan manik kalerful tu aje.
kami kakak-kakak tak larat bebeno nak buat nyer.
memang berguna la bwk dia yg sedang cuti semester.

tu diaaaa... settle 5 kuih uolls... we were happy. 
😖😖 and sgt la penat! adoi... tak pernah-pernah buat biskut raya la kata kan...
tak terkata kepenatan nya... tapi berbaloi!!!

Tahun Ni Biskut Raya Homemade In Da House :)

Tahun Ni Biskut Raya Homemade In Da House :)

Tahun Ni Biskut Raya Homemade In Da House :)

lega.....
and memang la entri ni takde resepi biskut raya pun uolls.
yg adun nyer kakak sulung. adik-adik ni tukang proceed once adunan da siap.
and no worries lah uolls. byk resepi di fb boleh cari. lebih kurang jer.
and ada lagi yg kakak sulung saya proceed buat sendirian berhad.
nanti just bahagi-bahagikan biskut tu di antara kami in shaa Allah.
mlm ni or esok, saya akan buat biskut paling senang dlm dunia... cornflakes madu 😄😄😄.

so... uolls da buat tak biskut raya?
atau beli ajer? hi hi hi... takpe la. beli ker buat ker, janji ada biskut raya nanti kan...
kekadang nak membuat nyer takde time takde skills... better beli jer.

ok la. mau gi masak dah ni. ari ni kami berbuka, in shaa Allah, ayam percik.
yummy yummy 😋.

bye!