Monday, July 23, 2018

Birthday Boy | Muhammad Izzat 6 Tahun Hari Ini

No comments:
assalamualaikum 😊

Birthday Boy | Muhammad Izzat 6 Tahun Hari Ini
hari ni birthday saya 😍

Birthday Boy | Muhammad Izzat 6 Tahun Hari Ini

Birthday Boy | Muhammad Izzat 6 Tahun Hari Ini
 Izzat dan classmates...

Birthday Boy | Muhammad Izzat 6 Tahun Hari Ini
ni kek saya.
utk celebrate dgn kawan-kawan di PASTI.

Birthday Boy | Muhammad Izzat 6 Tahun Hari Ini

Birthday Boy | Muhammad Izzat 6 Tahun Hari Ini
small gift utk kawan-kawan. pensel & pemadam.
thn ni ibu saya tak nak belikan jajan makanan.

tahun depan Izzat naik darjah 1. risau hati ibu.
risau sebab semakin hari semakin sukar silibus sekolah rendah.
sian anak ibu.
sian anak-anak yg lain.
setakat ni, Izzat masih baby in the house.
masih aktif bermain. melompat sekitar alam. tgk kartun kesukaan.
kalau tak dpt apa yg dia nak, ada la perangai merajuknya. adalah pe'elnya yg tersendiri.
kakak-kakak most of the time dijadikan punching bags 😅😅😅. hadoi lah...
Izzat kalau menumbuk, memang mcm The Rock junior. kalau menyepak, memang kuat mcm David Beckham. kalau menanduk, memang boleh jadi Tandukan Mokhtar Dahari 😂.
sabo jer lah.
kekadang ibu ni hah pun jadi punching bag sekali hu hu hu...

"hari ini, 6 tahun lepas, having you, Izzat, melengkapkan kehidupan ibu, ayah dan kakak-kakak.
mengandung dan melahirkan Izzat adalah salah satu pengalaman yg ibu tak dpt lupa."
"uncles & aunties doa kan Izzat ye.
agar kekal sihat, ceria, aktif, cerdik, pintar, pandai, soleh dan hensem 😎."
Izzat loves semua 💙💚💛💜.
bye...

Sunday, July 22, 2018

Sambutan Raya Terlajak Bersama BFF

4 comments:
assalamualaikum 😍

hujan!
ye... dari tgh mlm tadi hingga tghari td, Bkt Katil hujan. sejuk!
alhamdulillah... syukur nikmat Allah beri.
sampai ke ptg ni, cuaca masih dingin aje...

and saya tak sihat 😓😓 tiba-tiba aje badan terasa nak demam dlm jam 9 pagi td.
hadoi lah... dah pun telan ubat pe patut. ni pun terasa lemah! 
tapi tu lah, excited nak update blog 😅.
kisah ptg semlm. kisah beraya terlajak! ha ha ha ha ha ha...
akibat daripada bulan Syawal memasing tak free utk berkumpul.
so, kami decide maintain jumpa tema beraya meskipun di Syawal da abis.

ni la kot sebab nyer badan ni jadi tak sihat. semlm, setelah lebih seminggu tak teguk air ais, bercawan-cawan la jugak minum soda herbs sejuk. sedap wehh... rugi la tak minum kan.
nah... hamek... badan demam!!!
takpe lah.
ujian skit dari Allah... 😌😌😌

Sambutan Raya Terlajak Bersama BFF
kami la geng MakCikKepoh 😀😀😀

Sambutan Raya Terlajak Bersama BFF
pinjam status fb adik saya. kena tutup certain maklumat 😅.
kami ber7. 6 daripada kami dahulunya satu ofis. di situlah mula keakraban kami.
now, kesemua kami tidakpun sebumbung di tempat keje. weekdays memang tak berjumpa.
berterabur di Melaka, Negeri Sembilan dan Selangor.
takkan dpt kot sebumbung seofis lagi... faktor kenaikan pangkat dan waran perjawatan.

Sambutan Raya Terlajak Bersama BFF

Sambutan Raya Terlajak Bersama BFF

Sambutan Raya Terlajak Bersama BFF

Sambutan Raya Terlajak Bersama BFF

kami semlm makan-makan bertemakan potluck.
skit sama skit menyediakan makanan. jadik la byk.

Sambutan Raya Terlajak Bersama BFF

Sambutan Raya Terlajak Bersama BFF
nasi kerabu 👍

Sambutan Raya Terlajak Bersama BFF
keropok ikan kelate mari...

Sambutan Raya Terlajak Bersama BFF
air soda herbs 😍

Sambutan Raya Terlajak Bersama BFF
laksa johor dan ada terselit sos bolognese 👌

Sambutan Raya Terlajak Bersama BFF
popia vietnam...

Sambutan Raya Terlajak Bersama BFF
buah...

Sambutan Raya Terlajak Bersama BFF
rendang maman yg marbeles 😎

alangkah sedap nyer makan dan makan sambil borak gelak-gelak.
hingga melangkaui kalori 1200 😄😄😄. melampau sgt dah cheat day Ibu Ijat ni hah... hadoi lah!
sesekali...
jumpa bff sesekali, memang la best kan. eratkan sillaturrahim.

cukup la sekadar tu update blog ptg ni.
nak gi rehat jap.
esok pepagi nak kembali exercise di taman. walking skit. jogging skit. moga kesihatan mengizinkan.

... bye uolls!

Saturday, July 21, 2018

Tips Sihat | Terlalu Panjang Untuk Dibaca Tetapi Berbaloi

4 comments:
assalamualaikum...

Tips Sihat | Terlalu Panjang Untuk Dibaca Tetapi Berbaloi

Tips Sihat | Terlalu Panjang Untuk Dibaca Tetapi Berbaloi

Tips Sihat | Terlalu Panjang Untuk Dibaca Tetapi Berbaloi

alhamdulillah, pepagi ni dpt la membakar kalori skit.
mr.asben berseorangan hiking di Bkt Beruang.
Syuhada ada sekolah agama tambahan hingga jam 12 tghari tadi.
saya, kak Nurin & Izzat riadah di taman. dpt lah membakar 224 kalori lebih kurang 😅.

Tips Sihat | Terlalu Panjang Untuk Dibaca Tetapi Berbaloi

Tips Sihat | Terlalu Panjang Untuk Dibaca Tetapi Berbaloi

sampai aje kat taman, Izzat terus meluru ke permainan gelongsor dan buaian.
kak Nurin ditugaskan utk memerhati dan memantau ketat adik Izzat 😀.
saya mula dgn berjalan pantas sekeliling taman permainan tu saje.
bila ada anak, tak berani plak nak tawaf area tu jauh-jauh mcm biasa kan.
anak diutamakan. bakar kalori kedua 😂 😅😅 😆.
itu yg memula tu berjalan... then Izzat panggil, gi jap kat dia.
pastu sambung berjalan lagi... then jogging plak skit.
kali ni tetiba Izzat ajak kejar dia. hadoi lah!!! dia lari punyer la laju, tak terkejar.
itu yg jadik penat!!! ha ha ha ha...
lastly, Izzat ajak join dia lepak kat gelongsor. hmmmm ok lah.
so sambil tgk dia. borak dgn kak Nurin. kat tangga gelongsor tu saya buat steps aerobics.
jadik lah...
campur-campur exercise hari ni ha ha ha ha ha... yg penting, membakar kalori jugak ye.

ok. sebelum mengakhiri entry ni, saya share 👇👇👇.
jiran share dlm grup wasap kami-kami. menarik. berkaitan jugak lah dgn kesihatan kan.
moga beri manfaat in shaa Allah.

*********

TEKANAN DARAH
BP tinggi
------------
120/80 - Normal
130/85 --Normal (Kawalan)
140/90 - Tinggi
150/95 - Terlalu Tinggi

DENYUTAN NADI
-----------
72 per minit (standard)
60 --- 80 p.m. (biasa)
40 --- 180 p.m. (tidak normal)

SUHU BADAN
---------
98.4 F (Normal)
99.0 F ke atas (Demam)

*****************

Tolong bantu saudara-saudara anda, rakan-taulan dengan berkongsi maklumat ini...

Serangan Jantung Dan Minum Air Panas.

Ini adalah artikel yang sangat baik. 
Bukan sahaja mengenai air suam selepas makan, tetapi mengenai serangan jantung. 
Mungkin sudah tiba masanya kita mengamalkannya tabiat minum air panas semasa makan. 
Bagi mereka yang suka minum air sejuk, artikel ini boleh digunakan untuk anda. 
Ia sangat memudaratkan untuk minum air sejuk semasa makan. 
Kerana, air sejuk akan menguatkan barangan berminyak yang anda baru sahaja makan. 
Ia akan perlahankan penghadaman. 
Apabila enapcemar ini bertindak balas dengan asid, ia akan rosak dan menjadi lebih cepat
diserap oleh usus daripada makanan pepejal. 
Ia akan merangkumi usus. 
Tidak lama lagi, ini akan menjadi lemak dan membawa kepada kanser. Lebih baik minum sup panas
atau air suam selepas makan.
Minum satu gelas air suam apabila sebelum anda hendak tidur mengelakkan pembekuan darah pada waktu malam untuk mengelakkan serangan jantung atau strok.

***********

💉 KUMPULAN DARAH YG SERASI

O- boleh menerima O-

O + boleh menerima O +, O-

A- boleh menerima A-, O-

A + boleh menerima A +, A-, O +, O-

B- boleh menerima B-, O-

B + boleh menerima B +, B-, O +, O-

AB- boleh menerima AB-, B-, A-, O-

AB + boleh menerima AB +, AB-, B +, B-, A +, A-, O +, O-

**********

 💦  Minum Air di masa yg betul memaksimumkan keberkesanannya pada badan manusia :

        1 gelas Air 
        1 minit selepas bangun -
             🕕 ⛅ membantu aktifkan organ-organ dalaman.

        1 gelas Air
        30 minit 🕧 sebelum makan -
              membantu penghadaman.

        1 gelas Air sebelum mandi 🚿
              membantu menurunkan tekanan darah anda.
              

        1 gelas Air sebelum pergi tidur - 
              🕙 menghindari stroke atau serangan jantung.

     ****************

bye!

Friday, July 20, 2018

Kuih Tradisional | Terkenang Keindahan Ramadhan

5 comments:
assalamualaikum 😊

da nak kul 4 ptg dah...
baru dpt dok kat sofa yg empuk ni, layan tv.
sepagi jam 8 tadi, da kuar anta Izzat ke tadika, terus ke skola kak Nurin, dgn mr.asben, amik result.
alhamdulillah.
result kak Nurin sgt baik. memuaskan hati saya.

then kul 9.30 pagi da sampai rumah balik, bersama kak Nurin.
happy kak Nurin dpt balik rumah awal hi hi hi hi...
mcm biasa lah, seminggu sekali balik rumah, byk la cerita kak Nurin.
bukan sekadar cerita-ceriti, ada lah jugak komplen 😄.
tak cukup seluar panjang di asrama. dia terpaksa gunapakai seluar sukan berkali-kali.
"hmmmmmm dari Januari, Julai baru ada komplen tak cukup seluar?" bisik saya dlm hati la.
maka, tak lengah lagi, terus ajak dia ke Aeon. kul 11 pagi tadi, berdua-duaan lah kami ke Aeon.
so, hari ni, Jumaat, bakar kalori hari ni dgn acara window shopping 😅  😅  😅.
dpt 100 kalori terbakar, jadik lah hu hu hu hu...

Kuih Tradisional | Terkenang Keindahan Ramadhan

lazat kan kuih-kuih 👆?
kuih feveret saya. pantang jumpa, mesti ngap beberapa biji / keping 😄.
lom pernah buat sendiri. but, akan buat lah... prektis meks perfek kan.
asyik membeli aje, buat sendiri lebih jimat. dah le SST bakal menjengah 1 sept nanti hi hi hi hi...
brg2 sure akan naik harga, mahal belaka.

termasuk la harga kuih-muih.
semakin hari semakin mahal.
sekeping sekarang da tak kurang 50sen.
cuba korang peratikan kuih kasui 👆. begitu, sekeping tu 50 sen hokey.
rasa nak tepuk dahi aje time membayar. tapi tu la, bulan Ramadhan, anggap kita sedekah aje la.
in shaa Allah.
GST 0% pun maintain harga nyer 😄 ha ha ha ha...

saya da terikut-ikut kesukaan mr.asben.
dia peminat kuih tradisional. apapun kuih tradisional, dia pasti akan beli.
tapi tu la, kecewa sebab peniaga zaman sekarang tak brape serius bila nak berniaga, kuih tak rasa mcm kuih pon! serba serbi kekurangan.
kesian mr.asben ku 💙💚💛💜.

betapa gah nya kek, muffin, pie... tetap kuih-muih tradisional ni sedap di ngap.
nyaman aje... kuih kasui, tepung pelita, seri muka, kole kacang...
saya mencari juga kelas yg boleh saya belajar buat kuih-muih ni.
di KL byk kelas. tapi di Melaka agak terhad.

tu lah aje borak-borak kosong di ptg Jumaat ni. tetiba terkenangkan indahnya Ramadhan.
seharian berpuasa. berbuka... jamah kuih-muih kemelayuan gini, best nyer.
orait... till me weet again, next santai entry... 

bye.

Thursday, July 19, 2018

Gaya Hidup Sihat | MapMyRide

7 comments:
assalamualaikum 😀

khamis. hujan sekejap tghari tadi kat Bkt Katil. alhamdulillah...
now da panas semula. cantik cuaca.
ptg gini, again... dok depan tv and blogging. 
da siap masak. baju pun dah lipat dan susun dlm almari.
tunggu baju di ampai kering. waktu yg perfect utk blogging.

berkaitrapat dgn entri yg lepas - gaya hidup sihat saya.
berjaya selama 4 hari berturut-turut menjalani pagi dgn sihat dan cergas.

👇👇👇

Gaya Hidup Sihat | MapMyRide
3 hari berjalan.
hari ni saya tak kuar rumah, aerobik saje di ruang tamu 😃.

tiap hari dpt bakar 200-300 kalori. jadik lah... daripada takde pape kan.
nak aim lelebih, tak mampu 😅  😆😆. memang target setakat tu aje.
begitu pun, timbang berat badan, tak berubah pun ha ha ha ha...
tapi itu tidak akan menurunkan semangat hi hi hi hi...

Gaya Hidup Sihat | MapMyRide

dah dimaklumkan dlm entri sebelum ni, saya gunakan 2 apps 👆👆👆 dlm menggayakan hidup sihat ni. ia byk membantu saya.
samada ia accurate atau tak, saya tak dpt la nak komen.
bagi saya, ia sekadar membantu, memberikan semangat pada kita bila dpt tgk details hasil workout kita.

Gaya Hidup Sihat | MapMyRide
MapMyRide ada list pelbagai jenis aktiviti. just pilih...

Gaya Hidup Sihat | MapMyRide
ni hasil larian saya semlm.
nampak tak, detail nya di bawah tu. ada gps, kita boleh track laluan kita.


Gaya Hidup Sihat | MapMyRide
 then, MapMyRide sychronize kan dgn MyFitnesPal.
maklumat akan terus masuk ke dlm diari harian kita. terbaik!

memandangkan saya pilih utk mengamalkan diet kalori, so MyFitnessPal sgt membantu.
secara langsung kita amik tahu pengambilan pemakanan kita setiap hari.
kalori yg diambil. kita start alert dgn apa yg kita makan.

ni la pembantu saya utk ke arah gaya hidup sihat.
selain daripada sokongan padu dari my beloved mr.asben lah kan hi hi hi hi...
so, sementara cuti semester ni, dpt la kot tiap hari saya beraktiviti gini tiap pagi.
takde pe nak difikirkan.
no class.
no assignment.
no presentation.
no exam!
fikiran aman dan damai. buat semua dgn relax. alhamdulillah...

just sharing.
mana la tahu ada yg mencari info sebegini.
saya dulu pun, dpt ilmu dari pencarian alam maya juga 😀.

... bye for today!

Monday, July 16, 2018

Gaya Hidup Sihat | Misi Bermula Dengan Hanya Berjalan

16 comments:
assalamualaikum 😀

hati sungguh gumbira. sebab... plan utk kembali kan gaya hidup sihat sudah bermula.
pagi tadi kul 7.45 dah kuar menghala ke tempat nak jogging. menikmati matahari pagi nan indah.
sesama kuar dgn mr.asben & Izzat. nak kuar lebih awal, kesian plak kat Izzat. 
siap-siapkan dia dulu... bye bye dia. baru senang hati ibu nak bersenam hu hu hu...

Gaya Hidup Sihat | Misi Bermula Dengan Hanya Berjalan
kasut baru ku. mr.asben belikan sebelum Ramadhan.
Zulkaedah baru dpt rasmikan hi hi hi hi...

asalnya, nak start last monday. tapi tu la, terlupa 😄 😄 😄. hadoi lah Aida...
so, doakan la saya ni terus istiqomah ye.
tak nak jadik kurus pun sebeno nyer. mustahil la kot nak kembali ke berat 49kg.
spare tyre sana sini kot.
dpt ringankan badan jadik lah kan. buat peluh tiap pagi.
agar badan tak lesu. tak cepat letih. badan tak sakit-sakit... tu aje.

hari ni pun tak la jogging bersungguh-sungguh. berjalan pantas saje. sebab baru start kan.
sayangilah jantung anda, Aida. jgn kasik terkejut dgn terus nak berlari !!! 😅
da siap-siap timbang berat.
aik? tadi kata tak nak jadik kurus. ni pe hal timbang berat, Aida??!!
iye la korang. kena la ada target kot kan. nak kena ada pemantauan jugak kot.
kurang berat badan adalah bonus. dpt kurangkan inci badan ni pun orait.
manfaat kan la penimbang yg beli kat watson tu... 

2 perkara saya nak jaya kan hari ni ialah :
1 - minum air putih not less than 1.5 liter sebelum maghrib 
2 - no more air manis! pagi tadi before kuar, da minum segelas milo o (sesudu gula)

Gaya Hidup Sihat | Misi Bermula Dengan Hanya Berjalan
MyFitnessPal & MapMyRide pun dah diaktifkan semula pepagi ni.
pagi ni 54 minit berjalan non-stop = 220 kalori terbakar

saya ada simpan satu hasrat tau. teringin nak join acara lari-lari ramai-ramai tu.
ramai member saya join.
tak la jejauh. dlm bandar Melaka ni aje. senang pergi balik tanpa jejaskan tugas sebagai ibu.
itu yg nak try fit kan badan ni hah. nak join jugak...
tak le terus nak join. mau nyer fengsan nanti, nyusahkan org 😀😀😀. kasik badan fit dulu lah.

apapun, hari ni baru hari pertama.
5 hari bekerja, dpt 2-3 hari bersenam gini pun jadik lah... kan? hi hi hi...
weekend tak boleh nak plan sgt. byk perkara lain...

orait. nak 'bersenam' di dapur plak nih. da kul 11 pagi! cooking for lunch.
ari ni masak tomyam ayam & sambal ikan bilis saje.
bye...
👍👍👍

Sunday, July 15, 2018

Gajet Dapur Baru | Nescafe Dolce Gusto

12 comments:
assalamualaikum 😃

apa khabar semua?
ada ke yg masih attend rumah terbuka Syawal terlajak weekend ni? 😄
sahabat saya di Bangi menjemput semlm. tapi tak dpt kami hadir.
mr.asben out station this weekend. tgh mlm ni in shaa Allah tiba rumah.
without him, memang jarang saya nak drive jejauh dgn anak-anak.

ptg ptg gini, 😴 mata mengantuk ya Allah. nak tido, dah nak asar dah ni kan...
kul 5 jap lagi nak amik Syuhada tuisyen. then terus nak anta Nurin balik ke asrama.
mari la update blog jap...
nak bercerita tentang gajet terbaru saya. duly received last weekend.
abg ipar yg beraya di Perth, Australia ari tu, bwk kan utk saya. hadiah dari kak ipar sulung yg dok sana. alhamdulillah. 😍 love it.

Gajet Dapur Baru | Nescafe Dolce Gusto

memang sgt sesuai la utk saya yg pada hakikatnya caffein lover.
mcm tahu tahu aje ari tu first time jejak Starbucks. after a week terus dpt Dolce Gusto 😀...
alhamdulillah.

Gajet Dapur Baru | Nescafe Dolce Gusto

dpt free capsules 3 perisa = cappuccino, espresso intenso dan latte macchiato.
then a plastic of perisa chocoletto. ni dpt la utk 7 cawan.
baru buat 4 kali chocoletto.
kebetulan, mr.asben tak boleh langsung minum caffein based drink. badannya akan tak sihat.
so, that chocoletto memang mcm minum kat kedai 😍😍😍. perisanya kena dgn tekak mr.asben.

baru kejap tadi buat latte macchiato. semata-mata nak tunjukkan Nurin camne dolce gusto ni berfungsi.

Gajet Dapur Baru | Nescafe Dolce Gusto
ready dah segelas latte macchiato. guna tupperware aje.
takde gelas yg lutsinar, tak dpt la tunjukkan layer yg terhasil ha ha ha ha 😃.
buih nyer tu... wow. very nice korang.

memandangkan nak perisa latte ni tepat, setelah gigih meng'google', saya guna apps aje.
korang yg ada dolce gusto ni, boleh la tgk kat playstore.
maklumlah, tak brape pandai kan nak bancuh air ni, saya guna apps la.

Gajet Dapur Baru | Nescafe Dolce Gusto
pilih aje air apa nak buat...

Gajet Dapur Baru | Nescafe Dolce Gusto
bila tekan start, akan ada timing utk both capsules.
once finished, ada alarm 😄 😉.
bak kata Nurin, "aik! buat air pun ada kiraan ke?". awak layan aje la ibu awak yg kuno ni kak oii 😄.

Gajet Dapur Baru | Nescafe Dolce Gusto

hmmmmm bila la dpt menjejakkan kaki di Perth ni.
nak menabung. holiday sambil visit kak ipar di sana in shaa Allah.

p/s : friends, suggest ye tempat murah nak beli capsules dolce gusto ni 😅. tq so much. now, beli online.

... bye for today. 
nak rehatkan minda jap sementara tunggu azan asar karang.

Saturday, July 14, 2018

Keluarga Besar | Bertahun-tahun Baru Separuh Complete Semua Dalam Satu Gambar

10 comments:
assalamualaikum 😍

hari raya pun dah berakhir semlm... alhamdulillah. mlm tadi pun semalaman beraya dan berborak dgn jiran-jiran.
semoga kita di panjang umur agar dpt bertemu Ramadhan & Syawal yang berikutnya.
i love hari raya.
sebab tu lah suka nak share satu happiest moments ni.
ia berlaku hanya di hari raya... AidilFitri dan AidilAdha.
sebab hanya pada hari-hari istimewa inilah semua akan ingat utk balik kampung 😆.

Keluarga Besar | Bertahun-tahun Baru Separuh Complete Semua Dalam Satu Gambar

Keluarga Besar | Bertahun-tahun Baru Separuh Complete Semua Dalam Satu Gambar

kenangan ini akan tersemat di ingatan selamanya...
memang havoc rumah bila semua berkumpul.
tak kisah la apa masalah yg kami ada, tiba-tiba semua masalah tu hilang...
kami 8 beradik, 7 daripadanya semua da ada famili sendiri. yg bongsu, lelaki, masih belajar.
semuanya di Selangor tau. saya sorang aje masih setia di kampung, Melaka Bersejarah...
so, kalau nak berkumpul, memang saya & famili la VVIP nyer. kami ada, baru on semua...

keluarga sebelah mr.asben kecik aje. mr.asben 3 beradik. ketiga-tiganya dah berkeluarga. dan kedua-dua abg ipar saya menetap di Selangor jugak tau hi hi hi hi 😀.
tapi, kalau dikumpul-kumpulkan sekali dgn anak-anak kami, jadik la havoc jugak. thn ni tak dpt bergambar full sekeluarga ramai-ramai.
happy. penuh dgn gelak ketawa. melawak. bergurau dan sebagainya...

Keluarga Besar | Bertahun-tahun Baru Separuh Complete Semua Dalam Satu Gambar

💖