Tuesday, February 18, 2020

Kotex Facial Cleansing Brush | Untuk anak-anak dara cuci muka

No comments:
assalamualaikum & salam sejahtera πŸ˜€.

happy.
alhamdulillah.
dari mlm td, lebih kurang jam 9 mlm, Durian Tunggal hujan lebat. hingga ke subuh td.
now, few minutes lagi nak azan Zuhur,di Bukit Baru pun hujan. masih hujan dari pagi 😍😍😍.
lega la pokok-pokok di Melaka ni.
hujan seharian. dpt la diorang kembali segar bugar.

ptg ni, nak share satu gajet kecantikan terbaru utk anak-anak dara saya πŸ‘‡  Facial Cleansing Brush.
da lama mencari utk diorang. utk tambah mutu dan keunggulan kepada rangkaian cuci muka diorang.
saya guna facial brush mahal skit la, mary kay skinvigorate cleansing brush πŸ˜ƒ.
muka dah berumur, kena up skit lah kan dari anak-anak haha ha ha ha...
elok sgt kalau guna cleansing brush time cuci muka. rata. bersih hingga ke dlm. muka pun segar...

Kotex Facial Cleansing Brush | Untuk anak-anak dara cuci muka

Kotex Facial Cleansing Brush | Untuk anak-anak dara cuci muka
comel, kan 😍. sorang satu... hijau & pink - ikut pilihan memasing.

Kotex Facial Cleansing Brush | Untuk anak-anak dara cuci muka

tak beli pun. free je beli kotex pad πŸ˜‰.
bukan brg free yg sebarangan tau. brg yg berkualiti.
bulunya lembut. tak menyakitkan kulit muka. nice jer...

why saya beri these cleansing brushes kpd anak-anak dara?
sesungguhnya lebih baik cuci muka guna this brush dari guna tgn kan.
yes la, saya tahu, sebab saya dah lebih 2 thn guna mary kay skinvigorate cleansing brush.
lebih bersih.
terutama di tepi-tepi hidung tu. jerawat sgt suka di persekitaran hidung tu πŸ˜“ hu hu hu...

Kotex Facial Cleansing Brush | Untuk anak-anak dara cuci muka
elok kan?

hujung bulan ni, shopping brg rumah, if ada lagi kotex pad free cleansing brush ni, saya nak beli lagi.
tak rugi pun. kotex pad tu memang pakai.
cleansing brush tu pun pakai. berbaloi!

😏
kotex ni bagus. brg free nyer always bermutu dan praktikal.
terbaik kotex!
πŸ‘πŸ‘

BEEHA MENCARI BLOGLIST BARU

3 comments:
assalamualaikum & salam sejahtera 😊
join another segmen pagi ni.

BEEHA MENCARI BLOGLIST BARU

today last day!!!
sib baik sempat.
Beeha, please count me in 😎.

Monday, February 17, 2020

Wanted: A New Blog List for March-July 2020

7 comments:
assalamualaikum 😊
... salam sejahtera.

Wanted: A New Blog List for March-July 2020

join segmen by Anis.
dah lama x join any segmen. ada free time ni hah, join satu 😌.

sukar nak kata pe favourite food saya, Anis.
now semua yg anak-anak nak, saya sediakan... saya belikan...
dan saya ni tak le cerewet sgt bab makan.
western. eastern. chinese food. indian food. makanan kat Hatyai semua saya makan, janji halalan toiyibban.

πŸ˜‹   πŸ˜‹   πŸ˜‹

Ikrar PT3 | Kejayaan milik kak Nurin Nazihah :)

10 comments:
assalamualaikum.
😊 salam sejahtera semua...

Isnin dah pun menjelma. alhamdulillah...
a fresh new week. a fresh new energy. in shaa Allah πŸ˜ƒ.
and hari ni hari pertama Ujian 1 utk kak Nurin. ke arah PT3.
moga A la semua result kak Nurin. aminnnn...
nampak kesungguhan dia baca buku. sepanjang hujung minggu kejap kejap je dia rest kan diri bermesra dgn adik-adiknya.
other than that, dia terperap dlm bilik...

tu yg nak share cerita.
Jumaat lepas, ada majlis di sekolah kak Nurin utk anak-anak Form 3 dan Form 5.
majlis diberi nama "Bai'ah Imtiyaz & Jawahir Mumtazat PT3, SPM".
anak-anak ada angkat ikrar ke arah komitmen belajar utk keputusan exam yg cemerlang.

Ikrar PT3 | Kejayaan milik kak Nurin Nazihah  :)

saya tiba awal di sekolah kak Nurin. dlm jam 1.30 da berjumpa.
sempat lunch dgn dia di pondok bawah pokok. beli nasi lemak dan kuew teow goreng. air mineral.
then, solat zuhur. kul 2 ptg saya dah pun berada dlm dewan. antara yg pertama juga la...

Ikrar PT3 | Kejayaan milik kak Nurin Nazihah  :)

Ikrar PT3 | Kejayaan milik kak Nurin Nazihah  :)
bersama puteri sulung kebanggaan keluarga πŸ’œ.

Ikrar PT3 | Kejayaan milik kak Nurin Nazihah  :)
sebelum majlis bai'ah, ada slot motivasi keibubapaan bersama kaunselor jemputan.

as usual, ada la skit sessi air mata di antara ibu ayah dan anak-anak.
sessi yg singkat tapi amat bermakna. love it. dpt la saya dan kak Nurin masa "bersama" seketika.
sempat la bisik kat dia, "5 bulan akan dtg, kakak work hard skit ye. end of the year, enjoy!".

aduhai anak...
tabah la ye.
tak mudah bila menuntut ilmu dan ingin berjaya.
byk benda nak kena korbankan... ibu ayah will support u all the way. in shaa Allah 😌😌    πŸ˜...

😌😌😌

Saturday, February 15, 2020

Catuan Air Di Melaka | Bila bekalan air tiada di hujung minggu...

11 comments:
assalamualaikum 😊
salam sejahtera...

jam di laptop ni now tepat 11.11 mlm.
anak-anak dah tido. mata saya lom ngantuk 😳. di tv, takde plak yg menarik perhatian...
timbul la idea few minutes ago utk menaip di ruang blog. kalau ada rezeki korang karang, saya blogwalking lah ye...

hari ni tak ke mana. kemas rumah. masak. lipat baju segunung πŸ˜„.
yesssss tiada lagi gunung-gunung baju di rumah saya. yahooooo...
selain tu. kopek bawang putih, bawang merah dan blend halus. ready to masak anytime.
ada plak stok cili merah seplastik. saya blend separa halus jugak and masuk dlm tupperware.
senang nanti nak masak-masak.

seantero Malaya dah tau yg Melaka sekarang dah masuk bulan ke-2 mencatu air rakyatnya.
empangan dah kurang air. kemarau!!!
pokok-pokok pun dah byk yg kering, layu, tak bermaya...
hujan oh hujan... di manakah kau hujan?
lama sgt dah ni bumi Melaka tak lencun disimbah hujan lebat. rinduuuuuuuu...

Catuan Air Di Melaka | Bila bekalan air tiada di hujung minggu...
di singki dapur, baru tadi saya keluarkan tong air ni.
siap-siap letak pesanan - AIR UNTUK CUCI TANGAN SAHAJA!

bukannya apa, anak-anak dah biasa nampak tong ni utk minum air, ada karang diorang tadah dlm cawan and minum plak πŸ˜†. naya!!!
sebelum ni tak terasa sgt bila takde air kat rumah sebab catuan air berlaku hanya di hari bekerja.
esok, Ahad oii, takde air plak πŸ˜’.

Catuan Air Di Melaka | Bila bekalan air tiada di hujung minggu...
mesej dari grup taman perumahan...

Catuan Air Di Melaka | Bila bekalan air tiada di hujung minggu...
ni jadual rasmi yg dikeluarkan oleh SAMB.
next week sabtu plak takde air 😁😁😁. saya plan dah nak ajak mr.asben naik KL, rumah kakak.

Catuan Air Di Melaka | Bila bekalan air tiada di hujung minggu...
ni tong-tong air di 3 tandas dlm rumah saya ni.
ni dah standby dah dari hari pertama takde air.

air suam pun saya da siap-siap isi dlm botol. separuh da masukkan dlm peti ais.
kadang-kadang anak-anak ni nak air sejuk. sebelum ni diorang da terbiasa dgn cuckoo tu jer.
air suam. air sejuk. air panas. tekan jer button...
ni bila air di pili takde, cuckoo pun abis la air dlm tank nyer kan. hu hu hu hu hu... terpaksa korek balik botol tupperware dlm kotak, isi air berbotol-botol.

bila bekalan air takde time hujung minggu ni, pada saya - sgt sukar!!!
maklumlah kan. bila hari cuti ni, aktiviti di rumah penuh.
sarapan pagi.
minum pagi.
makan tghari.
minum ptg.
makan mlm.
masak-memasak non-stop. singki tu 24 jam basah je. hu hu hu hu hu hu...
kami pun kalau mandi, memang tak kurang 30 minit dlm bilik air tu. terutama Ijat, siap menyanyi-nyanyi, menari-nari bawah shower air hujan tu πŸ˜„.

bila takde air, korang ghase???!! πŸ˜–πŸ˜–     πŸ˜”
saya da plan dah. esok lepas subuh terus nak masak. sebab air akan start takde kul 10 pagi, kan.
buat sarapan sekaligus lauk membawa ke mlm.
baju dah siap cuci dah tadi. so esok just sidai jer lah...

pe pun, kena redha... sabar...
terkenang dulu time blaja masters di UKM, subjek International Development Law, saya blajar tentang SDGs (Sustainable Development Goals - United Nations).

Sustainable Development Goals United Nations

one of the goals is πŸ‘†πŸ‘†πŸ‘† number 7 - CLEAN WATER AND SATNITATION.
semua org ada akses kepada air bersih. masih ada negara yg rakyatnya dinafikan akses kepada sumber air bersih.
tiada air!!! ni menjurus kepada tidak sihat, penularan wabak penyakit kerana tidak bersih!
salah satu contoh la...
negara kita ni majoriti dah ada akses kepada sumber air yg persih. sistem perpaipan yg baik.
still ada tempat yg sgt pedalaman yg masih menggunakan sumber air perigi, air sungai... tapi tak la byk kot kan. pokok pangkalnya is ADA AIR.
masa depan???
dah la bumi kita da semakin panas. tempat tadahan hujan dah gondol dek pembangunan. hujan dah jarang-jarang πŸ˜”πŸ˜”.

aduhai...

tu yg tak la marah di atas keputusan kerajaan Melaka utk melaksanakan catuan air ni. faham. sedar. tahu...
moga langkah ini akan memberikan kesan yg signifikan kepada keadaan di Melaka ni.
jgn la keadaan bertambah teruk, ya Allah. permudahkanlah...

ok la...

sampai tu jer la borak-borak di tgh mlm ni.
saya nak gi jengah dapur jap lah. mana le tahu ada perkara-perkara yg boleh saya buat di tgh mlm ni.
alang-alang mata tak ngantuk lagi kan.

bye.
have a great Sunday uolls...

Wednesday, February 12, 2020

Basque Burnt Cheesecake | Sekali adun, terus menjadi mengikut citarasa sendiri...

17 comments:
assalamualaikum πŸ˜ƒ
salam sejahtera...

amat happy pagi ni. amat indah pagi ni. 
sebab sarapan cheesecake 😍 ha ha ha ha...
bukan calang-calang cheesecake tau, cheesecake buatan sendiri.
rasanya sedap sgt, tercapailah KPI tekak sendiri. saya kan peminat cheesecake.

Basque Burnt Cheesecake | Sekali adun, terus menjadi mengikut citarasa sendiri...
rupa takde. rasa cenggini πŸ‘πŸ‘πŸ‘.

Basque Burnt Cheesecake | Sekali adun, terus menjadi mengikut citarasa sendiri...
tepi dan atas tak brape nak burnt. mata dah ngantuk sgt mlm td πŸ˜„.

biasa tgk b.b.c ni bulat, kan? gojes, kan?
kali ni, saya persembahkan b.b.c versi petak πŸ˜„. 
bahan nak buat b.b.c semua complete, sesaat sebelum nak mengadun creaam cheese, baru nak cek loyang.
ha ha ha ha loyang bulat semua kecik naw naw naw.
tu yg menjadik versi petak.

resepi?
alahai, resepi google jer pun. youtube. blog. fb.
then, saya pun tgk apa resepi yg bahannya mudah nak dpt, cara pun senang. saya pun try an error sendiri la.
olahan bahan tu ikut rasa hati πŸ˜„.

RESEPI : Basque Burnt Cheesecake
500g cream cheese philadelphia
200g whipping cream emborg
150g gula castor
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
20g tepung gandum

cara yg simple :
  1. cream cheese mesti dah lembut ye. mix kan hingga gebu.
  2. masukkan gula castor dan mix lagi hingga gula cair dan adunan lebih gebu.
  3. masukkan telur satu-persatu. mix perlahan-lahan agar adunan tu mencair dan cantik.
  4. tepung pula dimasukkan, gaul rata.
  5. barulah dimasukkan whipping cream dan esen vanilla. ni kacau perlahan biar dia sebati je. jgn mix, nanti whipping cream tu problem.
  6. SIAP adunan. sila bakar dlm oven suhu 200 darjah celcius selama 70 minit. bergantung kepada oven jugak ni. kena faham oven sendiri.

Basque Burnt Cheesecake | Sekali adun, terus menjadi mengikut citarasa sendiri...

ada juga baker yg buat b.b.c ni dgn blender or food processor.
masukkan semua bahan and on the blender. zasss lagi cepat!
tapi saya nak ler manfaatkan hand mixer saya tu kan. blender bekerja keras utk masak harian.
kasik la dia peluang berehat.

puas hati saya. sgt puas!
hingga bawak bekal b.b.c ke ofis utk breakfast. aduhai... abis diet!
bila makan sendiri, bahan-bahan tu memang saya beli yg bagus. cream cheese philadelphia tu memang recommended.
lain-lain jenama boleh je, like tatura. tu yg paling glamer la kan.
lepas ni maybe saya nak try dgn tatura, berbeza jauh tak rasa sedapnya.

b.b.c ni if beli 1 whole kek tu, tak kurang RM70.
1 slice saya pernah beli RM8. sgt sedap, teringat-ingat sampai sekarang!
sgt sedap sehingga tak terasa membayar 1 slice RM8. 
bahannya pun tak murah. cream cheese dan whipping cream jer dah lebih RM30. 
nak best, buat sendiri. puas makan uolls!

yes yes yes yes...
apa yg tertangguh nak buat weekend lepas, dah pun terlaksana.
anak-anak pun happy.
mr.asben pun kata sedap.
alhamdulillah... legaaaaa...

😌😌😌

Tuesday, February 11, 2020

Filem Melayu Klasik Pendekar Bujang Lapok | Penontonnya tak klasik, tapi kecik...

10 comments:
assalamualaikum πŸ˜‰
salam sejahtera semuaaaaa...

selasa nan indah...
cuaca tak brape panas. tapi tak nampak mcm nak hujan.
so so so jer la. alhamdulillah 😊.

korang semua suka tak tgk filem p.ramlee? filem hitam putih dan sebutan perkataan semua melayu klasik gituuuu...
nordin ahmad yg macho mcm rosham noor...
jins shamsudin... neng yatimah... normadiah... saadiah... 
😍 mustafa maarof yg hensem sgt sgt tu... abang kus!
astro prima kan masih setia tayangkan movie hitam putih ni. sesekali layan memang best!  boleh gelak sekeluarga.

tapi tu la, kakak-kakak Izzat tak brape minat. boring kata diorang.
siap kata kak Nurin, "citer ni zaman belum merdeka ekk Bu?" πŸ˜‘πŸ˜‘πŸ˜‘.
bukan nyer dia tanya tentang pelakon ke, jalan cerita ke, lirik lagu ke... hu hu hu hu...

Filem Melayu Klasik Pendekar Bujang Lapok | Penontonnya tak klasik, tapi kecik...
nampak tak?
nampak tak betapa khusyuk nyer si bujang ni nonton citer Pendekar Bujang Lapok, Ahad lepas πŸ˜ƒ.
seat paling depan. mendongak tak penat!

tak dijangkalah yg Izzat sgt minat tgk Pendekar Bujang Lapok tu. tergelak-gelak dia sorang-sorang.
ada la dia tak faham beberapa perkataan yg disebut dlm filem tu. saya jelaskan.
so kami ada la berborak time nonton tu.
siap-siap dia bertanya kenapa la filem tu kaler kelabu je πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†.

Filem Melayu Klasik Pendekar Bujang Lapok | Penontonnya tak klasik, tapi kecik...
status fb saya mlm tu...

Filem Melayu Klasik Pendekar Bujang Lapok | Penontonnya tak klasik, tapi kecik...
almari tv dah le cute.
atas bawah penuh dgn aksesori tambahan oleh Izzat πŸ˜….

πŸ‘Œ   πŸ˜‰πŸ˜‰

Monday, February 10, 2020

Mee Goreng Basah Aneka Sayur | Untuk Mami

9 comments:
πŸ‘‰assalamualaikum πŸ˜€.
salam sejahtera.

hamboi. hamboi. hamboi.
sempat update blog sementara tunggu azan Isya'.
alhamdulillah, hari ni saya dan kakak-kakak berdua berpuasa. πŸ˜„ bertiga baru nak puasa ganti...
tadi kami berbuka dgn satu lauk je yg saya masak dgn cepat, sementara air di pili masih ada.
ada amik gambar 1 lauk tu td.
esok la saya up menu berbuka kami ye.

Mee Goreng Basah Aneka Sayur | Untuk Mami

Sabtu yg baru lepas, kami balik seremban.
Mami, mak mertua saya, memang da tak memasak dah, faktor kesihatan.
tiap kali menantu balik, menantu la yg masak-memasak kat rumah.
cadangan mr.asben - mee goreng kurang pedas utk Mami.

nampak gambar tu mcm pedas, kan?
skit la... tapi Mami boleh makan la.
jom saya kongsi camne saya masak...

RESEPI : Mee Goreng Basah Aneka Sayur Untuk Ibu Mertua Ku πŸ’—
πŸ‘‰bahan tumis
bawang merah
bwang putih
udang kering

πŸ‘‰bahan yg lain
2 sudu besar ciliboh
sos tomato
sos tiram
kicap manis
air (sesedap rasa la nak berkuah atau tidak)
telur 2 biji
garam
2 bungkus mee kuning NuMee
fishball sebungkus
taugeh
tomato ceri
sawi bunga
carrot
daun bawang
daun sup

πŸ‘‰cara-cara yg sgt simple
firstly, tumis bahan hingga naik bau wangi semerbak hingga mengundang anak-anak ke dapur dan bertanya, "sedapnya, ibu masak apa tu?" πŸ˜„   πŸ˜†   πŸ˜†.
secondly, masukkan fishball, ciliboh, aneka sos dan air. kacau sebati. masukkan telur. pasni kuah akan memekat skit lah.
thirdly, boleh da perisa kan dgn garam. masukkanlah mee kuning NuMee tu.
fourth, masukkan semua kecuali tomato ceri, daun bawang dan daun sup. this time, boleh la nak tambah air ke, sos tomato ke, sos tiram ke... utk sesuaikan rasa.
SIAP!!!
tutup api. and masukkan tomato ceri, daun bawang dan daun sup. ala-ala hiasan lah gitu.

πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡
belasah aje goreng mee ni. ntah sedap ntah kan tidak kan... confident tu wajib ada lerrr...
konon-konon la firstly, secondly, third, fourth... πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„.
kekadang main campak je semua bebila rasa sesuai, kan.
kuantiti bahan pun, ikut sedap kita jer lah uolls. janji sesuai...

Mee Goreng Basah Aneka Sayur | Untuk Mami
nampak tak anak bujang saya makan mee goreng dgn tangan jer?
ala-ala makan laksa johor gitewww πŸ˜„. bertambah 2 kali!

alhamdulillah. sepinggan Mami makan.
tu pun dah cukup byk dah tu.
asyik la makan nasi, lauk... nasi, lauk... nasi, lauk...
so kami balik weekend sesekali, gorengkan mee lah plak... tukar selera.

😍

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri

9 comments:
assalamualaikum 😎
salam sejahtera...

ptg ni baru sempat naikkan cerita jalan-jalan di Lop Buri, menikmati suasana di kelilingi dgn bunga matahari.
hari kedua kami di Thailand, semestinya ke lokasi utama ni. a must visit place bila ke Bangkok, kan 😍.

throwback...

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri

kami ke sana menaiki keretapi dari Bangkok Railway Station Hua Lumpong ke Lop Buri Station.
dari hotel kami menaiki grabcar (81 baht), seawal jam 6 pagi (waktu Bangkok) kami dah tiba. kami akan naik keretapi kul 7 pagi.
da ramai dah org kat stesen keretapi. meriah!
as always, sampai je stesen keretapi, kami bergambar dulu. beli tiket perkara kedua πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„.

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri
4 tiket keretapi kelas 3 ke Lop Buri berharga 50 baht setiap satu.
arrival di Lop Buri dijangkakan kul 9.42 pagi.

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri
ha ha ha ha ha lama naw naw tak guna public phone. jakun sekejap πŸ˜† ha ha ha ha!

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri
kami yg sedang confused sedang meneliti tiket keretapi 😳.

kenapa confused???
ni yg nak kongsi skit another story yg menyedihkan - utk foreigner diorang ada diskriminasi skit!
dah la kaunter beli tiket dibezakan dgn org tempatan. nombor seat pun takde!!! 😲  😠 confused lah!!!
dah la bila bertanya dgn semua di dalam keretapi, satu org pun tak faham apa kami tanya. dari penumpang, tukang angkat beg, tukang sapu...
oh, sgt la frust di pagi tu!!!
at last, kami decided utk dok di gerabak pertama dan seat 1-4. belasah jer lah!!!
duduk dan berdoa agar takde org bakal beli tiket bernombor 1-4 la kan.
just imagine satu situasi - ramai org dan semua seat hampir penuh. fikir logik la, kami ni nak kena dok berterabur ke???
nak kena pindah-randah dari satu tempat ke satu tempat ke dari Bangkok ke Lop Buri??!!
aduhai. sgt la menyusahkan. kami saspen setiap kali crowd naik keretapi ni di setiap stesen 😣.

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri
hah tu 😳 kepala keretapi dah sampai... excited!!!

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri
bila keretapi dah bergerak tinggalkan stesen, kami legaaaa.... excited pun ada!
gambar ni tetiba mcm dlm movie 'Train to Busan' 😳😲😱😰.

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri

memang pakai face mask. elak dari bau yg kurang menyenangkan, asap dari luar dan bersopan la skit kalau tertidur πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†...

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri

view Thailand dari jendela keretapi 😌.

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri

dalam jam ____ pagi, yes! kami sampai di Lop Buri Station.
stesen yg kecil. tak sibuk pun. santai-santai je suasananya...
paling best tandas di stesen ni ada paip air 😍😍😍. sgt la suka hati kami.
sempat la melepaskan hajat masing-masing dgn selesa dan sempurna hi hi hi hi πŸ˜„...

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri
hampir 3 jam dlm keretapi, kita dok jap tepi railway...

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri
tahu kan - Lop Buri ni pun terkenal sebagai Monkey City 😍.

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri
Bangkok Railway Station (Lop Buri)

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri

dari stesen keretapi ke ladang bunga matahari, kami naik truck pick up (200 baht).
masa tu tinggal 1 je ladang yg masih ada bunga matahari πŸ˜”πŸ˜”  πŸ˜“ sedih! ladang lain semua da gondol!
ladang yg satu ni pun, time tu bunga matahari dah menunduk. sebab jam di tgk dah pun hampir tghari kan. double sedih!
tapi, takpe... at least kami dpt suasana Lop Buri tu. at least kami dah sukses jejak kaki.

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri
topi tu beli di Pratunam Market - khas utk misi ke Lop Buri ni. 100 baht jer...

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri

jadik la memori kami di antara bunga matahari di Lop Buri ni.
tak byk bunganya. tak meriah... kurang cantik pemandangan.
namun, alhamdulillah...
then terus la kami memborong kuaci.
mesra la plak penjual ni. mcm2 la ilmu yg kami tanya. semua berkisarkan bunga matahari dan kuaci.

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri

selesai di ladang matahari, kami terus nak balik ke pangkal jalan.
back to Bangkok la. and balik ke Bangkok ni, kami tak nak naik keretapi lagi.
kami naik minivan (120 baht sorang). stesen minivan tu kebetulan terletak di depan Phra Prang Sam Yod (Monkey Temple).
ya Allah, punyer la byk monyet kat situ. saya jadik sgt takut! ramah mesra plak tu monyet nyer...
berlari-lari anak saya ke hulu ke hilir mengelakkan monyet-monyet di situ.

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri
ni hah cik Laila yg berani la sgt dgn monyet-monyet. siap digigit manja dek monyet di betisnya πŸ˜†.

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri
ini la dia Phra Prang Sam Yod (Monkey Temple). kami tak masuk pun πŸ˜„.

Part 4 | Ladang bunga matahari di Lop Buri

aduhai...
seharian di Lop Buri uollsss...
bergambar.
bergelak ketawa. happy...

tapi, tak makan πŸ˜” hu hu hu hu... cecepat naik minivan, nak lunch di Bangkok.
tak jumpa kedai yg sesuai dgn kami di Lop Buri. sempat beli air di 7Eleven jer.

lapaaaarrrrr...

...to be continued - Part 5 😎.