Tuesday, July 31, 2018

Tips Sihat | Sehari

11 comments:
assalamualaikum 😊
update ringkas mlm ni.
sharing tips ni dari grup whatsapp. mcm menarik utk dikongsi.
comel sgt tips ni.













paling wajib!
tiang agama.

👇


in shaa Allah.
dlm menjalani hidup ni, kita sendiri yg set apa, kenapa, bagaimana, di mana, untuk diri kita.
sesuaikan gaya hidup sihat tu dgn cara biasa hidup kita.
biasakan yg betul. betulkan yg biasa.
😌  😌  😌

Bila Ibu Jadi Ustazah UPKK | Seolah-olah Ke Kelas Agama

3 comments:
assalamualaikum...

salam dihulur di ptg Selasa.
pagi tadi tekak tak sedap. menjelang ptg ni, alhamdulillah ok skit.
da 1.5 liter air diteguk dari pagi. moga tak la mudarat.... aminnnn.

nak la share citer or pengalaman ajar anak.
ni dah masuk round kedua saya face-to-face dgn anak utk UPKK.
yg sebelum ni, kak Nurin (2016). now, Syuhada, in shaa Allah exam on 1.10.2018 nanti.
exactly 2 bulan lagi. aduhai... rama-rama dlm perut Ibu, anak oii 😅.

saya seorang ibu yg takkan pernah melepaskan anak-anak.
baik dari segi belajar ataupun social life mereka. setakat hari ni, saya adalah ibu yg sgt amik peduli hal anak. will never let them walk alone... chewah!
tapi, bukan saya aje, most of ibu-ibu zaman skang adalah mcm saya. anak exam, anak releks, ibu yg over seram!
almaklum la. anak-anak saya bukanlah dilahirkan genius. tak payah belajar byk2, terus dpt A+++++.
anak-anak yg biasa, normal, sederhana, byk main, byk akal, prefer tgk tv dari baca buku, suka berangan dlm kelas, sambil lewa...
mereka perlu kerja keras utk dpt A+++++. utk menjadi yg terbaik di kalangan yg terbaik.
itulah anak-anak saya. 
mereka memang sentiasa happy, tak kisah la esok lusa nak exam ke, nak hape ke... 
gelak ketawa... berborak. baring-baring atas katil. dok lepak dpn tv.
sehinggalah ngauman si ibu ni kedengaran di segenap sudut rumah, then diorang mula la kelam-kabut 😒.
saya ni mcm alarm clock utk mereka. hadoi lah...

maka, start dari Julai ni, saya dah pun mengadap Syuhada day and night.
tgk keje skola pagi dia. homeworks. itu yg utama. UPKK tak membuatkan hal pelajaran skola pagi diremeh-temehkan.
then, starts with ulangkaji utk UPKK.
and start Julai jugak, no more membaca. dah setengah tahun kot membaca. Julai saya da start dgn latihtubi contoh-contoh soalan.
cek jawapan bersama dia. mana-mana yg salah, time tu juak suruh dia cari jawapan.
setiap soalan yg saya cek, dia ada di sebelah utk saya terangkan semula, walaupun jawapan tu betul.

Bila Ibu Jadi Ustazah UPKK | Seolah-olah Ke Kelas Agama
peperiksaan percubaan kali pertama, esok last paper. in shaa Allah...

Bila Ibu Jadi Ustazah UPKK | Seolah-olah Ke Kelas Agama
now sedang buat buku-buku ni. set yg kedua.
set buku-buku yg pertama da habis, sebelum peperiksaan percubaan kali pertama.

setiap sabtu, Syuhada terikat dgn kelas tambahan di skola agama.
sabtu jugak, ujian pchi, hafazan & amali solat diadakan. so memang wajib hadir lah. ujian ni mewakili 2A daripada 8A UPKK.
dlm masa yg sama, masih ada sessi ulangkaji bagi murid yg bukan giliran ujian.

Bila Ibu Jadi Ustazah UPKK | Seolah-olah Ke Kelas Agama

Syuhada juga ada mengikuti kelas tuisyen sekali seminggu dgn Ustaz skola agama.
ini memang dari kak Nurin dulu. lebih intensif. more to membuat soalan-soalan peperiksaan yg lepas-lepas.
sebab tu lah, weekend saya terkorban.
no holidays.
no balik kampung.
no enjoy.
berkorban demi anak-anak selagi boleh la.

tak boleh nak serah tugas kpd Ustaz & Ustazah aje. kita kat rumah pun still kena tgk kan anak ni.
agar minda diorang tu kekal di dalam linkungan belajar.
bak kata pakar motivasi, saya pernah dgr kat radio, cannot recall sape la.
personal touch dari ibu ayah lagi ajaib berbanding cikgu-cikgu di skola.
cikgu dah tanam di sekolah. kita di rumah just siram aje agar 'tanaman' tu kekal segar bugar. sesekali, kita bubuh 'baja' yang berkualiti 😅.

bila ajar anak-anak topik UPKK ni. ia merangkumi subjek Bahasa Arab, Adab, Aqidah, Ibadah, Sirah dan Jawi.
nak ajar dia, kita ni kena la study dulu. refresh minda tua kita ni dgn fakta agama.
seolah-olah, saya ni masuk ke kelas agama kat surau. aduhai...secara tak langsung, saya ulangkaji ilmu agama saya ni dari hari ke hari.
terutama bila subjek Sirah. Allahu Akbar, saya dpt rewind balik sirah Nabi Muhammad s.a w.
ada fakta yg saya sendiri tak tahu, ketahui dgn cara baca balik subjek Sirah anak-anak ni la.
dgn Syuhada ni agak ok la, sebab saya boleh recall back whatever saya ajar kak Nurin 2 thn lepas.

Bahasa Arab. aduhai. susah!
nasib baik lah saya ni lepasan UIA. sememangnya di UIA wajib habiskan 6 level Bahasa Arab.
boleh la skit-skit. saya boleh faham la kehendak soalan. byk perkataan yg saya faham.
terutama bila bab grammar kan, fi'il madhi, fi'il mudhori', isim... huh 😅 berpeluh dahi!!!

bila tang tulisan Jawi, saya salute lah anak-anak zaman sekarang. mereka sgt beruntung.
tulis jawi tanpa salah ejaan.
saya sendiri ada tersekat-sekat membaca jawi. skit lah. sempat lah Syuhada gelakkan saya 😅. kurang asam gelugur punyer anak hi hi hi hi...
Syuhada boleh tulis dan baca jawi perfectly 👍👍👍.
jgn suruh ibu yg menulis jawi ye, most of the spelling memang salah nanti 😆.

tu la kan. ilmu ni tiada sempadan. kita cari dia, berjumpalah.
tak dicari, depan mata pun takkan dpt!
kita akan tahu, betapa ceteknya ilmu kita ni. ku sangka ku da penuh ilmu di dada.
rupanya, yg penuh dulu tu, dah kosong semula! kena rewind and refresh. terutama bab agama, kan.

😌😌😌
panjang da entri ni hi hi hi hi... tak sedar jam da kul 4:05 ptg.
nak gi amik syuhada dari skola. ari ni ada koku hingga jam 4.00 ptg.
bye korang.

Wajib Tonton Drama di Astro Ria | Natrah

18 comments:
assalamualaikum...

hari ni tekak mcm kurang best lah. terasa mcm bakal nak sakit tekak.
aduhai 😓. dah pun makan ubat. and maintain dari semlm air suam yg byk.
Izzat balik sekolah semlm pun, suara nyer serak! Allahu Akbar... 
"biar 2-3 kali ganda ibu yg sakit dik, jgn la awak..."
pun kasik ubat, terasa dedo badannya masa tu. alhamdulillah, last night, he was ok.
so takde la berlari di taman hari ni.
tak brape sedap badan. stay at home. melipat baju skit lagi. masak.

baru kejap tadi jam 10.00 - 11 pagi, ada ulangan drama jam 10.00 mlm tadi.
memang biasanyasaya akan tgk drama time ni lah, mlm tiada peluang 😅
drama baru, menggantikan Sejuta Rasa Buat Adelia. bertajuk Natrah episod 1 (30 julai 2018).

Wajib Tonton Drama di Astro Ria | Natrah 
Wajib Tonton Drama di Astro Ria | Natrah 
Lakonan :
Juliana Evans = Natrah
Sherlie Merlis = Che Aminah
Natasha Hudson = Adeline Hertogh
Fikhree Bakar = Mansor Adabi

terus saya cari maklumat di laman web astro. rupanya Natrah pernah ditayangkan dulu tahun 2011.
ulangtayanglah ni.
memang wajiblah saya tonton ulangtayang Natrah ni 😊😊😊.
dah tgk first episod, terpikat utk erus tonton. memang saya sukalah cerita berkisarkan kisah benar. sejarah tanahair plak tu.

sejarah Natrah memang tak asing lagi pada kita, Malaysia. sedih. perebutan hak penjagaan Natrah dan konflik agama yg menimbulkan rusuhan pada satu waktu dulu di Singapura.
wah best aje baca sinopsis drama ni. ulangtayang kan 😍.
jom lah tgk korang. kalau la da tgk dulu, jom tgk lagi.
citer gini lah yg ok utk kita tgk di regim Malaysia Baharu ni. tinggalkanlah Husna, Shah & Fiqa tu 😆 😃😃.

Monday, July 30, 2018

Resepi | Ikan Keli Salai Masak Lemak Sodap

19 comments:
assalamualaikum 😌
update simple pagi Isnin ni.
jam 11 pagi ni nak keluar, ke satu tempat yg perlu keluarkan duit 😅.
kena cepat. sebab jam 1.30 ptg nak amik Syuhada dari skola plak. mr.asben out-station lagi ari ni.
sebelum subuh pagi tadi da kuar rumah. alahai suami ku 💕💕💕.
so, keseorangan sekali lagi semalaman dgn anak-anak.

selak-selak phone tadi, nak clear kan gallery...
terjumpa gambar ni, masakan last week 😋. kita kasik share la kat blog.

Resepi | Ikan Keli Salai Masak Lemak Sodap

Resepi | Ikan Keli Salai Masak Lemak Sodap
4 ekor aje 😋

selalu dah masak ni. cuma kali ni aje salaikan ikan keli tu.
simple. salai guna oven aje.
tapi tu la sorry, tak amik gambo plak time ikan keli tu disalaikan dlm oven.
terlupa! takde niat nak share dlm blog at first ha ha ha ha 😅.

cara salai dlm oven tu, saya dpt ilmu dari program masakan chef Ismail kat AFC.
letak ikan keli (siap lumur garam kunyit) dlm oven. api atas bawah dlm 150⁰c. saya salai dlm 30 minit.
tu pun tak brape salai sgt sebenarnya. but ok ok la. ada bau nyer, cukup lah. alhamdulillah.

cara nak buat masak lemak tu, biasa aje. takde yg lain-lain.

  1. hiris kunyit, ketuk santan, ikan selai daun kunyit.
  2. masukkan semua nyer dlm kuali bersekali dgn air secukupnya, sekotak santan dan 2-3 asam keping.
  3. perisalah dgn garam pastu ye.
yg item 1 tu, kalau diikutkan original masak lemak nogori sembilan, cara nenek saya, kunyit semata dgn cili padi sekali.
saya masih tidak buat masak lemak cili padi, considering kan Izzat.
dia memang suka kuah yellow ni. if ada cili padi, agak tak sesuai utk perut dia kan.
anak always menjadi keutamaan saya 😅. berkorban rasa sedap lah skit ye...

ok. tu je la. share ni tak le kata saya ni pandai sgt masak.
saje share nak kata yg saya boleh la masak 😀
kalau korang dtg rumah saya, boleh la saya jamu dgn makan tghari ha ha ha ha ha... tak le balik kelaparan.

👋 babai. 
nak keluar rumah. bismillah...

Sunday, July 29, 2018

Blog List Segment - August Edition by DA

10 comments:
assalamualaikum...
salah sejahtera 😊😊😊.
join segmen Del. support sesama blogger.


😎

HFMD | Boleh Membawa Maut!

10 comments:
assalamualaikum...
selamat pagi 😊.

pagi ni anak-anak sarapan mee segera goreng.
beli 1 pek mee segera E-Zee. rencah ala-ala mee goreng.
diorang ni kalu ke kedai, suka naw order maggi goreng.
so, pagi ni mee segera goreng, bukan jenama maggi ye.
and baru settle naikkan periuk nasi, masak nasi... sambal ikan tenggiri ready.
jap lagi, 10.30 pagi, nak amik kak Nurin dari tuisyen... pastu baru masak sayur goreng.

nak share 👇👇👇 cecepat. info copy & paste dari laman fb.

HFMD | Boleh Membawa Maut!

HFMD | Boleh Membawa Maut!


Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ingin memaklumkan bahawa seorang kanak-kanak telah meninggal dunia disyaki Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut (HFMD) yang dilaporkan pada 28 Julai 2018. Kanak-kanak tersebut yang berumur 2 tahun 5 bulan, berasal dari Kampung Pangtray, Daro, Mukah, Sarawak. Beliau mula mengalami demam pada 24 Julai 2018 dan menunjukkan tanda-tanda seperti ruam di tapak tangan dan kaki serta ulser dalam mulut pada 25 Julai 2018. Selanjutnya kanak-kanak tersebut telah dibawa ke Klinik Kesihatan (KK) Daro pada 25 Julai 2018 dan telah didiagnosa sebagai disyaki HFMD di mana beliau telah diberikan rawatan serta ibunya telah dinasihatkan untuk mendapatkan rawatan dengan segera jika anak beliau masih tidak sembuh.
Pada 27 Julai 2018 malam, kanak-kanak tersebut telah dibawa ke Jabatan Kecemasan dan Trauma, Hospital Daro dalam keadaan tidak stabil dan telah dirujuk ke Hospital Sibu untuk rawatan lanjut. Walau bagaimanapun, beliau telah meninggal dunia di Hospital Sibu pada pukul 2:08 pagi 28 Julai 2018 dengan penyebab kematian adalah disebabkan oleh jangkitan paru-paru yang teruk (severe pneumonia) dengan jangkitan HFMD. Sampel klinikal telah diambil untuk ujian pengesahan bagi mengetahui penyebab kematian.
KKM ingin menasihati orang ramai, terutamanya yang mempunyai anak-anak kecil mengambil langkah berjaga-jaga berikut untuk mengurangkan risiko mereka dijangkiti:
a) Basuh tangan dengan sabun dan air bersih selepas menggunakan tandas, sebelum menyediakan makanan, selepas menukar lampin dan mencuci najis kanak-kanak.
b) Tutup mulut dan hidung semasa batuk dan bersin.
c) JANGAN berkongsi barangan peribadi seperti berus gigi, sapu tangan, tuala, selimut, cawan, garpu, dan sudu.
d) Sentiasa mengekalkan kebersihan di rumah, pusat penjagaan kanak-kanak, tadika dan sekolah, dan persekitarannya.
e) Basuh semua alat mainan dan permukaan meja, kerusi, lantai, dan sebagainya, yang telah tercemar dengan air liur kanak-kanak.
f) Bawa kanak-kanak ke klinik atau hospital terdekat jika mereka mempunyai tanda-tanda atau simptom jangkitan.
g) Ibu bapa dinasihatkan agar tidak membawa anak-anak mereka ke tempat awam yang ramai seperti kolam renang, pasar, pusat membeli-belah, stesen bas, dan lain-lain.
h) Ibu bapa kepada kanak-kanak yang menunjukkan tanda-tanda atau gejala jangkitan, jangan menghantar kanak-kanak tersebut ke pusat jagaan kanak-kanak, taska, tadika atau sekolah. Kanak-kanak yang sakit harus dibawa ke klinik untuk rawatan.

Sehubungan itu, KKM ingin memberi penekanan semula berkaitan amat pentingnya pelaksanaan lima (5) amalan di bawah bagi mengawal dan mencegah jangkitan HFMD. KKM dengan kerjasama semua Kementerian dan agensi berkaitan akan mempertingkatkan lagi langkah-langkah pencegahan dan kawalan dan memberi penekanan mengenai pentingnya amalan seperti berikut;
1. Penjagaan kebersihan diri;
2. Amalan cuci tangan yang betul;
3. Penjagaan kebersihan persekitaran;
4. Pemeriksaan/saringan di pintu masuk (gatekeeping screening) taska / tadika / tabika / pra-sekolah dan sekolah; dan
5. Disinfeksi atau nyahkuman permukaan-permukaan yang tercemar.
Sekian dan terima kasih.
                                                                  DATUK DR NOOR HISHAM ABDULLAH
                                                                        Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia
                                                                                        28 Julai 2018

semlm, tghari, bawa la anak-anak bertiga ke Aeon, Ayer Keroh.
nak ke pejabat pos, Daiso dan memborong susu Isomil Plus & detergent TOP.
semlm 28hb, Aeon Members' Day kan. ke arah penjimatan, gi la shopping di hari ahli 😊.
terkenang berita yg mengatakan HFMD disyaki berpunca dari troli supermarket.
memang tak la bagi Izzat dok troli. sometimes, kalau shopping tanpa mr.asben, memang letak Izzat dlm troli. sebab tak mampu kawal dia.
daripada hilang dari pandangan mata, lebih baik la seksa jiwa Izzat skit dgn dok dlm troli, depan mata ibu dan dekat dgn ibu. selamat...
tapi semlm, dgn bantuan kak Nurin & Syuhada memantau Izzat, sukses la misi shopping dgn Izzat, tanpa dok troli.
risau! langkah berjaga-jaga... ibu yg paranoid! 😆😆😆

moga kita semua ibu ayah, berjaga-jaga ye.
kalau-kalau anak kita ada simptom HFMD ni, cecepat bwk ke klinik utk rawatan.
kuarantin kalau perlu.
kerana langkah bijak kita tu, bakal menyelamatkan anak-anak lain dan elak penyakit ni berleluasa.
in shaa Allah.

orait.
tu aje.
nak pecut gi amik kak Nurin.
bye!

Saturday, July 28, 2018

Segmen Bloglist Aug & Sept By zzzyy.blogspot.com

11 comments:
assalamualaikum 😄
join another segmen ptg ni.


😉

Segmen Bloglist 2018 Nurul Najihah

6 comments:
assalamualaikum 😊
hari ni, sepetang dok rumah.
melayan anak-anak bertiga.
mengemas.
melipat baju.
sambil kejap kejap blogwalking memana blog yg sempat.
join jap segmen simple Najihah ni 👇👇👇

Segmen Bloglist 2018 Nurul Najihah

😉

Friday, July 27, 2018

Our Time | Dating @ Aeon, Ayer Keroh & Kisah Mee Tak Cukup Helai

13 comments:
assalamualaikum 😌

bersiaran di mlm hari.
esok sabtu. mlm ni kebiasaannya kami sekeluarga santai aje.
Syuhada diberi rehat daripada buku-buku.
Izzat mcm biasa, dgn hal dia 😅 mlm ni tidak ada sessi membaca.
just kak Nurin ada tuisyen hingga jam 10.30 mlm karang.

weekend ni again, mr.asben not at home.
keje luar. ibu dan anak-anak saje ke hulu ke hilir bersama. ok aje. superIbu kan.
kak Nurin pun ada keje skola nak dibuat. keje yg memerlukan bantuan ibu, sudah pasti lah 😃.

tadi. tghari Jumaat lunch berdua dgn mr.asben di Aeon.
ke situ dgn tujuan nak beli brg.
tapi brg dicari, tidak berjumpa. belikan Izzat 3 buku Matematik aje. then kami lunch di food court.

Our Time | Dating @ Aeon, Ayer Keroh
makanan & minuman yg sama. sehati sejiwa gitu...

selain dari kat rumah, time ni la kami chit chat apa-apa hal.
mesti ada aje hal nyer nak dicakapkan.

lama giler tak ke food court Aeon ni.
or mana-mana food court lah. Mydin, Giant, Parkson...
time kakak-kakak kecik dulu kala, food court ni lah kami biasa lepak.
sejak harga di food court ni setanding harga di Old Town White Coffee, Johnnys Steamboat, Nandos, McD, KFC... sejak tu la kot kami dah tak jejak food court Aeon lagi.
ke restoran tu lebih berbaloi dgn harga yg dibayar.

tgk aje la hotplate yee mee ayam & cendawan 👆👆👆. nak telur sebiji, total harga RM8.75.
tapi nyer, cendawan 3 hiris dan ayam 2 ketul.
ada plak option nak ke tak telur. seingat dulu, di sini bersekali dgn telur 😕. ntah la. lama sgt dah, ingat-ingat lupa plak.
helaian mee nyer pun mcm tak cukup... Allahu Akbar. memang beza lah dari dulu kala.
tapi nyer... harga naik. kuantiti makanan berkurang! ni lah yg saya pantang betul, tak adil, kan?
air milo panas tu RM2.94.
hmmmm up skit duit, lepak Old Town White Coffee ajer lah.
sebab tu lah kami kalau makan, sure kat restoran. 
bukan sebab kaya, duit terlebih byk ke... sebab mana-mana pun dah mahal.
so, mahal dan selesa lah pilihan saya dan mr.asben. anak-anak pun selesa.
selain tu, makan di dapur rumah sendiri aje 😄.

Our Time | Dating @ Aeon, Ayer Keroh

ada member share di fb 👆👆👆.
ada betulnya. saya akui. antara kehendak dan keperluan. ukur baju di badan sendiri.
bekerja utk buat famili selesa. bukan utk kemewahan yg melampau.
kalau mampu. kalau minat. apa salahnya, yg penting "tak susahkan org lain" bak kata kawan saya di fb.
apa yg penting, jgn riak. mewah ke apa ke, simpan sendiri-sendiri aje...

tu la dia. alkisah makan mee tak cukup helai di foodcourt Aeon 😃😃.
sampai situ ajer la celoteh si ibu Izzat ni di mlm hari.
nak kena stop menaip dah. Izzat nak susu 😒. dia memang jeles kalau ibu da berdamping dgn laptop.
ok bye. have a nice weekend korang ye.
nak gi belek Izzat jap, sementara tunggu jam 10.30 mlm, gi amik kak Nurin di tuisyen.
👋👋

Thursday, July 26, 2018

Bersenam Bersama Ketua Menteri Melaka Di Pasar Besar Bachang Melaka

9 comments:
assalamualaikum 😊
agak lewat update blog hari ni.
ada keje, walaupun dok rumah saje, tetiba byk hal nak urus, tak sempat on laptop 😅.
patutnya entri ni nak di publish tghari tadi.
sedap edit and upload gambar, gatal tgn call mr.asben. mr.asben sepagi ni servis encik livina.
pepagi ni tetiba encik livina tak boleh start plak, bateri problem!
hmmmm bila saya call, kebetulan dia ada di bengkel dekat dgn rumah. tukar tayar plak...
apa lagi, kami pun dating lunch sama-sama kat warong 😍 😍 😍. alhamdulillah, i like!

kembali kpd tajuk tu...
yes. nak dijadikan cerita, kelmarin, selasa pepagi saya ke pasar besar melaka.
lama jugak la tak menyinggah ke pasar ni. dok shopping kat family store saje. dekat...
da takde lauk nak di masak dlm peti ais. ke pasar la saya sorang-sorang.
pagi tu hujan renyai. tak byk kereta kat pasar, senang sgt nak parking.

dari kereta, saya da on kan MayMyRide. bukanlah nak workout sgt kat pasar ni korang 😂  😅. saya tak la poyo sgt ha ha ha ha... jgn salah sangka tau!
saya just nak test saje. kalau la kita ke hulur ke hilir kat pasar ni, agak nyer brape kalori boleh dibakar. brape agak nyer langkah saya berjalan mundar-mandir dlm pasar ni...
testing !
testing !

Bersenam Bersama Ketua Menteri Melaka Di Pasar Besar Bachang Melaka
ni lah hasilnya. lebih kurang ye, tak brape accurate ni.

data phone saya da nazak. so MayMyRide agak tersangkut-sangkut, tersedak-sedak.
tak brape accurate lah ye. kejap-kejap pause. then resume. then pause balik, then resume balik...
maka, itu hanya gambaran saje yg. ntah ye ntah tak, Allahu'alam 😊. just membantu menaikkan semangat saya la, rerajin gi pasar 😂 😆 ha ha ha ha...

Bersenam Bersama Ketua Menteri Melaka Di Pasar Besar Bachang Melaka
 ni la bakul pasar saya. wajib bwk. tak ler serabut nak memegang plastik.

tak beli byk pun... memang da aim beli beberapa yg penting aje...
  • tetel 500g
  • tulang & daging 500g
  • sotong 1kg
  • ikan cencaru 3 ekor (siap buang jaket)
  • kepak ayam 8 ketul
  • sayur skit skit
stok 3-4 hari nak masak.
lagipun, semua tu takde di family store.
frankly speaking, byk brg yg lebih murah di family store atau di mydin.
contohnya, ayam sekor kat pasar ni RM8.xx se kg. di family store hanya RM6.xx.
then, kalau peha ayam, kepak ayam, dada, thigh, di pasar RM12.xx se kg! 😟 mahal.
ikan pun saya peratikan mahal sen sen di pasar.
ikan cencaru tu, biasa nyer kalau nak panggang saya beli di family store.
ni sebab nak buang jaket nyer, saya memang tak pandai, beli di pasar la. siap buang jaket 😅.
pilihan di tgn pengguna kan.
so, kita mainkan peranan lah skit lebih kurang membandingkan harga.

menjadikan kisah ke pasar saya lebih menarik, kebetulan CM Melaka, YB Adly Zahari dan isteri, buat lawatan ke pasar. ohsem 👍.
patut la berderet-deret kereta kerajaan kat entrance pasar tadi. 
time saya beli kepak ayam, CM melawat gerai ayam di depan. legaaaaa... seram jugak lah kalau dia dtg ke gerai saya.
rupa paras makcik Aida ke pasar, tak sesuai uolls masuk fb CM 😄😄😄 ha ha ha ha... byk cameraman dan wartawan amik liputan.
dlm ramai-ramai escort CM, belakang sekali, ada plak jiran saya. dia officer di MBMB. pasar ni kan bwh seliaan MBMB. sempat la hai hai bye bye 👌.

Bersenam Bersama Ketua Menteri Melaka Di Pasar Besar Bachang Melaka
ni gambar-gambar dari fb official CM.

sempat la saya spend few minutes berborak dgn abg penjual kepak ayam tu.
bak kata nyer, ni lah CM pertama dtg melawat pasar.
CM sebelum ni, 5 thn, sekalipun tak jejak pasar besar Melaka, dari tapak lama di Melaka Sentral, and now transit di Bachang.
bersemangat abg tu tu bercerita. riak muka dia sungguh excited 😊.
saya no komen lah. senyum meleret aje. sambil mata menjeling kat gerai ayam depan yg dikerumuni wartawan.
moga kepimpinan baru ni beri sinar pada Melaka... seterusnya negara.
kita ni rakyat marhaen, teruskan berdoa dan berdoa. sambil tu, guna la kuasa kita sebagai rakyat yg amik peduli 👍.

sekian dari saya, melaporkan dari Bkt Katil nan indah dan permai 💝.
bye.

Tuesday, July 24, 2018

Panggilan Menunaikan Ibadah Haji | Persediaan Ke Arahnya

12 comments:
assalamualaikum semua 😌

ptg ni badan masih kurang sihat. maintain makan ubat.
dah 2 hari lah tak dpt nak kuar jogging or aerobik. just buat senaman ringan-ringan aje.
rindu plak nak amik udara segar pepagi di taman dan tadah kulit dgn mentari pagi 😊.
update blog skit. suka update dgn maklumat yg dekat dgn diri. tadi, gembira bila sorang ofismet dah selamat terbang menunaikan haji bersama suaminya.
seronok sgt dgr suaranya. aduhai... then, belek fb tabung haji, ada info 👇👇👇. happy to share.

indahnya bila mana kita dpt panggilan ke rumah Allah...
kewajipan bagi Muslim yg mampu. semua mengimpikan ini. semua berdoa agar dipanjang umur dan disihatkan tubuh badan agar dpt ke sana dan beramal dgn sempurna.
kini, kalau tgk laporan berita, dah ada jemaah haji tiba di Mekah.
aduhai, beruntungnya.

Panggilan Menunaikan Ibadah Haji | Persediaan Ke Arahnya

Panggilan Menunaikan Ibadah Haji | Persediaan Ke Arahnya

Panggilan Menunaikan Ibadah Haji | Persediaan Ke Arahnya

saya & mr.asben sudah mendaftar.anak-anak bertiga pun sudah kami daftarkan.
kewajipan di situ telah kami tunaikan.
now masa utk memenuhkan Tabung Haji 😌. ia adalah peruntukkan wajib kami suami isteri.
moga, once layak, kami dpt dipanggil utk menunaikan ibadah haji awal dari waktunya. in shaa Allah.

maka, dgn excited nyer, nak share tips persediaan utk menunaikan haji, persediaan di sini.
semoga memberi manfaat kpd semua.
yg penting, ini nota utk diri saya sendiri. in shaa Allah...

Panggilan Menunaikan Ibadah Haji | Persediaan Ke Arahnya
ni penting. utk kita kekal sihat ketika di sana.
bertenaga. ceria. ibadah pun berjalan lancar.

Panggilan Menunaikan Ibadah Haji | Persediaan Ke Arahnya
ini yg utama. pergi haji bukannya pergi bercuti.
kita berdoa agar kita dikurniakan haji yg mabrur.

Panggilan Menunaikan Ibadah Haji | Persediaan Ke Arahnya

Panggilan Menunaikan Ibadah Haji | Persediaan Ke Arahnya
yes. ni penting ni. terutama suntikan.
ikut saje arahan pihak pegawai perubatan.

Panggilan Menunaikan Ibadah Haji | Persediaan Ke Arahnya

Panggilan Menunaikan Ibadah Haji | Persediaan Ke Arahnya

Panggilan Menunaikan Ibadah Haji | Persediaan Ke Arahnya

Panggilan Menunaikan Ibadah Haji | Persediaan Ke Arahnya

Panggilan Menunaikan Ibadah Haji | Persediaan Ke Arahnya

Panggilan Menunaikan Ibadah Haji | Persediaan Ke Arahnya

Panggilan Menunaikan Ibadah Haji | Persediaan Ke Arahnya

Panggilan Menunaikan Ibadah Haji | Persediaan Ke Arahnya

Panggilan Menunaikan Ibadah Haji | Persediaan Ke Arahnya

bagi saya, menunaikan haji is not easy. sebab, sebelum ke sana, diri kita hendaklah diperbaiki dahulu di sini.
persediaan mental dan fizikal yg mantop. kedudukan iman di tahap yg sempurna.
niat kita nak menunaikan haji itu ikhlas kerana Allah. jgn terpesong daripada niat tu. kita mesti kosongkan segala perkara lain dlm hati kita agar mudah beramal ibadah di tanah suci.
  • perbaiki solat.
  • perbanyakan puasa.
  • perbanyakan bersedekah.
  • ajar diri utk bersabar dan bertenang. kawal perasaan.
  • meminta maaf dan memaafkan.

kepada yg dpt panggilan menunaikan haji thn ni, saya ucapkan tahniah.
semoga memperoleh haji yg mabrur. in shaa Allah 😌.
dan pada saya dan semua yg lain, semoga kita juga dilimpahi rezeki yg byk dan dpt ke sana dgn sihat. aminnn...