Monday, April 30, 2018

30 Things in 30 Days Challenge ::: MAY 2018

13 comments:
assalamualaikum 😌
nak cuba buat sesuatu yg berjadual dgn blog kecik ni.
join challenge azah. saya plan from 1-30 mei.
moga tepat masa. moga ada masa πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚.


 Day 1 — Your favorite song
Day 2 — Your favorite movie
Day 3 – Your idea of the perfect first date
Day 4 – Your favorite photograph of your best friend
Day 5 – What makes you different from everyone else?
Day 6 – A song to match your mood
Day 7 – A photo of an animal you’d love to keep as a pet
Day 8 – A picture of your favourite memory
Day 9 – Your current relationship, if single discuss how single life is
Day 10 – A photo of the item you last purchased
Day 11 – 5 facts about you
Day 12 – A photo of something that makes you happy
Day 13 – What kind of person attracts you?
Day 14 – Who are you?
Day 15 – Something you don’t leave the house without
Day 16 – Short term goals for this month and why
Day 17 – How you hope your future will be like
Day 18 – 5 things that irritate ME about opposite/same sex
Day 19 – A picture of something you want to do before you die
Day 20 – The meaning behind your blog name
Day 21 – A photo of your favorite place to eat
Day 22 – A letter to someone who has hurt you recently.
Day 23 – Your dream wedding
Day 24 – A photo of something that means a lot to you
Day 25 – A TV show you’re currently addicted to
Day 26 – A photo of somewhere you want to go
Day 27 – A picture of your favourite band or artist
Day 28 – In this past month, what have you learned?
Day 29 – Something you could never get tired of doing
Day 30 – A photograph of yourself today + three good things that have happened in the past 30 days

... wish me luck !

Wednesday, April 25, 2018

Segmen Blogwalking Ramadan-Raya 2018

10 comments:
assalamualaikum...

ari ni ari Rabu.
memang dari pagi ke ptg, lebih kurang jam 4 ptg, memang saya ngadap laptop.
esok lusa dah ada kelas.
byk perkara nak di settlekan before esok dan lusa. in shaa Allah 😌.

sambil-sambil... sementara-sementara itu... blogwalking. singgah blog bro HH. join segmen.

Segmen Blogwalking Ramadan-Raya 2018

segmen ni memerlukan saya list kan 5 aktiviti yg bakal dilakukan di bulan Ramadhan.
Allahu Akbar. agak susah tu. sebab saya ni biasanya tak boleh plan apa-apa.
sure tak jadik kalau plan... namun, plan tu perlu, kan? baru la kita ada target... 
memandangkan akhir Mei sessi semester ke2 saya akan tamat, exam pun bakal selesai... Jun saya merdeka πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€.
berpuasa di rumah. surirumah sepenuh masa πŸ’ͺ.

so, bro HH, tak dpt la list kan 5 aktiviti.
sebabnya tak dpt nak fikir sampai 5 πŸ˜‚ πŸ˜…. surirumah ni task kat rumah memang kalau nak di list kan, penuh selai A4 paper.
so, nothing new lah... masak, kemas, cuci baju, lipat baju, tgk tv, update blog, amik anak, anta anak,....

  1. nak solat terawikh di surau/masjid ikut mr.asben. izzat da cerdik. saya rasa boleh dah bwk dia gi surau belakang umah ni.
  2. nak buat biskut raya. dpt 3 jenis pun jadik la πŸ˜„. thn lepas buat kat umah kakak di Kajang. thn ni nak try buat sendiri dgn kakak-kakak berdua tu. moga jadik lah...
  3. yg ni dah start pun dah skang ni bila takde kelas pagi = nak baca al-Quran setiap pagi. sebab waktu pagi saya sendiri kat rumah. mr.asben keje. anak-anak sekolah. moga ni berterusan la hingga lepas Ramadhan...

3 tu saje yg ada dlm fikiran saya skang ni.
yg wajib saya buat nanti during Ramadhan. in syaa Allah...
moga dipanjangkan umur kita semua dan dpt tambah amal ibadah di bulan Ramadhan. aminnn...

😌

Pesanan Rasullullah

7 comments:
😌 assalamualaikum...

πŸ”»πŸ”»πŸ”»

Suatu hari Rasulullah SAW bersabda kepada Ali ( R.A. ) :

"Wahai Ali, lakukanlah 5 perkara ini sebelum kamu tidur...
◆Berikan sedekah 4000 Dinar, kemudian tidurlah..
◆Khatamkan Al Quran, lalu tidurlah..
◆Belilah Syurga, lalu tidurlah.
◆Perbaikkilah hubungan dua orang  yang tengah berselisih, kemudian kamu tidurlah.
◆Tunaikanlah satu kali Haji, lalu tidurlah."

Ali ( R.A.) pun menjawab, "Ya Rasulallah. Mana mungkin aku boleh melakukan semuanya itu?"

Lalu Nabi ( SAW ) pun menjawab :

◆4 kali membaca Al Fatihah adalah sama nilai dengan sedekah 4,000 Dinar.
◆3 kali membaca surah Al Ikhlas adalah sama nilainya dengan menamatkan bacaan satu Al-Qur'an.
◆3 kali membaca Shalawat adalah sama nilai dgn harga Syurga.
◆10 kali bacaan "Istighfar" adalah sama nilainya dengan menyambung silaturrahim dua orang yg berselisih.
◆4 kali membaca  "Subhanallah,Alhamdulillah, Laa ilaaha ilallah, Allahu Akbar" adalah sama dengan menunaikan satu kali Haji.

Lalu Ali (R.A.) pun berkata, "Ya Rasulallah SAW! Kini aku akan menjalankan semua nasihatmu itu sebelum aku masuk tidur..."

Hanya perlu masa kurang 5 minit untuk melaksanakannya, namun lihatlah semua kebaikan amalan yg anda akan perolehi.

Untuk mengingatkan anda akan amalan ini, cara termudah adalah dengan menuliskan kesemua zikir tersebut dlm sehelai kertas untuk dibaca sebelum tidur dan sesuai juga utk ditampalkan dekat tempat tidur supaya anda tak lupa untuk membacanya 😊.

★ Dan tentu saja, dengan niat kerana Allah SWT.

πŸ”ΊπŸ”ΊπŸ”Ί

Nota tambahan:

🌻 Surah Al- Fatihah utk melindungi Anda dari kemurkaan Allah.

🌻 Surah Yaasin utk melindungi Anda dari kehausan pada hari pengadilan. 

🌻 Surah Waaqi'ah utk melindungi Anda dari kefakiran dan kelaparan.

🌻 Surah Al-Mulk utk melindungi Anda dari azab kubur.

🌻 Surat Al-Kautsar utk melindungi Anda dari kejahatan musuh.

🌻 Surat Al-Kaafiruun utk melindungi Anda dari kekafiran pd saat ajal menjemput Anda.

🌻 Surat Al-Ikhlaas utk melindungi Anda dari kemunafikan.

🌻 Surat Al-Falaq utk melindungi Anda dari merbahaya.

🌻 Surat An-Naas utk melindungi Anda dari fikiran jahat.

Segmen Aminkan Doa Sahabat

14 comments:
assalamualaikum 😌
dijemput utk join segmen by Ejulz.

Segmen Aminkan Doa Sahabat

di bulan yg penuh barokah ni, mohon amin kan doa aida ni 😌 :

"Ya Allah. Ampunilah aku dan terima taubatku, kedua ibubapaku, keluargaku dan semua umat Nabi Muhammad s.a.w. Panjangkalah umur kami agar dapat terus beramal ibadat ke jalan Mu.
Berikanlah kepada kami segala kebaikan di dunia dan di akhirat kelak. Jauhkanlah kami dari seksaan api neraka mu.
Sesungguhnya aku memohon ilmu yg bermanfaat, rezeki yang baik serta berterusan dan amalan yg diterima. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun, Maha Penyayang dan Maha Kaya."

Aminnnnnn...

Letter of Happiness Giveaway by Blog Siqahiqa

17 comments:
assalamualaikum 😎

Letter of Happiness Giveaway by Blog Siqahiqa

klik image ohsem πŸ‘† utk join ye 😍

Tuesday, April 24, 2018

Bloglist AdianiezDotCom

20 comments:
assalamualaikum πŸ˜€

tadaaaaaa... blog ni ada dah bloglist. awal bulan ni baru set up slowly.
πŸ˜… lama juga takde bloglist. blogwalking from tukang komen dan dashboard.
bloglist ni pun adalah majoritinya blogger @ friends yg sudi tinggal komen di tiap entri.
top komen from 1 Januari 2018 hingga 30 Mac 2018 πŸ‘. dan yg aktif at least update entri for 2 months.
tq friends. love uolls...

Bloglist AdianiezDotCom
standing side by side πŸ’œπŸ’œπŸ’œ

tak berniat utk buat segmen khas utk siapa yg nak masuk bloglist.
sebab saya lebih suka utamakan blogger yg sudi tinggalkan komen di blog.
means that ada interaksi dua hala antara kami.dia singgah, saya singgah balas. ikhlas.

akan update from time to time.
mudah nak blogwalking, kan...
but, still saya akan blogwalking dari dashboard dan facebook.
saya akan klik apa je yg saya tertarik. takde pilih bulu lah ha ha ha ha πŸ˜„ πŸ˜….

in shaa Allah, berakhirnya bulan April ni kelak, bakal bertambah la bilangan link di bloglist saya tu.
and utk April ni in shaa Allah ada jugak gift utk tukang komen di blog.
tema April ni is cabutan bertuah. among all 10 commentators, 1 yg bertuah akan terima gift.

in shaa Allah...

Nasihat Emas Ustaz Ahmad Dusuki Bagi Yang Berumur 40-an, 50-an & 60-an

17 comments:
😍 assalamualaikum...
moga hari ini bakal jadi lebih baik utk kita semua. aminnn...
saya nak share nasihat emas ni. makcik saya share di grup whatsapp keluarga.
terus saya star, bertujuan utk simpanan diri sendiri. kini saya share pula di blog kecil ni.
moga beri manfaat kpd semua.
kebetulan ia amat kena-mengena dgn saya. this coming October, saya genap 40 thn.

πŸ”»πŸ”»πŸ”»    πŸ”»πŸ”»πŸ”»

πŸ’₯ Nasihat pertama
cubalah berurut urat saraf 7 kali setahun supaya lancar perjalanan darah. 
walaupun ketika itu kita tidak mengalami kesakitan saraf.

πŸ’₯ Nasihat kedua
banyakkan minum air kosong kerana kebanyakan penyakit berpunca dari kurang air di dalam badan.

πŸ’₯ Nasihat ketiga
cuba bersenam walaupun hanya berjalan kaki menaiki tangga.

πŸ’₯ Nasihat keempat
kurangkan kuantiti makanan kerana makin banyak kita mengambil makanan maka kita akan makin cepat sakit.

πŸ’₯ Nasihat kelima
jauhi kemarahan atau kegusaran, belajarlah melupakan perkara yang remeh-temeh.

πŸ’₯ Nasihat keenam
biarkan harta pula berbakti kepada kesenangan kita, sudah lama kita cari harta kini tiba masanya harta bersusah untuk kita.

πŸ’₯ Nasihat ketujuh
jangan memarahi atau berdendam dengan sesiapa, tempuhlah hidup ini dengan seadanya dan gembira.

πŸ’₯ Nasihat kelapan
banyakkan gurau-senda dengan keluarga dan kenalan, kurangkan tekanan dan nikmatilah hidup dengan pergaulan. 

πŸ’₯ Nasihat kesembilan
banyakkan masa untuk duduk dengan Allah kerana kita mula menuju kepada-Nya.

πŸ’₯ Nasihat kesepuluh
bersedekah, berzakat dan berinfaqlah sebahagian harta kita ke fisabillilah. 
semoga saham2 ini membantu kita di akhirat kelak. Ψ§Ω† Ψ΄Ψ§Ψ‘ Ψ§Ω„Ω„Ω‡

πŸ’₯ Nasihat kesebelas
makanlah makanan sunnah. 
dengan usia dalam lingkungan ini macam2 penyakit mengejut boleh datang. ingatlah orang yang tersayang... 
duit boleh dicari tapi tanpa kesihatan yang baik duit yang banyak tiada makna jua.

πŸ”ΊπŸ”ΊπŸ”Ί   πŸ”ΊπŸ”ΊπŸ”Ί

peringatan yg mudah.
nasihat ni antara lain da pimpin kita ke arah kehidupan yg sihat, gembira, bahagia dan tanpa stress, kan? hidup di atas landasan agama seiring dgn dunia.
yes la. di usia di ambang emas dan usia emas ni, kita kena lebih harga erti kehidupan.
nama pun usia emas 😍.

in shaa Allah. moga umur kita dipanjangkan dan dpt bertemu dgn Ramadhan. Aminnn...

Monday, April 23, 2018

Segmen Bloglist Blog #CeritaMak

11 comments:
assalamualaikum...
join segmen blogger pagi ni :)

Segmen Bloglist Blog #CeritaMak


Bermadu di Hatyai, Thailand & Lepak di Lee Garden Plaza

24 comments:
assalamualaikum...
salam sejahtera 😊. happy monday πŸ’™πŸ’šπŸ’›πŸ’œ.
tak la brape happy. baru settle betulkan sinki dapur, tersumbat! hadoi lah...
bila sinki tak brape ok, memang proses memasak bakal tergendala.
ari ni dah la mr.asben, kak Nurin & Syuhada berpuasa. kak Nurin akan diambil ptg nanti utk berbuka di rumah 😍.
jadik la mcGyver jap tadi. biasanya mr.asben yg settle kan. tapi dia gi keje dah...

sementara menyejukkan badan kat ruang tamu ni, marilah kita update blog jap.
i love updating my blog. my story. my anak-anak. my ntah hape-hape πŸ˜„.

ni kiranya part 6 of citer holiday Hatyai πŸ˜ 😊.
sudi-sudi la klik πŸ‘†πŸ‘† ekk...

from Samila Beach, lunch and kami terus singgah ke Big Bee Garden, kilang madu.
dulu, kami ke kedai madu yg berbeza. tapi kali ni, ke sini, lebih best πŸ‘.

Bermadu di Hatyai, Thailand & Lepak di Lee Garden Plaza

Bermadu di Hatyai, Thailand & Lepak di Lee Garden Plaza
kenapa Izzat bergambar begitu? tersangkut begitu?
sebenarnya dia nak naik atas kepak tu, tapi saya larang πŸ˜„
maka jadik la aksi tersangkut begitu.

di sini jual produk berasaskan madu.
ada sessi penerangan tentang madu-madu yg dijual di sini.
dpt minum air madu sejuk. sedap! 
harga di sini lebih kurang harga di Malaysia. range antara RM80 - RM100+++.
kakak saya beli utk abah emak.

Bermadu di Hatyai, Thailand & Lepak di Lee Garden Plaza
nampak tak?
Izzat dok depan sekali dlm bilik taklimat. diam aje plak dia kat situ.
dari mula taklimat hingga ke akhirnya. terbaik lah Izzat πŸ‘πŸ‘πŸ‘.

Bermadu di Hatyai, Thailand & Lepak di Lee Garden Plaza

di luar, Big Bee Garden ni penuh dgn hiasan taman yg kreatif dan cantik.
apa lagi, berlari-lari la anak-anak minta bergambar di sana sini. termasuk la Izzat. excited sungguh...

Bermadu di Hatyai, Thailand & Lepak di Lee Garden Plaza

Bermadu di Hatyai, Thailand & Lepak di Lee Garden Plaza

Bermadu di Hatyai, Thailand & Lepak di Lee Garden Plaza

Bermadu di Hatyai, Thailand & Lepak di Lee Garden Plaza

Bermadu di Hatyai, Thailand & Lepak di Lee Garden Plaza

Bermadu di Hatyai, Thailand & Lepak di Lee Garden Plaza

berakhirlah siang kami di Hatyai. esok dah nak balik ke Melaka.
we were so happy. anak-anak semua sgt ceria dan alhamdulillah sihat-sihat semuanya sepanjang di Hatyai.


selepas selesai solat maghrib isyak, kami sekeluarga dinner di kedai kak sah πŸ‘‡πŸ‘‡.
kebetulan, 1.4.2018 merupakan birthday Faiz, adik bongsu kami yg ke 21 thn. so kami amik peluang ekslusif adik-beradik utk nyanyikan utk Faiz.

Bermadu di Hatyai, Thailand & Lepak di Lee Garden Plaza
pinjam gambar dari entri terdahulu dulu-dulu.

Bermadu di Hatyai, Thailand & Lepak di Lee Garden Plaza

then, kami proceed ke area Lee Garden Plaza. dikatakan mlm di sini sgt meriah.
maka, mlm terakhir di Hatyai perlulah terbaik. kami sekeluarga naik tuk tuk ke sana.

Bermadu di Hatyai, Thailand & Lepak di Lee Garden Plaza

Bermadu di Hatyai, Thailand & Lepak di Lee Garden Plaza

Bermadu di Hatyai, Thailand & Lepak di Lee Garden Plaza

Bermadu di Hatyai, Thailand & Lepak di Lee Garden Plaza
udang besar-besar ni, antara 300 baht ke 500 baht saje tau. murah!
pilih aje nak yg besar sgt or yg biasa-biasa.

Bermadu di Hatyai, Thailand & Lepak di Lee Garden Plaza
supper @ Hatyai...

Bermadu di Hatyai, Thailand & Lepak di Lee Garden Plaza

Bermadu di Hatyai, Thailand & Lepak di Lee Garden Plaza
teh tarik wajib!
dimana-mana teh tarik Thailand sgt sedap πŸ˜‹.

wow! kami hingga ke tgh mlm la together.
gelak ketawa. releks. borak-borak dari Lee Garden Plaza hingga la ke lobi hotel.

utk kali yg terakhirnya, nak mencari souvenir, sini la tempatnya.
apa saje ada. fridge magnet, keychain, beg, kain batik, baju, ... kena tawar-menawar la.
just sini lebih mahal dari Samila Beach. and most of kedai yg ada, tak nak turunkan harga dah.
kami tetap tegar cari kedai yg layan tawar-menawar kami hi hi hi...

alkisah makanan. syorgaaaa... mcm2 makanan ada tau.
pulut mangga.
pulut durian.
pulut ayam.
lobster.
makanan goreng-goreng.
minuman yg pelbagai. teh tarik is everywhere.

maka, berakhirlah holiday kami di Hatyai.
esok nyer tu kul 8 pagi waktu Malaysia, tayar bas da bergolek tinggalkan Daiichi Hotel.
alhamdulillah... semua berjalan lancar.

best πŸ‘ πŸ‘Œ.

Sunday, April 22, 2018

Review Wayang : Dukun

26 comments:
assalamualaikum 😌

dlm pada jari jemari ni laju tanpa henti menaip assignment skang ni...
dlm pada otak memikirkan pe perkataan yg nak ditaip satu persatu sedikit demi sedikit...
leher stress. mata penat.
buat secawan kopi. panas-panas. hirup... 
mlm ni memang nak stay up skit. jeling jam, baru jam 11 mlm. lom lagi tgh mlm hi hi hi hi...
aaahh releks 😌. lagi 2 minggu aje masa utk submit 3 assignments. then, final exam.
sebulan lebih lagi abis la semester 2 ni. sedihnya... student life is a great life!
cepat aje masa berlalu. kalau bekerja dulu, masa dirasakan berjalan dgn sgt lambat πŸ˜†.

ok, biarkan assignment tu diam-diam dulu. now, nak share, saya da tonton Dukun 😏.

Review Wayang : Dukun
Review Wayang : Dukun
tapi gambar-gambar πŸ‘† kami snap mlm tadi...

bila saya tonton citer Dukun ni, yes, setiap plot nyer tu saya berimaginasi, adakah gini kes Mona Fendy?
adakah ni diorang ambil dari kes mahkamah Mona Fendy? Adakah... ? Adakah...?
ntah la. ada sebab kot kenapa filem ni ditangguhkan tayangannya selepas beberapa tahun.
ada juga saya baca isu-isu kenapa ditangguhkan...

Diana (Umie Aida) dituduh membunuh bisnesman, Datuk Jefri (Adlin Aman Ramli). maka, keseluruhan citer ni berkisarkan siasatan terhadap Diana. nak dijadikan cerita, peguambela Diana, Karim (Faizal Hussein), mempunyai kisah dia tersendiri. isteri hilang 10-12 thn yg lepas. anaknya, Nadia (Elyana) lari dari rumah.
akhirnya, Diana disabitkan bersalah. mayat isteri Karim dijumpai dlm keadaan yg pelik. di situ la timbul kaitan antara Diana dan Karim dan menjelaskan tagline filem ni iaitu "Akhirnya kita bertemu...". rupanya isteri Karim berkaitrapat dgn Diana di mana Diana la yg membantu dia hamil. kehamilan isteri Karim itu merupakan satu perjanjian antara isteri karim dan Diana agar anak itu (Nadia) nanti diserahkan kepada Diana.

maka, apa yg dpt saya simpulkan ialah citer Dukun ni adalah tentang Karim.
di manakah isteri karim. siapa Nadia. kenapa Nadia.
kes Mona Fendy hanyalah inspirasi sehingga terhasilnya watak Diana dan Datuk Jefri.

jalan citernya agak kompleks.
kalau terlepas satu scene, mungkin kita tak dpt tangkap next scene.
and anak-anak kalau tgk, perlukan org dewasa utk explain certain scene. at the end, kita dpt rumuskan semua. and baru la ada relevan nyer certain part 😌.
lakonan Umie Aida is as usual, terbaiklah. no doubt. menjadik sgt πŸ‘.

saya kasik 7/10 markah. tahniah team Dukun.
πŸ˜‰  

Review Wayang : Rampage

34 comments:
assalamualaikum πŸ˜ƒ

pagi Ahad.
mcm biasa, pagi ni saya da siap-siap jadi siren :
  1. kasut da basuh
  2. baju / tudung da gosok
  3. homework skola da settle
  4. ada apa-apa nak dibawa ke skola (kekadang diorang last minute tgh mlm baru inform 😑)
  5. beg-beg skola da siap
terutama utk kak Nurin, kul 5 ptg karang nak di anta ke asrama semula kan.

Review Wayang : Rampage

Review Wayang : Rampage


so citer pagi ni ialah... mlm tadi kami anak-beranak masuk panggung - Rampage.


Review Wayang : Rampage

anak bertuah yg sorang ni standard la, akan ada pe'el nyer.
mana dia nak duduk. mana dia nak berdiri. mana dia nak berlari πŸ˜„.
before movie start, πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡ kami posing sama-sama dulu mcm biasa. layan jap ler...

Review Wayang : Rampage

Review Wayang : Rampage

Review Wayang : Rampage

Review Wayang : Rampage

Rampage memang ohsem. saya ada la lebih 10 kali terkejut!!!
memang action habis lah... i like πŸ’₯πŸ’₯πŸ’₯.

Davis Okeye (lakonan The Rock) merupakan sorang primatologist kat Zoo. dia memang bela sekor gorilla albino, namanya George, dari kecik. memang dia yg jumpa George satu masa dulu. so, Davis dan George ni memang rapat. diorang berkomunikasi dgn bahasa isyarat. sgt bagus and comel ha ha haha πŸ˜„.
nak dijadikan cerita. satu syarikat saintis ni buat satu bahan la. as usual, bahan ni, dlm 3 kapsul, da terjatuh dari angkasa lepas ke bumi. 3 kapsul jatuh di 3 tempat. bahan kimia ni adalah campuran dna binatang-binatang. ada kuasa luarbiasa!!! bila da jatuh ke bumi, kapsul tu pecah!
maka, 3 binatang yg terhidu asap bahan tu ialah George, sekor serigala dan sekor buaya. 3 binatang ni membesar jadik mcm gergasi dlm citer ultraman tu.
abis la bandar Chicago dlm usaha si saintis tu nak kan dna 3 binatang ni. abis la bandar Chicago dlm usaha askar nak selamatkan semua org. Davis memang follow la George. dia sgt sayangkan George. Davis buat apa saje utk selamatkan George dan Chicago tu.
ending nyer, Davis dpt selamatkan George dari terus mengganas. dan George yg selamatkan Chicago dgn gaduh dan bunuh buaya dan serigala gergasi tu.

Review Wayang : Rampage

uoll kena tgk. bwk la anak-anak...
citer nyer memang tak bosan. dgn lakonan The Rock yg mantap. gagah perkasa tapi kelakar ha haha ha πŸ˜… πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†.
saya kasik 10/10 bintang.

Saturday, April 21, 2018

Resepi : Ayam Panggang Pressure Cooker

22 comments:
assalamualaikum 😊

pagi Sabtu yg cantik. indah. matahari elok aje menyinar.
adakah panas berpanjangan? 😏
ptg semlm hujan amat lebat kat Melaka! hanya sejam, tapi byk tempat di bandar Melaka yg banjir kilat oleh kerana hujan lebat sejam tu.
hujung rumah saya tu ada parit besar. lebih kurang jam 5:15 ptg, parit besar tu dah penuh.
cuma air belum melimpah. Allahu Akbar. teruslah snap gambo and wasap jiran-jiran.
time tu hujan da slow, renyai aje.
just berhati-hati, mana la tau hujan kembali lebat, kan...
namun, Allah tu Maha Berkuasa, hujan berhenti menjelang isya' gitu. agak lama la renyai nyer...
keadaan parit pagi ni kembali mcm biasa-biasa... alhamdulillah.

da hampir seminggu kot, ptg aje hujan. ptg aje hujan...
hujan tu ok. tapi moga takde la kejadian banjir atau apa-apa seumpamanya berlaku...

mau citer.
mlm tadi, saya dan anak-anak saje di rumah. mr.asben ada urusan luar 1 mlm.
so, dok fikir apa la menu nak disediakan utk anak-anak bertiga ni. dari pagi da gerak da otak ni berfikir pasal makan malam.
kak Nurin balik asrama kan... so memang sedaya upaya fikir la menu istimewa skit utk dia.

jeng jeng jeng... nasi ayam πŸ˜‹. tapi ayam panggang sekor.
stop di famili store. beli ayam sekor, daun salad.
tadaaaaaaaaa... menu dinner semlm πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡.

Resepi : Ayam Panggang Pressure Cooker

ayam saya perap lebih kurang 4-5 jam dlm fridge. bahan perap saya memang simple mcm biasa :
  1. bwg merah - 5-7 ulas (kisar)
  2. bwg putih - 10 ulas (kisar)
  3. halia muda - byk! dlm 3-4 ketul (kisar)
  4. kiub ayam - 1 kiub
  5. serai - 5 btg
  6. sos tiram
  7. kicap manis


Resepi : Ayam Panggang Pressure Cooker

elok muat aje dlm pressure cooker. first time ni saya nak try panggang guna pressure cooker.
selama ni dok tgk aje dlm tv GoPaknil GoShop tu buat ayam panggang gini.
masukkan sekor ayam dgn semua bahan perap.
set pressure cooker mode Meat and otomatik on utk 21 minit.

cepat kan? lebih kurang 25 minit la. few minutes utk pressure cooker nak set heat nyer dulu.
kalau pakai oven, mahu nyer 1 jam atau lebih utk kita panggang ayam.
yahooooo... berjaya la panggang ayam dgn pressure cooker.
dah lama nak try, mlm tadi baru ada masa... and sukses!!! 😍

sape yg pernah try and ada tips berkaitan, boleh share ekk.
kita mak-mak ni memang sentiasa mencari solution agar cepatkan pe pe kerja kita.
terutama tang masak-memasak ni...

ok tu aje mau share pagi ni.
have a nice weekend uolls. bye...

Friday, April 20, 2018

Ais Milo Kepal Viral Leleh, Taman Merbok, Melaka

14 comments:
assalamualaikum 😌

Jumaat.... yahoo. i πŸ’™ jumaat.
kak Nurin balik rumah dari asrama. dpt la melepaskan rindu...
tiap minggu balik. tapi, tak pernah tak rindu 😊.
nak share pasal ais milo kepal pagi ni.
ada rupanya kat tmn rumah saya. org lain da merasa, wajib la saya dan famili rasa food viral ni.

Ais Milo Kepal Viral Leleh, Taman Merbok, Melaka

Ais Milo Kepal Viral Leleh, Taman Merbok, Melaka

Ais Milo Kepal Viral Leleh, Taman Merbok, Melaka


Ais Milo Kepal Viral Leleh, Taman Merbok, Melaka
yg biasa, ada 3 toppings.
milo, oreo & kacang hancur = RM3.

Ais Milo Kepal Viral Leleh, Taman Merbok, Melaka

Ais Milo Kepal Viral Leleh, Taman Merbok, Melaka
yg ni super special. 15 toppings 😍.


Ais Milo Kepal Viral Leleh, Taman Merbok, Melaka
kanak-kanak excited nak makan ais milo kepal...

komen saya on this ais milo kepal, biasa-biasa saje.
mungkin yg viral di kuala kangsar tu (iye ke kuala kangsar? πŸ˜ƒ) lebih sedap.
yg ni... tak brape menyengat kecoklatan dan kemiloan nyer.
but ok la. boleh diperbaiki agar ais milo kepal viral leleh sini terus relevan.
still... saya prefer cendol ni. atau cendol durian yg ni. melekat di hati πŸ’™πŸ’›.

ok... bye bye. have a nice weekend uolls 😊.